<5) KOKEN \0etew WEETJE WEETJE II Gipharts kookeiland wee weken geleden had het on volprezen Mangiare! - het lek kerste programma van de Nederlandse radio - de illustere schrijver/eter/boer/visser/jager Jacques Hermus te gast. Wij moeten in ons land onze culinaire helden eren, vind ik, dus daarom deze week aandacht voor deze wandelende kook- en eetencyclopedie. Ik ontmoette Hermus een paar jaar geleden op Texel, waar we met andere professio nele proevers in de jury zaten van een plaatselijke kookwedstrijd. Direct was ik onder de indruk van deze culinair his toricus en voedselarcheoloog, een man die werd geboren op een boerderij en zijn leven lang heeft geplant, gevist en gejaagd. Geen rinspirerender Homo Gastronomi cus denkbaar. Hermus was, vertelde hij aan de luisteraars van Mangiare!, net terug van een werkweek in Toscane, waar hij bin nenzeeën wijn en olijfolie had genuttigd en een paar dagen lang op truffeljacht was geweest. 'Nee, het was echt echt echt geen snoepreis', hield hij de luisteraars voor, lieden die zich zaten te verbijten bij het toestel. In het gebied waar Hermus verkeerde, begon 10 september het truffelseizoen en dat heeft weer tientallen, zo niet hon derden gelukszoekers aangetrokken. Een truffel is een soort omgekeerde paddenstoel; een schimmelzwammetje dat net onder de grond groeit. Er bestaan verschillende varianten, waarvan de witte en de zwarte truffel de bekendste zijn. Er zijn lieden die er niets van moe ten hebben, maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen. Weinig zo goddelijk als truffel op risotto, pasta of aardappelpuree. Hermus zocht, met hulp van een truf felhond, naar de fameuze witte variant, de koning onder de zwammen. Zodra Tijd om een culinaire held te eren, vindt Ronald Giphart. De wandelende kook- en eetencyclopedie Jacques Hermus heeft zijn hele leven geplant, gevist en gejaagd. JACQUES HERMUS In 2007 is een witte truffel in Florence ge veild voor 330.000 dollar. De truffel woog 1,479 kilo en de koper was een Chinese zakenman. Lekker, een scheutje truffelolie over de sla. Bedenk wel: in de meeste versies zit geen flinter van dit knolletje. Wél een bijproduct uit de olieraffinaderij, het 'truffelaroma'. Een inspirerende Homo Gastronomicus Foto SHODYCAREMAN 381 zaterdag 29 september 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 102