s 7 RONALD VERLOO ASSISTENT BAKKER Ik werk op Schouwen- k\ Duiveland Voor Ronald Verloo is er niets fijner dan met zijn handen werken. Als assistent bakker is hij bij Inde Soete Suikerbol in Burgh- Haamstededus helemaal op zijn plek. De wil is er wel, maar leren op school vindt Ronald Verloo uit Kerkwerve las tig. Hij is meer van de praktijk en weet wat hij wil: het bakkersvak tot in de puntjes onder de knie krijgen. Die kans krijgt hij nu bij Inde Soete Sui kerbol in Burgh. „Via mijn jobcoach ben ik hier terechtgekomen. Zij was mijn docent op de Beatrixschool en ik kon goed met haar overweg. Ik wilde altijd al iets met voeding of horeca doen. Ik houd ervan om met mijn handen te werken. Een eindresultaat maken waar je trots op kunt zijn. Eerst heb ik stage gelopen en gewerkt bij Zeelandia. Daar leerde ik de ba sisvaardigheden bakken. Helaas kon ik er na twee jaar niet verder. Toen hebben ze bij Zeelandia ge regeld dat ik bij deze bakkerij aan de slag kon als assistent bakker." Kans Die bakkerij, Inde Soete Suiker- bol, bestaat al sinds 1893. Het is een ambachtelijke bakkerij waar ruim negentig procent van de producten nog helemaal zelf ge- maakt wordt. Eigenaar en bakker Marco Arkesteyn nam de zaak in 1993 over. Hij vindt het belang rijk dat jongens als Ronald een kans krijgen. „Wij zijn een leer bedrijf en ik bied hem graag de mogelijkheid het vak bij ons te leren. Het is helemaal niet erg als het iets meer tijd kost. We zijn nu eenmaal niet allemaal het- lk heb het heel erg naar mijn zin. Ik ben heel blij dat ik deze kans gekregen heb zelfde. Ronald kan bij ons prak tijkervaring opdoen en zijn deel certificaten behalen om te laten zien dat hij het echt wel kan. Bo vendien is hij enthousiast, netjes en beleefd. Echt leuk." Ronald glundert ervan. Hij heeft het erg naar zijn zin in de bakkerij waar hij nu sinds maart van dit jaar vijf dagen per week werkt. Het vroege opstaan neemt hij voor lief. „Je kiest voor dit vak, dus het hoort erbij. Meestal ga ik 's avonds tussen acht en negen uur naar bed. Vrij dag en zaterdag sta ik om half vier op, de andere dagen om kwart over vier. Dan ga ik op de fiets vanuit Kerkwerve naar Burgh-Haamstede. Meestal help ik eerst collega Joop met gebak opmaken en opspuiten. Om ze ven uur eten we wat en vervol gens vullen we de manden met broodjes en zorgen we dat de ap pelflappen en bolussen in de winkel komen te liggen. Ook de coreren we de broden, snijden we deeg en draaien we deeg voor de volgende dag." Snijden Na de koffiepauze maken de mannen voorraad. Van alle pro ducten wordt regelmatig in een keer een grote hoeveelheid ge maakt. Die gaat ongebakken de vriezer in en per dag wordt beke ken wat er nodig is. Als dat ge daan is, is het tijd om schoon te maken en zit de dag erop. Je zou denken dat dat schoonmaken een van de minpunten is voor Ronald. „Nee, dat vind ik niet zo erg. Het snijden vind ik het minst leuk, maar dat komt om dat ik het nog niet zo goed kan. Het ziet er heel gemakkelijk uit, terwijl het best moeilijk is om al lemaal gelijke stukken te ma ken." Bakker Marco heeft hem verzekerd dat het goed komt. Als je het vaak genoeg doet, leer je het vanzelf. Ronald: „Tot nu toe heb ik sowieso al veel geleerd. En ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik ben heel blij dat ik deze kans gekregen heb." dinsdag 2 oktober 2018 SD 4 In de nieuwe, wekelijkse rubriek Ik werk op Schouwen-Duiveland vertelt een werknemer over zijn werk op het eiland. In deze tweede aflevering: Ronald Verloo (19) uit Kerkwerve leert voor bak ker. Mariska den Hartog Burgh-Haamstede Ronald Verloo maakt appelflappen. Ronald Verloo Ronald Verloo is assistent bakker bij Inde Soete Suiker- bol in Burgh-Haamstede. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 50