10 ZE
Alternatief,
Swiebertje,
wereldkeuken,
winkel en
logies. De
Zeeuwse Hemel
in Zierikzee is in
alle opzichten een
bijzonder adres.
ETEN DE ZEEUWSE HEMEL, ZIERIKZEE
Onze hemelvaart duurt precies 25
minuten. De reis van Goes naar
Melkmarkt 8 in Zierikzee vergt
exact 22,1 kilometer. Dan staan
we voor een schattig winkeltje
uit grootmoeders tijd. Aan weerszijden van de
entree houden twee sets bistrotafels en -stoe
len de wacht. Je kunt ook aan de achterkant
buiten zitten. Daar bevindt zich een paradijse
lijk hof met een moestuin én een lommerrijk
terras. De Zeeuwse Hemel begon in 2010 als
delicatessewinkeltje met een paar tafels waar
aan de klant de waar kon proeven. Allengs
bouwde het stel Joost Pieters en Monique Hil
termann het uit tot een restaurant met zestig
zitplaatsen. Drie deuren verder baten ze sinds
vorig jaar ook een bed breakfast uit.
We schuifelen het pijpenlaatje in. Het inte
rieur werpt je zo'n honderd jaar terug in de
tijd. Het toonbankje, de vitrine met zoetwa
ren, de vloer en het Spartaanse meubilair is
van ouderwets degelijk hout. Een verzameling
borden siert de wand, zoals boerinnen des
tijds hun zondagse pronkservies etaleerden.
Direct naast ons tafeltje rusten wijnflessen op
planken. Ja, het blijft ook een winkel. Al met al
oogt het kneuterig leuk. Alsof je in een decor
van Swiebertje zit, de zwerver uit de gelijkna
mige serie die in de jaren zestig en zeventig
mateloos populair was. Dit soort interieurde
sign tref je in Zeeland zelden aan. De Zeeuwse
Hemel is dan ook een bijzondere kostganger.
Het is riskant om je zaak De Zeeuwse Hemel te
dopen. Stel je voor dat de gast in een culinaire
hel belandt. De menukaart is immers al even
opmerkelijk als het interieur. Een tikje vegan,
met invloeden uit Noord-Afrika en Midden-
Oosten (falafel, pasta met aubergine) naast in
Zeeuws kriekbier gegaard rundvlees. „We ha
len dat vlees hier in de buurt. We serveren ge
rechten zonder poespas. Creatief, authentiek en
duurzaam, maar niet radicaal. Naast vegetari
sche gerechten kun je bij ons ook vis en vlees
krijgen", legt Pieters uit.
„Niet wiebelen", waarschuwt mijn tafelheer
als hij plaatsneemt. Het houten stoeltje zwab
bert vervaarlijk. Dat wordt stokstijf de soep
oplepelen. De gazpacho is lekker. Er mag van
ons zelfs nog meer peper in het koude Spaanse
soepje. De paprikasoep van overbuurman is
slecht opgewarmd. Bovenin koud, onderin
heet. Het karmozijnrode soepje bevat naast
room veel verse koriander. Voor de helft van
de mensheid smaakt verse koriander naar
zeep. Dat schijnt genetisch zo bepaald te zijn.
You love or you hate koriander. In ons geval
slurpen we roomzeep naar binnen. Nog afge
zien van de petieterige kommetjes smaakt ook
het brood niet ovenvers. En boter is kennelijk
op de bon.
HET MENU
WAAR
REKENING
vrijdag 12 oktober 2018
GO
Kip in bla
derdeeg met
Zeeuwse pa-
reltarwe.
FOTO'S ERNESTA
VERBURG
A Een kijkje binnen
bij restaurant De
Zeeuwse Hemel.
Eigenaresse Moni
que Hiltermann dres
seert de borden.
De Zeeuwse Hemel is een
Frank Balkenende
Wat staat er op de menukaart?
En smaakt dat een beetje?
De kaart van De
Zeeuwse Hemel is
beperkt. Het goed
koopste voorge
recht begint bij
7,50 euro (gazpa
cho of gefrituurde
tortelli).
De duurste entree
is garnalencocktail
(11 euro). Bij de
hoofdgerechten is
de gast spekkoper
met de pasta au
bergine (14,50) en
het duurst uit met
rundvlees of zalm
van Joost (21,50).
Er is tevens een
kindermenu be
schikbaar. Ontbij
ten en lunchen kan
ook in De Zeeuwse
Hemel.
Bedc/j
ee(
De Zeeuwse Hemel
Melkmarkt 8
Zierikzee
M,
e«y.
'stn
Pontstraat
APP(
'arkt
1 bruiswater 2,25
2 witte huiswijn 8,00
1 chardonnay 4,20
1 paprikasoep 7,50
1 gazpacho 7,50
1 kippasteitje 19,00
1 tortelli garnalen en coquilles 16,00
1 perencrumble 7,50
1 confetticake kokosijs 8,50
2 vin santo 9,50
2 espresso 4,40
Totaal: 94,35