<5) KOKEN
\0etew
WEETJE
SEREH
Gipnarts
kookeiland
Een tijdschrift vroeg me een selfie
te maken met 'het allerlekkerste
gerecht aller tijden'. Voor een sel
fie is mijn selfiehaat te groot en
natuurlijk is het idee onzinnig dat één
gerecht het allerlekkerst zou zijn, want
het ene moment zou ik vol-au-vent noe
men, tien minuten later ramen (Japanse
noedelsoep) en direct daarna Chinees
buikspek of toch echt massaman. Massa
man? Aan die laatste schotel ben ik een
paar jaar verslaafd geweest en nog steeds
eet ik dit Thaise gerecht regelmatig. In
Nederland is de curry niet echt door
gedrongen en dat is onbegrijpelijk.
Mijn hunkering ontstond in de
jaren dat ik op tournee was met
een bandje, The Hank Five voor
rwie het per se weten wil. Er is wei
nig zo lekker als toeren met wat ver
sterkers en gitaren door het land. Of
het zou massaman moeten zijn.
De naam 'massaman' is van oorsprong
niet Thais en waarschijnlijk een afgeleide
van 'muselman', een oude vorm van
moslim (in Frankrijk is de omschrijving
nog steeds gangbaar). Voedselhistorici
denken dat massaman zo wordt genoemd
omdat de curry oorspronkelijk uit Perzië
zou komen. Daarom zit er in principe
geen varkensvlees in (anderen zeggen
overigens juist weer dat de naam van een
Maleis woord is afgeleid). Hoe het ook zij:
het gerecht komt al heel lang in Thailand
voor en er zitten ingrediënten in die je
niet meteen met het land zou associëren,
zoals aardappelen.
Op tournee door Nederland bezochten
The Hank Five, de technicus en ik zoveel
mogelijk Thaise restaurants, om maar
vooral niet te hoeven schaften bij laffe
Italiaanse of Chinese vreetschuren. Altijd
koos ik massaman en zodoende leerde ik
het gerecht tot in alle uithoeken kennen.
Een tijdje terug at ik in Utrecht bij restau
rant Concours, waar chef Alex Zeelen-
Na een paar jaar als verslaafde heeft Ronald Giphart nog
steeds een zwak voor massaman. Onbegrijpelijk dat
deze curry nog niet is doorgedrongen in ons land.
Ronald Giphart staat niet alleen in zijn liefde
voor massaman: deze Thaise curry werd
vorig jaar door CNN travel uitgeroepen tot
het beste gerecht ter wereld.
Een onmisbaar ingrediënt in de Thaise
keuken: citroengras, ofwel sereh. De sten
gels hebben een frisse smaak. Ze worden
ook gebruikt tegen muggen.
Eerst even een uurtje
langs de beste toko's
Foto SHODYCAREMAN
381 zaterdag 8 september 2018 WG