0 Ondermaatse tomaten zijn juist lekker in de ketchup Krom MARGOT 17 rizo. „Zacht van smaak. Met krokante stukjes paprika, tomaat en uiringetjes. Zoet en toch licht pittig", recenseert hij en kraakt een kro kante reep tomatenbrood tussen zijn tanden. Omdat ik de koks ken, weet ik dat ik bij De Werf met een gerust hart goed vegetarisch kan eten. Geen simpele quiche met kaas of omelet met paddenstoelen. Toch is de veggiekeuze bij de hoofdgerechten beperkt tot één gerecht: tortellini met zeegroentes, asperge, burrata en pesto van dragon. Ben benieuwd. Helaas ligt op mijn bordje geen tortellini maar ravioli. „Niet leverbaar", volgens de bediening. „De vulling is wel hetzelfde." De pasta is al dente, niks op aan te merken, maar de dragonpesto en de crème van gegrilde aubergines moeten het droge mengsel in het kussentje goedmaken. En ik heb mijn twijfels over de witte bolletjes kaas. Ze doen mij eerder denken aan mozza rella dan aan de romige variant burrata. Mijn tafelgenoot glundert boven een entrecote met brutaal gekruide tabouleh, doperwtencrème, zomergroenten en natureljus. Het sappige vlees komt van een grain fed rund uit Austra lië. „Wat een reis", roepen we uit. „Dat vlees móet wel rijp zijn." Vooruit. Ik ga voor friszuur met zoet: een cheesecake met gel van limoen, rabarber, witte chocolademousse en rood fruit. De com pote van pinda met rabarber zorgt voor een lekkere bite. Ik lepel het gerecht uit een diep glas. „Bij deze temperaturen smelt alles nog voordat het de keuken uit is", vertelt Paul. „Vandaar het glas." Wij smelten voor De Werf en reserveren alvast een tafeltje voor in de winter, voor als het niveau nog hoger ligt. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit M Achter iedere pruim, aardappel of kers zit een verhaal van keihard werken en van een groot hart voor het eindproduct GRAAUW Het blijft het onder werp van dit moment op het ge bied van tuin- en akkerbouw: door de droogte zijn veel groen ten ondermaats. Bij de Ketchup fabriek in Graauw doen ze al ja ren niet anders dan juist deze to maten inkopen voor hun ket chup. „Bij het Voorlichtings-en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw in Westdorpe, waar het hoofdproduct mensen zijn en het bijproduct de toma ten, gaat het niet om het uiterlijk en dat komt ons goed uit", vertelt Patrick Keizer van de Ketchupfa briek. „Nu ineens is het hot, maar wij weten niet beter dan dat kromme, kleine of iets be schadigde tomaten juist lekker zijn in de ketchup." Inmiddels liggen deze hand gemaakte ketchups door heel Nederland en werden ze geno mineerd voor een MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen. „Af en toe maak ik naast de drie vaste sma ken ook een zomerketchup met verse munt of een ketchup met zeekraal." In het basisassorti ment zit een ketchup met mos terd. Daar heeft Keizer een lek ker recept bij bedacht omdat mensen hem regelmatig vroegen wat met deze ketchup te doen. „Neem een moot kabeljauw en smeer deze aan beide kanten dik in met mosterdketchup. Leg op een stuk bakpapier, vouw dit goed dicht en gaar de vis 'en pa- pillotte' 15 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Lekker met wat Zeeuwse aardappelen." Vandaag staat Keizer met zijn Ketchupmobiel op de Vestings feesten in Hulst met drie soorten heerlijke Zeeuwse hotdogs. Met veel ketchup natuurlijk. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Volgens mij is het krom dat we geen te kleine, te grote en andere afwijkende groenten of fruit zouden willen eten. Wat ik namelijk de afgelopen jaren wel heb ontdekt bij het schrijven over de Zeeuwse ondernemers, met hun mooie Zeeuwse producten, is dat er ach ter iedere pruim, aardappel of kers een verhaal zit van keihard werken en van een groot hart voor het eindproduct. De bewustwording hierover die nu op gang komt, is volgens mij een winstpunt. Want wat is perfect? Het gaat uiteindelijk toch om de smaak, iets wat ze bij de Agrimarkt ook begrepen hebben want daar verkochten ze als eerste juist produc ten die er anders uitzien door de droogte van de afgelopen tijd. Daar komen juist extra klanten op af; nog een winstpunt. En al heb ik met volle teugen genoten van deze warme, lange zomer en vind ik het jammer dat het alweer een eind voorbij is, toch ben ik be zorgd over het klimaat. Zelf koop ik deze waar trouwens het liefste bij de telers zelf en bestaan er voor mij geen lelijke groenten of fruit. Wel lek kere. Zoals voor in deze groentetaart: Snij 2 uien in ringen en bak aan met een teen knoflook in olie. Snij 2 tomaten in plakken, was 1 stronk broccoli, snij in roosjes en zet apart. Snij 2 courgettes in plakjes en 2 paprika's in reepjes. Roer 6 eieren los met 1 bakje ricotta, 100 ml. room en 150 gr. ge raspte kaas. Bekleed een bakblik met bladerdeeg en maak laagjes van de groenten en het eiermen- gel. Brokkel bovenop wat gorgonzola en leg er verse basilicumblaadjes en wat takjes tijm op. Zet de taart 50 minuten in de oven op 180 C. Warm of koud serveren. zaterdag 25 augustus 2018 GO Wat een feest. En het hoofdgerecht? Een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A Polderketchup van de Ketchupfabriek in Graauw. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53