Koop Nederlandse appels!
O
Stramien
MARGOT
17
eindscore
Mijn kinderen vonden het altijd heerlijk
om bij opa en oma te logeren. Daar was
het rustig, overzichtelijk en de dag lag al
vast in een bepaald stramien, iets wat nog steeds
zo is.
De dag begint met het ontbijt en het lezen van
de krant. Dan doen ze wat aan het huishouden en
rond elf uur wordt er koffie gezet en gedronken.
Die wordt met kokend water gezet want dan is de
koffie lekker heet. Vervolgens doen ze een paar
boodschappen, rommelen ze wat in huis of tuin
en dan volgt rond de klok van half een de lunch.
Daarna wordt er een rondje gefietst of gewandeld
en om half vier is het tijd voor een kop thee. Mijn
moeder begint met de bereiding van het avond
eten zo tegen zessen en na het eten wordt er om
acht uur het journaal gekeken. Ze lezen wat of
kijken tv voordat ze tegen middernacht gaan sla
pen. De Mannen vonden dat heerlijk; ze wisten
precies waar ze aan toe waren. Bij mij thuis was
het allemaal wat minder duidelijk en vastgelegd,
al probeerde ik dat natuurlijk wel. Maar toen ze
eenmaal naar school gingen en 's avonds naar de
sportclub waren, was mijn vaste indeling een
eind te zoeken.
Toch vind ik het heerlijk dat die zaken bij mijn
ouders zo vast liggen. Ik kien het vaak zo uit dat
ik rond theetijd bij hen langs ga en ik probeer
eens per week bij hen te lunchen. Mijn moeder
zorgt dan voor iets extra's. Laatst een gerookte
makreelfilet. Die zit niet alleen vol goede vetten,
gemengd met wat mierikswortel, mayonaise en
citroensap smaakte het ons meer dan goed op de
boterham.
Mik vind het heerlijk dat die zaken bij mijn ouders zo vast
liggen. Ik kien het vaak zo uit dat ik rond theetijd bij hen
langs ga en ik probeer eens per week bij hen te lunchen
bietensap en zout opkoken met gelatine met
een slagroomspuit toefjes op het bord spui
ten."
Ook de hartige coulis van paprika maakt het
vierkoppige keukenteam zelf. „We 'josperen'
de paprika en stoppen het vruchtvlees met
olie, peper en zout in de blender." Het resul
taat is een goeie smaakmaker, die dit gerecht
echt nodig heeft.
Best, maar de uitblinker vanavond is een tong-
strelende tongschar. Een uitermate sappig sei
zoensvisje uit de pan. „Als je die in de Josper
stopt, zakt hij door het rooster", zegt Tristan.
Een klassieke garnering van spinazie, limoen,
een partje pompoen en mini-maiskolfjes ver
gezelt de vis. De lauwwarme kruidensaus met
peterselie, dille en bieslook komt in een apart
schaaltje. Prettig, zo komt de smaak van de vis
goed tot zijn recht.
De presentatie van de 'gejosperde' vlees
spies pakt minder goed uit. De partjes Asian
beef hangen op ooghoogte tussen ons in, aan
een houder. Prima spiesje verder, maar een
goed gesprek valt stil, we kunnen elkaar niet
meer in de ogen kijken. Erger: de geur van de
marinade van ketjap, knoflook, sambal en oes
tersaus (pikant, zoet met een lichte oester-
smaak) hangt nu ook boven mijn bord. Sto
rend, want proeven doe je met je neus én tong
samen.
De sorbet new style wint het als we het des
sert bestellen. Met z'n tweeën lepelen we de
limoensorbet met frambozenmousse, maca-
ron en witte chocolade op. Zoet, zoet, zoet. We
voelen de kilo's er bijna aan vliegen. Verzadigd
lopen we terug naar het station. Zou de brug
ons wel houden?
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
VOGELWAARDE Herman Ver-
eecken uit Vogelwaarde stopte
met plukken van zijn Jonagold
appels, sterker nog hij begon dit
jaar niet eens met oogsten. Ge
lukkig hebben de afgelopen da
gen al veel mensen de Jonagolds
geplukt op zijn bedrijf in Vogel
waarde.
En dat snap ik want ze zijn
heerlijk knapperig en sappig.
Ook vandaag kunnen ze nog
worden geplukt voor maar vijftig
cent per kilo. Toch geeft dit alles
Vereecken veel stress. „Wij ver
kopen onze appels via een han
delaar en niet 'op het hout'. Dat
houdt in dat je bij voorbaat al de
gehele oogst verkoopt tegen een
vaste prijs en ze na het oogsten
het erf af gaan en schluss. Wij
verkopen aan een handelaar die
ze momenteel niet kwijt kan,
iets wat we nooit eerder mee
maakten. De houten kratten die
we nodig hebben voor het pluk
ken, zitten nog vol evenals de
koelcellen met de reeds geplukte
Elstar. Supermarkten verkopen
buitenlandse appels", geeft Ver
eecken aan. „Daar is geen plaats
voor Hollandse appels. De oplos
sing is dat consumenten aange
ven dat ze alleen Nederlandse
appels willen, anders zie ik het
somber in." Hij zegt het met spijt
in zijn stem want over een paar
weken gaat hij al weer aan de
slag voor de oogst van 2019. „Be
mesten, snoeien, bewerken;
soms denk je, waar doe ik dit al
lemaal voor?"
Koop dus Nederlandse appels!
Bijvoorbeeld om hete bliksem
mee te maken.
Schil 1 kilo aardappelen, 3 Jona
golds en 3 Goudreinetten en snij
ze in gelijke stukken. Snipper
een ui en kook alles samen in een
pan met zout en peper. Pureer en
eet eventueel met uitgebakken
spekjes.
zaterdag 6 oktober 2018
GO
Lekker?
Proefje nog meer?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Fruitteler Herman Vereecken: „Soms denk je, waar doe ik dit
allemaal voor?" fotocamileschelstraete