0
0
0
Schema
Alle lof over de weldadige
eigenschappen van kweepeer
MAROT
17
MHij bleek een huilbaby. We hielden elkaar gevangen in
zorgen, veel gehuil en nog meer borstvoeding. Dat is
allemaal goed gekomen
telt Melissa. Het restaurant zit dan ook vaak
vol. „We zijn wel aan vakantie toe."
Als er al vakantieblues zijn, liggen ze niet op
het bord. De dorade draagt een knapperig vel
als jas. De lekker vlezige, maar sappige vis valt
in lamellen uiteen en barst van de smaak. De
dorade ligt óp de zeekraal, die daardoor verder
gaart en aan bite inboet. Jammer. Met alle wil
van de wereld kan ik geen limoen ontwaren in
de saus van limoen. Mijn tafelgenoot doet ook
verwoede pogingen, maar komt eveneens tot
de conclusie dat de saus voornamelijk op basis
van garnalen is. Wat overigens voortreffelijk
bij de dorade past, die erdoor evolueert tot een
hartige smaakbom. De crème van biet com
penseert het zuurtje dat de saus mist. Met het
zalfje is wel wat vreemds aan de hand, omdat
de ene hap meer peper heeft dan de andere.
Mijn tafelgenoot krijgt dezelfde zeekraal en
rode biet, vergezeld door een knots van een
lamsbout, overgoten met zijn eigen jus. Die is
zeer intens, toch blijft het licht pittige lamme
tje fier overeind.
Het citroentaartje staat mijn tafelgenoot wat
tegen. Ik kan het euvel niet ontdekken. De bo
dem is lekker kruimelig, het oppervlak dan
weer heerlijk fris zuur. Net als het ijs en de
coulis van framboos op mijn bord. Een fijne
vriend voor de volromige taart van monchou,
die is getopt met aardbeien, bramen, rode bes
sen en frambozen.
Melissa begint na de ontmaskering te stuite
ren. Ja, de krant is geweest en kreeg prima ge
rechten geserveerd. Ziltst kan eindelijk met
vakantie.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Op de ijskast hangt een schema met week-
nummers en bijbehorende data. De jong
ste Man doet dit jaar examen en houdt
ons zo op de hoogte wanneer hij het komend jaar
examenmomenten heeft. Hij heeft er fiducie in
want aan het eind van zijn schema staat met vette
letters GESLAAGD. Voor mij was hij al erg ge
slaagd. Hij werd onder een minder fijn gesternte
geboren. Hoogzwanger en ruim overtijd zag ik
hoe vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden.
Niet echt een goed moment om een baby op de
wereld te zetten bedacht ik me en hield hem nog
een paar dagen langer vast. Totdat hij toch echt
het levenslicht wilde aanschouwen. Tijdens
kraambezoek wilde ik het niet over de ellende in
de wereld hebben. Van nieuws hield ik me afzij
dig in mijn babyblauwe cocon die ik om ons heen
spon. Hij bleek een huilbaby. We hielden elkaar
BEOORDELING
gevangen in zorgen, veel gehuil en nog meer
borstvoeding. Dat is allemaal goed gekomen. Het
verhaal over 9/11 lijkt nu ver weg, al heb ik het
idee dat de wereld er niet bepaald leuker op is ge
worden. Ik hoop maar dat hij er een positieve bij
drage aan gaat leveren. En omdat hij nogal opti
mistisch en vrolijk van aard is heb ik daar goede
moed op. Hij wil chef-kok worden. Ook fijn voor
mij. Hij bedenkt en maakt iedere dag wel een ge
recht met pasta, want daar is hij gek op. Zoals
deze gefrituurde spaghettibeignets. Meng 2 knof
looktenen, wat peterselie, 2 ansjovisfilets, 2 ei
eren, 1 eierdooier, 1 gedroogde Spaanse peper, 200
gram Parmezaanse kaas, zout en peper in een
kom. Voeg er 200 gram gekookte spaghetti aan
toe. Meng alles goed en frituur kleine porties in
een koekenpan in gloeiend hete olijfolie. Goed
examenvoedsel.
SCHOONDIJKE Wellicht wist
u het al maar het woord marme
lade, een soort jam waarin de
schillen en het vruchtvlees van
citrusvruchten en andere vruch
ten worden verwerkt, komt van
de Portugese naam voor de
kweepeer; marmelo.
Ieder najaar maakt Natascha
Dekker van De Groene Polder
winkel in Schoondijke met de
kweeperen die bij haar in de ach
tertuin groeien, kweeperengelei.
Kweeperen kun je namelijk niet
gewoon zo eten, ze moeten altijd
worden gekookt.
Voor haar gelei gebruikt Nata
scha het sap van de kweepeer.
„Daar persen we eerst vruchten
sap van met onze eigen pers
waar ook onze appels voor onze
eigen appelsap in gaan. De kwee
peer gaat er in zijn geheel in. Het
sap gaat in de pan en daar gaat de
geleisuiker bij. De rest van het
recept is geheim", vertelt Nata
scha lachend.
„De potten gelei verkoopt ik in
mijn winkel en op markten.
Omdat kweeperengelei mensen
aan vroeger doet denken, en een
kweepeer veel gezonde eigen
schappen bevat, verkoopt dat
goed. Mede door de gebreide
Zeeuwse knop die over het dek
sel heen zit. Die breit mijn zus,
ze zijn een groot succes."
Kaasplankje
Kweeperen combineren goed
met varkensvlees, wild en na
tuurlijk met kaas.
Maak een kaasplank van bij
voorbeeld wat oude Zeeuwse
boerenkaas, pittige Zeeuwse
schapenkaas, een vers geiten
kaasje, jong belegen fenegriek
kaas en een stukje blauwe ader
kaas. Per kaas is één ons ruim
voldoende. Garneer met wat
walnoten, dadels, (verse) vijgen
en natuurlijk de gelei.
Goed om te weten: kweeperen
geven een heerlijke geur af en
zijn daardoor ook geschikt als
luchtverfrisser.
zaterdag 15 september 2018
GO
Kun je dat proeven?
So far, so good.
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
de kas
Natascha Dekker van De Groene Polderwinkel verwerkt de
kweeperen uit haar tuin in een gelei, foto boaztimmermans