10 ZE Alternatief, Swiebertje, wereldkeuken, winkel en logies. De Zeeuwse Hemel in Zierikzee is in alle opzichten een bijzonder adres. ETEN DE ZEEUWSE HEMEL, ZIERIKZEE Onze hemelvaart duurt precies 25 minuten. De reis van Goes naar Melkmarkt 8 in Zierikzee vergt exact 22,1 kilometer. Dan staan we voor een schattig winkeltje uit grootmoeders tijd. Aan weerszijden van de entree houden twee sets bistrotafels en -stoe len de wacht. Je kunt ook aan de achterkant buiten zitten. Daar bevindt zich een paradijse lijk hof met een moestuin én een lommerrijk terras. De Zeeuwse Hemel begon in 2010 als delicatessewinkeltje met een paar tafels waar aan de klant de waar kon proeven. Allengs bouwde het stel Joost Pieters en Monique Hil termann het uit tot een restaurant met zestig zitplaatsen. Drie deuren verder baten ze sinds vorig jaar ook een bed breakfast uit. We schuifelen het pijpenlaatje in. Het inte rieur werpt je zo'n honderd jaar terug in de tijd. Het toonbankje, de vitrine met zoetwa ren, de vloer en het Spartaanse meubilair is van ouderwets degelijk hout. Een verzameling borden siert de wand, zoals boerinnen des tijds hun zondagse pronkservies etaleerden. Direct naast ons tafeltje rusten wijnflessen op planken. Ja, het blijft ook een winkel. Al met al oogt het kneuterig leuk. Alsof je in een decor van Swiebertje zit, de zwerver uit de gelijkna mige serie die in de jaren zestig en zeventig mateloos populair was. Dit soort interieurde sign tref je in Zeeland zelden aan. De Zeeuwse Hemel is dan ook een bijzondere kostganger. Het is riskant om je zaak De Zeeuwse Hemel te dopen. Stel je voor dat de gast in een culinaire hel belandt. De menukaart is immers al even opmerkelijk als het interieur. Een tikje vegan, met invloeden uit Noord-Afrika en Midden- Oosten (falafel, pasta met aubergine) naast in Zeeuws kriekbier gegaard rundvlees. „We ha len dat vlees hier in de buurt. We serveren ge rechten zonder poespas. Creatief, authentiek en duurzaam, maar niet radicaal. Naast vegetari sche gerechten kun je bij ons ook vis en vlees krijgen", legt Pieters uit. „Niet wiebelen", waarschuwt mijn tafelheer als hij plaatsneemt. Het houten stoeltje zwab bert vervaarlijk. Dat wordt stokstijf de soep oplepelen. De gazpacho is lekker. Er mag van ons zelfs nog meer peper in het koude Spaanse soepje. De paprikasoep van overbuurman is slecht opgewarmd. Bovenin koud, onderin heet. Het karmozijnrode soepje bevat naast room veel verse koriander. Voor de helft van de mensheid smaakt verse koriander naar zeep. Dat schijnt genetisch zo bepaald te zijn. You love or you hate koriander. In ons geval slurpen we roomzeep naar binnen. Nog afge zien van de petieterige kommetjes smaakt ook het brood niet ovenvers. En boter is kennelijk op de bon. HET MENU WAAR REKENING vrijdag 12 oktober 2018 GO Kip in bla derdeeg met Zeeuwse pa- reltarwe. FOTO'S ERNESTA VERBURG A Een kijkje binnen bij restaurant De Zeeuwse Hemel. Eigenaresse Moni que Hiltermann dres seert de borden. De Zeeuwse Hemel is een Frank Balkenende Wat staat er op de menukaart? En smaakt dat een beetje? De kaart van De Zeeuwse Hemel is beperkt. Het goed koopste voorge recht begint bij 7,50 euro (gazpa cho of gefrituurde tortelli). De duurste entree is garnalencocktail (11 euro). Bij de hoofdgerechten is de gast spekkoper met de pasta au bergine (14,50) en het duurst uit met rundvlees of zalm van Joost (21,50). Er is tevens een kindermenu be schikbaar. Ontbij ten en lunchen kan ook in De Zeeuwse Hemel. Bedc/j ee( De Zeeuwse Hemel Melkmarkt 8 Zierikzee M, e«y. 'stn Pontstraat APP( 'arkt 1 bruiswater 2,25 2 witte huiswijn 8,00 1 chardonnay 4,20 1 paprikasoep 7,50 1 gazpacho 7,50 1 kippasteitje 19,00 1 tortelli garnalen en coquilles 16,00 1 perencrumble 7,50 1 confetticake kokosijs 8,50 2 vin santo 9,50 2 espresso 4,40 Totaal: 94,35

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 40