Toerisme 0 0 0 Jacco Groenendijk vangt op ambachtelijke wijze garnalen MARGOT 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Het aantal buitenlandse toeristen in Neder land neemt de komende jaren explosief toe, las ik deze week in de krant. Van 18 miljoen nu naar 29 miljoen in 2030. Ik kan me zo voorstellen dat we hier in Zeeland daar ook een hoop van gaan merken. Er wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak waar we als inwoners, bezoekers en bedrijven hiervan moeten mee kunnen profi teren. Ik vraag me af hoe dit dan precies in zijn werk gaat, want veel meer toeristen dan dat we het afgelopen seizoen hadden kunnen we hier in Zeeland volgens mij niet aan. Of moeten we niet aan willen. Het zou toch prettig zijn dat de rust en de ruimte waarvoor veel mensen hier naar Zeeland komen, gewaarborgd blijft. En niet dat we ten onder gaan aan ons eigen succes. Tenmin ste, ik kan erg genieten van een leeg strand, een rustig bos of filevrij rijden op de Zeeuwse wegen. Natuurlijk zie ik zelf ook in dat we hier in een pa radijsje wonen en dat veel mensen daarvan mee willen genieten, maar mag het een onsje minder zijn? Laten we juist koesteren dat we in rust en ruimte onderscheidend zijn en niet dat we straks Spaanse Costa-taferelen hier krijgen. Overigens is onderzocht waarvoor mensen naar toeristische gebieden komen. Niet alleen voor strand, zee en bos, maar ook voor de streekproducten. Hoewel we dan zeker goed scoren is er nog wel een we reld te winnen om op alle Zeeuwse menukaarten producten uit de regio te krijgen. Bijvoorbeeld zeewier. Neem wat gemengde salade en voeg daar wa- kame aan toe met wat sesamolie, limoensap, ge roosterde sesamzaadjes, een gesnipperde lenteui en wat sugarsnaps. Daar blijf je voor thuis. Het zijn engeltjes in De Zeeuwse Hemel, maar sommigen hebben er weinig kaas van gegeten. „Is uw bestek nog schoon?", vraagt onze ser veerster. Kortom, dat kunnen we dus makke lijk voor de tweede gang gebruiken. Scheelt weer afwas. De - nogal zoete- chardonnay van het wijnbedrijfje van tv-coryfee Astrid Joos- ten en gastvrouw Thérèse Boer van driester renrestaurant De Librije wordt vervolgens aangeprezen als wijn van Astrid JANSE! En of mijn tafelheer even een fles rood uit het schap wil aanreiken, want we zitten er toch pal voor. Je moet hier werken voor je hap, grappen we. Mijn kippasteitje in bladerdeeg, met yoghurt, salie, ansjovis, knoflook, munt, Zeeuwse pa- reltarwe en een salade met vijgen is een leuk gerecht met een Marokkaanse touch. De ga ring is keurig en de pareltarwe is netjes beet gaar. Alle elementen combineren ook goed. Dit is het beste bord van de avond, beter dan de op zich mooi gegaarde tortelli die zijn ge vuld met een puree van garnalen en coquilles. De smaak is decent en zacht. „Wel is dit ge recht een beetje eentonig, ook omdat er wei nig saus bij zit", vindt mijn tafelheer. Een ovengerecht van peer, crumble en chai- kruiden ofwel thee. Het smaakt een beetje naar kerst, maar de kruiden maken het ook wat bitter. Buurman verorbert een (inge kocht) vegan fruittaartje met kokosijs. Op de tong domineert de dikke deegbodem. Meer fruitzuur zou het dessert oppeppen. Na een fijne espresso maken we de balans op: we heb ben halverwege hemel en hel gedineerd. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Het zou toch prettig zijn dat de rust en de ruimte waarvoor veel mensen hier naar Zeeland komen, gewaarborgd blijft NOORDWELLE Een tijdje leek het alsof er minder garnalen wa ren maar het is een topjaar voor de Hollandse garnaal. En dus ook voor garnalenliefhebbers en vis sers. Door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd was het water waarschijnlijk te warm voor twee belangrijke natuur lijke vijanden van de garnaal: de wijting en de kabeljauw. Vandaag gaat Jacco Groenen dijk met zijn Trekpaardenteam Jagro uit Noordwelle op de ou derwetse manier garnalen van gen. Dat doet hij op het strand bij Westenschouwen ter hoogte van strandpaviljoen Buurman. „Bij afgaand water wordt er ge vist met Zeeuwse trekpaarden", legt Groenendijk uit. „Achter het paard hangt aan een lang touw het net. De schotten van het net staan 'in de scheluw', ge draaid naar de zee toe. We trek ken de schotten de zee in en lo pen ongeveer 800 meter heen en weer. Dan wisselen we van paard en lopen weer terug. De vissers lopen daar in klederdracht ach teraan. Zo vangen we op een cul tuurhistorische manier de gar- nalen", vertelt hij. „Waarbij we veel bekijks trekken." „Het is een echt traditionele ambacht dat we zo in ere willen houden." Gids Simon Weeda geeft on derwijl uitleg want naast de gar nalen belandt er ook weieens een platvisje, een krab of een scholletje in de netten. Die wor den weer teruggegooid. De gar- nalenvangst wordt ter plaatse uitgedeeld. Lekker. Kook ze even kort en schenk er een scheutje pastis bij, pel ze en eet ze met wat zeekraal op wat salade als voorafje. Mensen kun nen ook hun trekpaard meene men en meelopen om te vissen. BEOORDELING vrijdag 12 oktober 2018 Hoe is de bediening? Is het hoofdgerecht lekker? En het dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Garnalen vissen aan de Schouwse kust. foto els bax rariteit

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41