Pindakaaskoekjes met knapperige pretzels VIJZEL berg net terug was van vakantie in Thai land. Ook hij was gegrepen door de sma ken en de ingrediënten van het land. In mijn gretigheid riep ik: 'massaman!', waarop Alex vertelde dat hij in Bangkok als toerist een kookklasje 'massaman' had gevolgd. Het recept dat hij daar leerde was anders dan de massamannen bij ons, maar niet minder overweldigend, een explosie van smaak. Nederig heb ik hem -namens de lezers van deze krant - om de receptuur ge vraagd. Het gaat om aardig wat ingre diënten, maar zoals Alex zei: met een uurtje langs goeie toko's heb je die zo bij elkaar. Vandaar voor vandaag my all time favorite, het gerecht der gerechten: mas saman! <1 Massaman-curry „Ik ben een fan van Amerika. Daar zie je veel peanutbuttercups, dat zijn kuipjes met pinda kaas en chocolade. Het leek me leuk om daar koekjes van te maken." „Ja, gewoon bij de super markt, ze zijn van het merk Reese's." „Ze lijken op chocolate- chipcookies, maar dan met pindakaassmaak. Zó lekker!" 1 ei wg magazine 39 Een goed kruidenmengsel stamp of maal je zelf bij elkaar, met een vijzel. Deze van het merk Gefu wordt de ster van je aanrecht (€31,95). Afgelopen donderdag ver scheen Smakelijk!, een bun deling van de verhalen en recepten van Ronald Giphart voor dit magazine. RONALD GIPHART Voor 4 tot 6 personen 10 rode pepers rawits (kleine pepers), verwijder de pitjes 1 eetlepel zout 6 tenen knoflook 8 sjalotten 150 g pinda's (rooster 50 g) 2 stelen citroengras halve wortel laos kokosolie om in te bakken 1 kurkumaworteltje, fijngehakt 2 el komijnzaad 2 el komijnpoeder half blokje trassi 2 el korianderzaad 2 el kerriepoeder 500 ml kokosmelk 100 g santen 4 laurierbladeren 4 kaneelstokjes 4 kardemompeulen 4 steranijs-vruchten 60 ml vissaus 8 limoenblaadjes 4 tot 6 aardappels 400 tot 600 g biefstuk Dit is naar een recept van chef-kok Alex Zeelenberg. Fruit in kokosolie knoflook, sjalotten, 100 gram pinda's, citroengras en laos. Rooster op laag vuur kurkumawortel, komijnpoeder, trassi, korianderzaad en kerriepoe der. Voeg alles samen en vijzel dit met de rode pepers tot een curry- pasta. Pasta aanfruiten in een koe kenpan en afblussen met kokosmelk tot-ie indikt. Santen, laurier, kaneel, kardemom, steranijs, vissaus en limoenblad toevoegen en op een klein vuur een uur zachtjes laten trek ken (limoenbladeren mogen niet te hard koken). De saus daarna op een warme plek met keukenfolie wegzet ten. Kook aardappels en braad het vlees 5 tot 10 minuten in een hete pan met olie. Doe de biefstukreepjes en in stukken gesneden aardappels bij de massamancurry en laat een kwartier zachtjes trekken. Serveer de curry op een kom rijst en besprenkel met overgebleven geroosterde pinda's. Maak er een selfie mee. Sabine Koning (28) is foodstylist en -fotograaf en deelt op Ohmyfoodness.nl recepten en (culinaire) reisverhalen. Deze maand ligt haar nieuwste kookboek Cheesecake in de winkel. Pindakaaskoekjes: hoe kom je erop? Kun je die cups ook kopen in Nederland? Hoe smaken de koekjes? INGREDIËNTEN Voor 14 stuks 100 g ongezouten room boter op kamertempera tuur 125 g lichtbruine basterd suiker 50 g kristalsuiker 150 g bloem halve tl bakpoeder snuf zout 200 g peanutbuttercups (mini) 50 g pretzels, gezouten BEREIDING Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bak plaat met een vel bakpapier. Klop de boter met de twee soorten suiker romig. Voeg het ei toe en klop deze tot het ei volledig is opgenomen. Doe de droge ingrediënten in de kom en klop of kneed het geheel tot een stug koek deeg. Voeg de peanutbutter cups en de pretzels toe en schep deze kort door het koekdeeg. Schep met behulp van een ijslepel bolletjes ter grootte van een pingpongbal van het deeg. Leg deze met vol doende afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 tot 12 minuten goudbruin. Laat ze kort afkoelen op het bakblik en daarna volledig op een taartrooster.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 105