Wurstsalat Poffertjes met (uiteraard) roomboter KOKEN LAURA KOOKT \©ete« Laura Kieft (28) deelt bakrecepten op laurasbakery.nl. Ze schreef Het Basisbakboek en Het Laura's Bakery Bakboek. „Zeker! Ik kan me nog zo goed herinneren dat mijn moeder ze in weekeindes en schoolvakan ties voor ons stond te bakken." „Niet zo vaak, voor jezelf maak je niet snel poffertjes. Maar als ik visite heb die blijft lunchen, bak ik ze weieens." „Niet dat ik iets hartigs door het beslag doe, maar ik maak weieens spiesjes met naturel poffertjes, mozzarella, tomaat jes en ham." - -T7V Lunch of voorgerecht voor vier personen 2 el wittewijnazijn 2 el zonnebloemolie 1 el zoete mosterd halve tl suiker 300 g Duitse worst (supermarkt, gesneden vleeswaren), in reepjes. Je kunt in plaats van deze koude Duitse vleeswaren ook een Duitse worst braden en die laten afkoelen. 4 augurken, in schijfjes 1 rode ui, in dunne ringen 3 el bieslook, fijn gesneden 4 grote pretzels of Duitse broodjes (bij de bakker) Omdat we ze vanavond de pan in hakken, maken we een salade met Duitse worst. Meng in een ruime kom de azijn, olie, mosterd en suiker tot een egale vi naigrette. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de worst, augurkenschijfjes en rode ui toe en schep luchtig om. Stort de salade in een schone kom of schaal en garneer met de bieslook. Serveer bij voorkeur met grote pretzels. Pretzel Het woord 'pretzel' is een verbastering van het Duitse Brez't, een kleine Brezen. De Brezen is een brood dat vaak wordt gegeten met een glas bier erbij. Bordje Blijf na de winst van Oranje (ja toch?) in Duitse sferen met deze papieren blauw wit geblokte bordjes. Een set van acht stuks kost 4,45 euro en is te koop via bol.com. Bokbier [l 1 Bij een maaltijd n met Duitse W worst drink je bokbier. Waarom het zo heet? Het verhaal gaat dat de Germaanse god Donar (half mens, half bok) ermee te maken heeft. Kookboek Een fijn kookboek over de Duitse keuken is Koch! Met niet al leen zware kost, maar juist veel pasta's, soe pen, jam en koekjes. (Aagje Blok, €22,95) Poffertjes! Word je daar niet nostalgisch van? En nu maak je ze zelf vaak? Hou je ook van hartige pof fertjes? Ingrediënten 250 g bloem 1,5 tl bakpoeder snuf zout 300 ml melk 2 eieren gesmolten boter (om de poffertjespan in te vetten) poedersuiker Bereiding Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg melk en ei eren toe en mix tot een glad beslag. Poffertjesbeslag is wat dikker, je zou dus een spuitzak kunnen gebruiken. Ik koos voor een spuitfles waarvan de ope ning groot genoeg is. Zet de poffertjespan alvast op het vuur (middelhoog), zodat deze goed heet kan worden. Verwarm in een ander pannetje een klont boter. Wanneer deze is gesmol ten, gebruik je een kwastje om de poffertjespan in te vetten. Vul de kuiltjes voor maximaal twee derde met beslag. Als aan de bovenkant belletjes verschij nen, kun je ze met een vork eenvoudig omdraaien. Laten ze nog niet goed los? Wacht dan een paar tellen. Als ze goed gaar zijn, kun je ze heel makke lijk keren. Vet de pan elke ronde opnieuw in. Serveer de poffertjes met poedersuiker en een klontje roomboter. ZATERDAG 13 OKTOBER 2018 41

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 129