Pikante pompoenchutney
10
POMPOENEN SOEP, CHUTNEY, JAM, CAKE, IJS
Pompoenen zetten we in Nederland bij de voordeur.
En als we er wel mee koken, blijft het bij pompoensoep.
Zonde, vinden de pompoen kwekers van Van der Plancke.
Weinig smaak, is de
meest gehoorde
opmerking aan zijn
pompoenkraam.
„Mensen zeggen
altijd dat ze pompoen eten met gem
ber, omdat het anders te flauw is.
Maar dat komt doordat ze de ver
keerde pompoenen eten", zegt
Robbert van Til uit Hummelo.
De feloranje hokkaido, vernoemd
naar een Japans eiland, is de meest
verkochte pompoen in Nederland,
want lang houdbaar - en dat is mak
kelijk voor de supermarkt. Maar de
hoikkaido is absoluut niet de
pompoen met de meeste smaak.
Van Til was 7 jaar toen hij begon
met het telen van pompoenen. Een
zaadje in de grond en na de vakantie
had je enorme vruchten in de tuin
liggen. Inmiddels heeft hij met zijn
partner William Bannink - met veel
hulp van ouders Ria en Bennie van
Til - een zadenhandel, bamboekwe
kerij en dus ook een volledig uit de
hand gelopen pompoenenkwekerij.
Want hoe kan je kiezen tussen de
duizenden soorten pom
poenen die bestaan?
„Vorig jaar hadden
we 150 soorten",
zegt Bannink.
„En van iedere
soort tien plan
ten die ook nog
eens gemiddeld
vijf pompoenen
voortbrengen."
Dit jaar hebben ze 75
soorten, door Robbert vooral geselec
teerd op smaak.
Pompoenen komen oorspronkelijk
uit Midden- en Zuid-Amerika, waar
ze door indianenstammen werden
gekweekt. Ze doen het het beste in
een warme zomer met niet al te veel
regen. Op het Hummelose veld lig
gen vele vruchten die in de najaars
zon afrijpen en meer smaak ontwik
kelen. Inderdaad, een geweldig veld
om overheen te struinen tussen
honderden pompoenen met allerlei
kleuren, vormen en maten.
Historisch ras
„Je kunt de eetbare pompoenen grof
weg indelen in drie groepen. De
Cucurbita maxima, de Cucurbita
moschata en de Cucurbita pepo",
zegt Van Til naast een tafel met elf
verschillende pompoenen. De rassen
met grote pompoenen, de Cucurbita
maxima, geven vaak vruchten van
meer dan 10 kilo. Ze zijn daardoor
wat zachter van smaak en ze zijn ook
niet zo heel lang te bewaren. De be
kende hokkaido hoort in deze groep
thuis, rond de kilo en juist stevig en
lang bewaarbaar.
De moschata staan bekend om
hun zachte, vaak wat noot
achtige smaak. Ze zijn
niet zo groot en
redelijk goed be
waarbaar. En dan
heb je ook nog de
pepo's, waartoe
ook de courgette
behoort, eigenlijk
ook gewoon een
pompoen.
De pompoenkwekers
Pompoenen
met de
structuur van
aardappel
rooster je.
Fruitige
pompoenen
zijn geschikt
voor desserts
RECEPT
hebben voor de gelegenheid elf pom
poenen opengesneden en parten ge
roosterd in de oven. We gaan proe
ven, waarbij de verschillen al snel
duidelijk worden. Een Butternut ru-
gosa, een oud pompoenras, heeft een
zachte, nootachtige smaak. Deze heet
ook wel flespompoen en is zelden te
vinden in de supermarkt. Het is een
oud, historisch ras die je weinig te
genkomt en juist meer smaak heeft,
aldus Van Til.
De volgende is een Musquee de
Chine, die iets minder bekoort van
wege de droge aardappelstructuur.
Maar dat geeft ook meteen het con
trast weer met de pompoen die gele
centenaar (foto onderin) wordt ge
noemd. Het is een friszoete pompoen
die doet denken aan fruit.
„Met vanille en sinaasappel heb je
een fraaie pompoenjam", suggereert
Van Til. „Het is niet zo moeilijk.
Pompoenen die de structuur hebben
van aardappel, gebruik je om te roos
teren of soep van te maken. Pompoe
nen die fruitig zijn, zijn geschikt voor
chutneys, cakes of desserts. We heb
ben weieens pompoenijs gemaakt."
Nederlanders koken amper met
pompoen, in tegenstelling tot Turkse
families. „Die komen hier en vragen
naar deze rassen. Ze maken er zoete
desserts van. Zo'n pompoen is mis
schien niet de fraaiste om neer te zet
ten, maar wel een geweldige om te
eten. Ze gaan met volgeladen koffer
bakken naar huis."
„En dan nog de spaghettipompoen.
Het vruchtvlees hiervan is draderig
als spaghetti en het vlees is zacht-
zoet. Je stooft de pompoen in de oven
en je kunt het draderige vruchtvlees
eruit halen voor verdere verwer
king."
Kortom, je kunt van alles met de
oranje hokkaido, maar nadat ik elf
pompoenen heb geproefd, is het wel
duidelijk. Deze pompoen heeft toch
veel weg van een wat droge aardap
pel, terwijl er zo veel andere soorten
zijn met meer smaak.
Nog een laatste tip van de kwekers
uit Hummelo: pompoenen neerzet
ten voor de sier is leuk, maar als je ze
wilt eten, geen goed idee. Want zoals
bij alles wat van het land komt: vers
smaakt het het best.
maandag 17 september 2018
GO
■4 Robbert van Til (links)
en William Bannink.
FOTO JAN RULAND VAN DEN BRINK
Meer dan een droge aardappel
Ellen Willems
Hummelo
—Robbert van Til
Ingrediënten:
500 g pompoen (een
vlezig, fruitig ras als
gele centenaar),
300 g uien, 150 g rode
paprika, 200 g ananas,
75 ml appelsap, 1/2 el
kerriepoeder, 1/2 tl ge
malen koriander, 1/2 tl
cayennepeper, 1/2 tl
zwarte peper, 1/2 tl ge
malen komijn, 30 g
zout, 2 laurierblaadjes,
180 g geleisuiker, 1,8 dl
appelazijn, 8 schone
potten.
Bereiding:
Snijd de pompoen in
parten, verwijder de
schil en pitten en snijd
het vruchtvlees in
kleine blokjes. Snipper
de ui, maak de paprika
schoon en snijd hem in
kleine stukken. Schil
de ananas, verwijder
de kern en snijd het
vruchtvlees klein.
Weeg de benodigde
hoeveelheden af.
Breng groente, fruit,
appelsap en spece
rijen aan de kook en
laat het geheel 20 mi
nuten zachtjes koken.
Roer geregeld door.
Verwijder de laurier
blaadjes en roer de ge
leisuiker en de appel
azijn erdoor. Laat nog
8 minuten onder gere
geld roeren koken.
Breng de chutney op
smaak en vul de geste
riliseerde potten met
het hete mengsel. Sluit
de potten goed af en
zet ze minstens 5 mi
nuten ondersteboven.
Bewaar ze donker en
koel.