Citroenscones met clotted
cream en lemon curd
L
DRANKJE
oranjebitter en maakte ik mij op om weer
naar mijn auto te lopen, ware het niet dat
er iets was dat me toch richting het Okto-
berfest dreef. Bijna alles in mij verzette
zich tegen een Werdegang naar die dam
pende feesttent, op één lichaamsdeel na:
mijn maag. Via mijn neus hadden ver-
dammt nette Gerüche mijn hersens be
reikt, waarna mijn spijsverteringsorgaan
de regie van motoriek had overgenomen
en mijn benen zich niet meer konden
verzetten.
De feesttent had niet alleen een lange
bar met vele biertaps, maar ook een paar
zogenaamde Food-LKW's, die heerlijk
geurende gerechten aanboden. Een van
die Imbisswagen verkocht Fleischpflan-
zerl-Semmel. Nu wist ik op dat moment
nog niet wat Fleischpflanzerl-Semmel
behelsde, maar de naam klonk in elk
geval uitstekend en op goed geluk be
stelde ik er een.
En zo stond ik daar, tussen lallende,
banjerende, zuipende, zingende,
schreeuwende, dansende, deinende,
zwelgende Brabanders - in een eenzaam
genotsmoment met een broodje gehakt
bal. 41
Fleischpflanzerl-Semmel (broodje gehaktbal)
1 ei
5 el melk
„Je kan ze ook prima
eten tijdens een ontbijt,
brunch of lunch. Ik maak ze
wel een slagje groter dan ik
zou doen voor een high tea.
Met Pasen en kerst bak ik ze
ook altijd, en ze zijn altijd als
eerste op."
„Ja, maar de lemon curd van
het merk Chivers is ook
prima. Die staat tussen de
jams en de marmelades bij de
supermarkt."
„Die maak je het beste met
Engelse slagroom, maar die
vind je hier niet. De vetper
centages zijn daar in Engeland
veel hoger. Kant-en-klare
clotted cream koop ik bij Al-
bert Heijn."
1 ei
wg magazine |47
Weer eens iets anders: een bierpul van
hout. Dit exemplaar van 400 milliliter is
te bestellen bij de MyXLshop en kost
21,99 euro.
Voor 4 feestgangers
1 oudbakken wit bolletje
100 ml melk
1 ui, gesnipperd
5 el plantaardige olie
125 g gerookte spekreep
jes
3 el peterselie, fijngehakt
250 g half-om-halfgehakt
3 el roomkaas
3 tl mosterd
4 kaiserbroodjes
paar blaadjes botersla
augurk, in schijfjes
Pluk het bolletje uit elkaar en
laat 10 minuten weken in de
melk. Bak ondertussen in een
eetlepel olie de ui glazig en bak
de spekreepjes een minuut
mee. Knijp het brood uit en
meng het in een kom met het
ui- en spekmengsel, de peter
selie, het ei en het gehakt.
Breng op smaak met peper en
zout en vorm hiervan vier ge
haktballen.
Verhit de rest van de olie en
bak hierin op matig vuur de ge
haktballen in 15 minuten gaar.
Vermeng de roomkaas met de
mosterd en de melk en breng
het mengsel op smaak met
peper en zout. Snijd de brood
jes open en besmeer ze met
het roomkaasmengsel en leg
op elk broodje wat sla. Leg
hierop de gehaktballen en gar
neer met wat augurk. Drink er
een literpul bier bij.
Laura Kieft (28) bakt, schrijft en fotografeert en deelt bak-
recepten op haar blog laurasbakery.nl. Ze schreef ook twee
bakboeken: Het Basisbakboek en Het Laura's Bakery Bakboek.
ekker, scones, maar
die horen toch bij
een high tea?
In je recept staat kant-en-
klare lemon curd. Is het
niet lekkerder om die zelf
te maken?
En clotted cream?
INGREDIËNTEN
voor 8 stuks
225 g zelfrijzend bakmeel
40 g boter
30 g suiker
snufje zout
rasp van een halve citroen
110 ml melk
clotted cream
lemon curd
BEREIDING
Doe het zelfrijzend bakmeel en
de boter in een kom. Wrijf dit
tot een kruimelig deeg. Voeg
suiker, zout en rasp toe en roer
dit door met een vork. Giet de
melk erbij en roer met de vork
tot een klonterig deeg. Kneed
een bal. Druk het deeg uit tot
een lap van 3 cm dik. Steek de
scones uit met een uitsteker
van 5 cm doorsnede en leg ze
op een met bakpapier beklede
bakplaat. Bestrijk met een ge
klopt eitje. Bak de scones in 12
tot 15 minuten op 220 graden
goudbruin. Serveer met clotted
cream en lemon curd.