s
Cheesecake met witte
chocola en passievrucht
SCHAVEN
een truffel rijp is, stijgt een geur op die
door honden wordt opgevangen. Soms
worden ook varkens gebruikt voor de op
sporing van deze walmende lekkernij,
maar het probleem met deze beesten is
dat zij de truffels het liefste zelf opvreten,
de egoïstische schoften. En dat is een
groot verlies, want een kilo goede witte
truffel doet op de markt toch algauw tus
sen de 3000 en 4000 euro (waarmee het
een van de duurste ingrediënten is).
Ook wilde zwijnen zijn dol op de on
dergrondse smaakbommen. In de Itali
aanse bossen zie je overal wroetplekken,
vertelde Hermus mistroostig, en dan
weet je dat die beesten misschien wel de
heerlijkste truffels hebben opgevroten.
Daarom voor vandaag een gerecht uit
Het Wilde Eten, het geweldige kook- en
eetboek dat Hermus een paar jaar geleden
publiceerde: een stoofpot van wild zwijn.
Dat zal ze leren. 41
Stoof van wild zwijn
„Het is mijn favo
taart. In elk res
taurant waar het op de kaart
staat, móet ik het proeven."
„Voor elk feestje dat ik geef,
bak ik een cheesecake."
„Dan smaakt-ie beter en kun
je 'm veel beter aansnijden.
Echt doen, het is het wachten
waard!"
wg magazine 39
Ben van Berkel ontwierp niet alleen de
Erasmusbrug, maar ook deze truffel-
schaaf (genaamd 'Alba') van Alessi.
Te koop voor 78 euro.
Voor 4 personen
1 kilo wildzwijnschouder
zonder bot (poelier of
slager)
2 uien, gesnipperd
1 el bloem
11 rode wijn
4 wortelen in stukjes
2 tenen knoflook
3 sjalotten, in helften
1 takje tijm
1 tl quatre épices (super
markt, een mengsel van
peper, nootmuskaat,
kruidnagel en gember)
1 laurierblad
500 ml runderbouillon
boter, 50 g en 20 g
300 g eekhoorntjesbrood
of andere paddenstoelen
300 g gekookte kastanjes
(uit blik)
eventueel witte truffel
Snijd het vlees in blokken van
5 centimeter. Bak het vlees en
de uien in een braadpan aan.
Doe de bloem en vervolgens
de rode wijn erbij. Voeg worte
len, knoflook en sjalotten toe.
Doe nu tijm, quatre épices en
laurier in een pan met de bouil
lon en giet dat over de ingre
diënten. Laat het geheel zo'n
twee uur sudderen op laag
vuur, tot het vlees zacht is. Haal
het vlees uit de pan en kook
het geheel in tot een stroperige
saus. Laat er 50 gram boter in
smelten en breng op smaak
met zout en peper. Fruit met de
rest van de boter de padden
stoelen en kastanjes goudkleu
rig en meng met het vlees.
Overgiet met de saus. Als je
een wit truffeltje hebt, kan die
er geschaafd overheen.
Sabine Koning (28) is foodstylist en -fotograaf en deelt op
Ohmyfoodness.nl recepten en (culinaire) reisverhalen. Deze
maand ligt haar nieuwste kookboek Cheesecake in de winkel.
fat heb je met
cheesecake?
Wanneer maak je het zelf?
Waarom moet-ie eigenlijk
een nacht in de koelkast?
INGREDIËNTEN
Voor 1 taart
250 g Digestive-koekjes
75 g boter
300 g witte chocolade
600 g naturel roomkaas
3 eieren en 1 eidooier
50 g kristalsuiker
100 ml slagroom
100 g crème fraïche
1 el maizena
6 passievruchten
witte chocoladekrullen
muntblaadjes
BEREIDING
Bekleed een springvorm (door
snede 20 centimeter) met bak
papier en verwarm de oven
voor op 150 "Celsius. Zet een
schaal met water onder in de
oven. Verkruimel de biscuitjes
en smelt de boter in een pan
netje. Schep de kruimels door
de boter en stort de mix in de
springvorm. Druk aan met de
bolle kant van een lepel en
maak een opstaand randje.
Smelt voor het beslag de witte
chocolade au bain-marie. Laat
iets afkoelen. Klop de room
kaas op en voeg één voor één
de eieren toe. Schenk de cho
colade erbij en voeg de kristal
suiker toe. Klop tot een klontvrij
beslag. Doe tot slot de ei
dooier, slagroom, crème fraï
che en maizena bij de andere
ingrediënten in de kom en klop
goed door. Stort het beslag in
de springvorm en strijk glad.
Bak de cake in het midden van
de oven in 100 minuten gaar.
Laat minimaal een uur in de
oven staan met de deur open.
Zet een nacht in de koelkast
om op te stijven.