haar gecentrifugeerde suikerdraden op
een stokje en ook in de kraam die heel
stoer Gamble House heet, wordt binnen
heel oldskool blikken gegooid. Nog meer
nostalgie: de botsautootjes botsen precies
als in opa's tijd. En bij die goeie ouwe
boksbal staat nog altijd een groepje bier
drinkende bijna-mannen elkaar op te
naaien om nóg harder te slaan; intussen
de pijn van kapotgebeukte knokkels in
stilte verbijtend.
Biddag
Voorzitter Helder heeft het festijn eerder
vanochtend - in de kerk, zoals het hoort -
ingeluid met een verwijzing naar 1830,
toen de eerste feestweek in Midden-
beemster werd gevierd. Niet toevallig is
het vandaag Beemster Biddag, wat ver
wijst naar de voltooiing van de droog
making van de polder op 30 juli 1612; de
Biddag markeert traditioneel de start van
de feestweek. Eeuwenoude tradities
leven op de kermis onverminderd voort,
zegt Helder. „De attracties veranderen
nauwelijks, de sfeer blijft gemoedelijk en
het is elk jaar lekker druk. Er loopt hier al
tijd veel eigen volk, Beemsterlingen dus."
Op de avonden met bekende artiesten
(Tino Martin, Peter Beense, Wolter Kroes
en kornuiten) krijgen ze 'heel West-
Friesland' op bezoek.
Dat laat zien dat de kermis meer is dan
een rondje in de zweefmolen. Helder:
„Ook op evenementen als het tractoren
festijn trekkertrek, de autocross en steen-
werpen komt veel publiek af. En dat loopt
vervolgens ook door naar de kermis."
Dat is slim, zegt Bart Stadhouders,
docent Attractieparken en themapark-
management aan de NHTV/Breda Uni-
versity. Stadhouders is zelf opgegroeid
met de Tilburgse kermis, de grootste van
het land met jaarlijks zo'n 1,4 miljoen
bezoekers. „Veel kermissen hebben het
moeilijk, vooral door de concurrentie van
andere attracties in steden. Maar in z'n
algemeenheid is het een traditionele we
reld, terwijl je ook vernieuwingskracht
nodig hebt. Bijvoorbeeld door een be
paald thema aan de kermis te koppelen
Instappen!
De polyp of
oktopus is
sinds de jaren
70 een vaste
waarde op veel
Nederlandse
kermissen.
WG
magazine 29