Pindakaaskoekjes met
knapperige pretzels
VIJZEL
berg net terug was van vakantie in Thai
land. Ook hij was gegrepen door de sma
ken en de ingrediënten van het land. In
mijn gretigheid riep ik: 'massaman!',
waarop Alex vertelde dat hij in Bangkok
als toerist een kookklasje 'massaman' had
gevolgd. Het recept dat hij daar leerde
was anders dan de massamannen bij ons,
maar niet minder overweldigend,
een explosie van smaak.
Nederig heb ik hem -namens de lezers
van deze krant - om de receptuur ge
vraagd. Het gaat om aardig wat ingre
diënten, maar zoals Alex zei: met een
uurtje langs goeie toko's heb je die zo bij
elkaar. Vandaar voor vandaag my all time
favorite, het gerecht der gerechten: mas
saman! <1
Massaman-curry
„Ik ben een fan van
Amerika. Daar zie
je veel peanutbuttercups,
dat zijn kuipjes met pinda
kaas en chocolade. Het leek
me leuk om daar koekjes
van te maken."
„Ja, gewoon bij de super
markt, ze zijn van het merk
Reese's."
„Ze lijken op chocolate-
chipcookies, maar dan met
pindakaassmaak. Zó lekker!"
1 ei
wg magazine 39
Een goed kruidenmengsel stamp of
maal je zelf bij elkaar, met een vijzel.
Deze van het merk Gefu wordt de ster
van je aanrecht (€31,95).
Afgelopen donderdag ver
scheen Smakelijk!, een bun
deling van de verhalen en
recepten van Ronald Giphart
voor dit magazine.
RONALD GIPHART
Voor 4 tot 6 personen
10 rode pepers rawits (kleine
pepers), verwijder de pitjes
1 eetlepel zout
6 tenen knoflook
8 sjalotten
150 g pinda's (rooster 50 g)
2 stelen citroengras
halve wortel laos
kokosolie om in te bakken
1 kurkumaworteltje, fijngehakt
2 el komijnzaad
2 el komijnpoeder
half blokje trassi
2 el korianderzaad
2 el kerriepoeder
500 ml kokosmelk
100 g santen
4 laurierbladeren
4 kaneelstokjes
4 kardemompeulen
4 steranijs-vruchten
60 ml vissaus
8 limoenblaadjes
4 tot 6 aardappels
400 tot 600 g biefstuk
Dit is naar een recept van chef-kok
Alex Zeelenberg. Fruit in kokosolie
knoflook, sjalotten, 100 gram pinda's,
citroengras en laos. Rooster op laag
vuur kurkumawortel, komijnpoeder,
trassi, korianderzaad en kerriepoe
der. Voeg alles samen en vijzel dit
met de rode pepers tot een curry-
pasta. Pasta aanfruiten in een koe
kenpan en afblussen met kokosmelk
tot-ie indikt. Santen, laurier, kaneel,
kardemom, steranijs, vissaus en
limoenblad toevoegen en op een
klein vuur een uur zachtjes laten trek
ken (limoenbladeren mogen niet te
hard koken). De saus daarna op een
warme plek met keukenfolie wegzet
ten. Kook aardappels en braad het
vlees 5 tot 10 minuten in een hete
pan met olie. Doe de biefstukreepjes
en in stukken gesneden aardappels
bij de massamancurry en laat een
kwartier zachtjes trekken. Serveer de
curry op een kom rijst en besprenkel
met overgebleven geroosterde
pinda's. Maak er een selfie mee.
Sabine Koning (28) is foodstylist en -fotograaf en deelt op
Ohmyfoodness.nl recepten en (culinaire) reisverhalen. Deze
maand ligt haar nieuwste kookboek Cheesecake in de winkel.
Pindakaaskoekjes:
hoe kom je erop?
Kun je die cups ook
kopen in Nederland?
Hoe smaken de koekjes?
INGREDIËNTEN
Voor 14 stuks
100 g ongezouten room
boter op kamertempera
tuur
125 g lichtbruine basterd
suiker
50 g kristalsuiker
150 g bloem
halve tl bakpoeder
snuf zout
200 g peanutbuttercups
(mini)
50 g pretzels, gezouten
BEREIDING
Verwarm de oven voor op
180°C en bekleed de bak
plaat met een vel bakpapier.
Klop de boter met de twee
soorten suiker romig. Voeg
het ei toe en klop deze tot
het ei volledig is opgenomen.
Doe de droge ingrediënten in
de kom en klop of kneed het
geheel tot een stug koek
deeg. Voeg de peanutbutter
cups en de pretzels toe en
schep deze kort door het
koekdeeg.
Schep met behulp van een
ijslepel bolletjes ter grootte
van een pingpongbal van het
deeg. Leg deze met vol
doende afstand van elkaar
op de met bakpapier beklede
bakplaat. Bak de koekjes in
het midden van de oven in
10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat ze kort afkoelen op het
bakblik en daarna volledig op
een taartrooster.