Israël
Zo vroom als Jeruzalem is, zo vrij is Tel Aviv. De bewoners
vieren het leven uitbundig. In deze Israëlische kuststad overvalt
het gevoel van carpe diem je vooral op straat: het lijkt
op één groot openluchtrestaurant.
Vanaf het vliegveld is restau
rant Miznon aan Ibn Gabirol
Street de eerste stop in Tel
Aviv. Op het eerste oog zo
maar een streetfoodzaak langs
zomaar een drukke weg. Maar Miznon
heeft ook vestigingen in wereldsteden als
Parijs, New York en Melbourne. Uit luid
sprekers klinken opzwepende Arabische
beats terwijl ultrahippe jongens, één met
knalrode fez, aan de lopende band pita's
opensnijden. De 'broodjes van de straat'
- buiten Israël van bordkarton, hier zo
zacht als cake - worden tjaktjaktjak ge
vuld met stoofvlees, entrecote en kippen
levertjes, maar vooral met groente.
„Welkom in het walhalla voor vegeta
riërs waar iedereen salades eet. Vanaf het
ontbijt tot 's nachts, want Tel Aviv is een
stad die nooit slaapt", zegt Amsterdam
mer Jigal Krant (44), schrijver van het
boek TI V, met recepten en verhalen uit
de Israëlische kuststad.
De culinair journalist en radiomaker
wijst me vandaag de weg in Israël's Sin
City. Springerig, uitgelaten en overlopend
van enthousiasme, omdat hij een paar
dagen in zijn geliefde stad is. Wijzend op
geroosterde bloemkolen die op bakpapier
liggen: „De roosjes breek je af en dip je in
de nationale saus van vermalen sesam
zaadjes tahin of, zoals je hier zegt, teclaina.
Met je handen, want aan bestek doen ze
hier niet."
De bijna zwarte kolen van restaurant
Miznon - voor het barbecue-effect - zijn
razend populair. Het 'haute fastfoodge-
recht' van de beroemde chef Eyal Shani
wordt door koks in de hele wereld geko
pieerd. Ook de beroemde kookboeken
schrijver Yotam Ottolenghi is een goeroe
als het gaat om de geuren en kleuren van
de Israëlische keuken. Al komt de Londe-
naar oorspronkelijk uit het conservatieve
Jeruzalem, het centrum van de streng or
thodoxe joden.
De Bubbel
Tel Aviv, waar niets valt te merken van
spanningen elders in het land en daarom
De Bubbel wordt genoemd, kent geen
regels en taboes. Alles kan, alles mag.
Ook in de keuken. Vlees en zuivel wor
den, alsof er geen joodse voedselwetten
bestaan, gewoon gecombineerd. „Samen
eten past bij die vrijheid. In Nederland
wordt in restaurants gevraagd: 'Begrijpt
u het concept van shared diningl' Hier is
het vanzelfsprekend dat je gerechten met
elkaar deelt", zegt Krant, die regelmatig
in het appartement van zijn ouders in
Tel Aviv verblijft.
Berlijn
We stappen op de fiets voor de volgende
stop. De fiets, of een mini e-bike, is een
ideaal vervoermiddel in deze diverse
stad. De wijk Neve Tzedek ademt een
dorpse, Franse sfeer, veel Franse joden
verhuisden hiernaartoe na de terroris
tische aanslagen in Parijs.
Een paar blokken verder, in Florentin,
waan je je in Berlijn. In deze wijk met
hippe cafés, kraakpanden zonder ramen
en loodsen van metaal- en houtbewer
kers, is graffiti tot kunst verheven. Je kunt
er zelfs een streetart-tour boeken. En dan
zijn er de spierwitte Bauhausgebouwen
die rond 1930 zijn opgetrokken door
Duits-joodse architecten. De ene hoek
afgebladderd, de andere in de oude, mini-
magazine 41
VEGETARISCH
WALHALLA
TELAVIV
Tekst en foto's ELLEN SCHOLTENS
WG