18 WEEKEND
De Branding in
Yerseke is groot
in zijn eenvoud,
maar vergeet dat
dat als de
desserts worden
geserveerd.
ETEN DE BRANDING, YERSEKE
i erst lijkt het alsof de tijd heeft stil
gestaan in de keuken van De Bran
ding, het prachtig gelegen restau
rant aan de oesterputten van Yer-
I seke. Geen stortvloed aan schuim
pjes en crèmes op de borden, waar de chef van
de 21ste eeuw zich nogal eens in verliest. Pure
gerechten krijg je er, uit de tijd dat bloem en
boter domineerden in de kookboeken. Eige
naar Danny de Voogd weet dat vissen, schelp
en schaaldieren die op ruikafstand worden ge
vangen, slechts een fijne draai van de peper
molen willen.
Ook het interieur van De Branding lijkt de
wijzers van de klok niet te erkennen. Mijn ta
felgenoot omschrijft de uitstraling als jaren
8o, maar dat decennium ken ik alleen van ver
halen. Het houdt het midden tussen de stuur
hut van een schip en - vooral het gedeelte aan
het raam - een Amerikaanse diner. Klassiek,
met tegenhangers als wandlampen en stoere
schilderijen van mossels, krab en kreeft. De
foto van een wandelpad in de duinen richting
de zee, oogt dan weer somber.
We ploffen in zachte zetels aan het raam en
kijken aan tegen de opvallende entree van De
Branding: het bruggetje dat het restaurant
verbindt met de Havendijk. Erg druk is het
deze donderdagavond niet en dat is vrij uniek,
zegt Danny. „Ik heb nog nooit zo'n goede zo
mer gedraaid." En hij zit toch al twintig jaar in
deze zaak aan de boorden van de Ooster-
schelde, waar zowel mensen van het dorp, als
Vlamingen komen.
De tafel is strak gedekt, met gesteven wit
linnen en tot op de millimeter nauwkeurig ge
legd bestek. Mijn tafelgenoot krijgt het voor
elkaar in een visrestaurant vlees te bestellen.
Ik ga voor de salade met verse kreeft. De salade
ligt aan de bovenkant van een ovaal bord. De
streep mayonaise in het midden, de toefjes
van basilicum onderop. Op het oog ontbreekt
er daardoor iets op het bord. De sla is wat dof
en ontbeert karakter. Het is een mengeling
van frisée en eikenbladsla, alleen de waterkers
geeft wat pit. Je verlangt toch een beetje naar
knapperige kropsla. Die zou de gekookte
kreeft ook recht doen. Vijf ferme stukken
kreeftenvlees liggen verspreid over de sla, af
gewisseld met pootjes die je als een rietje uit
zuigt. De zurige, lobbige mayonaise brengt al
de hartige en zoete toetsen in de kreeft naar
boven, ook de grasgroene mayonaise van basi
licum smaakt.
De carpaccio van ossenhaas van mijn tafel
genoot gaat er eveneens goed in, ondanks dat
het bord duidelijk net uit de koelkast komt.
Vooral de brokjes blauwe kaas verrassen.
Ik krijg een maagdelijke, in boter gebakken
zeewolf. Dit is vis zoals vis hoort te zijn. Met
HET MENU
WAAR
Yerseke
REKENING
zaterdag 29 september 2018
GO
Chefkok Wilco
Hekke aan het werk in
de keuken van De
Branding.
Eigenaar Danny de
Voogd van De Bran
ding serveert uit.
Oesters en Yerseke, een logische combinatie.
FOTO'S JOHAN VAN DER HEI JDEN
Dit is vis zoals vis hoort
Bob Maes
Vrolijkt het eten je op?
En het hoofdgerecht?
De Branding ser
veert meerdere
gangenmenu's.
Een vis- (39,75
euro), vlees-
(38,50), mossel-
(39,75), kreeft-
(42,75) en vegeta
risch (32,50) menu.
Het menu De Bran
ding (54,50) telt vijf
gangen. Op de
kaart ga je van
carpaccio (12,75)
tot verse krabscha-
ren (16,50), indien
voorradig. Mossels
beginnen op 22,50,
een plateau fruits
de mer kost 32,50.
Wie in een gekke
bui is, bestelt verse
koningskrab a 95
euro de kilo.
De Branding
Havendijk 50
1 salade kreeft
20,50
1 carpaccio
12,75
1 zeewolf
26,25
1tournedos
26,50
1 crème brülée
7,25
1 chocolademousse
7,00
1 tonic
3,50
2 witte wijn
8,50
1 rode wijn
4,00
fles water
3,65
2 koffie
5,50
Totaal:
125,40