Sneeuw
O
O
O
O
O
Perenpluk is weer in volle gang
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Sinds enige dagen sneeuwt het bij ons thuis.
Niet echt natuurlijk, maar op onze tv. Al
weken werd er voor gewaarschuwd met
een irritante regel onderaan in beeld, en nu is het
ineens zover. Geen ontvangst meer. Best gek
want nu moeten we ineens noodgedwongen een
nieuwe televisie kopen in de plaats van onze
oude beeldbuis die in de kamer staat.
Dat is nog gewoon zo'n ouderwets, dik exem
plaar die we al meer dan twintig jaar hebben en
die het nog goed doet. Tot afgelopen week dus.
We kochten hem toen de oudste Man net gebo
ren was. Het was destijds het allernieuwste mo
del. Daar hebben de Mannen heel wat uren voor
doorgebracht. Natuurlijk zie ik dat zo'n plat appa
raat mooier is en dat digitaal beeld beter kijkt,
maar ach, ik kon er eigenlijk prima mee leven. En
vooral naar kijken, al zit ik niet zo vaak aan de
buis gekluisterd.
Voor een andere televisie moeten we alleen een
nieuw kastje aanschaffen. Die tv hangt in de keu
ken, wat overigens best praktisch is. Zeker als je
van kookprogramma's houdt. Onze favoriet is Je
roen Meus op de Belg met zijn programma Dage
lijkse kost. Vooral Man is fan al hou ik ook wel
van die Vlaamse tongval.
Omdat ik dit jaar nogal veel appelen aan de
boom heb, maakte ik zijn boekweitpannenkoe
ken met spek en gebakken appeltjes. Neem 100
gram tarwebloem, 300 gram boekweitbloem, 6
deciliter melk, 2 deciliter blond bier en 4 eieren.
Meng alles met wat zout. Snij 4 dikke plakken
Zeeuws spek in reepjes en schil twee appels. Bak
wat spek, doe er stukjes appels bij en wat beslag.
Laat op een zacht vuur bakken en draai om. Lek
ker voor tijdens het tv kijken.
'het-neusje-van-de-gerookte-Matroesjka-
zalm'. Het vissige zilt, de romige beurre blanc
en een pittig gekaramelliseerde ui walsen over
mijn smaakpapillen.
Zitje lekker?
Het restaurantgedeelte is ruim, met getem
perde geluiden. Zoals het ongeveer geklonken
moet hebben toen Belgen in dit pand - nota
bene via het toilet - hun zwarte geld in de
kluis opborgen. Op de tafeltjes smetteloos wit
linnen. Eenvoudig en strak, geen opdringerige
decoratie. De focus ligt op het diner. Waarvan
alweer de volgende gang wacht: een boisson
frappée de 1'été, sorbetijs van karnemelk,
schuim van bloedsinaasappels en een flinke
scheut huisgemaakte limoncello, een frisse
opmaat tot het hoofdgerecht. Dat is een per
fecte, BBQ;gegaarde lamshaas uit Nieuw-Zee-
land, spinazie, zachte kookroom en gekonfijte
Ile de Ré aardappel met gesmolten pecorino
romana. Op het andere bord een fluweel
zachte zeebaarsfilet met beurre blanc en de
zelfde garnering. De strakke opmaak die we
verwachten van een sterrenrestaurant ont
breekt. Wat ons ook tegenvalt, is dat we voor
deze catch of the day tien euro extra moeten
aftikken.
Cas komt ons nog eens verrassen. Uit een aba-
loneschelp met schitterend parelmoer, mogen
we een parel pakken zo groot als een knikker.
Een chocoladejuweeltje. Zoet met een delicate
vulling van sudashi, een citrussoort. De zuur-
tonen brengen mijn smaakpapillen op orde
voor het dessert: citroenmousse, yoghurt, een
scheut intense braambessensaus. Verzadigd
verlaten we bankers'paradise voor een wande
ling onder de sterrenhemel.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Die tv hangt in de keuken, wat overigens best
praktisch is. Zeker als je van kookprogramma's
houdt
WEMELDINGE „Wij telen
handperen: beurre alexander lu-
cas, conference, de doyenne du
comice peer en de gieser wilde
man, een stoofpeer. In totaal ver
wachten we zo'n 1,3 miljoen kilo
peren te plukken dit jaar", vertelt
Carola Rehorst van FeijtelFruit
in Wemeldinge trots.
De perenpluk is in volle gang.
Een tractor rijdt tussen de bo
men met een treintje erachter
waar houten kisten op staan. Die
worden gevuld met het zojuist
geplukte lekkers. Ongeveer veer
tig Polen huizen in units op het
fruitteeltbedrijf om al die peren
binnen ongeveer vijf weken te
plukken.
In koelcellen staan de kisten
met peren te wachten om ver
kocht te worden. „Onze peren
gaan via de Greenery naar bij
voorbeeld de Jumbo. Ik zeg altijd
wel dat ze voor Moederdag alle
maal weg moeten zijn", lacht
Rehorst. „De hitte van de afgelo
pen zomer baarde ons natuurlijk
zorgen. We hebben een druppel
systeem en een aantal van onze
percelen heeft opgevende grond,
maar we moeten zeker over een
duurzame toekomst nadenken."
Dat kan bij een stuk peren
taart. Maak een deeg van 1 ei, 90
gr. suiker, 80 gr. koude boter, 210
gr. bloem, 1 tl. kaneel, 1 tl. karde
mom, 1,5 tl. bakpoeder en wat
zout.
Rol dit deeg uit en bekleed een
ingevet bakvorm. Schil 600 gr.
conference peren, snij ze fijn en
meng ze met wat nootmuskaat,
gember, 400 ml. perencider en 3
el. suiker. Verdeel dit over de bo
dem en bak de taart 30 min. op
175 C. Meng 150 ml. zure room
met 1 el. suiker, 2 eidooiers en 2
stijf geslagen eiwitten. Verdeel
alles over de taart en bak deze
nog 25 min. door.
BEOORDELING
zaterdag 8 september 2018
GO
Is er een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Carola Rehorst plukt peren, fotomarcelledavidse
steeds