Echt Indonesische
nasi goreng
BEWAREN
carpaccio van koude frikandel, met een
compote van rode uien en een likje
wietmayonaise.
In de dagen voor het festival hadden
Pierre en ik geëxperimenteerd of je über
haupt van afgekoelde gefrituurde frikan-
dellen een carpaccio kon maken, en dat
bleek wonderwel goed mogelijk. Met de
wietmayonaise hadden we meer proble
men, want er mochten van de organisatie
absoluut geen werkzame middelen in het
goedje (de techniek was om de hasj niet
te verwarmen, want rauwe cannabis
bevat het onschuldige stofje THCA, dat
na verwarming wordt omgezet in THC,
en daarvan word je wél high). Uiteinde
lijk lukte het om een mayonaise te maken
die wel naar wiet smaakte, maar geen
enkel psycho-actief effect had. Dat laatste
maakte de Lowland-gangers overigens
niet uit: die vielen massaal op onze mayo
naise aan en namen de koude frikandel
voor lief. Zonde, want ook die is echt erg
aangenaam.
1 ei
„Ja, op de Neder
landse manier wel, met rijst,
een zak wokgroenten en
sambal. Niks mis mee, maar
de Indonesische manier heeft
mijn voorkeur."
„Er moet trassi doorheen, dat
is garnalenpasta. Zonder
trassi mis je echt iets in de
nasi. Toen ik twee jaar gele
den door Indonesië reisde, at
ik dit elke ochtend."
„Als onbijt, ja. Zo eten ze daar
nasi goreng. Met gekookte
rijst van gisteren en restjes
groente. Probeer het eens!"
Hij lijkt een beetje verdwenen uit onze
huishoudens: de uienpot. Waarom
eigenlijk? Dit bewaarexemplaar mag er
zijn (waarenhuis.com, €22,50).
Carpaccio van koude frikandel
Voor 4 personen
8 diepvriesfrikandellen
frituurolie
3 uien, in stukjes
bakboter
1 glas witte of rode wijn
2 el suiker
vijf kruiden- of zoethout
poeder
3 el balsamico- of wijn
azijn
1 dessertlepel mosterd
2 el azijn
250 ml olie (neutrale
smaak)
1,5 g fijngehakte, niet al te
overheersende cannabis
(legaal te verkrijgen bij de
gespecialiseerde detail
handel)
Frituur de frikandellen en laat
ze afkoelen. Bak ondertussen
de uistukjes een minuut of tien
in de boter, voeg daarna de
suiker toe en laat die even
karamelliseren. Hierna wijn,
vijfkruidenpoeder en balsa
mico- of wijnazijn erbij. Het
mengsel aan de kook brengen
en laten inkoken tot het meng
sel goed is ingedikt. Voor de
wietmayonaise: doe een ei in
de kom van een staafmixer,
met de mosterd en gewone
azijn. Giet de olie erbij en
pureer het mengsel met de
staafmixer tot de gewenste
dikte. Doe nu de (onver
warmde) cannabis erbij: dit
geeft alleen een wietsmaak.
Wie een 'psycho-actief effect'
wil moet de hasj eerst decar-
boxyleren. Op internet vindt u
hoe dit makkelijk kan. Snijd de
afgekoelde frikandellen in
rondjes van een millimeter en
serveer de carpaccio met de
compote en de wietmayonaise.
Waan u even op Lowlands.
Francesca van Berk (39) deelt op haar foodblog
Francescakookt.nl lekkere en gezonde recepten. Haar motto:
eten is genieten. Deze maand kookt ze gerechten uit
vakantielanden met een rijke keuken.
asi goreng, dat
kennen we inmid
dels toch wel?
Hoe maken we écht Indo
nesische nasi goreng?
Elke ochtend?
INGREDIËNTEN
voor 4 personen
4 kleine of 2 grote sjalotten
3 tenen knoflook
2 rode pepers
1 cm laos
1 tl trassi-pasta
2 stengels lente-ui
arachide-olie
300 g gekookte witte rijst
(bij voorkeur een dag eerder
gekookt)
4 el ketjap manis
4 eieren
zout
zwarte peper
BEREIDING
Hak de sjalotten, knoflook,
rode peper (met of zonder
zaadjes) en laos grof in een
hakmoien of keukenmachine
met de trassi en een eetlepel
water. Dit kan ook met de hand,
dan ben je iets langer bezig.
Snijd de lente-ui in dunne rin
getjes. Verhit een wok en bak
de pasta in 2 el olie op middel
hoog vuur circa 5 minuten ter
wijl je blijft roeren.
Schep de witte rijst erdoor en
bak een paar minuten mee.
Breng op smaak met de ketjap
manis, eventueel zout en roer
de laatste minuut de lente-ui
erdoor.
Bak in de tussentijd 4 spiegel
eieren en bestrooi met peper
en zout. Deze serveer je bij de
nasi goreng. Of bak een dunne
omelet die je in reepjes snijdt
en daarna door de nasi goreng
mengt.
wg magazine 39