Priezen 9 Zuiderburen Streektaal BROUWERIJ IN BRUGGE De Halve Maan in Brugge heeft er een eervolle vermelding bij. Lezers van de Britse krant The Guardian zetten de brouwerij onlangs in hun top 10 van favoriete 'taprooms' in Europa. Een brouwerij midden in het stadshart. Waar zie je dat nog? Aan het Wal- plein in Brugge wordt al zo'n vijf eeuwen bier gemaakt. In documenten uit 1564 is sprake van brouwerij 'Die Maene'. Halver wege de negentiende eeuw komt Henri Maes in beeld: hij geeft de brouwerij zijn huidige naam en maakt er een modern bedrijf van. Tot op de dag van vandaag zijn de Halve Maan en de familienaam Maes met elkaar verbonden. Even als de voornaam Henri of Hendrik. „Dat had alles te maken met de marketing van die tijd, men noemde het bier naar de brou wer", zegt Xavier Vanneste, zesde generatie directeur/eigenaar van de brouwerij. De eerste uit die lijn die geen Maes heet. „Dat was dus de naam Henri Maes van mijn moeders familie. Vijf generaties kregen de oudste zonen dezelfde voornaam om te voorkomen dat de flessen en kratten opnieuw be drukt moesten worden." Henri IV kreeg het begin jaren 80 van de vorige eeuw voor elkaar om ook de voornaam aan een bier te verbinden. Hij brouwde een tri pel, die door de mensen al snel 'die straffe van Henri (Maes)' genoemd werd. Straffe Hendrik was gebo ren. Vandaag is het een van de vlaggenschepen van de brouwerij die - naast de tripel - in nog drie varianten op de markt wordt ge bracht: quadrupel, wild en her- itage. De laatste is gerijpt op eiken houten vaten. Toen Xavier Vanneste in 2005 het stokje van zijn moeder Véroni- que Maes overnam, lag de brouwe rij stil. Het merk Straffe Hendrik was verkocht aan brouwerij Lief mans. Vanneste: „De familie Maes wilde ermee ophouden. Ik vond het niet zo'n goed idee en ik heb in dat jaar de familie ervan weten te overtuigen het vuur onder de ke tels terug aan te zetten. We zijn toen herstart met Brugse Zot. Dat is vandaag ons belangrijkste pro duct. Straffe Hendrik hebben we enkele jaren later opnieuw kun nen overnemen. In 2008 kwam het terug naar Brugge." Tot zover enige historie die be palend is geweest voor het heden van de brouwerij. Het heden Brugs stadsbier moet in de stad gebrouwen worden waarin het oude stadshart van Brugge onderdeel is van de We relderfgoedlij st van Unesco. Zeker, dat is iets om fier op te zijn. Tege lijk betekent het voor een indu strieel bedrijf ook beperkingen: zo kun je niet dag-in-dag-uit grote vrachtwagens over het historische Walplein laten denderen, omdat het bier vanuit de brouwerij nu eenmaal naar de bottelarij (aan het Waggelwater buiten de stad) ge bracht moet worden. Tom Poes verzin een list. En Xavier Vanneste bedacht een list: een ruim drie ki lometer lange pijplijn tussen de twee locaties. Even was Brugge wereldnieuws met die onder grondse biersnelweg. Maar was het niet handiger geweest om de gehele brouwerij buiten de stad te plaatsen? Xavier Vanneste: „Brugse Zot en Straffe Hendrik zijn stadsbieren. Van een cham pagne wordt verwacht dat hij uit de Champagnestreek komt. Van een trappist wordt verwacht dat hij binnen de muren van de abdij is gemaakt. Voor ons geldt dat een geloofwaardig, Brugs stadsbier in de stad gemaakt wordt. En als dat betekent dat er een drie kilometer lange pijpleiding moet komen om dat mogelijk te maken, dan doen we dat." De Halve Maan is meer dan al leen een brouwerij. De locatie heeft een horecagedeelte dat op een doordeweekse middag in ok tober zomaar afgeladen vol kan zitten. En er zijn rondleidingen: tegenwoordig is dat hip, de Halve Maan was een van de eerste brou werijen die ermee begon. En er is natuurlijk het huisgemaakte bier. Inclusief het eerste alcoholvrije speciaal bier, Sportzot. Vanneste: „De naam is met een knipoog naar de Brugse Zot, omdat dat ook het basisbier is waar het van afgeleid is. Wij geloven dat er binnen de range van speciaal bieren een markt is voor dit soort producten." Voor de lezers van de Engelse kwaliteitskrant The Guardian was het concept van de Halve Maan re den om de brouwerij vorige maand in een top 10 van favoriete 'taprooms' in Europa te plaatsen. Ejulder de boeken van Tolkien eleze over de Hobbits in over de rieng die iedrendeên wil Of misschien julder wè de span nende films daerover ezie? Dan wete je, dat die Hobbits de gewoonte aode om mit 'n verjaerdag 'n kedoo te geen, waer de ontvanger niks mee dee, ma 't op 'n volhende verjaerdag wi dü-haf. Zö-iets doe wulder eihen- lijk ok in ik dienke vee maansen. Wulder komme bie vee vereênehien- gen die aomè perbeere mit 'n loterie wat centjes bie mekaore te schraepen. De kaarke doe dat mit 'n groöte boe kenbeurs in je kanoklootjes koape of eihenhemaekte jam, oliebollen in gae zó ma dü. Me bin ok lid van de streekdrachtenvereênehienge De Arke in die vraegt of de leden op de jaerverhaederienge priezen wille meebrienge, want dan is aoltied 'de groöte verlotieng'. Dat is leutig want somtieds win je j'n eihe meehe- brochte pries. Die geve m'n dan trek wï trug vó de volhende trekkiengs- ronde. De besturen van zukke clubs gae netuurlijk eêst lengst bedrieven vó priezen. Die middenstanders bin d'r zodoende aoltied bie betrokke. Noe, je behriept 't a, ons doe an aole kansen om rieke t'oren mee in komme mit priezen tuus, waer m'n eihenlijk niks an Daer m'n 'n spe- ciaole kasse vó, waer a jaeren vee in leit, in dat bin dan spullen vó de Re- nissedag. Dat is 'n soort braderie waevan de opbriengst vó drie vereên- ehiengen is. Me doe aoltied mee mit 't rad van avontuur. Ik kieke dan van te vore wat of ik kan winne. As t'r flessen wien bie zitte of'n bon vó 'n etentje dienk ik: lae m'n 't ma 's per beere. Noe maansen, vee varder as 'n ijstaerte bin ik nooit gekomme, ma blie waere m'n dan wè. An de groóte landelijke loterieën doe m'n nie mee. Je dienk wè, dat je kansen eit, ma de kans op 'n pries is toch aarg klein. M'n dat ok mee'emaekt in Las Ve- gas. Wulder zaete in 'n eêl groot 'otèl mit wè duzend kaemers in de onder ste verdiepieng was 'n soort gok'al. Daer 'oor je ok op 'n verkeerd beên ezet, want j'oor rond j'n ene aolsma geraetel van vaolende munten, die sommigte maansen gewonnen aode. Je dienkt dan a gauw dat 'r vee ge wonnen oort, ma as je beter gae kieke vaol dat toch aarg tehen. Wat m'n daer ok ezien maansen die versla- ofd bin an 't gokken. Die zaete bie 'n zóhenaemde eênarmihe bandiet, waer je enkelt 'n 'endel over mot aele in dan ma 'ope, dat 'r bevobbeld drie citroenen neffen mekaore komme te staen. Ze zitte 'n bitje wezeloós te staeren, ze iuustere enkelt naer 't ge raetel van de munten, wat meêsten- tieds nie komt. Gin pries. Ons aode ok gin pries, want m'n d'r nie an mee'edae. Me bin a rieke, want gelok- kig ka je zonder vee centen net zó rieke weze. dinsdag 9 oktober 2018 GO Halve Maan favoriet bij Engelsen In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Brugse 'taproom' De Halve Maan in top 10 van The Guardian. Peter van den Assem Brugge -Xavier Vanneste, directeur de Halve Maan Henk Blom In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Henk Blom. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal. Xavier Vanneste schenkt een Sportzot in, het eerste alcoholvrije speciaal bier. BSSDPETER nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41