18 WEEKEND De Branding in Yerseke is groot in zijn eenvoud, maar vergeet dat dat als de desserts worden geserveerd. ETEN DE BRANDING, YERSEKE i erst lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan in de keuken van De Bran ding, het prachtig gelegen restau rant aan de oesterputten van Yer- I seke. Geen stortvloed aan schuim pjes en crèmes op de borden, waar de chef van de 21ste eeuw zich nogal eens in verliest. Pure gerechten krijg je er, uit de tijd dat bloem en boter domineerden in de kookboeken. Eige naar Danny de Voogd weet dat vissen, schelp en schaaldieren die op ruikafstand worden ge vangen, slechts een fijne draai van de peper molen willen. Ook het interieur van De Branding lijkt de wijzers van de klok niet te erkennen. Mijn ta felgenoot omschrijft de uitstraling als jaren 8o, maar dat decennium ken ik alleen van ver halen. Het houdt het midden tussen de stuur hut van een schip en - vooral het gedeelte aan het raam - een Amerikaanse diner. Klassiek, met tegenhangers als wandlampen en stoere schilderijen van mossels, krab en kreeft. De foto van een wandelpad in de duinen richting de zee, oogt dan weer somber. We ploffen in zachte zetels aan het raam en kijken aan tegen de opvallende entree van De Branding: het bruggetje dat het restaurant verbindt met de Havendijk. Erg druk is het deze donderdagavond niet en dat is vrij uniek, zegt Danny. „Ik heb nog nooit zo'n goede zo mer gedraaid." En hij zit toch al twintig jaar in deze zaak aan de boorden van de Ooster- schelde, waar zowel mensen van het dorp, als Vlamingen komen. De tafel is strak gedekt, met gesteven wit linnen en tot op de millimeter nauwkeurig ge legd bestek. Mijn tafelgenoot krijgt het voor elkaar in een visrestaurant vlees te bestellen. Ik ga voor de salade met verse kreeft. De salade ligt aan de bovenkant van een ovaal bord. De streep mayonaise in het midden, de toefjes van basilicum onderop. Op het oog ontbreekt er daardoor iets op het bord. De sla is wat dof en ontbeert karakter. Het is een mengeling van frisée en eikenbladsla, alleen de waterkers geeft wat pit. Je verlangt toch een beetje naar knapperige kropsla. Die zou de gekookte kreeft ook recht doen. Vijf ferme stukken kreeftenvlees liggen verspreid over de sla, af gewisseld met pootjes die je als een rietje uit zuigt. De zurige, lobbige mayonaise brengt al de hartige en zoete toetsen in de kreeft naar boven, ook de grasgroene mayonaise van basi licum smaakt. De carpaccio van ossenhaas van mijn tafel genoot gaat er eveneens goed in, ondanks dat het bord duidelijk net uit de koelkast komt. Vooral de brokjes blauwe kaas verrassen. Ik krijg een maagdelijke, in boter gebakken zeewolf. Dit is vis zoals vis hoort te zijn. Met HET MENU WAAR Yerseke REKENING zaterdag 29 september 2018 GO Chefkok Wilco Hekke aan het werk in de keuken van De Branding. Eigenaar Danny de Voogd van De Bran ding serveert uit. Oesters en Yerseke, een logische combinatie. FOTO'S JOHAN VAN DER HEI JDEN Dit is vis zoals vis hoort Bob Maes Vrolijkt het eten je op? En het hoofdgerecht? De Branding ser veert meerdere gangenmenu's. Een vis- (39,75 euro), vlees- (38,50), mossel- (39,75), kreeft- (42,75) en vegeta risch (32,50) menu. Het menu De Bran ding (54,50) telt vijf gangen. Op de kaart ga je van carpaccio (12,75) tot verse krabscha- ren (16,50), indien voorradig. Mossels beginnen op 22,50, een plateau fruits de mer kost 32,50. Wie in een gekke bui is, bestelt verse koningskrab a 95 euro de kilo. De Branding Havendijk 50 1 salade kreeft 20,50 1 carpaccio 12,75 1 zeewolf 26,25 1tournedos 26,50 1 crème brülée 7,25 1 chocolademousse 7,00 1 tonic 3,50 2 witte wijn 8,50 1 rode wijn 4,00 fles water 3,65 2 koffie 5,50 Totaal: 125,40

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 54