i
Gnocchi met kippenpoten
en spinazie-kaassaus
KOOPJE
beetje culinair voor het blok zetten als hij
voor het eerst mee-eet. Mijn vrouw vond
een toepasselijk Thais gerecht genaamd
kai loug kheuh, oftewel schoonzooneie
ren.
Het verhaal achter deze schotel was dat
een Thaise mamma ooit niet zo blij was
met haar toekomstige schoonzoon. Op
een dag serveerde ze hem twee gefri
tuurde eieren in een krokante laag. Het
geheel had iets weg van testikels, en dat
was precies de boodschap: één misdra
ging en jouw ballen gaan als volgende in
de pan.
Met smaak heeft mijn vrouw de
schoonzooneieren bereid voor de glui
perd van dienst. Ik droom nog weieens
van hem als ik zwaar heb getafeld. 41
Kai loug kheuh
„Jazeker, maar niet op een ge
wone doordeweekse dag."
„Ja, maar ik haal ze wel uit het
versschap, want de gnocchi
die je vindt bij de gedroogde
pasta's is vaak wat zetmelig."
„Nee, maar daar let ik ook niet
op. Ik ben gek op guilty pleasu-
magazino 39
Echt iets om voor te schotelen aan
types wier bloed je kunt drinken:
cupcakes in de vorm van een doods-
hoofdje. (Nordic Ware, €49,95)
Voorgerecht voor
4 personen
5 el arachideolie
5 sjalotjes, gesnipperd
4 knoflookteentjes,
geperst
5 gedroogde chilipepers
4 eieren, hardgekookt en
gepeld
3 el palmsuiker
(of bruine suiker)
1 el tamarindepasta
2 el oestersaus
2 el vissaus
2 el verse koriander,
grof gehakt
Verhit de olie in een wok en
fruit de sjalotjes, knoflook en
chilipepers. Voeg de gekookte
eieren toe en bak ze rondom
goudbruin. Haal de eieren eruit
en laat de uitjes en chilipeper
uitlekken op keukenpapier.
Schenk 200 ml water in de
wok en breng aan de kook.
Laat hierin de palmsuiker op
lossen en doe hetzelfde met de
tamarindepasta. Voeg de oes
tersaus en de vissaus toe en
laat het mengsel al roerende
inkoken totdat een wat plakke
rige saus ontstaat. Leg de ei
eren in de saus en verwarm
een paar minuten mee. Serveer
het gerecht met als garnering
de gefruite uitjes en pepers en
wat verse koriander. Prijs des
gewenst tijdens de maaltijd uw
schoonzoon.
Sabine Koning (28) is foodstylist en -fotograaf en deelt op
Ohmyfoodness.nl recepten en (culinaire) reisverhalen. Deze
maand ligt haar nieuwste kookboek Cheesecake in de winkel.
De gnocchi voor dit
recept maken we
uit een pakje.
Maak je ze wei
eens vers?
Haal je ze bij de super
markt?
Dit gerecht heeft veel
kaas, goed voor de lijn is
het dus niet
INGREDIENTEN
voor 2 personen
2 kippenpoten
2 el Italiaanse kruiden (salie,
oregano, tijm, basilicum, pe
terselie)
200 g gnocchi
2 teentjes knoflook, gehakt
1 ui, gesnipperd
200 g bladspinazie
125 ml kookroom
100 g mozzarella, in kleine
stukjes
peper en zout
30 g Parmezaanse kaas
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180
graden en vet een ovenschaal
in. Strooi de Italiaanse kruiden
over de kip. Smelt boter in een
koekenpan en bak de kip
rondom bruin (gaar bakken
hoeft niet). Leg de kippenpoten
in de ovenschaal. Kook de
gnocchi gaar. Schep ze daarna
bij de kip in de ovenschaal.
Fruit de knoflook en ui tot het
goed begint te geuren. Voeg de
spinazie toe en laat deze al
omscheppend slinken. Schenk
de kookroom in de pan en voeg
de mozzarella, peper en zout
toe. Schep om, tot de mozza
rella is gesmolten. Schenk de
spinazie-kaassaus over de
gnocchi in de ovenschaal.
Strooi de Parmezaanse kaas
over het gerecht en schuif de
schaal 25 minuten in het
midden van de oven. Bak tot de
kip gaar is en serveer direct.
WG