Sneeuw O O O O O Perenpluk is weer in volle gang MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Sinds enige dagen sneeuwt het bij ons thuis. Niet echt natuurlijk, maar op onze tv. Al weken werd er voor gewaarschuwd met een irritante regel onderaan in beeld, en nu is het ineens zover. Geen ontvangst meer. Best gek want nu moeten we ineens noodgedwongen een nieuwe televisie kopen in de plaats van onze oude beeldbuis die in de kamer staat. Dat is nog gewoon zo'n ouderwets, dik exem plaar die we al meer dan twintig jaar hebben en die het nog goed doet. Tot afgelopen week dus. We kochten hem toen de oudste Man net gebo ren was. Het was destijds het allernieuwste mo del. Daar hebben de Mannen heel wat uren voor doorgebracht. Natuurlijk zie ik dat zo'n plat appa raat mooier is en dat digitaal beeld beter kijkt, maar ach, ik kon er eigenlijk prima mee leven. En vooral naar kijken, al zit ik niet zo vaak aan de buis gekluisterd. Voor een andere televisie moeten we alleen een nieuw kastje aanschaffen. Die tv hangt in de keu ken, wat overigens best praktisch is. Zeker als je van kookprogramma's houdt. Onze favoriet is Je roen Meus op de Belg met zijn programma Dage lijkse kost. Vooral Man is fan al hou ik ook wel van die Vlaamse tongval. Omdat ik dit jaar nogal veel appelen aan de boom heb, maakte ik zijn boekweitpannenkoe ken met spek en gebakken appeltjes. Neem 100 gram tarwebloem, 300 gram boekweitbloem, 6 deciliter melk, 2 deciliter blond bier en 4 eieren. Meng alles met wat zout. Snij 4 dikke plakken Zeeuws spek in reepjes en schil twee appels. Bak wat spek, doe er stukjes appels bij en wat beslag. Laat op een zacht vuur bakken en draai om. Lek ker voor tijdens het tv kijken. 'het-neusje-van-de-gerookte-Matroesjka- zalm'. Het vissige zilt, de romige beurre blanc en een pittig gekaramelliseerde ui walsen over mijn smaakpapillen. Zitje lekker? Het restaurantgedeelte is ruim, met getem perde geluiden. Zoals het ongeveer geklonken moet hebben toen Belgen in dit pand - nota bene via het toilet - hun zwarte geld in de kluis opborgen. Op de tafeltjes smetteloos wit linnen. Eenvoudig en strak, geen opdringerige decoratie. De focus ligt op het diner. Waarvan alweer de volgende gang wacht: een boisson frappée de 1'été, sorbetijs van karnemelk, schuim van bloedsinaasappels en een flinke scheut huisgemaakte limoncello, een frisse opmaat tot het hoofdgerecht. Dat is een per fecte, BBQ;gegaarde lamshaas uit Nieuw-Zee- land, spinazie, zachte kookroom en gekonfijte Ile de Ré aardappel met gesmolten pecorino romana. Op het andere bord een fluweel zachte zeebaarsfilet met beurre blanc en de zelfde garnering. De strakke opmaak die we verwachten van een sterrenrestaurant ont breekt. Wat ons ook tegenvalt, is dat we voor deze catch of the day tien euro extra moeten aftikken. Cas komt ons nog eens verrassen. Uit een aba- loneschelp met schitterend parelmoer, mogen we een parel pakken zo groot als een knikker. Een chocoladejuweeltje. Zoet met een delicate vulling van sudashi, een citrussoort. De zuur- tonen brengen mijn smaakpapillen op orde voor het dessert: citroenmousse, yoghurt, een scheut intense braambessensaus. Verzadigd verlaten we bankers'paradise voor een wande ling onder de sterrenhemel. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Die tv hangt in de keuken, wat overigens best praktisch is. Zeker als je van kookprogramma's houdt WEMELDINGE „Wij telen handperen: beurre alexander lu- cas, conference, de doyenne du comice peer en de gieser wilde man, een stoofpeer. In totaal ver wachten we zo'n 1,3 miljoen kilo peren te plukken dit jaar", vertelt Carola Rehorst van FeijtelFruit in Wemeldinge trots. De perenpluk is in volle gang. Een tractor rijdt tussen de bo men met een treintje erachter waar houten kisten op staan. Die worden gevuld met het zojuist geplukte lekkers. Ongeveer veer tig Polen huizen in units op het fruitteeltbedrijf om al die peren binnen ongeveer vijf weken te plukken. In koelcellen staan de kisten met peren te wachten om ver kocht te worden. „Onze peren gaan via de Greenery naar bij voorbeeld de Jumbo. Ik zeg altijd wel dat ze voor Moederdag alle maal weg moeten zijn", lacht Rehorst. „De hitte van de afgelo pen zomer baarde ons natuurlijk zorgen. We hebben een druppel systeem en een aantal van onze percelen heeft opgevende grond, maar we moeten zeker over een duurzame toekomst nadenken." Dat kan bij een stuk peren taart. Maak een deeg van 1 ei, 90 gr. suiker, 80 gr. koude boter, 210 gr. bloem, 1 tl. kaneel, 1 tl. karde mom, 1,5 tl. bakpoeder en wat zout. Rol dit deeg uit en bekleed een ingevet bakvorm. Schil 600 gr. conference peren, snij ze fijn en meng ze met wat nootmuskaat, gember, 400 ml. perencider en 3 el. suiker. Verdeel dit over de bo dem en bak de taart 30 min. op 175 C. Meng 150 ml. zure room met 1 el. suiker, 2 eidooiers en 2 stijf geslagen eiwitten. Verdeel alles over de taart en bak deze nog 25 min. door. BEOORDELING zaterdag 8 september 2018 GO Is er een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Carola Rehorst plukt peren, fotomarcelledavidse steeds

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53