14 ZE
INTERVIEW PATRICK VAN ASCH
Sinds twintig jaar is
Patrickvan Asch
actief in de Bredase
horeca. Vooral in
het centrum, maar
steeds vaker kijkt
hij ook daarbuiten.
De muur van eetcafé De
Corenmaet aan de Bre
dase Havermarkt is ver
sierd met een reeks
kleurige vlinders. Aan
diezelfde muur hangt ook een stie
renkop. „Ik denk bij de inrichting
van een horecazaak altijd in concep
ten. En hier heb ik gekozen voor 'ele
gant en stoer'. Dat komt overal in te
rug", zegt Patrick van Asch.
De Corenmaet is de jongste aan
winst van Van Asch (43), die de afge
lopen jaren is uitgegroeid tot een van
meest toonaangevende horeca-on-
dernemers in Breda. Binnenkort
voegt hij de tiende zaak toe aan het
portfolio van zijn bedrijf Van Asch
Beheer, want per 1 oktober neemt hij
De Fazanterie in Ulvenhout over.
En de honger is nog niet gestild.
„Het is de ambitie om verder te
groeien. Zolang ik er plezier in heb,
wil ik dat blijven doen. Nu mijn kin
deren groter worden, kan ik ook bre
der gaan kijken. Ik heb me tot nu toe
bewust op Breda geconcentreerd om
dat ik niet te ver van huis wilde zijn,
maar met De Fazanterie wil ik een
nieuw concept gaan neerzetten dat ik
ook landelijk uit wil gaan rollen."
Hoe dat concept eruit gaat zien,
onthult Van Asch nog niet. Wel is
duidelijk dat het om locaties gaat die
goed per auto bereikbaar zijn, waar
jong en oud terecht kunnen voor
eten en drinken en waar feestelijkhe
den kunnen worden gehouden van
verjaardagen tot trouwerijen.
Van Asch is nu bijna twee decennia
actiefin de Bredase horeca. Hij was
GROEI OF NIET?
barkeeper in Rotterdam toen horeca
ondernemer Laurens Meyer hem in
2000 naar Breda haalde om bedrijfs
leider te worden in de toenmalige
discotheek Liquid. Werken tot diep
in de nacht lag hem echter niet zo.
„Toen ben ik 2001 café Bruxelles gaan
pachten. Daar was ik de eerste jaren
bedrijfsleider, portier, kok en
deejay", lacht hij. Vervolgens ging hij
gestaag uitbreiden. Met name aan en
rond de Havermarkt nam hij zaken
over. Inmiddels heeft hij daar de Sui-
kerkist, Peddels, Bruxelles, De
Vrachtwagen en The Burgerbar (al
staat die laatste te koop). Al die zaken
hebben hun eigen karakter. „De Sui-
kerkist is gespecialiseerd in gin, De
Corenmaet in wijn, Bruxelles in spe
ciaal bier en bij De Vrachtwagen ko
men mensen voor een pilsje."
Van Asch denkt niet dat die domi
nantie ten koste gaat van andere on
dernemers aan de Havermarkt. „Als
we een evenement doen, doen we dat
samen. Het is niet zo dat ik alles naar
me toe trek. Dat ik nu alle zaken heb
met een terras op het middenplein,
betekent vooral dat het meer een col
lectief wordt, met volledige verlich
ting en volledige verwarming."
De afgelopen jaren is Van Asch -
die ook nog Pare aan de Grote Markt
heeft - ook buiten het centrum gaan
De eerste
jaren was ik
bedrijfsleider,
portier, kok
en deejay
kijken. Zo kocht hij vorig jaar Café
Noir aan de Ginnekenweg. Het
bruine café kreeg een complete
make-over. „Kosmopolitisch, Frans,
elegant. Dat zijn trefwoorden voor
het concept waar we mee zijn gaan
werken. Daar was niet iedereen van
gecharmeerd. Er zijn ook mensen die
niet meer teruggekomen zijn. Die
vonden dat het te veel veranderd was.
Maar het is nog steeds een authentiek
café, met ook een buurtfunctie. En je
ziet dat het werkt. Er komen nu bij
voorbeeld ook meer vrouwen, die
zich daar goed op hun gemak voe
len."
Nog verder uit de binnenstad, in de
Haagse Beemden, kocht Van Asch
eind 2016 de Texas Hoeve. In eerste
instantie wilde hij die zaak verbou
wen. Maar hij kwam tot de conclusie
dat nieuwbouw beter zou zijn. In
april presenteerde hij het plan om
driehonderd meter verderop, aan de
Asterdplas, een groot café-restaurant
te bouwen. Dat stuitte op scepsis van
omwonenden. Bovendien moeten er
allerlei procedures doorlopen wor
den.
Van Asch heeft inmiddels duidelijk
twijfels of hij het gaat doorzetten. „Ik
ben dat nog aan het overwegen. Maar
ik heb niet zo'n zin om drie jaar met
een aktetas onder mijn arm naar het
stadskantoor te lopen, terwijl de di
recte omgeving zijn bedenkingen
heeft."
vrijdag 21 september 2018
GO
Horeca-ondernemer
denkt altijd in concepten
Paul Verlinden
Breda
Ook Patrick van Asch ziet om zich
heen dat de horeca onstuimig groeit
in Breda.
Van Asch, die ook in het bestuur van
het Ondernemersfonds in de binnen
stad zit, is voor een vrije markt, maar
denkt wel dat er een stop moet
komen op het omvormen van winkel
panden tot horeca. „Het moet wel een
goede mix blijven."
Dat laatste vindt ook Ivo Mermans
van horecamakelaardij Hormax. Hij
ziet dat met name de markt voor de
daghoreca verzadigd raakt. „Als je nu
weer een nieuwe zaak wil beginnen
met koffie en een huisgemaakt
taartje, moet je je afvragen of dat ver
standig is", aldus Mermans.
Mermans en Van Asch denken dat er
nog steeds ruimte is voor (beperkte)
groei. „Dan moet het wel iets toevoe
gen aan de stad", zegt Van Asch.
Mermans ziet wat dat betreft zeker in
het luxe segment nog kansen.
Mermans constateert ook dat Breda
landelijk op de kaart staat: „Er zijn
nog veel landelijke partijen die hier
iets willen beginnen maar die zoeken
500 vierkante meter of meer en dat is
lastig te vinden."
In Breda staan veel zaken ter over
name, waarvan enkele pas kort be
staan. Dat wil echter niet zeggen dat
het slecht gaat, zeggen Van Asch en
Mermans. „Er zijn soms bedrijven die
het gewoon niet redden", zegt Van
Asch. „Voor sommige zaken die geen
buiten hebben, is de lange zomer bij
voorbeeld nadelig geweest. Als je niet
veel vet op de botten hebt, kan dat
het laatste zetje geven."
Achter de cafés en restaurants die te
koop staan, zitten verschillende ver
halen. „Sommige ondernemers willen
gewoon cashen of met pensioen
gaan", zegt Mermans. „Soms zijn er
privéredenen. En soms loopt een
zaak inderdaad niet. Maar er zijn ei
genlijk maar erg weinig faillissemen
ten."
A Patrick van Asch
heeft negen zaken
met elk een eigen uit
straling en sfeer.
FOTO ELSE LOOF/PIX4PROFS
- Patrick van Asch