II Doe je tegoed aan terugkijken wanneer wilt ILEN 19 MOSSELDAG BEREIDING Gekookt in een pan, is hoe iedereen ze kent. Dat mosselen uit de wok ook heerlijk smaken, moet het grote publiek nog ontdekken... Boomstammen als lucifers door de lucht Kok Pim van Engelen burg geeft de bezoe kers van de Mosseldag in Yerseke alvast een voorproefje. „Verras send hoe anders het smaakt", zegt René Nijsse uit Oud-Sabbinge. De kookdemonstratie is schuin tegen over de mosselveiling. Versterkt door een microfoon, trekt Van En gelenburg de interesse van het pu bliek, dat aandachtig zijn uitleg volgt over het bereiden van mos selen op Thaise wijze. „Even laten garen, maar niet te lang", is zijn tip. Voor René Nijsse is het com pleet nieuw. Als hij en zijn vrouw Gisela mosselen eten, is dat negen van de tien keer gekookt. En af en toe gebakken. Binnenkort gaan ze experimenteren met de wok, ver zekert René. „Leuk dat je hier ont dekt dat er nog zoveel meer moge lijk is met de mossel." Voor Gisela is het de eerste keer op de Mossel dag in Yerseke. „Nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden. Ik ben aan genaam verrast." Hoewel de 'Mossel Experience' aan de Ankerweg doet vermoeden dat het om niets anders gaat dan de mossel, is er volop aandacht voor oesters, krabben, kreeften en vissen. Feitelijk alles wat achter de dijk in de Oosterschelde leeft. Dus ook zeewier en andere zilte groen ten. Volgens sommigen de toe komst. Want boordevol minera len. Toch neemt Finy Gierman uit Geleen liever een hap van haar ge- poedersuikerde oliebol. „Na het zout komt het zoet", zegt de Lim burgse met haar mond vol. Ze is met haar man Jan voor het eerst op de Mosseldag. „Nooit geweten dat het zo groots is. Ik had het klein- BAARLAND Grote, sterke man nen in kilts tegen een decor van de Westerschelde. Vrachtwa genbanden rollen, boomstam men werpen en touwtrekken. Dat zijn de Highland Games by the Sea in Baarland. In drie jaar tijd uitgegroeid tot een evene mentvan formaat. De locatie bo venop de Zeedijk is de plek waar op 26 oktober 1944 de Schotse Cameronians met hun amfibie voertuigen aan land kwamen: het startschot van de bevrijding van Zuid-Beveland. De Highland Games werden gisteren officieel geopend door oud-veteraan Jim Anderson (95), die met zijn 70-jarige zoon uit Schotland was gekomen. Vervol gens gingen de veertien teams met elkaar de strijd aan. Met de Tug of War, het touwtrekken, als koningsnummer van de dag. Spectaculair was ook het boom- stamwerpen. Als lucifertjes vlo gen ze door de lucht. Organisator Hans Traas is tevreden. „Sommi gen spreken van 15.000 bezoe kers. Het was gigantisch druk." Trends zijn per land en zelfs per regio sterk verschillend schaliger verwacht. Knap hoe een klein dorpje tot zoiets in staat is." Net als andere jaren kun je over de koppen lopen. Wie daar aan wil ontsnappen, kan meevaren op een van de kotters. Al zitten die bin nen mum van tijd vol. Wendy Boogaard uit Scheveningen waagt het er op. Ze staat achterin een rij met hoofdzakelijk Aziaten. „Het is net vlaggetjesdag. Zo heet dat bij ons in Scheveningen. Ge zellig hoor." Waar het natuurlijk echt om draait is het bemachtigen van smaak gaat, weet Declerck. „Trends zijn per land en zelfs per regio sterk verschillend. Daarom is een dag als deze voor ons heel be langrijk. Zie het als een soort marktanalyse." Dat niet iedereen belangstelling heeft in mosselen, wordt duidelijk aan het eind van de Bakenweg. Waar de zoete lucht van popcorn en wafels vermengd raken met een zilte lucht. De jeugd vermaakt zich in een van de kermisat tracties. een wit plastic bakje met die ico nische schelpdieren. Tilburgenaar Arthur Mansveld is het gelukt. „Ze smaken goed", zegt hij. „Lekker groot ook. Dat is soms wel anders." Wat hij doet op een dag als deze? Genieten van de gezelligheid, eten en rondkijken. Mansveld eet zijn mosselen zonder saus. Als het aan Maddy Niemantsver- driet uit Poort vliet ligt, eet ze de mossel het liefst met knoflook saus. De Belg Chris Declerck die de sausjes aan de man brengt, is benieuwd naar de bevindingen van het publiek. „We willen van de Nederlanders weten hoe ze de mossel het liefst eten." Dat de Nederlander geen Belg is als het om Kies voor 2 jaar gratis Delta Interactieve TV Bij Alles-in-1 Premium eerste 4 maanden per maand delta.nl/zomeractie DELTA maandag 20 augustus 2018 'Binnenkort gaan we ze wokken' Timo van de Kasteele Yerseke - Chris Declerck, België Sequioa en Rosanne scheppen mosselen voor de lange rij klanten aan hun kraam, foto johan van der heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 48