s Cheesecake met witte chocola en passievrucht SCHAVEN een truffel rijp is, stijgt een geur op die door honden wordt opgevangen. Soms worden ook varkens gebruikt voor de op sporing van deze walmende lekkernij, maar het probleem met deze beesten is dat zij de truffels het liefste zelf opvreten, de egoïstische schoften. En dat is een groot verlies, want een kilo goede witte truffel doet op de markt toch algauw tus sen de 3000 en 4000 euro (waarmee het een van de duurste ingrediënten is). Ook wilde zwijnen zijn dol op de on dergrondse smaakbommen. In de Itali aanse bossen zie je overal wroetplekken, vertelde Hermus mistroostig, en dan weet je dat die beesten misschien wel de heerlijkste truffels hebben opgevroten. Daarom voor vandaag een gerecht uit Het Wilde Eten, het geweldige kook- en eetboek dat Hermus een paar jaar geleden publiceerde: een stoofpot van wild zwijn. Dat zal ze leren. 41 Stoof van wild zwijn „Het is mijn favo taart. In elk res taurant waar het op de kaart staat, móet ik het proeven." „Voor elk feestje dat ik geef, bak ik een cheesecake." „Dan smaakt-ie beter en kun je 'm veel beter aansnijden. Echt doen, het is het wachten waard!" wg magazine 39 Ben van Berkel ontwierp niet alleen de Erasmusbrug, maar ook deze truffel- schaaf (genaamd 'Alba') van Alessi. Te koop voor 78 euro. Voor 4 personen 1 kilo wildzwijnschouder zonder bot (poelier of slager) 2 uien, gesnipperd 1 el bloem 11 rode wijn 4 wortelen in stukjes 2 tenen knoflook 3 sjalotten, in helften 1 takje tijm 1 tl quatre épices (super markt, een mengsel van peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember) 1 laurierblad 500 ml runderbouillon boter, 50 g en 20 g 300 g eekhoorntjesbrood of andere paddenstoelen 300 g gekookte kastanjes (uit blik) eventueel witte truffel Snijd het vlees in blokken van 5 centimeter. Bak het vlees en de uien in een braadpan aan. Doe de bloem en vervolgens de rode wijn erbij. Voeg worte len, knoflook en sjalotten toe. Doe nu tijm, quatre épices en laurier in een pan met de bouil lon en giet dat over de ingre diënten. Laat het geheel zo'n twee uur sudderen op laag vuur, tot het vlees zacht is. Haal het vlees uit de pan en kook het geheel in tot een stroperige saus. Laat er 50 gram boter in smelten en breng op smaak met zout en peper. Fruit met de rest van de boter de padden stoelen en kastanjes goudkleu rig en meng met het vlees. Overgiet met de saus. Als je een wit truffeltje hebt, kan die er geschaafd overheen. Sabine Koning (28) is foodstylist en -fotograaf en deelt op Ohmyfoodness.nl recepten en (culinaire) reisverhalen. Deze maand ligt haar nieuwste kookboek Cheesecake in de winkel. fat heb je met cheesecake? Wanneer maak je het zelf? Waarom moet-ie eigenlijk een nacht in de koelkast? INGREDIËNTEN Voor 1 taart 250 g Digestive-koekjes 75 g boter 300 g witte chocolade 600 g naturel roomkaas 3 eieren en 1 eidooier 50 g kristalsuiker 100 ml slagroom 100 g crème fraïche 1 el maizena 6 passievruchten witte chocoladekrullen muntblaadjes BEREIDING Bekleed een springvorm (door snede 20 centimeter) met bak papier en verwarm de oven voor op 150 "Celsius. Zet een schaal met water onder in de oven. Verkruimel de biscuitjes en smelt de boter in een pan netje. Schep de kruimels door de boter en stort de mix in de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel en maak een opstaand randje. Smelt voor het beslag de witte chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen. Klop de room kaas op en voeg één voor één de eieren toe. Schenk de cho colade erbij en voeg de kristal suiker toe. Klop tot een klontvrij beslag. Doe tot slot de ei dooier, slagroom, crème fraï che en maizena bij de andere ingrediënten in de kom en klop goed door. Stort het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de cake in het midden van de oven in 100 minuten gaar. Laat minimaal een uur in de oven staan met de deur open. Zet een nacht in de koelkast om op te stijven.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 103