0 0 0 Schema Alle lof over de weldadige eigenschappen van kweepeer MAROT 17 MHij bleek een huilbaby. We hielden elkaar gevangen in zorgen, veel gehuil en nog meer borstvoeding. Dat is allemaal goed gekomen telt Melissa. Het restaurant zit dan ook vaak vol. „We zijn wel aan vakantie toe." Als er al vakantieblues zijn, liggen ze niet op het bord. De dorade draagt een knapperig vel als jas. De lekker vlezige, maar sappige vis valt in lamellen uiteen en barst van de smaak. De dorade ligt óp de zeekraal, die daardoor verder gaart en aan bite inboet. Jammer. Met alle wil van de wereld kan ik geen limoen ontwaren in de saus van limoen. Mijn tafelgenoot doet ook verwoede pogingen, maar komt eveneens tot de conclusie dat de saus voornamelijk op basis van garnalen is. Wat overigens voortreffelijk bij de dorade past, die erdoor evolueert tot een hartige smaakbom. De crème van biet com penseert het zuurtje dat de saus mist. Met het zalfje is wel wat vreemds aan de hand, omdat de ene hap meer peper heeft dan de andere. Mijn tafelgenoot krijgt dezelfde zeekraal en rode biet, vergezeld door een knots van een lamsbout, overgoten met zijn eigen jus. Die is zeer intens, toch blijft het licht pittige lamme tje fier overeind. Het citroentaartje staat mijn tafelgenoot wat tegen. Ik kan het euvel niet ontdekken. De bo dem is lekker kruimelig, het oppervlak dan weer heerlijk fris zuur. Net als het ijs en de coulis van framboos op mijn bord. Een fijne vriend voor de volromige taart van monchou, die is getopt met aardbeien, bramen, rode bes sen en frambozen. Melissa begint na de ontmaskering te stuite ren. Ja, de krant is geweest en kreeg prima ge rechten geserveerd. Ziltst kan eindelijk met vakantie. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Op de ijskast hangt een schema met week- nummers en bijbehorende data. De jong ste Man doet dit jaar examen en houdt ons zo op de hoogte wanneer hij het komend jaar examenmomenten heeft. Hij heeft er fiducie in want aan het eind van zijn schema staat met vette letters GESLAAGD. Voor mij was hij al erg ge slaagd. Hij werd onder een minder fijn gesternte geboren. Hoogzwanger en ruim overtijd zag ik hoe vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. Niet echt een goed moment om een baby op de wereld te zetten bedacht ik me en hield hem nog een paar dagen langer vast. Totdat hij toch echt het levenslicht wilde aanschouwen. Tijdens kraambezoek wilde ik het niet over de ellende in de wereld hebben. Van nieuws hield ik me afzij dig in mijn babyblauwe cocon die ik om ons heen spon. Hij bleek een huilbaby. We hielden elkaar BEOORDELING gevangen in zorgen, veel gehuil en nog meer borstvoeding. Dat is allemaal goed gekomen. Het verhaal over 9/11 lijkt nu ver weg, al heb ik het idee dat de wereld er niet bepaald leuker op is ge worden. Ik hoop maar dat hij er een positieve bij drage aan gaat leveren. En omdat hij nogal opti mistisch en vrolijk van aard is heb ik daar goede moed op. Hij wil chef-kok worden. Ook fijn voor mij. Hij bedenkt en maakt iedere dag wel een ge recht met pasta, want daar is hij gek op. Zoals deze gefrituurde spaghettibeignets. Meng 2 knof looktenen, wat peterselie, 2 ansjovisfilets, 2 ei eren, 1 eierdooier, 1 gedroogde Spaanse peper, 200 gram Parmezaanse kaas, zout en peper in een kom. Voeg er 200 gram gekookte spaghetti aan toe. Meng alles goed en frituur kleine porties in een koekenpan in gloeiend hete olijfolie. Goed examenvoedsel. SCHOONDIJKE Wellicht wist u het al maar het woord marme lade, een soort jam waarin de schillen en het vruchtvlees van citrusvruchten en andere vruch ten worden verwerkt, komt van de Portugese naam voor de kweepeer; marmelo. Ieder najaar maakt Natascha Dekker van De Groene Polder winkel in Schoondijke met de kweeperen die bij haar in de ach tertuin groeien, kweeperengelei. Kweeperen kun je namelijk niet gewoon zo eten, ze moeten altijd worden gekookt. Voor haar gelei gebruikt Nata scha het sap van de kweepeer. „Daar persen we eerst vruchten sap van met onze eigen pers waar ook onze appels voor onze eigen appelsap in gaan. De kwee peer gaat er in zijn geheel in. Het sap gaat in de pan en daar gaat de geleisuiker bij. De rest van het recept is geheim", vertelt Nata scha lachend. „De potten gelei verkoopt ik in mijn winkel en op markten. Omdat kweeperengelei mensen aan vroeger doet denken, en een kweepeer veel gezonde eigen schappen bevat, verkoopt dat goed. Mede door de gebreide Zeeuwse knop die over het dek sel heen zit. Die breit mijn zus, ze zijn een groot succes." Kaasplankje Kweeperen combineren goed met varkensvlees, wild en na tuurlijk met kaas. Maak een kaasplank van bij voorbeeld wat oude Zeeuwse boerenkaas, pittige Zeeuwse schapenkaas, een vers geiten kaasje, jong belegen fenegriek kaas en een stukje blauwe ader kaas. Per kaas is één ons ruim voldoende. Garneer met wat walnoten, dadels, (verse) vijgen en natuurlijk de gelei. Goed om te weten: kweeperen geven een heerlijke geur af en zijn daardoor ook geschikt als luchtverfrisser. zaterdag 15 september 2018 GO Kun je dat proeven? So far, so good. (Prijs/kwaliteit telt dubbel) de kas Natascha Dekker van De Groene Polderwinkel verwerkt de kweeperen uit haar tuin in een gelei, foto boaztimmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53