s
7
RONALD VERLOO ASSISTENT BAKKER
Ik werk op
Schouwen-
k\ Duiveland
Voor Ronald Verloo
is er niets fijner dan
met zijn handen
werken.
Als assistent bakker is
hij bij Inde Soete
Suikerbol in Burgh-
Haamstededus
helemaal op zijn plek.
De wil is er wel, maar
leren op school
vindt Ronald Verloo
uit Kerkwerve las
tig. Hij is meer van
de praktijk en weet wat hij wil:
het bakkersvak tot in de puntjes
onder de knie krijgen. Die kans
krijgt hij nu bij Inde Soete Sui
kerbol in Burgh.
„Via mijn jobcoach ben ik hier
terechtgekomen. Zij was mijn
docent op de Beatrixschool en ik
kon goed met haar overweg. Ik
wilde altijd al iets met voeding
of horeca doen. Ik houd ervan
om met mijn handen te werken.
Een eindresultaat maken waar je
trots op kunt zijn. Eerst heb ik
stage gelopen en gewerkt bij
Zeelandia. Daar leerde ik de ba
sisvaardigheden bakken. Helaas
kon ik er na twee jaar niet verder.
Toen hebben ze bij Zeelandia ge
regeld dat ik bij deze bakkerij aan
de slag kon als assistent bakker."
Kans
Die bakkerij, Inde Soete Suiker-
bol, bestaat al sinds 1893. Het is
een ambachtelijke bakkerij waar
ruim negentig procent van de
producten nog helemaal zelf ge-
maakt wordt. Eigenaar en bakker
Marco Arkesteyn nam de zaak in
1993 over. Hij vindt het belang
rijk dat jongens als Ronald een
kans krijgen. „Wij zijn een leer
bedrijf en ik bied hem graag de
mogelijkheid het vak bij ons te
leren. Het is helemaal niet erg als
het iets meer tijd kost. We zijn
nu eenmaal niet allemaal het-
lk heb het heel erg
naar mijn zin. Ik ben
heel blij dat ik deze
kans gekregen heb
zelfde. Ronald kan bij ons prak
tijkervaring opdoen en zijn deel
certificaten behalen om te laten
zien dat hij het echt wel kan. Bo
vendien is hij enthousiast, netjes
en beleefd. Echt leuk."
Ronald glundert ervan. Hij
heeft het erg naar zijn zin in de
bakkerij waar hij nu sinds maart
van dit jaar vijf dagen per week
werkt. Het vroege opstaan
neemt hij voor lief. „Je kiest voor
dit vak, dus het hoort erbij.
Meestal ga ik 's avonds tussen
acht en negen uur naar bed. Vrij
dag en zaterdag sta ik om half
vier op, de andere dagen om
kwart over vier. Dan ga ik op de
fiets vanuit Kerkwerve naar
Burgh-Haamstede. Meestal help
ik eerst collega Joop met gebak
opmaken en opspuiten. Om ze
ven uur eten we wat en vervol
gens vullen we de manden met
broodjes en zorgen we dat de ap
pelflappen en bolussen in de
winkel komen te liggen. Ook de
coreren we de broden, snijden
we deeg en draaien we deeg voor
de volgende dag."
Snijden
Na de koffiepauze maken de
mannen voorraad. Van alle pro
ducten wordt regelmatig in een
keer een grote hoeveelheid ge
maakt. Die gaat ongebakken de
vriezer in en per dag wordt beke
ken wat er nodig is. Als dat ge
daan is, is het tijd om schoon te
maken en zit de dag erop. Je zou
denken dat dat schoonmaken
een van de minpunten is voor
Ronald. „Nee, dat vind ik niet zo
erg. Het snijden vind ik het
minst leuk, maar dat komt om
dat ik het nog niet zo goed kan.
Het ziet er heel gemakkelijk uit,
terwijl het best moeilijk is om al
lemaal gelijke stukken te ma
ken." Bakker Marco heeft hem
verzekerd dat het goed komt. Als
je het vaak genoeg doet, leer je
het vanzelf. Ronald: „Tot nu toe
heb ik sowieso al veel geleerd. En
ik heb het heel erg naar mijn zin.
Ik ben heel blij dat ik deze kans
gekregen heb."
dinsdag 2 oktober 2018
SD
4
In de nieuwe, wekelijkse rubriek
Ik werk op Schouwen-Duiveland
vertelt een werknemer over zijn
werk op het eiland. In deze
tweede aflevering: Ronald Verloo
(19) uit Kerkwerve leert voor bak
ker.
Mariska den Hartog
Burgh-Haamstede
Ronald Verloo maakt appelflappen.
Ronald Verloo
Ronald Verloo is assistent
bakker bij Inde Soete Suiker-
bol in Burgh-Haamstede.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA