HARTSZIEL
Schimmels op je eten?
Soms volstaat wegsnijden
27
Truffels, champignons en pad
denstoelen, maar ook brie en
blauwschimmelkazen zijn on
danks de schimmels die erop leven
allemaal eetbaar. Andere soorten zijn
nuttig, soms zelfs onmisbaar, om
wijn te maken of worst te drogen. De
niet-eetbare schimmels vormen zich
op eten dat bederft. De Amerikaanse
Food Safety and Inspection Service
heeft een en ander op een rijtje gezet.
Schadelijke stoffen
Sommige fungi, de wetenschappe
lijke naam voor schimmels, kunnen
bij consumptie allergische reacties en
ademhalingsproblemen veroorzaken.
Bepaalde schimmels leiden in voor
hen gunstige omstandigheden zelfs
tot voedselvergiftiging. Dit komt
door de stof mycotoxine. Bepaalde
typen van dit gif kunnen kankerver
wekkend zijn. Mycotoxinen worden
voornamelijk aangetroffen in appels,
selderij en druivensap, maar ook in
kruiden, noten en granen. Ze ver
dwijnen niet door voedsel te koken.
Goed schoonhouden
De koelkast is de ideale plaats voor
bacteriën en schimmels. Dit komt
door de juiste, lage temperatuur. Om
besmetting tegen te gaan, dient
voedsel goed te worden afgedekt. Het
De koelkast
is ideaal voor
bacteriën en
schimmels,
vanwege de
juiste, lage
temperatuur
advies is daarbij de koelkast mini
maal eens in de drie maanden gron
dig te reinigen. Met een sopje of een
eetlepel soda op 5 liter water. Schrob
zwarte plekken schoon met een
chlooroplossing (3 theelepels bleek
op een kwart liter water). Let vooral
op de afvoer. Vier keer per jaar mag
daar een druppeltje chloor in.
Het kan ook geen kwaad om, om
de paar dagen, te controleren of eten
beschimmelt. In tegenstelling tot
bacteriën zijn fungi meestal met het
blote oog te zien. Met een micro
scoop lijken het zelfs minuscule
champignons. De uiteinden van deze
micro-organismen worden alleen via
de lucht meegevoerd, waardoor het
op andere producten terechtkomt.
Soms is de schimmel gewoon weg
te snijden. Bepaalde soorten vormen
een soort draden door het voedsel
heen. Dus al lijkt alleen de bovenkant
beschimmeld, is het raadzaam som
mige voedselproducten toch in zijn
geheel weg te gooien.
Dit mag je wegsnijden
relatief laag vochtgehalte. Denk aan
kool, wortel en paprika. Kleine plek
ken kunnen worden weggeschild of
afgesneden. Ronde plekken op bij
voorbeeld sinaasappels ruim afsnij
den (2,5 cm).
Harde kaas. De schimmel groeit
alleen aan de buitenkant. Ruim weg
snijden (2,5 cm). Als het niet goed is
verpakt, kan ook bacteriegroei ont
staan.
Blauwschimmelkazen zoals ro
quefort, gorgonzola en stilton behan
delen als harde kaas. Ruim wegsnij
den (2,5 cm).
Gedroogde worst of gedroogde
ham. Schimmel is normaal op deze
houdbare producten. Eventueel plek
jes wegsnijden of afborstelen.
Dit gooi je direct weg
Kliekjes zoals stukjes vlees, stoof
schotels en stamppotten, maar ook
gekookte rijst of pasta.
Brood, koekjes, gebak. Ook als
het minimaal is. Schimmel kan bij
droog, poreus voedsel verder zijn ver
spreid.
hoog vochtgehalte, zoals komkom
mers, perziken en tomaten. Schim
mel kan verder onder het oppervlak
zitten.
Vleeswaren. Niks wegsnijden,
gewoon alles weggooien.
Schimmelkazen blijven eetbaar,
tenzij de schimmel niet bij het fer
mentatieproces hoort. Dat is soms
bij brie en camembert het geval.
Zachte kazen, zoals roomkaas en
hüttenkase, maar ook plakjes of ge
raspte kaas.
Yoghurt en zure room. Schimmels
kunnen diep doordringen en de kans
op bacteriegroei is groter.
Jams en compotes (appelmoes).
Niet uitscheppen. Schimmels kun
nen giftige mycotoxinen produceren.
Noten, pindakaas of andere no
tenpasta's, maar ook peulvruchten.
Het risico op schimmel is hoog bij
voeding gemaakt zonder conserveer
middelen. Met verpakking en al weg
gooien.
Trommel helpt
autistisch kind
OP HET WERK
Boze baas
bereikt minder
Bloedtest leest
biologische klok
Is je eten beschimmeld?
Sommige schimmels zijn nuttig en
smaken zelfs goed, andere zijn
ronduit gevaarlijk. Wat blijft eètbaar
en welke voedingsmiddelen moet je
in zijn geheel weggooien?
dinsdag 25 september 2018
GO
Yildiz Celie
Groenten en (hard) fruit met een
Groenten en (zacht) fruit met een
UITGEZOCHT
Autistische kinderen die
drumles volgen, doen het
beter op school. Dat conclu
deert dr. Marcus Smith van de
Engelse University of Chi-
chester. In zijn onderzoek liet
hij kinderen met autisme
tweemaal per week een half
uur trommelen. Volgens hun
leraren konden de kinderen
zich beter concentreren in de
les, ging hun motoriek vooruit
en hadden zij minder moeite
in de sociale omgang.
Speelt je werkgever op
een vervelende manier
de baas? Dan is hij vol
gens wetenschappers
van de Amerikaanse
Binghamton University
geen goede leidingge
vende. Uit hun onderzoek
blijkt dat werknemers
onder een autoritaire
baas minder hard wer
ken, omdat zij niet per
soonlijk gemotiveerd zijn.
Een leidinggevende die
meelevend is of perso
neel persoonlijk bege
leidt, krijgt meer voor el
kaar. Volgens de onder
zoekers is een goede
baas als een ouder:
streng, maar ook behulp
zaam en meelevend.
GETEST
Een bloedtest van de
Northwestern University in
Chicago kan heel precies de
biologische klok van patiën
ten aflezen. Jouw biologische
klok bepaalt niet alleen of je
een ochtend- of avondmens
bent, maar ook wanneer ver
schillende lichaamsprocessen
plaatsvinden. De nieuwe test,
die TimeSignature heet, leest
jouw biologische klok aan de
hand van genetische sequen
ties in het bloed. Zo kunnen
artsen duidelijkere diagnoses
stellen en beter bepalen op
welk tijdstip medicijnen het
beste effect hebben.
-Berichten: Samuel Bom
FOTOSHUTTERSTOCK