13 'ETEN MAKEN IS VOOR ONS AFSCHEID NEMEN VAN DE DRUKKE BUITENWERELD' procent Liefst de keuken Gemak dient de mens? schillende tijden thuis van school of hobby, ouders werken allebei en de hond moet worden uitgelaten. We leven samen in verschillende tijdzo nes in alle mogelijke verbanden. LAT. Met pleegkinderen. Happy single. Geen volk staat korter in de keuken voor de warme maaltijd dan het Nederlandse: achttien minuten, iets langer dan de rust van een voetbal wedstrijd. De supermarkt verkoopt meer en meer kant-en-klaar. Ons leven gaat zo snel, dat het ons aan tijd ontbreekt om aan tafel te gaan. In twintig mi nuten moet alles genuttigd zijn. Eten is logistiek. Vandaar de opkomst van het kookeiland. Je hoeft de keuken niet meer te verlaten. Terwijl je soci aliseert, kook je. Terwijl je eet, socia liseer je. En wie na het eten geen andere verplichtingen heeft, blijft lekker hangen. Als kind keek ik vol verbazing naar Amerikaanse comedy's. Gezinnen be spraken rond het kookeiland hun wel en wee. Ze zaten niet, maar stonden. Bezoek leek de hele tijd binnen te komen om iets uit de koelkast te pak ken. De open keuken was het nieuwe clubhuis. De piekwaar de familie zich ontspande. Zelf koken? Ho maar Alleen blijkt die gezellige keuken vooral in sitcoms te bestaan. Ik be zocht Manhattan, waar ruimte schaars is en tijd nog schaarser en appartementen worden opgeleverd zonder keuken. Waarom zou je in de keuken staan als je diezelfde tijd kunt gebruiken om geld te verdienen? Eten doe je op straat of op bestel ling. Ook in Nederland. De fiets- bezorgers met de eethuisjes op hun rug rennen trappen op en af om hun bestelling warm te bezorgen. Tegen over mijn huis zitten de jongens en meisjes van Deliveroo bij te komen van het pedaleren, wachtend op de volgende bestelling. In onze 24-uurs- economie kan iedereen eten wanneer en waar hij wil. Maar zelf koken? Ho maar. En toch willen Saïda en ik een open keuken. Eten klaarmaken staat bij ons voor afscheid nemen van de drukke buitenwereld, thuis is: naar binnen keren. Als we koken vertraagt de tijd. Dan maakt het niet uit hoe lang het gerecht nodig heeft. Er komt zen over ons. Onze huidige keuken is klein, maar perfect afgesteld op wat we nodig hebben om goed en zo nodig snel te kunnen koken. Moet het echt groter? „Ja," zegt Saïda, „dat moet. Want we komen kasten te kort." Onze buren verhuisden en wij gingen buurten in hun nieuwe huis. Tijdens de rondleiding werd me dui delijk dat hun woning samenviel met hun identiteit. Dit huis was wie zij wilden zijn. We eindigden bij het aanrecht, waar de afgeschraapte bor den van gisteren heerlijk nonchalant aangekoekt lagen te wezen. De keu ken was hun ontvangstkamer. Aan het minimalistische kookeiland be gon de gastvrouw in razende vaart hapjes te maken. Een tapasbar in Holland. Met het glas in de hand vroeg ik me af wanneer we aan tafel gingen. Ik knabbelde wat van nootjes en crackers. Na een uur begreep ik dat dit het was. Deze staande positie. We stonden te dineren. Keuzestress In de auto terug naar huis uit Brabant overvalt me de keuzestress. Is zo'n grote keuken echt nodig? Sous vide koken? Maakt niet de mens de keu ken, niet andersom? Een zakmes kan een keuken zijn. De middeleeuwse mens at waar hij ging. Ook nu: straat- voedsel is hip. Aan de randen van parken staan mobiele restaurantjes en koffiefietsen. De keuken thuis is overbodig in een tijd dat keukens overal zijn. Ik denk aan mijn kinderjaren in Rotterdam, toen mijn moeder op een vierpitter maaltijden bereidde voor een gezin met acht kinderen. Ze kneedde haar eigen deeg en maakte warm brood. Ze had geen kookboe ken, wel een herinnering aan de ge rechten van haar moeder. Tijdens de feestdagen werd gekookt voor twin tig man. We liepen de keuken in en uit. Ik kan me niet herinneren dat ik mijn moeder heb zien zweten. Voor deel was dat ze de hele dag thuis was om te koken, nadeel dat ze geen leven had. Wij doen het anders. Doordeweek kiezen we makkelijke gerechten. Saïda heeft een boekje waarin ze nauwgezet bijhoudt wat ze heeft klaargemaakt. Ik struin de websites van Delicious en Saveur af op zoek naar inspiratie. Vind ik een nieuw gerecht dat me aanspreekt, dan ga ik ermee aan de slag. Ik verdraag geen pottenkijkers. Onze dochter wurmt zich tussen ons in omdat ze een aan deel wil hebben in de kookgekte. Kom ik thuis van hardlopen dan vind ik verborgen in een keukenla dat aangebroken stuk chocolade. Aan het einde van de week bestellen we. Maakt niet uit wat, als het maar bin nen een halfuur op tafel staat. Het is maandagochtend, ik zit aan tafel. Saïda schuift bij mij aan. „Wat gaan we vanavond eten?" Verder dan het avondeten kijken we niet. „Over koken gesproken", vervolgt ze, „die keuken sprak me wel aan. De tekening klopt. Wanneer ga je de offerte opvragen?" „En nog iets: ik wil nog meer kast- ruimte." Geheimtip: het is je partner die de nieuwe keuken koopt, niet jij. vrijdag 5 oktober 2018 GO De keuken staat met stip op één voor verbouwing: de helft van de Nederlanders (49,7 procent) zou als eerste de keuken aanpakken als ze daarvoor het budget kregen. 67 van de ondervraagden geeft aan: in mijn keuken wordt vrijwel dagelijks gekookt. Bij ouderen is het percentage aanzien lijk hoger: 80 procent van de 65-plus- sers zegt dit, tegenover 53 procent van de Nederlanders onder de 34 jaar. 55 procent vindt gebruiksgemak het belangrijkste aan een keuken, direct volgt innovatieve apparatuur (53 procent). Een zuinige keuken is voor 24 procent het belangrijkst. Passen en meten, twijfelen, afwegen. Abdelkader en Saïda kopen een keuken. „Snel." Schrijver Abdelkader Benali en Saïda Nadi-Benali maakten in 2016 de tv-serie Chez Benali, een geurige en stijlvolle reis door de Marokkaanse keuken. Van hun hand is ook het kookboek Casa Benali.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 61