Echt Indonesische nasi goreng BEWAREN carpaccio van koude frikandel, met een compote van rode uien en een likje wietmayonaise. In de dagen voor het festival hadden Pierre en ik geëxperimenteerd of je über haupt van afgekoelde gefrituurde frikan- dellen een carpaccio kon maken, en dat bleek wonderwel goed mogelijk. Met de wietmayonaise hadden we meer proble men, want er mochten van de organisatie absoluut geen werkzame middelen in het goedje (de techniek was om de hasj niet te verwarmen, want rauwe cannabis bevat het onschuldige stofje THCA, dat na verwarming wordt omgezet in THC, en daarvan word je wél high). Uiteinde lijk lukte het om een mayonaise te maken die wel naar wiet smaakte, maar geen enkel psycho-actief effect had. Dat laatste maakte de Lowland-gangers overigens niet uit: die vielen massaal op onze mayo naise aan en namen de koude frikandel voor lief. Zonde, want ook die is echt erg aangenaam. 1 ei „Ja, op de Neder landse manier wel, met rijst, een zak wokgroenten en sambal. Niks mis mee, maar de Indonesische manier heeft mijn voorkeur." „Er moet trassi doorheen, dat is garnalenpasta. Zonder trassi mis je echt iets in de nasi. Toen ik twee jaar gele den door Indonesië reisde, at ik dit elke ochtend." „Als onbijt, ja. Zo eten ze daar nasi goreng. Met gekookte rijst van gisteren en restjes groente. Probeer het eens!" Hij lijkt een beetje verdwenen uit onze huishoudens: de uienpot. Waarom eigenlijk? Dit bewaarexemplaar mag er zijn (waarenhuis.com, €22,50). Carpaccio van koude frikandel Voor 4 personen 8 diepvriesfrikandellen frituurolie 3 uien, in stukjes bakboter 1 glas witte of rode wijn 2 el suiker vijf kruiden- of zoethout poeder 3 el balsamico- of wijn azijn 1 dessertlepel mosterd 2 el azijn 250 ml olie (neutrale smaak) 1,5 g fijngehakte, niet al te overheersende cannabis (legaal te verkrijgen bij de gespecialiseerde detail handel) Frituur de frikandellen en laat ze afkoelen. Bak ondertussen de uistukjes een minuut of tien in de boter, voeg daarna de suiker toe en laat die even karamelliseren. Hierna wijn, vijfkruidenpoeder en balsa mico- of wijnazijn erbij. Het mengsel aan de kook brengen en laten inkoken tot het meng sel goed is ingedikt. Voor de wietmayonaise: doe een ei in de kom van een staafmixer, met de mosterd en gewone azijn. Giet de olie erbij en pureer het mengsel met de staafmixer tot de gewenste dikte. Doe nu de (onver warmde) cannabis erbij: dit geeft alleen een wietsmaak. Wie een 'psycho-actief effect' wil moet de hasj eerst decar- boxyleren. Op internet vindt u hoe dit makkelijk kan. Snijd de afgekoelde frikandellen in rondjes van een millimeter en serveer de carpaccio met de compote en de wietmayonaise. Waan u even op Lowlands. Francesca van Berk (39) deelt op haar foodblog Francescakookt.nl lekkere en gezonde recepten. Haar motto: eten is genieten. Deze maand kookt ze gerechten uit vakantielanden met een rijke keuken. asi goreng, dat kennen we inmid dels toch wel? Hoe maken we écht Indo nesische nasi goreng? Elke ochtend? INGREDIËNTEN voor 4 personen 4 kleine of 2 grote sjalotten 3 tenen knoflook 2 rode pepers 1 cm laos 1 tl trassi-pasta 2 stengels lente-ui arachide-olie 300 g gekookte witte rijst (bij voorkeur een dag eerder gekookt) 4 el ketjap manis 4 eieren zout zwarte peper BEREIDING Hak de sjalotten, knoflook, rode peper (met of zonder zaadjes) en laos grof in een hakmoien of keukenmachine met de trassi en een eetlepel water. Dit kan ook met de hand, dan ben je iets langer bezig. Snijd de lente-ui in dunne rin getjes. Verhit een wok en bak de pasta in 2 el olie op middel hoog vuur circa 5 minuten ter wijl je blijft roeren. Schep de witte rijst erdoor en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met de ketjap manis, eventueel zout en roer de laatste minuut de lente-ui erdoor. Bak in de tussentijd 4 spiegel eieren en bestrooi met peper en zout. Deze serveer je bij de nasi goreng. Of bak een dunne omelet die je in reepjes snijdt en daarna door de nasi goreng mengt. wg magazine 39

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 103