©NDEPNEMEP Binnenstad YE46 'Met blockchain productieketen trans paranter maken' Wat is er te doen tijdens de Dutch Agri Food Week: 5 oktober 110.15 uur: Opening en mini symposium bij de Oesterij in Yerseke. 5 t/m 12 oktober 112.00-13.00 uur en 17.00-19.30 uur: Zeeuwse lunch en diner bij het Scalda restaurant Puur a la Carte in Middelburg. Aanmelden via puuralacarte.nl/reserveren. 6 oktober 110.30-15.30 uur: Mosseltour van bodem tot bord in Yerseke. Aanmelden verplicht via mosselen.nl. 6 oktober 113.30-15.00 uur: Rondlei ding Oesterputten aan de Havendijk 36 in Yerseke. Aanmelden via WV-Zeeland. 8 oktober 113.00-15.00 uur: Alles over nieuwe gewassen en productontwikke ling bij AgriFoodCenter Rusthoeve in Colijnsplaat. 11 oktober 113.00-16.00 uur: Workshop transparantie in de foodketen bij Doc- kwize aan de Edisonweg in Vlissingen. Aanmelden via www.dockwize.nl. 13 oktober 9.30-11.30 uur: Biologische groente en fruit markt bij de Grote Verleiding aan de Hoge Akkerweg 25 in Kruiningen. 13 oktober 118.00: Aanschuifdiner bij de Voedselbron in de Dwarsstraat 9 in Graauw. Voedsel produceren zoals dat nu gebeurt, is eindig. Tijdens de Dutch Agri Food Week laat Zeeland zien hoe het anders kan. Zeeuwse ondernemers uit de agrofoodsector laten je kennismaken met het eten van nu en de trends voor de toekomst. Met workshops, sym posia en proeverijen verspreid over de provincie. Door Timo van de Kasteele Van 5 tot en met 13 oktober is er een speciale Zeeuwse edi tie van de landelijke Dutch Agri Food Week. Volgens medeorganisator Ronald de Vos van FoodDelta Zeeland, de koepel van voed- seltelend en - verwerkend Zeeland, is één van de trends de behoefte aan meer transparantie „Als teler, producent en verwerker is het belangrijk dat je naast een goed product ook met een goed, eerlijk verhaal komt." Tijdens de Agri Food Week staan voedsel, innovatie en productie in de schijnwerpers. Tuinders, boeren, vissers, onderzoekers, start-ups, ondernemers uit de toeleve rende en verwerkende industrie, retail en overheid laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor vandaag en morgen. „Bij restaurant De Oesterij in Yerseke krijgen bezoe kers bijvoorbeeld een gezond Zeeuws koekje bij de koffie. Dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Foodlab Zee land en de partners van het Agro Food Centrum." Aanjager van de week is FoodDelta Zeeland, het platform dat werkt aan vernieuwing van de Zeeuwse agro- en aqua-foodsector. Om zoveel mogelijk partijen te doordringen van het belang van een duurzame voedsel keten, zijn in heel de provincie bijna dagelijks activiteiten. Gedeputeerde Jo- Annes de Bat trapt vrijdag 5 oktober af tijdens een mini-symposium bij De Oes terij in Yerseke. Daar nemen sprekers uit de retail-, veredelings- en de finan ciële sector het publiek mee in de we reld van morgen. Diezelfde dag kunnen bezoekers bij restaurant Puur a la Carte in Middelburg aanschuiven voor een diner bereid uit Zeeuwse producten. Ook de rest van de week is het Zeeuws dat de klok slaat. In Yerseke start zater dag 6 oktober een Mosseltour en maandag 8 oktober krijgen bezoekers bij de Rusthoeve in Colijnsplaat uitleg over gewassen van de toekomst. Blockchain Wilfred van Elzakker, directeur van Agrimarkt, gaat donderdag 11 oktober bij Dockwize (voorheen Dok41) in Vlis singen in op nieuwe technieken, zoals blockchain. Albert Heijn gebruikt die al om de productieketen van sinaasappel sap transparanter te maken via QR- codes die de klant scant. „Ondernemers moeten kijken hoe ze transparant, duurzaam en efficiënter kunnen produ ceren. Terwijl bij de consument het bewustzijn moet groeien dat we onze verwachtingen moeten bijstellen. Dat we niet alles in de hand hebben, zoals in extreem lange periodes van droogte." De meeste bedrijven zitten graag in de bin nenstad. Kan dat nog, nu de ruimte schaars wordt en de huurprij zen stijgen? De afgelopen jaren zijn veel kantoren in binnen steden verbouwd tot woningen. Nu de economie weer op volle toeren draait, neemt de vraag naar kantoorruimte toe. De grote, financieel draag krachtige bedrijven redden zich wel, maar jonge, hippe bedrijfjes en maat schappelijke organisaties moeten uitwijken naar be drijventerreinen aan de rand van de stad. Daar zijn de huren voor hen nog be taalbaar. Minder draag krachtige bedrijven heb ben maar een paar moge lijkheden om zich toch in de binnenstad of in de buurt van een station te vestigen. Ze kunnen probe ren samen met andere be drijven een kantoorpand huren dat te groot voor één van hen is. Dat is wel een lastige zaak, omdat de verhuurder toch graag één huurder heeft die hij ver antwoordelijk kan houden. Antikraak Vaker zie je tegenwoordig dat ondernemers tijdelijke huurcontracten afsluiten, anti-kraak. Nadeel is dat ze na verloop van tijd weer moeten verkassen. We zien in binnensteden een rei zend circus van bedrijfjes. Ook kunnen ondernemers proberen een plekje te be machtigen in voormalige bedrijfsruimten, panden die aanvankelijk niet als kantoor waren bedoeld. Maar werken in industrieel erfgoed is nu zo in trek dat dergelijke panden, als ze vrij komen, binnen de kortste keren verhuurd zijn en dat de huurprijzen snel stijgen. Voor de meeste ondernemers blijft er dan weinig anders over dan zo'n bedrijventerrein. Het is aan de marktpar tijen om oplossingen te vinden, niet aan de over heid. Flexibel Overheidsbeleid kost te veel tijd om in te springen op de snel veranderende huisvestingsvraagstukken. Gelukkig zie ik dat de overheid zich meestal soe pel opstelt als het om be stemmingsplannen gaat. Als makelaars moeten wij onze ogen open houden voor nieuwe opties. Niet alleen waar het gebouwen betreft die nooit een kan toorbestemming hebben gehad, maar ook door te kijken of bestaande kan toorpanden in de binnen stad geschikt kunnen zijn voor kleine bedrijven. Uiteindelijk zal het alle maal wel op zijn pootjes terecht komen. We zien dat het begrip 'prijselasticiteit' weer inhoud krijgt. Vroe ger kenden we panden bui ten het centrum waar be drijven zelfs niet in wilden als ze de meters gratis kre gen. Tegenwoordig halen ze daar hun neus niet meer voor op. O deondernemer.nl Dutch Agri Food Week: 'Wat eten we nu en in 2050?' Dit artikel kwam tot stand in samen werking met FoodDelta Zeeland. www.fooddeltazeeland.nl Peter-Paul Verhoeven is partner bij Van der Sande Makelaars uit Breda en be stuurslid van de makelaars organisatie Dynamis. Hij is gespecialiseerd in verhuur en verkoop van kantoren. PETER-PAUL VERHOEVEN OVER KANTOORRUIMTES Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 17