'Maak oester wat zoeter en iedereen lust hem'
5
CANADA TERUG NAAR DE OORSPRONG
Een opa van Mike
van Ee kwam uit
Canada en was een
indiaan. Binnenkort
wordt Mike officieel
erkend als indiaan.
ike van Ee uit Sas
I van Gent is een
reislustig type. Nie
mand in zijn mge-
I ving kijkt dan ook
vreemd op als hij zegt dat hij deze
maand een reis naar Canada
maakt. Maar de reden van zijn
reis? Die vinden ze maar wat bij
zonder. Mike is namelijk een
echte indiaan.
Zelfs zijn beste vrienden waren
tot voor kort amper op de hoogte
van de familiehistorie van Mike.
De 36-jarige Sassenaar is geboren
in Nederland, maar een deel van
zijn wortels ligt in een heel ander
deel van de wereld. „Op mijn
achttiende ben ik officieel erkend
als indiaan. Ik ben hier nooit echt
mee naar buiten getreden. Het
klinkt ook nogal ongeloofwaardig,
een Nederlander die indiaan is.
Toch is het echt zo. Mijn opa komt
uit Canada en behoort tot de Saga-
mok Anishnawbek indianen
stam."
Tweede Wereldoorlog
„Tijdens de Tweede Wereldoorlog
maakten de geallieerden geregeld
gebruik van communicatie via in
dianentaal. Dit natuurlijk zodat de
nazi's onderschepte boodschap
pen niet konden begrijpen. Mijn
opa verliet vervolgens huis en
haard om te gaan helpen en be
landde in Utrecht. Daar ontmoette
hij mijn oma. Samen kregen ze
een kind, mijn vader. Na verloop
van tijd keerde opa terug naar Ca
nada, waarna het contact met mijn
oma verwaterde."
In de jaren erna trouwde de oma
van Mike met een andere man.
Zoon Willy groeide op zonder of
ficieel te weten van het bestaan
van zijn echte vader. „Mijn vader
heeft altijd wel geweten dat zijn
stiefvader niet zijn echte vader is.
Toch werd dit nooit zo uitgespro
ken. Hij kwam er pas achter toen
hij als twintiger emigreerde naar
Zuid-Afrika. Het was de tijd van
de Apartheid en donkere mensen
werden er zwaar onderdrukt. Ze
ker in die tijd had mijn vader een
vrij donkere huidskleur. Keer op
keer werd hij dan ook aangehou
den door de politie en geconfron
teerd met zijn huidskleur."
„Bij terugkeer in Nederland con
fronteerde hij mijn moeder ermee
en kwam hij achter de waarheid.
Hij besloot zijn vader te gaan zoe
ken in Canada. Helaas was die net
een paar jaar ervoor overleden.
Wel vond hij er de rest van de fa
milie. Zij bleken stuk voor stuk in
dianen te zijn. Uiteraard was mijn
vader ontzettend verbaasd, maar
al snel werd hij volledig opgeno
men en erkend door zijn familie."
Wigwams
De jonge Mike groeide op met een
vaag besef dat een deel van de fa
milie in Canada woonde. Dat ver
anderde toen Mike op 18-jarige
leeftijd voor het eerst zijn familie
in Canada bezocht. „Tijdens die
trip kreeg ik pas echt besef van
mijn familieachtergrond. Dat was
erg bijzonder. Het is niet zo dat ze
allemaal in wigwams wonen en
regendansjes doen. Wel houden ze
Mijn opa komt uit
Canada en behoort
tot de Sagamok
Anishnawbek stam
er eeuwenoude tradities op na en
leven ze vaak samen in gemeen
schappen. Tijdens die reis ben ik
officieel erkend als indiaan. Mijn
vader, broer en ik zijn trouwens de
enige indianen ter wereld, die niet
op het Amerikaanse continent zijn
geboren. Sinds die reis heb ik het
gevoel gekregen dat ik me ooit
goed zou willen verdiepen in dit
deel van mijn roots."
De ideale kans om dit te realise
ren, deed zich vorig jaar voor. Na
een jarenlange strijd bemachtigde
de vader van Mike een Canadees
paspoort.
„Mijn vader heeft er 71 jaar op
moeten wachten, maar werd na
een lange strijd eindelijk erkend
als Canadees. De Canadese am
bassadeur vroeg me of mijn broer
en ik nu ook een paspoort wilden
aanvragen. Ik besloot ervoor te
gaan, mijn broer volgt later. Ik ben
en blijf een Nederlander, maar ik
vind het een unieke kans om
dichter bij mijn indianenroots te
komen. Ik had niet gedacht dat het
zou lukken, maar over twee we
ken is het zover. Dan word ik in
Montreal officieel erkend als Ca
nadees."
Van Houcke is docent aquacultuur
op de HZ in Middelburg, en stu
deert daarnaast parttime aan de
Universiteit Wageningen. Daar
promoveert hij maandag met het
onderzoek naar - heel eenvoudig
gezegd - de smaak van oesters.
Daarbij waren ook studenten en
medewerkers van beide onderwijs
instellingen betrokken.
Het onderzoek bestond uit meer
dere fasen, legt Van Houcke uit.
„We hebben eerst gekeken hoe fac
toren als de soort oester, het kweek-
gebied, de tijd van oogsten en de
voeding effect hebben op de sa
menstelling en smaak. Daaruit
bleek dat vooral de voeding die de
oester tijdens de kweek krijgt, van
belang is."
In Frankrijk worden sommige
oesters net voordat ze de markt op
gaan nog even 'bijgevoerd' met al
gen. „Wij zijn daarop ingespron
gen. We vroegen ons af: wat ge
beurt er met de samenstelling en
smaak als je welk soort alg ge
bruikt?"
Met de uitkomsten kon het team
wel verder. „Het bleek dat het ge
bruik van algen leidt tot verschillen.
Een smaakpanel proefde dat, en ook
bleek dat de samenstelling van de
oester erdoor verandert. Een op die
manier gekweekte oester bevat an
dere moleculen."
Er was nóg een stap nodig om het
onderzoek ook van praktisch nut te
maken. „We hebben verschillende
oesters voorgelegd aan smaakpa-
nels. Met name de oesters die,
dankzij het gebruik van een be
paalde alg, wat zoeter zijn, vielen in
de smaak."
Ideaal voor bedrijven om op in te
springen, geeft Van Houcke aan.
„We hebben een oester gekweekt
die mensen lekkerder blijken te
vinden. Het lijkt me dat de markt
daar wel wat mee kan."
Traditioneel
En dat is bepaald niet overbodig.
„De visserijsector is wat betreft
marketing en productontwikkeling
erg traditioneel ingesteld. Onze pa
nels gaven aan dat ze, als ze oesters
zouden kopen, ook graag informa
tie zouden krijgen over recepten en
bijpassende wijnen. Ook verpak
kingen zouden wel wat moderner
en veelzijdiger kunnen. Dat is bij
veel andere sectoren al normaal,
maar in de visserij valt daar nog een
wereld te winnen."
Bedrijven hebben mondjesmaat
belangstelling getoond, vertelt Van
Houcke. „We hebben die tijdens
het onderzoek ook bewust op enige
afstand gehouden, want we wilden
wel wetenschappelijk en neutraal
blijven. Maar ze zijn steeds op de
hoogte gehouden. Ik hoop dat ze er
wat mee doen."
zaterdag 6 oktober 2018
GO
Sasse Mike is echte indiaan
Bas Dingenouts
Sas van Gent
- Mike van Ee
Nederlanders willen oesters die
net wat zoeter zijn. Dat blijkt uit
onderzoek van Jasper van
Houcke uit Middelburg. Nu is hij
er ook nog eens in geslaagd om
zo'n oester te kweken. Een gat
in de markt voor de visserijsec
tor, hoopt hij.
Martijn de Koning
Vlissingen
Onder
zoeker
ügfc Jasper van
Houcke
A Mike van Ee wordt binnenkort officieel erkend als indiaan, foto boaztimmermans