Pikante pompoenchutney 10 POMPOENEN SOEP, CHUTNEY, JAM, CAKE, IJS Pompoenen zetten we in Nederland bij de voordeur. En als we er wel mee koken, blijft het bij pompoensoep. Zonde, vinden de pompoen kwekers van Van der Plancke. Weinig smaak, is de meest gehoorde opmerking aan zijn pompoenkraam. „Mensen zeggen altijd dat ze pompoen eten met gem ber, omdat het anders te flauw is. Maar dat komt doordat ze de ver keerde pompoenen eten", zegt Robbert van Til uit Hummelo. De feloranje hokkaido, vernoemd naar een Japans eiland, is de meest verkochte pompoen in Nederland, want lang houdbaar - en dat is mak kelijk voor de supermarkt. Maar de hoikkaido is absoluut niet de pompoen met de meeste smaak. Van Til was 7 jaar toen hij begon met het telen van pompoenen. Een zaadje in de grond en na de vakantie had je enorme vruchten in de tuin liggen. Inmiddels heeft hij met zijn partner William Bannink - met veel hulp van ouders Ria en Bennie van Til - een zadenhandel, bamboekwe kerij en dus ook een volledig uit de hand gelopen pompoenenkwekerij. Want hoe kan je kiezen tussen de duizenden soorten pom poenen die bestaan? „Vorig jaar hadden we 150 soorten", zegt Bannink. „En van iedere soort tien plan ten die ook nog eens gemiddeld vijf pompoenen voortbrengen." Dit jaar hebben ze 75 soorten, door Robbert vooral geselec teerd op smaak. Pompoenen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze door indianenstammen werden gekweekt. Ze doen het het beste in een warme zomer met niet al te veel regen. Op het Hummelose veld lig gen vele vruchten die in de najaars zon afrijpen en meer smaak ontwik kelen. Inderdaad, een geweldig veld om overheen te struinen tussen honderden pompoenen met allerlei kleuren, vormen en maten. Historisch ras „Je kunt de eetbare pompoenen grof weg indelen in drie groepen. De Cucurbita maxima, de Cucurbita moschata en de Cucurbita pepo", zegt Van Til naast een tafel met elf verschillende pompoenen. De rassen met grote pompoenen, de Cucurbita maxima, geven vaak vruchten van meer dan 10 kilo. Ze zijn daardoor wat zachter van smaak en ze zijn ook niet zo heel lang te bewaren. De be kende hokkaido hoort in deze groep thuis, rond de kilo en juist stevig en lang bewaarbaar. De moschata staan bekend om hun zachte, vaak wat noot achtige smaak. Ze zijn niet zo groot en redelijk goed be waarbaar. En dan heb je ook nog de pepo's, waartoe ook de courgette behoort, eigenlijk ook gewoon een pompoen. De pompoenkwekers Pompoenen met de structuur van aardappel rooster je. Fruitige pompoenen zijn geschikt voor desserts RECEPT hebben voor de gelegenheid elf pom poenen opengesneden en parten ge roosterd in de oven. We gaan proe ven, waarbij de verschillen al snel duidelijk worden. Een Butternut ru- gosa, een oud pompoenras, heeft een zachte, nootachtige smaak. Deze heet ook wel flespompoen en is zelden te vinden in de supermarkt. Het is een oud, historisch ras die je weinig te genkomt en juist meer smaak heeft, aldus Van Til. De volgende is een Musquee de Chine, die iets minder bekoort van wege de droge aardappelstructuur. Maar dat geeft ook meteen het con trast weer met de pompoen die gele centenaar (foto onderin) wordt ge noemd. Het is een friszoete pompoen die doet denken aan fruit. „Met vanille en sinaasappel heb je een fraaie pompoenjam", suggereert Van Til. „Het is niet zo moeilijk. Pompoenen die de structuur hebben van aardappel, gebruik je om te roos teren of soep van te maken. Pompoe nen die fruitig zijn, zijn geschikt voor chutneys, cakes of desserts. We heb ben weieens pompoenijs gemaakt." Nederlanders koken amper met pompoen, in tegenstelling tot Turkse families. „Die komen hier en vragen naar deze rassen. Ze maken er zoete desserts van. Zo'n pompoen is mis schien niet de fraaiste om neer te zet ten, maar wel een geweldige om te eten. Ze gaan met volgeladen koffer bakken naar huis." „En dan nog de spaghettipompoen. Het vruchtvlees hiervan is draderig als spaghetti en het vlees is zacht- zoet. Je stooft de pompoen in de oven en je kunt het draderige vruchtvlees eruit halen voor verdere verwer king." Kortom, je kunt van alles met de oranje hokkaido, maar nadat ik elf pompoenen heb geproefd, is het wel duidelijk. Deze pompoen heeft toch veel weg van een wat droge aardap pel, terwijl er zo veel andere soorten zijn met meer smaak. Nog een laatste tip van de kwekers uit Hummelo: pompoenen neerzet ten voor de sier is leuk, maar als je ze wilt eten, geen goed idee. Want zoals bij alles wat van het land komt: vers smaakt het het best. maandag 17 september 2018 GO ■4 Robbert van Til (links) en William Bannink. FOTO JAN RULAND VAN DEN BRINK Meer dan een droge aardappel Ellen Willems Hummelo —Robbert van Til Ingrediënten: 500 g pompoen (een vlezig, fruitig ras als gele centenaar), 300 g uien, 150 g rode paprika, 200 g ananas, 75 ml appelsap, 1/2 el kerriepoeder, 1/2 tl ge malen koriander, 1/2 tl cayennepeper, 1/2 tl zwarte peper, 1/2 tl ge malen komijn, 30 g zout, 2 laurierblaadjes, 180 g geleisuiker, 1,8 dl appelazijn, 8 schone potten. Bereiding: Snijd de pompoen in parten, verwijder de schil en pitten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de ui, maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukken. Schil de ananas, verwijder de kern en snijd het vruchtvlees klein. Weeg de benodigde hoeveelheden af. Breng groente, fruit, appelsap en spece rijen aan de kook en laat het geheel 20 mi nuten zachtjes koken. Roer geregeld door. Verwijder de laurier blaadjes en roer de ge leisuiker en de appel azijn erdoor. Laat nog 8 minuten onder gere geld roeren koken. Breng de chutney op smaak en vul de geste riliseerde potten met het hete mengsel. Sluit de potten goed af en zet ze minstens 5 mi nuten ondersteboven. Bewaar ze donker en koel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 10