Israël Zo vroom als Jeruzalem is, zo vrij is Tel Aviv. De bewoners vieren het leven uitbundig. In deze Israëlische kuststad overvalt het gevoel van carpe diem je vooral op straat: het lijkt op één groot openluchtrestaurant. Vanaf het vliegveld is restau rant Miznon aan Ibn Gabirol Street de eerste stop in Tel Aviv. Op het eerste oog zo maar een streetfoodzaak langs zomaar een drukke weg. Maar Miznon heeft ook vestigingen in wereldsteden als Parijs, New York en Melbourne. Uit luid sprekers klinken opzwepende Arabische beats terwijl ultrahippe jongens, één met knalrode fez, aan de lopende band pita's opensnijden. De 'broodjes van de straat' - buiten Israël van bordkarton, hier zo zacht als cake - worden tjaktjaktjak ge vuld met stoofvlees, entrecote en kippen levertjes, maar vooral met groente. „Welkom in het walhalla voor vegeta riërs waar iedereen salades eet. Vanaf het ontbijt tot 's nachts, want Tel Aviv is een stad die nooit slaapt", zegt Amsterdam mer Jigal Krant (44), schrijver van het boek TI V, met recepten en verhalen uit de Israëlische kuststad. De culinair journalist en radiomaker wijst me vandaag de weg in Israël's Sin City. Springerig, uitgelaten en overlopend van enthousiasme, omdat hij een paar dagen in zijn geliefde stad is. Wijzend op geroosterde bloemkolen die op bakpapier liggen: „De roosjes breek je af en dip je in de nationale saus van vermalen sesam zaadjes tahin of, zoals je hier zegt, teclaina. Met je handen, want aan bestek doen ze hier niet." De bijna zwarte kolen van restaurant Miznon - voor het barbecue-effect - zijn razend populair. Het 'haute fastfoodge- recht' van de beroemde chef Eyal Shani wordt door koks in de hele wereld geko pieerd. Ook de beroemde kookboeken schrijver Yotam Ottolenghi is een goeroe als het gaat om de geuren en kleuren van de Israëlische keuken. Al komt de Londe- naar oorspronkelijk uit het conservatieve Jeruzalem, het centrum van de streng or thodoxe joden. De Bubbel Tel Aviv, waar niets valt te merken van spanningen elders in het land en daarom De Bubbel wordt genoemd, kent geen regels en taboes. Alles kan, alles mag. Ook in de keuken. Vlees en zuivel wor den, alsof er geen joodse voedselwetten bestaan, gewoon gecombineerd. „Samen eten past bij die vrijheid. In Nederland wordt in restaurants gevraagd: 'Begrijpt u het concept van shared diningl' Hier is het vanzelfsprekend dat je gerechten met elkaar deelt", zegt Krant, die regelmatig in het appartement van zijn ouders in Tel Aviv verblijft. Berlijn We stappen op de fiets voor de volgende stop. De fiets, of een mini e-bike, is een ideaal vervoermiddel in deze diverse stad. De wijk Neve Tzedek ademt een dorpse, Franse sfeer, veel Franse joden verhuisden hiernaartoe na de terroris tische aanslagen in Parijs. Een paar blokken verder, in Florentin, waan je je in Berlijn. In deze wijk met hippe cafés, kraakpanden zonder ramen en loodsen van metaal- en houtbewer kers, is graffiti tot kunst verheven. Je kunt er zelfs een streetart-tour boeken. En dan zijn er de spierwitte Bauhausgebouwen die rond 1930 zijn opgetrokken door Duits-joodse architecten. De ene hoek afgebladderd, de andere in de oude, mini- magazine 41 VEGETARISCH WALHALLA TELAVIV Tekst en foto's ELLEN SCHOLTENS WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 105