9 4 Goesenaar is 's lands beste parketlegger ZEEUWS SNOEPJE WEDSTRIJD Met een beetje geluk liggen ze straks in de schappen bij babbelaarbakker JB Diesch: de caramel-zeezout- boterbabbelaars van Scalda-leerlingen Rafaël Rebaudo en Jeffrey Buijl. De twee leerlingen wonnen met hun creatie de wedstrijd 'de babbelaar van de toekomst'. Daar naast kregen ze nog een eervolle vermelding voor hun zeewier babbelaar. Het idee voor de wed strijd kwam van JB Diesch, de echte Zeeuwse boterbabbelaar- bakker. Zout, water, basterdsuiker, glu- cosestroop en Zeeuwse roombo ter; meer is niet nodig om een babbelaartje te maken. En na tuurlijk precies de goede temperatuur. Als de suiker niet heet genoeg is, of als er te veel boter in zit, wordt het harde sui kersnoepje zacht. Een beetje zoals een karamel of toffee. Ei genlijk is het nog wel een beetje ingewikkelder, maar dat is nu precies het ge heime familie recept van JB Diesch, sinds 1892. Maar misschien is het juist wel tijd voor een minder hard snoepje (want de consument van nu heeft graag zacht snoep), legt Margot Verhaagen van JB Diesch uit. Ook zou een snoepje met minder of 'gezondere' suiker wellicht aan slaan bij de bewuste eter. „Denk aan suikervervangers als stevia, het zoete plantje. Of aan rietsui ker", zegt Verhaagen. Minder zoet Twee weken geleden leerden stu denten van FoodLab Zeeland (waarin bedrijven en horecaon- derwijs samenwerken) de kneep jes van het vak van een ambachte lijke babbelaarbakker. Daarna mochten ze hun tanden stukbijten op 'nieuwe babbelaars'. Elk team moest drie nieuwe babbelaars bedenken. Liefst minder zoet en minder hard, maar vooral: lekker, moesten die worden. Gisteren was het dan zover. In de keuken van Scalda-restaurant Puur experimenteerden ze in groepjes met verassende ingre diënten en smaken. Rafaël Re baudo (Kloosterzande) koos voor een zeer Zeeuws maar ook ge waagd ingrediënt: zeewier. „Ik ga er ook nog een maken van zee wier met bramen", kondigde de inwoner van Kloosterzande aan. Compagnon Jeffrey Buijl (Zierikzee) opteerde voor caramel, zeezout en - los daarvan - chili. Nienke Minder houd uit Westkapelle deed het met Zwarte koffie pruttelt mee in het perensap en mengsel van Colin Heijwege. zeezout, ter wijl co-bakker Joan Poortvliet (Arnemuiden) si naasappel en koffie mengde. De combinatie babbelaar en koffie van De Zeeuwse Branding bleek bij Collin Heijwege (Oostburg) te resulteren in een snoepje dat ver dacht veel weghad van het aloude Haagse Hopje. Vlissinger Devin van Broekhoven bleef dicht bij zijn Zeeuwse roots met zeekraal als smaakmaker. Terwijl Lou Dong uit Hein- kenszand hard aan het werk was voor zijn babbelaars met appel- taartsmaak, roerde partner Jelmer Fiersen uit Burgh-Haamstede de Zeeroop-siroop door het bubbe lende zwartebessenbabbelaar- mengsel. De exclusieve Zeeroop- siropen, gemaakt door de Zeeuwse kruidkundige Conny Schoenmakers, vormden een ver plicht onderdeel: minstens één babbelaartje moest daarmee ge maakt zijn. Middelburger Jochem Huis in 't Veld koos voor Zeeroop 43: bramen, pepermunt, duin doorn, appel). Teamgenoot Sarah Wauters zag wel iets in de combi natie met Zeeuws bier. Als enige had de Terneuzense chocola als ingrediënt gekozen. Bij Thijs Mi- nekus (Aardenburg) waren li moen en sinaasappel favoriet. De tweede plaats behaalden de Zuid- Bevelandse zwartebessenbabbe- laars van Lou en Jelmer. De kof- fie-caramelbabbelaar van Collin en Devin werd derde. Recepten van de nieuwe babbe laars en een (foto)verslag van de wedstrijd komen in het Zeeuwse Babbelaarboek, dat eind oktober verschijnt bij uitgeverij Het Paard van Troje. Al twintig jaar komen de beste par ketleggers van het land bijeen om de strijd met elkaar aan te gaan op het Nederlands kampioenschap. De 27-jarige Schipper - sinds zes jaar de eigenaar van zijn eigen bedrijf Schipper Parket - was al een paar keer eerder van de partij. In 2015 werd hij als eens tot winnaar ge kroond bij de junioren. Dinsdag stond hij in Gorinchem op het hoogste treetje bij de senio ren. Daar heeft hij twee dagen hard voor moeten werken. Het pas zagen - zorgen dat vloerdelen naadloos op elkaar aansluiten en strak tegen de plint liggen - is volgens de Goese naar de grootste uitdaging. „Maar de jury let op veel meer dingen", legt hij uit. „Dat je machines ge keurd zijn, bijvoorbeeld. En dat je veilig werkt. Als je je oorkappen een keer niet op hebt, ben je meteen punten kwijt." Behalve een wedstrijd is het Ne derlands kampioenschap volgens Schipper ook een gezellig evene ment om vakgenoten te ontmoe ten. „We hebben allemaal passie voor ons vak. Die delen we graag met elkaar." Desondanks is de Goe senaar in zijn nopjes met zijn over winning. „Natuurlijk twijfelde ik niet aan mijn kunnen, maar nu heb ik helemaal het gevoel dat ik me niet meer hoef te bewijzen." Schip per is zeker van plan zijn titel vol gend jaar te gaan verdedigen. „Maar nu ik een keer gewonnen heb, zou ik het ook prima vinden als de titel dan naar een ander gaat, hoor. We gunnen het elkaar allemaal." donderdag 20 september 2018 De nieuwe babbelaar is zo zout als de zee Ondine van der Vleuten Middelburg Babbelaars in wording van Nienke Minderhoud....gember en limoen. Devin van Broekhoven buigt zich over zijn zee kraalbabbelaars. FOTO'S RUBEN OREEL GO Marcel Schipper met zijn kam pioensbeker. FOTO MARCELLE DAVIDSE Marcel Schipper uit Goes mag zich het komende jaar de beste parketlegger van Nederland noemen. En daar is hij maar wat trots op. „Het is een erkenning van je vakmanschap." Rob Paardekam Goes Een nieuw plafond in één dag! PLAFONDS Plameco Plafonds Van Gilst v.o.f. Tel: 0113-270000 www.plameco.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 32