II
Doe je tegoed
aan terugkijken
wanneer wilt
ILEN 19
MOSSELDAG BEREIDING
Gekookt in een
pan, is hoe
iedereen ze kent.
Dat mosselen uit de
wok ook heerlijk
smaken, moet het
grote publiek nog
ontdekken...
Boomstammen
als lucifers
door de lucht
Kok Pim van Engelen
burg geeft de bezoe
kers van de Mosseldag
in Yerseke alvast een
voorproefje. „Verras
send hoe anders het smaakt", zegt
René Nijsse uit Oud-Sabbinge. De
kookdemonstratie is schuin tegen
over de mosselveiling. Versterkt
door een microfoon, trekt Van En
gelenburg de interesse van het pu
bliek, dat aandachtig zijn uitleg
volgt over het bereiden van mos
selen op Thaise wijze. „Even laten
garen, maar niet te lang", is zijn
tip.
Voor René Nijsse is het com
pleet nieuw. Als hij en zijn vrouw
Gisela mosselen eten, is dat negen
van de tien keer gekookt. En af en
toe gebakken. Binnenkort gaan ze
experimenteren met de wok, ver
zekert René. „Leuk dat je hier ont
dekt dat er nog zoveel meer moge
lijk is met de mossel." Voor Gisela
is het de eerste keer op de Mossel
dag in Yerseke. „Nooit gedacht dat
ik het leuk zou vinden. Ik ben aan
genaam verrast."
Hoewel de 'Mossel Experience'
aan de Ankerweg doet vermoeden
dat het om niets anders gaat dan
de mossel, is er volop aandacht
voor oesters, krabben, kreeften en
vissen. Feitelijk alles wat achter de
dijk in de Oosterschelde leeft. Dus
ook zeewier en andere zilte groen
ten. Volgens sommigen de toe
komst. Want boordevol minera
len.
Toch neemt Finy Gierman uit
Geleen liever een hap van haar ge-
poedersuikerde oliebol. „Na het
zout komt het zoet", zegt de Lim
burgse met haar mond vol. Ze is
met haar man Jan voor het eerst op
de Mosseldag. „Nooit geweten dat
het zo groots is. Ik had het klein-
BAARLAND Grote, sterke man
nen in kilts tegen een decor van
de Westerschelde. Vrachtwa
genbanden rollen, boomstam
men werpen en touwtrekken.
Dat zijn de Highland Games by
the Sea in Baarland. In drie jaar
tijd uitgegroeid tot een evene
mentvan formaat. De locatie bo
venop de Zeedijk is de plek waar
op 26 oktober 1944 de Schotse
Cameronians met hun amfibie
voertuigen aan land kwamen:
het startschot van de bevrijding
van Zuid-Beveland.
De Highland Games werden
gisteren officieel geopend door
oud-veteraan Jim Anderson (95),
die met zijn 70-jarige zoon uit
Schotland was gekomen. Vervol
gens gingen de veertien teams
met elkaar de strijd aan. Met de
Tug of War, het touwtrekken, als
koningsnummer van de dag.
Spectaculair was ook het boom-
stamwerpen. Als lucifertjes vlo
gen ze door de lucht. Organisator
Hans Traas is tevreden. „Sommi
gen spreken van 15.000 bezoe
kers. Het was gigantisch druk."
Trends zijn per land
en zelfs per regio
sterk verschillend
schaliger verwacht. Knap hoe een
klein dorpje tot zoiets in staat is."
Net als andere jaren kun je over
de koppen lopen. Wie daar aan wil
ontsnappen, kan meevaren op een
van de kotters. Al zitten die bin
nen mum van tijd vol. Wendy
Boogaard uit Scheveningen waagt
het er op. Ze staat achterin een rij
met hoofdzakelijk Aziaten. „Het
is net vlaggetjesdag. Zo heet dat
bij ons in Scheveningen. Ge
zellig hoor."
Waar het natuurlijk echt om
draait is het bemachtigen van
smaak gaat, weet Declerck.
„Trends zijn per land en zelfs per
regio sterk verschillend. Daarom is
een dag als deze voor ons heel be
langrijk. Zie het als een soort
marktanalyse."
Dat niet iedereen belangstelling
heeft in mosselen, wordt duidelijk
aan het eind van de Bakenweg.
Waar de zoete lucht van popcorn
en wafels vermengd raken met
een zilte lucht. De jeugd
vermaakt zich in een
van de kermisat
tracties.
een wit plastic bakje met die ico
nische schelpdieren. Tilburgenaar
Arthur Mansveld is het gelukt. „Ze
smaken goed", zegt hij. „Lekker
groot ook. Dat is soms wel anders."
Wat hij doet op een dag als deze?
Genieten van de gezelligheid, eten
en rondkijken.
Mansveld eet zijn mosselen
zonder saus. Als het aan
Maddy Niemantsver-
driet uit Poort
vliet ligt,
eet ze
de
mossel het liefst met knoflook
saus. De Belg Chris Declerck die
de sausjes aan de man brengt, is
benieuwd naar de bevindingen
van het publiek. „We willen van
de Nederlanders weten hoe ze de
mossel het liefst eten."
Dat de Nederlander geen
Belg is als het
om
Kies voor 2 jaar gratis
Delta Interactieve TV
Bij Alles-in-1
Premium eerste
4 maanden
per maand
delta.nl/zomeractie
DELTA
maandag 20 augustus 2018
'Binnenkort gaan we ze wokken'
Timo van de Kasteele
Yerseke
- Chris Declerck, België
Sequioa en Rosanne scheppen mosselen voor de lange rij klanten aan hun kraam, foto johan van der heijden