9
4
Goesenaar is
's lands beste
parketlegger
ZEEUWS SNOEPJE WEDSTRIJD
Met een beetje
geluk liggen ze
straks in de
schappen bij
babbelaarbakker
JB Diesch: de
caramel-zeezout-
boterbabbelaars van
Scalda-leerlingen
Rafaël Rebaudo en
Jeffrey Buijl.
De twee leerlingen
wonnen met hun
creatie de wedstrijd
'de babbelaar van de
toekomst'. Daar
naast kregen ze nog een eervolle
vermelding voor hun zeewier
babbelaar. Het idee voor de wed
strijd kwam van JB Diesch, de
echte Zeeuwse boterbabbelaar-
bakker.
Zout, water, basterdsuiker, glu-
cosestroop en Zeeuwse roombo
ter; meer is niet nodig om een
babbelaartje te maken. En na
tuurlijk precies de
goede temperatuur.
Als de suiker niet
heet genoeg is,
of als er te veel
boter in zit,
wordt het
harde sui
kersnoepje
zacht. Een
beetje zoals
een karamel
of toffee. Ei
genlijk is het
nog wel een beetje
ingewikkelder,
maar dat is nu
precies het ge
heime familie
recept van JB
Diesch, sinds
1892.
Maar misschien is het juist wel
tijd voor een minder hard snoepje
(want de consument van nu heeft
graag zacht snoep), legt Margot
Verhaagen van JB Diesch uit. Ook
zou een snoepje met minder of
'gezondere' suiker wellicht aan
slaan bij de bewuste eter. „Denk
aan suikervervangers als stevia,
het zoete plantje. Of aan rietsui
ker", zegt Verhaagen.
Minder zoet
Twee weken geleden leerden stu
denten van FoodLab Zeeland
(waarin bedrijven en horecaon-
derwijs samenwerken) de kneep
jes van het vak van een ambachte
lijke babbelaarbakker. Daarna
mochten ze
hun tanden
stukbijten
op 'nieuwe
babbelaars'. Elk team moest drie
nieuwe babbelaars
bedenken. Liefst minder zoet en
minder hard, maar vooral: lekker,
moesten die worden.
Gisteren was het dan zover. In
de keuken van Scalda-restaurant
Puur experimenteerden ze in
groepjes met verassende ingre
diënten en smaken. Rafaël Re
baudo (Kloosterzande) koos voor
een zeer Zeeuws maar ook ge
waagd ingrediënt: zeewier. „Ik ga
er ook nog een maken van zee
wier met bramen", kondigde de
inwoner van Kloosterzande aan.
Compagnon
Jeffrey Buijl
(Zierikzee)
opteerde
voor caramel,
zeezout en - los
daarvan - chili.
Nienke Minder
houd uit Westkapelle
deed het met
Zwarte koffie pruttelt mee in het perensap en
mengsel van Colin Heijwege. zeezout, ter
wijl co-bakker
Joan Poortvliet (Arnemuiden) si
naasappel en koffie mengde. De
combinatie babbelaar en koffie
van De Zeeuwse Branding bleek
bij Collin Heijwege (Oostburg) te
resulteren in een snoepje dat ver
dacht veel weghad van het aloude
Haagse Hopje. Vlissinger Devin
van Broekhoven bleef dicht bij
zijn Zeeuwse roots met zeekraal
als smaakmaker.
Terwijl Lou Dong uit Hein-
kenszand hard aan het werk was
voor zijn babbelaars met appel-
taartsmaak, roerde partner Jelmer
Fiersen uit Burgh-Haamstede de
Zeeroop-siroop door het bubbe
lende zwartebessenbabbelaar-
mengsel. De exclusieve Zeeroop-
siropen, gemaakt door de
Zeeuwse kruidkundige Conny
Schoenmakers, vormden een ver
plicht onderdeel: minstens één
babbelaartje moest daarmee ge
maakt zijn. Middelburger Jochem
Huis in 't Veld koos voor Zeeroop
43: bramen, pepermunt, duin
doorn, appel). Teamgenoot Sarah
Wauters zag wel iets in de combi
natie met Zeeuws bier. Als enige
had de Terneuzense chocola als
ingrediënt gekozen. Bij Thijs Mi-
nekus (Aardenburg) waren li
moen en sinaasappel favoriet. De
tweede plaats behaalden de Zuid-
Bevelandse zwartebessenbabbe-
laars van Lou en Jelmer. De kof-
fie-caramelbabbelaar van Collin
en Devin werd derde.
Recepten van de nieuwe babbe
laars en een (foto)verslag van de
wedstrijd komen in het Zeeuwse
Babbelaarboek, dat eind oktober
verschijnt bij uitgeverij Het Paard
van Troje.
Al twintig jaar komen de beste par
ketleggers van het land bijeen om
de strijd met elkaar aan te gaan op
het Nederlands kampioenschap. De
27-jarige Schipper - sinds zes jaar de
eigenaar van zijn eigen bedrijf
Schipper Parket - was al een paar
keer eerder van de partij. In 2015
werd hij als eens tot winnaar ge
kroond bij de junioren.
Dinsdag stond hij in Gorinchem
op het hoogste treetje bij de senio
ren. Daar heeft hij twee dagen hard
voor moeten werken. Het pas zagen
- zorgen dat vloerdelen naadloos op
elkaar aansluiten en strak tegen de
plint liggen - is volgens de Goese
naar de grootste uitdaging. „Maar
de jury let op veel meer dingen",
legt hij uit. „Dat je machines ge
keurd zijn, bijvoorbeeld. En dat je
veilig werkt. Als je je oorkappen een
keer niet op hebt, ben je meteen
punten kwijt."
Behalve een wedstrijd is het Ne
derlands kampioenschap volgens
Schipper ook een gezellig evene
ment om vakgenoten te ontmoe
ten. „We hebben allemaal passie
voor ons vak. Die delen we graag
met elkaar." Desondanks is de Goe
senaar in zijn nopjes met zijn over
winning. „Natuurlijk twijfelde ik
niet aan mijn kunnen, maar nu heb
ik helemaal het gevoel dat ik me
niet meer hoef te bewijzen." Schip
per is zeker van plan zijn titel vol
gend jaar te gaan verdedigen. „Maar
nu ik een keer gewonnen heb, zou
ik het ook prima vinden als de titel
dan naar een ander gaat, hoor. We
gunnen het elkaar allemaal."
donderdag 20 september 2018
De nieuwe babbelaar
is zo zout als de zee
Ondine van der Vleuten
Middelburg
Babbelaars in wording van
Nienke Minderhoud....gember en
limoen.
Devin van Broekhoven buigt zich over zijn zee
kraalbabbelaars. FOTO'S RUBEN OREEL
GO
Marcel Schipper met zijn kam
pioensbeker. FOTO MARCELLE DAVIDSE
Marcel Schipper uit Goes mag
zich het komende jaar de beste
parketlegger van Nederland
noemen. En daar is hij maar wat
trots op. „Het is een erkenning
van je vakmanschap."
Rob Paardekam
Goes
Een nieuw plafond
in één dag!
PLAFONDS
Plameco Plafonds Van Gilst v.o.f.
Tel: 0113-270000
www.plameco.nl