HARTSZIEL Schimmels op je eten? Soms volstaat wegsnijden 27 Truffels, champignons en pad denstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn on danks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft. De Amerikaanse Food Safety and Inspection Service heeft een en ander op een rijtje gezet. Schadelijke stoffen Sommige fungi, de wetenschappe lijke naam voor schimmels, kunnen bij consumptie allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bepaalde schimmels leiden in voor hen gunstige omstandigheden zelfs tot voedselvergiftiging. Dit komt door de stof mycotoxine. Bepaalde typen van dit gif kunnen kankerver wekkend zijn. Mycotoxinen worden voornamelijk aangetroffen in appels, selderij en druivensap, maar ook in kruiden, noten en granen. Ze ver dwijnen niet door voedsel te koken. Goed schoonhouden De koelkast is de ideale plaats voor bacteriën en schimmels. Dit komt door de juiste, lage temperatuur. Om besmetting tegen te gaan, dient voedsel goed te worden afgedekt. Het De koelkast is ideaal voor bacteriën en schimmels, vanwege de juiste, lage temperatuur advies is daarbij de koelkast mini maal eens in de drie maanden gron dig te reinigen. Met een sopje of een eetlepel soda op 5 liter water. Schrob zwarte plekken schoon met een chlooroplossing (3 theelepels bleek op een kwart liter water). Let vooral op de afvoer. Vier keer per jaar mag daar een druppeltje chloor in. Het kan ook geen kwaad om, om de paar dagen, te controleren of eten beschimmelt. In tegenstelling tot bacteriën zijn fungi meestal met het blote oog te zien. Met een micro scoop lijken het zelfs minuscule champignons. De uiteinden van deze micro-organismen worden alleen via de lucht meegevoerd, waardoor het op andere producten terechtkomt. Soms is de schimmel gewoon weg te snijden. Bepaalde soorten vormen een soort draden door het voedsel heen. Dus al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, is het raadzaam som mige voedselproducten toch in zijn geheel weg te gooien. Dit mag je wegsnijden relatief laag vochtgehalte. Denk aan kool, wortel en paprika. Kleine plek ken kunnen worden weggeschild of afgesneden. Ronde plekken op bij voorbeeld sinaasappels ruim afsnij den (2,5 cm). Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant. Ruim weg snijden (2,5 cm). Als het niet goed is verpakt, kan ook bacteriegroei ont staan. Blauwschimmelkazen zoals ro quefort, gorgonzola en stilton behan delen als harde kaas. Ruim wegsnij den (2,5 cm). Gedroogde worst of gedroogde ham. Schimmel is normaal op deze houdbare producten. Eventueel plek jes wegsnijden of afborstelen. Dit gooi je direct weg Kliekjes zoals stukjes vlees, stoof schotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta. Brood, koekjes, gebak. Ook als het minimaal is. Schimmel kan bij droog, poreus voedsel verder zijn ver spreid. hoog vochtgehalte, zoals komkom mers, perziken en tomaten. Schim mel kan verder onder het oppervlak zitten. Vleeswaren. Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fer mentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkase, maar ook plakjes of ge raspte kaas. Yoghurt en zure room. Schimmels kunnen diep doordringen en de kans op bacteriegroei is groter. Jams en compotes (appelmoes). Niet uitscheppen. Schimmels kun nen giftige mycotoxinen produceren. Noten, pindakaas of andere no tenpasta's, maar ook peulvruchten. Het risico op schimmel is hoog bij voeding gemaakt zonder conserveer middelen. Met verpakking en al weg gooien. Trommel helpt autistisch kind OP HET WERK Boze baas bereikt minder Bloedtest leest biologische klok Is je eten beschimmeld? Sommige schimmels zijn nuttig en smaken zelfs goed, andere zijn ronduit gevaarlijk. Wat blijft eètbaar en welke voedingsmiddelen moet je in zijn geheel weggooien? dinsdag 25 september 2018 GO Yildiz Celie Groenten en (hard) fruit met een Groenten en (zacht) fruit met een UITGEZOCHT Autistische kinderen die drumles volgen, doen het beter op school. Dat conclu deert dr. Marcus Smith van de Engelse University of Chi- chester. In zijn onderzoek liet hij kinderen met autisme tweemaal per week een half uur trommelen. Volgens hun leraren konden de kinderen zich beter concentreren in de les, ging hun motoriek vooruit en hadden zij minder moeite in de sociale omgang. Speelt je werkgever op een vervelende manier de baas? Dan is hij vol gens wetenschappers van de Amerikaanse Binghamton University geen goede leidingge vende. Uit hun onderzoek blijkt dat werknemers onder een autoritaire baas minder hard wer ken, omdat zij niet per soonlijk gemotiveerd zijn. Een leidinggevende die meelevend is of perso neel persoonlijk bege leidt, krijgt meer voor el kaar. Volgens de onder zoekers is een goede baas als een ouder: streng, maar ook behulp zaam en meelevend. GETEST Een bloedtest van de Northwestern University in Chicago kan heel precies de biologische klok van patiën ten aflezen. Jouw biologische klok bepaalt niet alleen of je een ochtend- of avondmens bent, maar ook wanneer ver schillende lichaamsprocessen plaatsvinden. De nieuwe test, die TimeSignature heet, leest jouw biologische klok aan de hand van genetische sequen ties in het bloed. Zo kunnen artsen duidelijkere diagnoses stellen en beter bepalen op welk tijdstip medicijnen het beste effect hebben. -Berichten: Samuel Bom FOTOSHUTTERSTOCK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 27