©NDEPNEMEP
Binnenstad
YE46
'Met blockchain
productieketen trans
paranter maken'
Wat is er te doen tijdens de Dutch
Agri Food Week:
5 oktober 110.15 uur: Opening en mini
symposium bij de Oesterij in Yerseke.
5 t/m 12 oktober 112.00-13.00 uur en
17.00-19.30 uur: Zeeuwse lunch en
diner bij het Scalda restaurant Puur a la
Carte in Middelburg. Aanmelden via
puuralacarte.nl/reserveren.
6 oktober 110.30-15.30 uur: Mosseltour
van bodem tot bord in Yerseke.
Aanmelden verplicht via mosselen.nl.
6 oktober 113.30-15.00 uur: Rondlei
ding Oesterputten aan de Havendijk 36
in Yerseke. Aanmelden via WV-Zeeland.
8 oktober 113.00-15.00 uur: Alles over
nieuwe gewassen en productontwikke
ling bij AgriFoodCenter Rusthoeve in
Colijnsplaat.
11 oktober 113.00-16.00 uur: Workshop
transparantie in de foodketen bij Doc-
kwize aan de Edisonweg in Vlissingen.
Aanmelden via www.dockwize.nl.
13 oktober 9.30-11.30 uur: Biologische
groente en fruit markt bij de Grote
Verleiding aan de Hoge Akkerweg 25 in
Kruiningen.
13 oktober 118.00: Aanschuifdiner bij
de Voedselbron in de Dwarsstraat 9 in
Graauw.
Voedsel produceren zoals dat nu gebeurt, is eindig. Tijdens de Dutch Agri Food Week laat
Zeeland zien hoe het anders kan. Zeeuwse ondernemers uit de agrofoodsector laten je
kennismaken met het eten van nu en de trends voor de toekomst. Met workshops, sym
posia en proeverijen verspreid over de provincie. Door Timo van de Kasteele
Van 5 tot en met 13 oktober is
er een speciale Zeeuwse edi
tie van de landelijke Dutch
Agri Food Week. Volgens
medeorganisator Ronald de Vos van
FoodDelta Zeeland, de koepel van voed-
seltelend en - verwerkend Zeeland, is
één van de trends de behoefte aan meer
transparantie „Als teler, producent en
verwerker is het belangrijk dat je naast
een goed product ook met een goed,
eerlijk verhaal komt." Tijdens de Agri
Food Week staan voedsel, innovatie
en productie in de schijnwerpers.
Tuinders, boeren, vissers, onderzoekers,
start-ups, ondernemers uit de toeleve
rende en verwerkende industrie, retail
en overheid laten zien hoe zij werken
aan veilig en gezond voedsel voor
vandaag en morgen. „Bij restaurant
De Oesterij in Yerseke krijgen bezoe
kers bijvoorbeeld een gezond Zeeuws
koekje bij de koffie. Dat is ontstaan uit
een samenwerking tussen Foodlab Zee
land en de partners van het Agro Food
Centrum." Aanjager van de week is
FoodDelta Zeeland, het platform dat
werkt aan vernieuwing van de Zeeuwse
agro- en aqua-foodsector. Om zoveel
mogelijk partijen te doordringen van
het belang van een duurzame voedsel
keten, zijn in heel de provincie bijna
dagelijks activiteiten. Gedeputeerde Jo-
Annes de Bat trapt vrijdag 5 oktober af
tijdens een mini-symposium bij De Oes
terij in Yerseke. Daar nemen sprekers
uit de retail-, veredelings- en de finan
ciële sector het publiek mee in de we
reld van morgen. Diezelfde dag kunnen
bezoekers bij restaurant Puur a la Carte
in Middelburg aanschuiven voor een
diner bereid uit Zeeuwse producten.
Ook de rest van de week is het Zeeuws
dat de klok slaat. In Yerseke start zater
dag 6 oktober een Mosseltour en
maandag 8 oktober krijgen bezoekers
bij de Rusthoeve in Colijnsplaat uitleg
over gewassen van de toekomst.
Blockchain
Wilfred van Elzakker, directeur van
Agrimarkt, gaat donderdag 11 oktober
bij Dockwize (voorheen Dok41) in Vlis
singen in op nieuwe technieken, zoals
blockchain. Albert Heijn gebruikt die al
om de productieketen van sinaasappel
sap transparanter te maken via QR-
codes die de klant scant. „Ondernemers
moeten kijken hoe ze transparant,
duurzaam en efficiënter kunnen produ
ceren. Terwijl bij de consument het
bewustzijn moet groeien dat we onze
verwachtingen moeten bijstellen. Dat
we niet alles in de hand hebben, zoals
in extreem lange periodes van droogte."
De meeste bedrijven
zitten graag in de bin
nenstad. Kan dat nog,
nu de ruimte schaars
wordt en de huurprij
zen stijgen?
De afgelopen jaren zijn
veel kantoren in binnen
steden verbouwd tot
woningen. Nu de economie
weer op volle toeren
draait, neemt de vraag
naar kantoorruimte toe.
De grote, financieel draag
krachtige bedrijven redden
zich wel, maar jonge,
hippe bedrijfjes en maat
schappelijke organisaties
moeten uitwijken naar be
drijventerreinen aan de
rand van de stad. Daar zijn
de huren voor hen nog be
taalbaar. Minder draag
krachtige bedrijven heb
ben maar een paar moge
lijkheden om zich toch in
de binnenstad of in de
buurt van een station te
vestigen. Ze kunnen probe
ren samen met andere be
drijven een kantoorpand
huren dat te groot voor
één van hen is. Dat is wel
een lastige zaak, omdat de
verhuurder toch graag één
huurder heeft die hij ver
antwoordelijk kan houden.
Antikraak
Vaker zie je tegenwoordig
dat ondernemers tijdelijke
huurcontracten afsluiten,
anti-kraak. Nadeel is dat ze
na verloop van tijd weer
moeten verkassen. We zien
in binnensteden een rei
zend circus van bedrijfjes.
Ook kunnen ondernemers
proberen een plekje te be
machtigen in voormalige
bedrijfsruimten, panden
die aanvankelijk niet als
kantoor waren bedoeld.
Maar werken in industrieel
erfgoed is nu zo in trek dat
dergelijke panden, als ze
vrij komen, binnen de
kortste keren verhuurd
zijn en dat de huurprijzen
snel stijgen. Voor de
meeste ondernemers blijft
er dan weinig anders over
dan zo'n bedrijventerrein.
Het is aan de marktpar
tijen om oplossingen te
vinden, niet aan de over
heid.
Flexibel
Overheidsbeleid kost te
veel tijd om in te springen
op de snel veranderende
huisvestingsvraagstukken.
Gelukkig zie ik dat de
overheid zich meestal soe
pel opstelt als het om be
stemmingsplannen gaat.
Als makelaars moeten wij
onze ogen open houden
voor nieuwe opties. Niet
alleen waar het gebouwen
betreft die nooit een kan
toorbestemming hebben
gehad, maar ook door te
kijken of bestaande kan
toorpanden in de binnen
stad geschikt kunnen zijn
voor kleine bedrijven.
Uiteindelijk zal het alle
maal wel op zijn pootjes
terecht komen. We zien dat
het begrip 'prijselasticiteit'
weer inhoud krijgt. Vroe
ger kenden we panden bui
ten het centrum waar be
drijven zelfs niet in wilden
als ze de meters gratis kre
gen. Tegenwoordig halen
ze daar hun neus niet
meer voor op.
O
deondernemer.nl
Dutch Agri Food Week:
'Wat eten we nu en in 2050?'
Dit artikel kwam tot stand in samen
werking met FoodDelta Zeeland.
www.fooddeltazeeland.nl
Peter-Paul Verhoeven is
partner bij Van der Sande
Makelaars uit Breda en be
stuurslid van de makelaars
organisatie Dynamis. Hij is
gespecialiseerd in verhuur en
verkoop van kantoren.
PETER-PAUL VERHOEVEN
OVER KANTOORRUIMTES
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl