'Maak oester wat zoeter en iedereen lust hem' 5 CANADA TERUG NAAR DE OORSPRONG Een opa van Mike van Ee kwam uit Canada en was een indiaan. Binnenkort wordt Mike officieel erkend als indiaan. ike van Ee uit Sas I van Gent is een reislustig type. Nie mand in zijn mge- I ving kijkt dan ook vreemd op als hij zegt dat hij deze maand een reis naar Canada maakt. Maar de reden van zijn reis? Die vinden ze maar wat bij zonder. Mike is namelijk een echte indiaan. Zelfs zijn beste vrienden waren tot voor kort amper op de hoogte van de familiehistorie van Mike. De 36-jarige Sassenaar is geboren in Nederland, maar een deel van zijn wortels ligt in een heel ander deel van de wereld. „Op mijn achttiende ben ik officieel erkend als indiaan. Ik ben hier nooit echt mee naar buiten getreden. Het klinkt ook nogal ongeloofwaardig, een Nederlander die indiaan is. Toch is het echt zo. Mijn opa komt uit Canada en behoort tot de Saga- mok Anishnawbek indianen stam." Tweede Wereldoorlog „Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de geallieerden geregeld gebruik van communicatie via in dianentaal. Dit natuurlijk zodat de nazi's onderschepte boodschap pen niet konden begrijpen. Mijn opa verliet vervolgens huis en haard om te gaan helpen en be landde in Utrecht. Daar ontmoette hij mijn oma. Samen kregen ze een kind, mijn vader. Na verloop van tijd keerde opa terug naar Ca nada, waarna het contact met mijn oma verwaterde." In de jaren erna trouwde de oma van Mike met een andere man. Zoon Willy groeide op zonder of ficieel te weten van het bestaan van zijn echte vader. „Mijn vader heeft altijd wel geweten dat zijn stiefvader niet zijn echte vader is. Toch werd dit nooit zo uitgespro ken. Hij kwam er pas achter toen hij als twintiger emigreerde naar Zuid-Afrika. Het was de tijd van de Apartheid en donkere mensen werden er zwaar onderdrukt. Ze ker in die tijd had mijn vader een vrij donkere huidskleur. Keer op keer werd hij dan ook aangehou den door de politie en geconfron teerd met zijn huidskleur." „Bij terugkeer in Nederland con fronteerde hij mijn moeder ermee en kwam hij achter de waarheid. Hij besloot zijn vader te gaan zoe ken in Canada. Helaas was die net een paar jaar ervoor overleden. Wel vond hij er de rest van de fa milie. Zij bleken stuk voor stuk in dianen te zijn. Uiteraard was mijn vader ontzettend verbaasd, maar al snel werd hij volledig opgeno men en erkend door zijn familie." Wigwams De jonge Mike groeide op met een vaag besef dat een deel van de fa milie in Canada woonde. Dat ver anderde toen Mike op 18-jarige leeftijd voor het eerst zijn familie in Canada bezocht. „Tijdens die trip kreeg ik pas echt besef van mijn familieachtergrond. Dat was erg bijzonder. Het is niet zo dat ze allemaal in wigwams wonen en regendansjes doen. Wel houden ze Mijn opa komt uit Canada en behoort tot de Sagamok Anishnawbek stam er eeuwenoude tradities op na en leven ze vaak samen in gemeen schappen. Tijdens die reis ben ik officieel erkend als indiaan. Mijn vader, broer en ik zijn trouwens de enige indianen ter wereld, die niet op het Amerikaanse continent zijn geboren. Sinds die reis heb ik het gevoel gekregen dat ik me ooit goed zou willen verdiepen in dit deel van mijn roots." De ideale kans om dit te realise ren, deed zich vorig jaar voor. Na een jarenlange strijd bemachtigde de vader van Mike een Canadees paspoort. „Mijn vader heeft er 71 jaar op moeten wachten, maar werd na een lange strijd eindelijk erkend als Canadees. De Canadese am bassadeur vroeg me of mijn broer en ik nu ook een paspoort wilden aanvragen. Ik besloot ervoor te gaan, mijn broer volgt later. Ik ben en blijf een Nederlander, maar ik vind het een unieke kans om dichter bij mijn indianenroots te komen. Ik had niet gedacht dat het zou lukken, maar over twee we ken is het zover. Dan word ik in Montreal officieel erkend als Ca nadees." Van Houcke is docent aquacultuur op de HZ in Middelburg, en stu deert daarnaast parttime aan de Universiteit Wageningen. Daar promoveert hij maandag met het onderzoek naar - heel eenvoudig gezegd - de smaak van oesters. Daarbij waren ook studenten en medewerkers van beide onderwijs instellingen betrokken. Het onderzoek bestond uit meer dere fasen, legt Van Houcke uit. „We hebben eerst gekeken hoe fac toren als de soort oester, het kweek- gebied, de tijd van oogsten en de voeding effect hebben op de sa menstelling en smaak. Daaruit bleek dat vooral de voeding die de oester tijdens de kweek krijgt, van belang is." In Frankrijk worden sommige oesters net voordat ze de markt op gaan nog even 'bijgevoerd' met al gen. „Wij zijn daarop ingespron gen. We vroegen ons af: wat ge beurt er met de samenstelling en smaak als je welk soort alg ge bruikt?" Met de uitkomsten kon het team wel verder. „Het bleek dat het ge bruik van algen leidt tot verschillen. Een smaakpanel proefde dat, en ook bleek dat de samenstelling van de oester erdoor verandert. Een op die manier gekweekte oester bevat an dere moleculen." Er was nóg een stap nodig om het onderzoek ook van praktisch nut te maken. „We hebben verschillende oesters voorgelegd aan smaakpa- nels. Met name de oesters die, dankzij het gebruik van een be paalde alg, wat zoeter zijn, vielen in de smaak." Ideaal voor bedrijven om op in te springen, geeft Van Houcke aan. „We hebben een oester gekweekt die mensen lekkerder blijken te vinden. Het lijkt me dat de markt daar wel wat mee kan." Traditioneel En dat is bepaald niet overbodig. „De visserijsector is wat betreft marketing en productontwikkeling erg traditioneel ingesteld. Onze pa nels gaven aan dat ze, als ze oesters zouden kopen, ook graag informa tie zouden krijgen over recepten en bijpassende wijnen. Ook verpak kingen zouden wel wat moderner en veelzijdiger kunnen. Dat is bij veel andere sectoren al normaal, maar in de visserij valt daar nog een wereld te winnen." Bedrijven hebben mondjesmaat belangstelling getoond, vertelt Van Houcke. „We hebben die tijdens het onderzoek ook bewust op enige afstand gehouden, want we wilden wel wetenschappelijk en neutraal blijven. Maar ze zijn steeds op de hoogte gehouden. Ik hoop dat ze er wat mee doen." zaterdag 6 oktober 2018 GO Sasse Mike is echte indiaan Bas Dingenouts Sas van Gent - Mike van Ee Nederlanders willen oesters die net wat zoeter zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Jasper van Houcke uit Middelburg. Nu is hij er ook nog eens in geslaagd om zo'n oester te kweken. Een gat in de markt voor de visserijsec tor, hoopt hij. Martijn de Koning Vlissingen Onder zoeker ügfc Jasper van Houcke A Mike van Ee wordt binnenkort officieel erkend als indiaan, foto boaztimmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41