16 WEE Warmdraaien met amuses, een cooling down voor het dessert. De keuken van La Trinité in Sluis deugt. Vandaar die Michelinster. ETEN LA TRINITE, SLUIS Waar de een zijn knalrode Fer rari pontificaal bijna tegen de voordeur parkeert, stapt de ander met rode koontjes naar binnen. Dasje goed? Jasje strak? Haar in orde? Shawl nonchalant genoeg over de schouder? Je eet tenslotte niet elke dag in een sterrenrestaurant. Gelukkig kan er bij La Trinité in Sluis al gauw een knoopje los. In het loungegedeelte van het voormalige ABN Amro-kantoor ontbreekt elk spoor van private bankers. We zien een shirt met een doods hoofd, een hondje op schoot, net iets te korte rokjes, echt geen black tie te bekennen. De dames in de bediening lopen in little black dress, de heren in een casual outfit en de koks dragen een kek jeanskleurig schort. Chef Francois de Potter en zijn vrouw Evelyne zijn niet al te streng in de leer. Toch draait het stel al een tijdlang mee aan de top. Zo'n vijftien jaar geleden namen ze de zaak over van de va der van Francois. „Met een eenvoudige kaart", zegt de topkok. „Zo hadden we een mooie hoevekip op het menu, verse frietjes, mesclun sla." Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vol creativiteit en met zijn voortreffelijk ontwikkelde smaak kookte Francois zich in 2010 naar een Michelinster. Die schittert nog steeds op de gevel. Het zeskoppige koksteam onder leiding van Francois serveert elke zaterdag een degusta- tiemenu. Vanavond voor ongeveer veertig man. „Eigenlijk hebben we meer handjes no dig", zegt Francois. „Vijfjaar terug stonden we met negen koks te koken. Iedereen die hier weggaat, begint voor zichzelf. Mensen vinden die op dit niveau koken, is een ramp. Anders zouden we veel meer kunnen." Toch lukt het dit team een diner van zes gangen te serveren, na een reeks amuses. Met maar liefst vijf oogstrelende hapjes zit het tempo er meteen goed in. Vooral de macarons van granaatappel maken indruk. De crèmekoekjes vloeien uit een zodra ze je tong raken. Ook de smaak van de mollige tonijnmousse blijft hangen. Schaamteloos schrapen we het smeersel tot het laatste beetje uit het schaaltje. Een voor een komen de koks uit de keuken om hun gerechten te serveren. Cas, fris koppie, kok in opleiding en pas 15 jaar, brengt ons een langoustine in een flinterdun jasje van feuille de brique, een soort fïlodeeg. „Met asperges en drie structuren van citrus." Om van te water tanden. De tweede gang is een burrata met avocado en Arënkha kaviaar onder een luch tige dashi-emulsie, een umamiknaller. Als verrassing het dooiertje van een gepocheerd kwarteleitje. Temperatuur, structuur, smaak combinaties, alles klopt. De carnivoor aan tafel veert op van de bio-ganzenlever van Huize Mitteault bij de derde gang. Op mijn bord rust HET MENU WAAR REKENING Sluis 246,20 zaterdag 8 september 2018 GO Paling, gestoofde prei, casavekroepoek en pindacrème, foto's peter nicolai Chefkok Franqois de Potter aan het werk in de keuken. Sommelier Laurent schenkt een Muros Antigos (Portugese topwijn) in. De Michelinster schittert nog Elian van 't Westeinde Bij het personeel dan? Is het er druk? Ben benieuwd naar de rest. La Trinité serveert een drie- of vier gangen lunch- menu (49 of 60 euro). Op maan dag eet je er een driegangenmenu voor 55 euro. Ver der is er een vier gangenmenu voor 70 euro en op za terdag een zes gangenmenu voor 89 euro waarbij vis in plaats van vlees 10 euro extra kost. Een kaasplankje i.p.v. dessert kost 10 euro extra. A-la- cartegerechten variëren van 6 euro (gamba) tot 52 euro (tarbot). La Trinité Kaai 11 1 Alcoholvrij aperitief 1 Triple 2 Flessen Bru bruis 2 Glazen Sauvignon 1 Koffie 9,00 7,00 16,00 17,70 8,50 2 Degustatiemenu van 6 gangen 178,00 1 Catch of the day Totaal: 10,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52