TEL AVIV (W "tl MIZNON Q malistische stijl hersteld. Het centrum heet dan ook De Witte Stad. Tel Aviv heeft ook New York-achtige woontorens en lijkt met zijn stranden en levensenergie zelfs op Rio de Janeiro, maar dan met de minaret van de moskee al-Bahr aan zee, van waaruit het zange rige avondgebed klinkt. Natuurlijk zijn er plaatsen die je eraan herinneren dat Israël een verscheurd land is. Zoals bij discotheek Dolphinarium op het strand, dat zeventien jaar na een ter reuraanslag nog steeds een ruïne is. Maar je voelt je nergens onveilig. Tel Aviv is gastvrij, homovriendelijk en iedereen spreekt Engels. Na zijn middelbareschooltijd in Neder land ging Krant vlakbij Jeruzalem stude ren. „In Tel Aviv heerste toen een trooste loze Oostbloksfeer, maar de afgelopen jaren trekken beide steden meer pelgrims aan dan ooit. Geen devote christenen, maar foodies op zoek naar de smaken en geuren van Ottolenghi", zegt hij op de lommerrijke Rothschild Boulevard. In de middenberm kroelen moeders op zitzak- ken hun baby's, tussen bomen schom melen hangmatten en er staan ligstoelen met de uitnodigende tekstfeelfree to be at ease. Ondertussen fiets of skate je, zoals hipsters doen, langs tuintjes en jeu-de- boulesbanen. Krant: „Iedereen ontmoet elkaar op straat of je gaat met elkaar een hapje eten." Koolzaadbloemetjes Het best bewaarde geheim van de stad wacht. Elke woensdag ontvangt televisie kok Barak Yehezkeli van restaurant Burek zijn gasten in zijn open keuken. Vanaf het balkon zorgt een dj voor zwoele sounds. Beneden kun je alles zien gebeuren aan het kookeiland. Je eet wat de pot schaft. Een gigantische tandbaars wordt in dunne plakken gesneden en gegarneerd met gele koolzaadbloemetjes die net nog als boeket in een vaas stonden. Op elke tafel is dan al, op vellen bak papier, techina uitgesmeerd, dit keer ge maakt van gemalen amandelen. Ertussen liggen (hele) rode bieten, venkel en kool rabi die je mag delen met de buren. Je krijgt een bord, maar de gerechten wor den geserveerd in of op papier, ook de krabpoten en verse vis in een godde lijke saus. Tussendoor vertelt de chef over de volgende gang, met een shotje arak of anijslikeur in zijn hand. Met elkaar wordt geproost: Lechajim. De opvallend sterke lucht die we kort daarna ruiken komt van verse salie die in brand is gestoken, en terechtkomt op briquedeeg met spi nazie en geroosterde tomaten. Het dessert is een eetbaar schilderij. Het kookeiland verandert in een toetjeseiland met gebakken banaan, maar ook chocola demousse, panna cotta en vers fruit. De koks van Burek zijn nog maar net klaar met hun action painting of de gasten val len aan met hun lepeltjes. Ze wijzen elkaar op wat zij de lekkerste hapjes vinden. Pizza Voor het afsluitende drankje fietsen we naar een onopvallende straat. Naast een doorsnee deur zit een doorbitch die je - met fiets en al - naar binnen laat. Daar achter ligt een binnenplaats waar 'het' gebeurt. Teder.fm heet dit mekka voor hipsters. Met jongens die staan te draaien achter vintage pick-ups, joelende meiden en vriendengroepjes die bij het eten van hun pizza's diepe gesprekken lijken te voeren. Lijken. Jigal Krant: „In Nederland hebben we het over het weer. Hier praat iedereen over het eten." Eén dag op culinaire toer in Tel Aviv is natuurlijk niet genoeg. Er valt nog zoveel meer te proeven en te ontdekken. Zo wordt de culinaire revolutie in Tel Aviv gevoed door de herwaardering van de Sefardische keuken. Het volksvoedsel van de uit islamitische landen afkomstige Joden is falafel, shoarma en sabich. Om die laatste te proeven, kun je bijvoorbeeld naar Sabich Frishman. In de pita's van deze snackbar gaan gefrituurde auber gine, hardgekookt ei, salades, een half dozijn sauzen en friet! De Europese Joden, de Asjkenaziem, hebben een ander type keuken. Dat proef je bij M25, dat op 25 meter afstand zijn a JAFFA 8 eigen slagerij heeft. Voor wie durft is er rundertong, twee weken gepekeld en gestoofd als draadjesvlees, stierenhart en shakshuka: niet met eieren, maar met kalfshersenen. Tel Aviv is ook de stad met heel veel vegetarische restaurants, misschien wel de meeste ter wereld. Aanrader is het kib- boetsontbijt van Puaa in de wijk Jaffa. Het is een ode aan de collectieve land bouwnederzettingen van vroeger. Jigal Krant, wiens moeder Sefardisch en vader Asjkenazisch is: „Om vijf uur 's morgens stond je op om het land te bewerken. Twee uur later kreeg je gigantische hoe veelheden groente en fruit. Om te com penseren dat er geen vlees en melkpro ducten mochten worden gegeten." Wie ingrediënten wil inslaan, moet zeker naar de soek (markt), Ha'Carmel. Hier doen Joodse én Arabische Israëli's hun dagelijkse inkopen. Die mix zie je ook bij Abu Hassan, de beste hummus- tent van de stad. Families, werklui en toe risten staan gebroederlijk in de rij op een tafel te wachten. Op een stoepje picknic ken twee mannen met van huis meege bracht brood en salade, maar wel met een bordje warme choemoes van het instituut bij de oude haven. Jigal Krant, somber: „Hoelang nog ademt Tel Aviv deze sfeer? De rest van Israël wordt met de dag conservatiever. Het is een kwestie van tijd voordat De Bubbel barst. Tot die tijd raad ik iedereen aan te genieten van de tofste stad van het Midden-Oosten." magazine 43 1 KM HA' CARMEL M25 TEDER.FM BUREKO O PUAA HASSAN O O ar WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 107