Koop Nederlandse appels! O Stramien MARGOT 17 eindscore Mijn kinderen vonden het altijd heerlijk om bij opa en oma te logeren. Daar was het rustig, overzichtelijk en de dag lag al vast in een bepaald stramien, iets wat nog steeds zo is. De dag begint met het ontbijt en het lezen van de krant. Dan doen ze wat aan het huishouden en rond elf uur wordt er koffie gezet en gedronken. Die wordt met kokend water gezet want dan is de koffie lekker heet. Vervolgens doen ze een paar boodschappen, rommelen ze wat in huis of tuin en dan volgt rond de klok van half een de lunch. Daarna wordt er een rondje gefietst of gewandeld en om half vier is het tijd voor een kop thee. Mijn moeder begint met de bereiding van het avond eten zo tegen zessen en na het eten wordt er om acht uur het journaal gekeken. Ze lezen wat of kijken tv voordat ze tegen middernacht gaan sla pen. De Mannen vonden dat heerlijk; ze wisten precies waar ze aan toe waren. Bij mij thuis was het allemaal wat minder duidelijk en vastgelegd, al probeerde ik dat natuurlijk wel. Maar toen ze eenmaal naar school gingen en 's avonds naar de sportclub waren, was mijn vaste indeling een eind te zoeken. Toch vind ik het heerlijk dat die zaken bij mijn ouders zo vast liggen. Ik kien het vaak zo uit dat ik rond theetijd bij hen langs ga en ik probeer eens per week bij hen te lunchen. Mijn moeder zorgt dan voor iets extra's. Laatst een gerookte makreelfilet. Die zit niet alleen vol goede vetten, gemengd met wat mierikswortel, mayonaise en citroensap smaakte het ons meer dan goed op de boterham. Mik vind het heerlijk dat die zaken bij mijn ouders zo vast liggen. Ik kien het vaak zo uit dat ik rond theetijd bij hen langs ga en ik probeer eens per week bij hen te lunchen bietensap en zout opkoken met gelatine met een slagroomspuit toefjes op het bord spui ten." Ook de hartige coulis van paprika maakt het vierkoppige keukenteam zelf. „We 'josperen' de paprika en stoppen het vruchtvlees met olie, peper en zout in de blender." Het resul taat is een goeie smaakmaker, die dit gerecht echt nodig heeft. Best, maar de uitblinker vanavond is een tong- strelende tongschar. Een uitermate sappig sei zoensvisje uit de pan. „Als je die in de Josper stopt, zakt hij door het rooster", zegt Tristan. Een klassieke garnering van spinazie, limoen, een partje pompoen en mini-maiskolfjes ver gezelt de vis. De lauwwarme kruidensaus met peterselie, dille en bieslook komt in een apart schaaltje. Prettig, zo komt de smaak van de vis goed tot zijn recht. De presentatie van de 'gejosperde' vlees spies pakt minder goed uit. De partjes Asian beef hangen op ooghoogte tussen ons in, aan een houder. Prima spiesje verder, maar een goed gesprek valt stil, we kunnen elkaar niet meer in de ogen kijken. Erger: de geur van de marinade van ketjap, knoflook, sambal en oes tersaus (pikant, zoet met een lichte oester- smaak) hangt nu ook boven mijn bord. Sto rend, want proeven doe je met je neus én tong samen. De sorbet new style wint het als we het des sert bestellen. Met z'n tweeën lepelen we de limoensorbet met frambozenmousse, maca- ron en witte chocolade op. Zoet, zoet, zoet. We voelen de kilo's er bijna aan vliegen. Verzadigd lopen we terug naar het station. Zou de brug ons wel houden? BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland VOGELWAARDE Herman Ver- eecken uit Vogelwaarde stopte met plukken van zijn Jonagold appels, sterker nog hij begon dit jaar niet eens met oogsten. Ge lukkig hebben de afgelopen da gen al veel mensen de Jonagolds geplukt op zijn bedrijf in Vogel waarde. En dat snap ik want ze zijn heerlijk knapperig en sappig. Ook vandaag kunnen ze nog worden geplukt voor maar vijftig cent per kilo. Toch geeft dit alles Vereecken veel stress. „Wij ver kopen onze appels via een han delaar en niet 'op het hout'. Dat houdt in dat je bij voorbaat al de gehele oogst verkoopt tegen een vaste prijs en ze na het oogsten het erf af gaan en schluss. Wij verkopen aan een handelaar die ze momenteel niet kwijt kan, iets wat we nooit eerder mee maakten. De houten kratten die we nodig hebben voor het pluk ken, zitten nog vol evenals de koelcellen met de reeds geplukte Elstar. Supermarkten verkopen buitenlandse appels", geeft Ver eecken aan. „Daar is geen plaats voor Hollandse appels. De oplos sing is dat consumenten aange ven dat ze alleen Nederlandse appels willen, anders zie ik het somber in." Hij zegt het met spijt in zijn stem want over een paar weken gaat hij al weer aan de slag voor de oogst van 2019. „Be mesten, snoeien, bewerken; soms denk je, waar doe ik dit al lemaal voor?" Koop dus Nederlandse appels! Bijvoorbeeld om hete bliksem mee te maken. Schil 1 kilo aardappelen, 3 Jona golds en 3 Goudreinetten en snij ze in gelijke stukken. Snipper een ui en kook alles samen in een pan met zout en peper. Pureer en eet eventueel met uitgebakken spekjes. zaterdag 6 oktober 2018 GO Lekker? Proefje nog meer? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Fruitteler Herman Vereecken: „Soms denk je, waar doe ik dit allemaal voor?" fotocamileschelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53