0
Ondermaatse tomaten zijn
juist lekker in de ketchup
Krom
MARGOT
17
rizo. „Zacht van smaak. Met krokante stukjes
paprika, tomaat en uiringetjes. Zoet en toch
licht pittig", recenseert hij en kraakt een kro
kante reep tomatenbrood tussen zijn tanden.
Omdat ik de koks ken, weet ik dat ik bij De
Werf met een gerust hart goed vegetarisch kan
eten. Geen simpele quiche met kaas of omelet
met paddenstoelen. Toch is de veggiekeuze bij
de hoofdgerechten beperkt tot één gerecht:
tortellini met zeegroentes, asperge, burrata en
pesto van dragon. Ben benieuwd. Helaas ligt op
mijn bordje geen tortellini maar ravioli. „Niet
leverbaar", volgens de bediening. „De vulling
is wel hetzelfde." De pasta is al dente, niks op
aan te merken, maar de dragonpesto en de
crème van gegrilde aubergines moeten het
droge mengsel in het kussentje goedmaken. En
ik heb mijn twijfels over de witte bolletjes
kaas. Ze doen mij eerder denken aan mozza
rella dan aan de romige variant burrata. Mijn
tafelgenoot glundert boven een entrecote met
brutaal gekruide tabouleh, doperwtencrème,
zomergroenten en natureljus. Het sappige
vlees komt van een grain fed rund uit Austra
lië. „Wat een reis", roepen we uit. „Dat vlees
móet wel rijp zijn."
Vooruit. Ik ga voor friszuur met zoet: een
cheesecake met gel van limoen, rabarber,
witte chocolademousse en rood fruit. De com
pote van pinda met rabarber zorgt voor een
lekkere bite. Ik lepel het gerecht uit een diep
glas. „Bij deze temperaturen smelt alles nog
voordat het de keuken uit is", vertelt Paul.
„Vandaar het glas." Wij smelten voor De Werf
en reserveren alvast een tafeltje voor in de
winter, voor als het niveau nog hoger ligt.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
M Achter iedere pruim, aardappel of kers zit een verhaal
van keihard werken en van een groot hart voor het
eindproduct
GRAAUW Het blijft het onder
werp van dit moment op het ge
bied van tuin- en akkerbouw:
door de droogte zijn veel groen
ten ondermaats. Bij de Ketchup
fabriek in Graauw doen ze al ja
ren niet anders dan juist deze to
maten inkopen voor hun ket
chup. „Bij het Voorlichtings-en
Opleidingscentrum voor de
Glastuinbouw in Westdorpe,
waar het hoofdproduct mensen
zijn en het bijproduct de toma
ten, gaat het niet om het uiterlijk
en dat komt ons goed uit", vertelt
Patrick Keizer van de Ketchupfa
briek. „Nu ineens is het hot,
maar wij weten niet beter dan
dat kromme, kleine of iets be
schadigde tomaten juist lekker
zijn in de ketchup."
Inmiddels liggen deze hand
gemaakte ketchups door heel
Nederland en werden ze geno
mineerd voor een MVO-prijs
Zeeuws-Vlaanderen. „Af en toe
maak ik naast de drie vaste sma
ken ook een zomerketchup met
verse munt of een ketchup met
zeekraal." In het basisassorti
ment zit een ketchup met mos
terd. Daar heeft Keizer een lek
ker recept bij bedacht omdat
mensen hem regelmatig vroegen
wat met deze ketchup te doen.
„Neem een moot kabeljauw en
smeer deze aan beide kanten dik
in met mosterdketchup. Leg op
een stuk bakpapier, vouw dit
goed dicht en gaar de vis 'en pa-
pillotte' 15 minuten in de oven
op 180 graden Celsius. Lekker
met wat Zeeuwse aardappelen."
Vandaag staat Keizer met zijn
Ketchupmobiel op de Vestings
feesten in Hulst met drie soorten
heerlijke Zeeuwse hotdogs. Met
veel ketchup natuurlijk.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Volgens mij is het krom dat we geen te
kleine, te grote en andere afwijkende
groenten of fruit zouden willen eten. Wat
ik namelijk de afgelopen jaren wel heb ontdekt
bij het schrijven over de Zeeuwse ondernemers,
met hun mooie Zeeuwse producten, is dat er ach
ter iedere pruim, aardappel of kers een verhaal zit
van keihard werken en van een groot hart voor
het eindproduct.
De bewustwording hierover die nu op gang
komt, is volgens mij een winstpunt. Want wat is
perfect? Het gaat uiteindelijk toch om de smaak,
iets wat ze bij de Agrimarkt ook begrepen hebben
want daar verkochten ze als eerste juist produc
ten die er anders uitzien door de droogte van de
afgelopen tijd. Daar komen juist extra klanten op
af; nog een winstpunt.
En al heb ik met volle teugen genoten van deze
warme, lange zomer en vind ik het jammer dat
het alweer een eind voorbij is, toch ben ik be
zorgd over het klimaat. Zelf koop ik deze waar
trouwens het liefste bij de telers zelf en bestaan er
voor mij geen lelijke groenten of fruit. Wel lek
kere.
Zoals voor in deze groentetaart: Snij 2 uien in
ringen en bak aan met een teen knoflook in olie.
Snij 2 tomaten in plakken, was 1 stronk broccoli,
snij in roosjes en zet apart. Snij 2 courgettes in
plakjes en 2 paprika's in reepjes. Roer 6 eieren los
met 1 bakje ricotta, 100 ml. room en 150 gr. ge
raspte kaas. Bekleed een bakblik met bladerdeeg
en maak laagjes van de groenten en het eiermen-
gel. Brokkel bovenop wat gorgonzola en leg er
verse basilicumblaadjes en wat takjes tijm op. Zet
de taart 50 minuten in de oven op 180 C. Warm of
koud serveren.
zaterdag 25 augustus 2018
GO
Wat een feest. En het hoofdgerecht?
Een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
A Polderketchup van de Ketchupfabriek in Graauw.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE