m m
n
16 WEE
De kok van
DuCo in
Middelburg
zweert bij de
houtskooloven.
Toch draait het in
deze bistro niet
alleen om gegrild
vlees.
pi
iddelburg binnenkomen per
spoor maakt ons helemaal vro
lijk. Alleen nog de draaibrug
over en we zijn in de stad. Op
de hoek van de Loskade en de
Stationsstraat staat het Fletcher Hotel Middel
burg. Een ronding in de gevel, boogvormige
ramen, fraai gekruld gietijzer en balkonnetjes:
romantisch genoeg voor een Romeo die de
liefde verklaart aan zijn Julia.
Jarenlang draagt het gebouw met de rode
koepelluifels de naam Grand Hotel Du Com-
merce. Na een renovatie in 2017 verdwijnt de
zonwering. Ook vervalt de oude naam. Het
gaat als Fletcher Hotel Middelburg de toe
komst in. Du Commerce leeft alleen nog voort
in de naam van het restaurant op de begane
grond: Bar Bistro DuCo.
Bijna maken we rechtsomkeert. Een groep
vrouwen viert het leven. Fantastisch, maar la
waaierig. Gelukkig proefje niet met je oren.
Hoewel. Bij mij doen alle zintuigen mee als ik
eet.
De inrichting heeft meer weg van een bras
serie dan van een intieme bistro. Sober en
strak. Enorme taupekleurige banken met hoge
rugleuningen. Koperkleurige kroonluchters.
Eén wand is beschilderd met zwarte school-
bordverf. Tussen sierlijke krijtkrullen staan
wat gerechten aangeprezen. Op alle tafeltjes
pronkt een nep-orchidee. De onze is stoffig,
die schuiven we aan de kant. Zoals ik al zei:
alle zintuigen staan op scherp.
Vlees, vis, al dan niet aan een spies. Weinig
keuze voor vegetariërs, maar wel zoveel moge
lijk biologisch. Chef-kok Tristan van Bellen
(Emelisse Kamperland, Gecroonde Liefde
Vlissingen) bevestigt dat. „Met de groenten
komen we een heel eind. Ook zuivel is biolo
gisch. En volgende maand hebben we een ac
tie met biologische entrecote."
Voor alle bistro's koopt Fletcher centraal in.
Door heel Nederland staan op de menukaar
ten dezelfde gerechten. „Klassieke bistroge
rechten in een hip jasje", zegt Tristan. „Caesar
salad, crème brülée, dame blanche. En niet te
vergeten: gerechten van de Josper, een houts
kooloven. Het heeft me een goede maand ge
kost daar grip op te krijgen, inmiddels weet ik
goed raad met het vuur. We 'josperen' wat af."
Vooraf een pomodorisoep met verse pesto en
crème fraïche. Die komt in een knalrood giet
ijzeren pannetje. Leuk, maar de soep is lauw.
Terug naar de chef dus. Als we even later de
warme soep proeven, schiet ons een reclame
slogan te binnen: 'Een beetje van jezelf en een
beetje van Maggi.' En we proeven het goed,
volgens Tristan. „Ik voeg altijd wat groente
bouillonpoeder aan de soep toe."
Tegenover me ligt een filet van forel op het
bord, ingeklemd tussen grote toeven bieten-
schuim en druppels coulis van paprika. „Met
dat schuim geven we een moderne twist aan
de gerechten", zegt de chef. „Simpel. Rode
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 6 oktober 2018
GO
Chef-kok Tristan van Bellen (links) en kok Timo Leijnse.
Asian beef. foto's ruben oreel
Tongschar is de uitblinker
Elian van 't Westeinde
Hoe is het binnen?
Wat staat er op het menu?
Wat eet je?
De voorgerechten
bij DuCo beginnen
bij 6 euro (soep).
Hoofdgerechten
doen rond de 20
euro. Het goed
koopst is een vege
tarische burger
(16,50). Het duurste
gerecht, een kogel
biefstuk van 200
gram kost 25 euro.
Voor spiesen ben
je tussen de 10,50
(gegrilde groenten)
en 14,50 (biefstuk)
kwijt. Desserts zijn
er vanaf 7,50, een
kaasplankje kost
12,50. Naast de
kaart heeft DuCo
een maandspecial,
bijvoorbeeld tong
schar (24,50).
Bar Bistro DuCo
MIDDELBURG Loskade 1 I
1 Chaudfontaine 2,75
1 Sauvignon blanc 4,50
1 Tomatensoep 6,00
1 Forel 12,00
1 Spies Asian beef 14,50
1 Maandactie september 24,50
1 Sorbet new style 8,50
Totaal: 72,75