haar gecentrifugeerde suikerdraden op een stokje en ook in de kraam die heel stoer Gamble House heet, wordt binnen heel oldskool blikken gegooid. Nog meer nostalgie: de botsautootjes botsen precies als in opa's tijd. En bij die goeie ouwe boksbal staat nog altijd een groepje bier drinkende bijna-mannen elkaar op te naaien om nóg harder te slaan; intussen de pijn van kapotgebeukte knokkels in stilte verbijtend. Biddag Voorzitter Helder heeft het festijn eerder vanochtend - in de kerk, zoals het hoort - ingeluid met een verwijzing naar 1830, toen de eerste feestweek in Midden- beemster werd gevierd. Niet toevallig is het vandaag Beemster Biddag, wat ver wijst naar de voltooiing van de droog making van de polder op 30 juli 1612; de Biddag markeert traditioneel de start van de feestweek. Eeuwenoude tradities leven op de kermis onverminderd voort, zegt Helder. „De attracties veranderen nauwelijks, de sfeer blijft gemoedelijk en het is elk jaar lekker druk. Er loopt hier al tijd veel eigen volk, Beemsterlingen dus." Op de avonden met bekende artiesten (Tino Martin, Peter Beense, Wolter Kroes en kornuiten) krijgen ze 'heel West- Friesland' op bezoek. Dat laat zien dat de kermis meer is dan een rondje in de zweefmolen. Helder: „Ook op evenementen als het tractoren festijn trekkertrek, de autocross en steen- werpen komt veel publiek af. En dat loopt vervolgens ook door naar de kermis." Dat is slim, zegt Bart Stadhouders, docent Attractieparken en themapark- management aan de NHTV/Breda Uni- versity. Stadhouders is zelf opgegroeid met de Tilburgse kermis, de grootste van het land met jaarlijks zo'n 1,4 miljoen bezoekers. „Veel kermissen hebben het moeilijk, vooral door de concurrentie van andere attracties in steden. Maar in z'n algemeenheid is het een traditionele we reld, terwijl je ook vernieuwingskracht nodig hebt. Bijvoorbeeld door een be paald thema aan de kermis te koppelen Instappen! De polyp of oktopus is sinds de jaren 70 een vaste waarde op veel Nederlandse kermissen. WG magazine 29

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 93