Citroenscones met clotted cream en lemon curd L DRANKJE oranjebitter en maakte ik mij op om weer naar mijn auto te lopen, ware het niet dat er iets was dat me toch richting het Okto- berfest dreef. Bijna alles in mij verzette zich tegen een Werdegang naar die dam pende feesttent, op één lichaamsdeel na: mijn maag. Via mijn neus hadden ver- dammt nette Gerüche mijn hersens be reikt, waarna mijn spijsverteringsorgaan de regie van motoriek had overgenomen en mijn benen zich niet meer konden verzetten. De feesttent had niet alleen een lange bar met vele biertaps, maar ook een paar zogenaamde Food-LKW's, die heerlijk geurende gerechten aanboden. Een van die Imbisswagen verkocht Fleischpflan- zerl-Semmel. Nu wist ik op dat moment nog niet wat Fleischpflanzerl-Semmel behelsde, maar de naam klonk in elk geval uitstekend en op goed geluk be stelde ik er een. En zo stond ik daar, tussen lallende, banjerende, zuipende, zingende, schreeuwende, dansende, deinende, zwelgende Brabanders - in een eenzaam genotsmoment met een broodje gehakt bal. 41 Fleischpflanzerl-Semmel (broodje gehaktbal) 1 ei 5 el melk „Je kan ze ook prima eten tijdens een ontbijt, brunch of lunch. Ik maak ze wel een slagje groter dan ik zou doen voor een high tea. Met Pasen en kerst bak ik ze ook altijd, en ze zijn altijd als eerste op." „Ja, maar de lemon curd van het merk Chivers is ook prima. Die staat tussen de jams en de marmelades bij de supermarkt." „Die maak je het beste met Engelse slagroom, maar die vind je hier niet. De vetper centages zijn daar in Engeland veel hoger. Kant-en-klare clotted cream koop ik bij Al- bert Heijn." 1 ei wg magazine |47 Weer eens iets anders: een bierpul van hout. Dit exemplaar van 400 milliliter is te bestellen bij de MyXLshop en kost 21,99 euro. Voor 4 feestgangers 1 oudbakken wit bolletje 100 ml melk 1 ui, gesnipperd 5 el plantaardige olie 125 g gerookte spekreep jes 3 el peterselie, fijngehakt 250 g half-om-halfgehakt 3 el roomkaas 3 tl mosterd 4 kaiserbroodjes paar blaadjes botersla augurk, in schijfjes Pluk het bolletje uit elkaar en laat 10 minuten weken in de melk. Bak ondertussen in een eetlepel olie de ui glazig en bak de spekreepjes een minuut mee. Knijp het brood uit en meng het in een kom met het ui- en spekmengsel, de peter selie, het ei en het gehakt. Breng op smaak met peper en zout en vorm hiervan vier ge haktballen. Verhit de rest van de olie en bak hierin op matig vuur de ge haktballen in 15 minuten gaar. Vermeng de roomkaas met de mosterd en de melk en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Snijd de brood jes open en besmeer ze met het roomkaasmengsel en leg op elk broodje wat sla. Leg hierop de gehaktballen en gar neer met wat augurk. Drink er een literpul bier bij. Laura Kieft (28) bakt, schrijft en fotografeert en deelt bak- recepten op haar blog laurasbakery.nl. Ze schreef ook twee bakboeken: Het Basisbakboek en Het Laura's Bakery Bakboek. ekker, scones, maar die horen toch bij een high tea? In je recept staat kant-en- klare lemon curd. Is het niet lekkerder om die zelf te maken? En clotted cream? INGREDIËNTEN voor 8 stuks 225 g zelfrijzend bakmeel 40 g boter 30 g suiker snufje zout rasp van een halve citroen 110 ml melk clotted cream lemon curd BEREIDING Doe het zelfrijzend bakmeel en de boter in een kom. Wrijf dit tot een kruimelig deeg. Voeg suiker, zout en rasp toe en roer dit door met een vork. Giet de melk erbij en roer met de vork tot een klonterig deeg. Kneed een bal. Druk het deeg uit tot een lap van 3 cm dik. Steek de scones uit met een uitsteker van 5 cm doorsnede en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met een ge klopt eitje. Bak de scones in 12 tot 15 minuten op 220 graden goudbruin. Serveer met clotted cream en lemon curd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 113