GELD&GOED (en wasje handen) 25 Voorkomen is beter dan genezen Ziek op reis Een voedselinfectie kan je vakantie flink verzieken. Zo houd je de risico's zo klein mogelijk (maar onthoud: een beetje reizigersdiarree hoort erbij). Indrukwekkende Mayaruïnes, tropische regenwouden en Caraïbische stranden. De rondreis door Midden-Ame rika van Joyce Maas uit het Limburgse Spaubeek belooft het allemaal. Maar op de eerste vakantiedag gaat het mis. Joyce wordt ziek van haar hotelontbijt: wat fruit en een roerei met toast. Een paar uur later, bij bezoek aan de antieke Mayastad Chichén Itza, valt ze flauw. Daarna gaat het van kwaad tot erger. „In de tourbus be gon het overgeven", vertelt Maas. „Er leek geen einde aan te komen. De volle zakken kon ik kwijt in de prul lenbak naast de chauffeur. Totdat die plotseling hard moest remmen, de zakken uit de prullenbak vlogen en openscheurden." In het hotel wordt voor de dood zieke Joyce een arts gebeld. Die schrijft antibiotica en een handvol vreemde pillen voor. De rest van haar vakantie brengt ze door in de badka mer met een dekentje voor de warmte en haar hoofd boven de toi letpot. „Dat was dan onze rondreis", zegt ze. Rauw Ongeschild of door anderen geschild fruit is een van de voornaamste ziek- makers op vakantie, weten Christa de Boer en Marie-Christine Trompe naars, artsen infectieziektebestrij- ding en reizigerszorg bij de GGD. „Mensen zitten er met hun handen aan, het ligt er soms al een tijdje en wordt vaak gewassen met water dat niet geschikt is voor consumptie", zegt De Boer. Wie denkt alleen risico te lopen bij eetstalletjes op straat, heeft het mis. Ook in het hotel ben je niet altijd vei- TIPS lig voor infecties. „Men denkt snel: in mijn sterrenhotel zit het wel goed met de voedselveiligheid. Maar van een buffet kun je ook flink ziek wor den. Mensen wassen soms hun han den niet, raken per ongeluk het eten aan en besmetten elkaar zo", zegt Marie-Christine Trompenaars. Andere instinkers zijn rauwe of halfrauwe producten, zoals tartaar en sushi. Ook mosselen, oesters en andere schelpdieren kunnen dragers zijn van ziektever wekkers. Sauzen en desserts gemaakt van rauwe of niet goed gekookte ei eren, kun je beter links laten liggen. Dat geldt ook voor onverpakt ijs, hoe warm het op je vakantiebestemming misschien ook is. Reizigersdiarree De meest voorkomende vakantie ziekte is reizigersdiarree, weet Christa de Boer. „Het hoort een beetje bij vakantie en is niet vreemd, want we eten en drinken plotseling dingen die onze darmen niet goed kennen. Onze darmflora past zich aan de lokale cuisine aan." Maar het mag niet te lang duren. Na een dag of drie, vier moeten de meeste symptomen verdwenen zijn. „Het is verstandig om een arts te bezoe ken als er bloed of slijm bij de ontlas ting zit of als je koorts krijgt", zegt Trompenaars. Bij reizigersdiarree ligt uitdroging op de loer. Zakjes ORS - een mengsel van zouten en druivensuiker, ver krijgbaar bij apotheek of drogist - kunnen helpen de vochtbalans weer op orde te krijgen. De Boer: „Neem altijd voldoende ORS mee, zeker als je naar de tropen of subtropen gaat." Tv-kok en wereldreiziger René Pluijm beweert nog nooit ziek te zijn geworden van eten en drinken in den vreemde. „En ik heb echt dingen gegeten die een normaal mens nooit in zijn mond zou stop- Neem altijd voldoende ORS mee, zeker naar de tropen pen", aldus de culinair avonturier. Heeft Pluijm dan een ijzeren maag? Nee, zegt hij, het is vooral een kwes tie van gezond verstand en vertrou wen op je zintuigen. Pluijm: „Is een eetstalletje of keuken schoon? Wor den de producten goed verhit? Hoe smaakt of ruikt een gerecht? Het zijn allemaal dingen die je prima kan proeven, zien en ruiken." Eet in restaurants en kraampjes waar het druk is, vertelt Pluijm. „Dat zegt veel over de kwaliteit van de ge rechten en zorgt voor een hoge om loopsnelheid, waardoor ingrediënten niet lang blijven liggen." Verder is een goede persoonlijke hygiëne van groot belang. Was altijd je handen voor het koken, voor het eten of na een bezoek aan het toilet. „En dan niet alleen met wa ter, maar ook grondig en minimaal een halve minuut met zeep", zegt Trompenaars. „Als er geen zeep aan wezig is, gebruik dan een desiffecte- rend middel zoals alcoholhoudende handgel". Buiktyfus Maar zeep en andere antibacteriële middelen beschermen niet overal te gen. Het is slechts een eerste horde voor exotische ziekmakers. Ernsti gere virussen zoals hepatitis A en buiktyfus, die ook via besmet voedsel kunnen worden opgedaan, behoeven een vaccinatie. Kans op besmetting is vooral groot in Afrika, Azië, Latijns- Amerika en het Midden-Oosten. „Win daarom reisadvies in en laat je zo nodig inenten", zegt De Boer. Voor bepaalde groepen is dat zelfs noodzakelijker dan voor andere. Trompenaars: „Ouderen, chronisch zieken en kinderen zijn kwetsbaar der. Bovendien zitten kinderen graag met hun handen ergens aan of steken ze hun vingers in hun mond. Dat vraagt om meer voorzorgsmaatrege len en alertheid." woensdag 8 augustus 2018 GO Weet waar Kaj van Arkel In Nederland drinken we water gewoon uit de kraan, maar dat is niet overal ter wereld verstandig. In sommige landen is het beter alleen water te drinken uit verze gelde flessen, dan weet je zeker dat het drinkwater is waar jouw lichaam tegen kan. Met de website waterinhetbuiten- land.nl weet je waar je met een gerust hart uit de kraan kunt drin ken. De website ggdreis- vaccinaties.nl geeft in formatie over hoe ge zond te blijven tijdens en na de reis. Ook vind je er vaccinatie advies per land en kun je een afspraak maken om je te laten inenten. De kosten verschillen per GGD-locatie en vaccinatie. Wie denkt alleen risico te lopen bij eet stalletjes, heeft het mis. FOTOSHUTTERSTOCK —Christa de Boer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 25