23
CAMPING
SPEELTUIN
RESTAURANT
In de rij
Luxe park
vrijdag 24 augustus 2018
GO
Waar: Camping De Branding in
Zandvoort
Gemiddelde beoordeling op Zoo
ver: 5,4
Waar: Kinderstad Heerlen
Beoordeling op zoover.nl:
4,8
Als we bedrijfsleider
Monique van der
Honing na ons be
zoek aan Kinderstad
Heerlen om weder
hoor vragen, zegt ze:
„Internetrecensies
boeien ons niet, we doen vooral onze
stinkende best." En dat is onbedoeld
een woordspeling, veel gasten van de
immense speeltuin klagen juist over
de muffe geur en het gebrek aan hy
giëne. Van smerige praktijken is op
deze woensdag geen sprake, maar
het is dan ook heel rustig dankzij het
mooie weer. Stijn (7) wil na twee uur
spelen niet naar huis, hij vindt de wild
waterbaan met boomstammen gewel
dig. Sommige glijbanen gaan stroef
en de reuzentrampoline is zacht.
Waarom ouders ook 10 euro entree
moet betalen is mij een raadsel. Con
sumpties a 1,50 euro zijn vriendelijk
geprijsd. In de hoek van het toilet ont
dekt Stijn een hoop stof, maar het
stinkt er niet. Bedrijfsleider Van der
Honing: „Klanten die in de zaak er
gens over klagen nemen we serieus.
Maar die recensies op internet... le
dereen moet tegenwoordig een me
ning hebben." (Jeroen Schmale)
Waar: Cesario in
Zandvoort
Beoordeling op
Eet.nu: 4,2
Onze reservering via
Eet.nu wordt twee
uur van tevoren ge
weigerd. 'Het restau
rant is herhaaldelijk
telefonisch niet be
reikbaar', luidt de ver
klaring. Tussen half
vijf en half zeven bel
ik zelf vijf keer. Geen
gehoor.
Het vriendelijke
meisje dat ons wel
kom heet, zegt 'dat
ze niet echt aan re
serveringen doen'.
Op de binnenplaats
rookt de eigenaar on
deruit een sigaret.
De niet-weggewerkte
stekkerdozen, stoe
len met losgespron
gen riet en stoffige
plastic druiventros
sen vragen om ver
nieuwing. Opvallend
zijn de vijftien beveili
gingscamera's. Het
bestek is vies, de
open keuken romme
lig en de wc, waarvan
de deur niet op slot
kan, stinkt en ver
toont een flinke
vochtplek in het pla
fond.
In de slechte recen
sies die teruggaan
tot 2009 ('de slecht
ste Italiaan waar ik
ooit heb gegeten')
wordt geklaagd over
de slechte prijs-kwa-
liteitverhou-
ding. De
antipasti
be
staan
uit
opge
rolde
plakjes
super
marktworst
en brokken
goedkope kaas. De
kaaslaag op de na-
chos is hard en de
snotterige guaca-
mole is duidelijk niet
huisgemaakt. De ent
recote is aardig, maar
voor 20 euro armoe
dig gepresenteerd
met ijsbergsla. De
smakeloze gepofte
aardappel met een
kwak crème fraïche
komt pas tien minu
ten later. De pizza
Hawaï is hard als een
kaascracker en be
legd met weinig saus,
kaas en ham. De ana
nas komt uit uit blik.
Het lukt de zeven
man tellende
bediening
niet om
de der
tig gas
ten
goed te
bedie
nen. Het
vriende
lijke meisje
moet een brandje
blussen als Duitse
gasten naast ons kla
gen dat ze al veertig
minuten wachten op
hun voorgerecht.
Even later moet ze
aanrukken omdat
onze andere buren
eerst eten geser
veerd krijgen. Vervol
gens worden de bor
den weggehaald om
deze bij de buren
neer te zetten.
Na het 'grand des
sert', een bord met
slagroom, fruit en ijs,
reken ik 77,50 euro
af. Eigenaar Rakib
Balyk Bochra vertelt
later telefonisch: „Die
slechte recensies
komen van de con
currenten. Natuurlijk,
in elk restaurant gaat
wel eens iets fout,
maar we hebben veel
vaste gasten. Profes
sionele bediening is
voor ons lastig te krij
gen omdat die veel
eisen, zoals een jaar
contract. Onze prijs-
kwaliteitverhouding is
goed, er zijn restau
rants in Zandvoort
die 30 procent duur
der zijn."
(Virginia Groenendijk)
De recensies op Zoover lopen
nogal uiteen: 24 mensen vonden
het hier fantastisch (cijfer 8+), 27
ondermaats (cijfer 1-5). Die twee
deling is te begrijpen. De ligging in
de duinen is ontzettend mooi en
het strand is op steenworp af
stand. Je kunt er surflessen nemen
en elektrische fietsen huren. Het
personeel is redelijk vriendelijk en
's morgens ruikt de kiosk naar
verse broodjes en croissants. In de
vroege ochtend zijn de wc's en
douches schoon.
Maar 's avonds ruiken de toiletten
overduidelijk en de tentjes staan
dicht op elkaar. En inderdaad, er
zijn veel luidruchtige jongeren en
er klinkt harde muziek. Boos kan ik
niet worden: de aangeschoten tie
ners zeggen vriendelijk: „Laat het
weten als we te luidruchtig zijn."
Vanaf 22 uur is luide muziek verbo
den. Daar controleert een mede
werker op. Rond half vier word ik
wakker door luid gepraat, maar ik
val al snel weer in slaap.
Het in- en uitcheckbeleid is niet
klantvriendelijk. In de zomer kun je
niet reserveren, wordt mij vrij
kortaf medegedeeld als ik bel. Op
goed geluk kun je om 11 uur in de rij
gaan staan. Woensdag vang ik bot,
donderdag is er, na een half uur in
de brandende zon wachten, wel
een plekje vrij. Daarnaast moet je
standaard voor minimaal drie
dagen boeken. Als je met de fiets
komt, is één nachtje overnachten
wel mogelijk, blijkt aan de balie,
omdat je dan geen parkeerplek in
neemt.
Uitchecken kan vanaf 8.30 uur. Als
de receptie vanwege de drukte
tien minuten eerder opent, snelt
een Duits gezin me voorbij omdat
ze zoeken naar een vrije plek. Pas
aan de balie wordt mij duidelijk ge
maakt dat mijn sta-plek eerst ge
controleerd moet worden voordat
ik mijn borg van 20 euro terugkrijg.
Het gebeurt regelmatig dat men
sen er een zooitje van maken, ver
telt de jongen die mijn plek checkt.
„Dan kiezen ze ervoor de borg als
schoonmaakkosten achter te
laten."
De eigenaar wil zijn naam niet ken
baar maken, wel vertelt hij over zijn
camping. „Kijk, deze camping is
ook helemaal niet mijn stijl. De rio
lering, de waterleidingen, de elek
triciteit; het is oude meuk. Ik heb
alles in maart gekocht van de oude
eigenaar. Investeren doe ik nu niet,
dat is weggegooid geld. De cam
ping gaat namelijk vanaf 1 oktober
volledig op de schop. Zelfs de
naam verdwijnt. Het wordt een luxe
park waar geen tentjes meer zullen
staan, alleen huisjes. We hebben
straks ook een manager die zorgt
dat de omgang met de gasten soe
pel verloopt. Kom volgend jaar
terug, dan zal je verrast staan."
(Virginia Groenendijk)
Virginia Groenendijk
vindt pas op de tweede
dag een plekje in Zand
voort. FOTO MARLIES WESSEIÏS