Wurstsalat
Poffertjes met
(uiteraard)
roomboter
KOKEN
LAURA KOOKT
\©ete«
Laura Kieft (28) deelt
bakrecepten op
laurasbakery.nl.
Ze schreef
Het Basisbakboek
en Het Laura's Bakery
Bakboek.
„Zeker! Ik kan me nog zo goed
herinneren dat mijn moeder ze
in weekeindes en schoolvakan
ties voor ons stond te bakken."
„Niet zo vaak, voor jezelf maak
je niet snel poffertjes. Maar als
ik visite heb die blijft lunchen,
bak ik ze weieens."
„Niet dat ik iets hartigs door
het beslag doe, maar ik maak
weieens spiesjes met naturel
poffertjes, mozzarella, tomaat
jes en ham."
- -T7V
Lunch of voorgerecht
voor vier personen
2 el wittewijnazijn
2 el zonnebloemolie
1 el zoete mosterd
halve tl suiker
300 g Duitse worst
(supermarkt, gesneden
vleeswaren), in reepjes.
Je kunt in plaats van
deze koude Duitse
vleeswaren ook een
Duitse worst braden en
die laten afkoelen.
4 augurken, in schijfjes
1 rode ui, in dunne
ringen
3 el bieslook, fijn
gesneden
4 grote pretzels of
Duitse broodjes
(bij de bakker)
Omdat we ze vanavond de
pan in hakken, maken we
een salade met Duitse
worst. Meng in een ruime
kom de azijn, olie, mosterd
en suiker tot een egale vi
naigrette. Breng op smaak
met peper en zout. Voeg de
worst, augurkenschijfjes en
rode ui toe en schep luchtig
om. Stort de salade in een
schone kom of schaal en
garneer met de bieslook.
Serveer bij voorkeur met
grote pretzels.
Pretzel
Het woord 'pretzel'
is een verbastering
van het Duitse Brez't,
een kleine Brezen.
De Brezen is een
brood dat vaak wordt
gegeten met een
glas bier erbij.
Bordje
Blijf na de winst van
Oranje (ja toch?) in
Duitse sferen met
deze papieren blauw
wit geblokte bordjes.
Een set van acht stuks
kost 4,45 euro en is te
koop via bol.com.
Bokbier
[l 1 Bij een maaltijd
n met Duitse
W worst drink
je bokbier.
Waarom het zo
heet? Het verhaal gaat
dat de Germaanse
god Donar (half mens,
half bok) ermee te
maken heeft.
Kookboek
Een fijn kookboek
over de Duitse keuken
is Koch! Met niet al
leen zware kost, maar
juist veel pasta's, soe
pen, jam en koekjes.
(Aagje Blok, €22,95)
Poffertjes! Word je daar
niet nostalgisch van?
En nu maak je ze zelf vaak?
Hou je ook van hartige pof
fertjes?
Ingrediënten
250 g bloem
1,5 tl bakpoeder
snuf zout
300 ml melk
2 eieren
gesmolten boter (om de
poffertjespan in te vetten)
poedersuiker
Bereiding
Doe bloem, bakpoeder en zout
in een kom. Voeg melk en ei
eren toe en mix tot een glad
beslag. Poffertjesbeslag is wat
dikker, je zou dus een spuitzak
kunnen gebruiken. Ik koos voor
een spuitfles waarvan de ope
ning groot genoeg is. Zet de
poffertjespan alvast op het vuur
(middelhoog), zodat deze goed
heet kan worden. Verwarm in
een ander pannetje een klont
boter. Wanneer deze is gesmol
ten, gebruik je een kwastje om
de poffertjespan in te vetten.
Vul de kuiltjes voor maximaal
twee derde met beslag. Als aan
de bovenkant belletjes verschij
nen, kun je ze met een vork
eenvoudig omdraaien. Laten ze
nog niet goed los? Wacht dan
een paar tellen. Als ze goed
gaar zijn, kun je ze heel makke
lijk keren. Vet de pan elke
ronde opnieuw in. Serveer de
poffertjes met poedersuiker
en een klontje roomboter.
ZATERDAG 13 OKTOBER 2018 41