0
0
De ParleVinc.r zorgt voor
ijsjes op het Veerse Meer
Oog
MARGOT
17
MWat ik dan wel weer belangrijk vind, is een
schone koelkast en uitzoelten wat er
allemaal instaat
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
voorgerecht, al zijn de zurige wortels en selde
rij en komkommer meer bordvulling.
Een rauwkostsalade met dezelfde wortelen,
selderij en komkommer komt op tafel. Die
blijft onaangeroerd, want de borden zijn al zo
vol. De keuze valt op een gegrilde zalm met
bearnaisesaus. Vooral omdat we vakmanschap
in de saus willen ontwaren. Hoezee, hij komt
niet uit een potje. Lichtzurig zoals het hoort,
met subtiele tinten van dragon. Elke hap zalm
lossen we er dankbaar in op, want de vis is ta
melijk droog. De onderkant is verkleurd van
roze naar zwart, dus die laten we maar liggen.
Lekker zijn wel de beetgare bloemkool en
broccoli en de kruidige aardappelpuree.
Mijn tafelgenote krijgt een zee aan pappe
rige wittewijnsaus, waarvoor zelfs de kabel
jauw, zalm, mosselen en gamba zich in een
zwemvest hijsen. De smaak van de vis ver
dampt daardoor, wat niet marcheert met de
voortreffelijke garing. De kabeljauw en zalm
vallen in schellen uit elkaar en de gamba heeft
een stevige bite. De vrachtwagenlading aan
saus zorgt op deze warme avond echter voor
een koude douche. Wat citroen en dille of pe
terselie hadden kunnen helpen.
Die hoop vervliegt snel. De koe moet klaar
blijkelijk nog aan de melkmachine en de
Vlaamse buurvrouw is inmiddels ook weg.
Ons geduld wordt niet beloond. De custard is
koud, het laagje suiker zegt geen krak, maar
floep.
Groede aan Zee hoeft zeker niet terug te ke
ren naar de vette hap. Wat verfijning kan ech
ter geen kwaad, denken we, als we nog één
keer de prachtige omgeving in ons opnemen.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Laatst kwam de verwarmingsmonteur iets
repareren aan de cv-ketel. Hij arriveerde al
vroeg, dus ik had nog niet kunnen beden
ken hoe hij zou kijken naar de rommel her en der
in huis. Vuile vaat op het aanrecht, kranten, maar
ook de niet gewassen ramen, en naar de was die
bij ons in de kelder hangt, waar tevens de cv-ketel
staat. Ik wilde natuurlijk nog redden wat er te
redden viel, maar daar viel bar weinig meer aan te
doen. Door zijn ogen zag ik mijn huis als een ge
heel van nog op te ruimen en schoon te maken
zaken.
Wanneer er onverwacht gasten komen kijk ik
met ze mee naar mijn eigen inrichting: bloemen
(die eigenlijk wel eens weg kunnen), dwarrelend
stof, een scheefhangend schilderij, rondslinge
rende sokken van Man, her en der schoenen van
de jongste Man, en natuurlijk wat tassen van on-
KORTGENE Heerlijk met je
boot varen op het Veerse Meer of
recreëren langs de kant en dan
ineens zin hebben in een ijsje?
Geen probleem. Er vaart een
heuse ParleVinc.r rond met de
Baubo, een boot met wel meer
dan vijftien soorten ijsjes. Kapi
tein Clarissa Silla uit Vlissingen
zat even zonder werk. Ze zon op
een leuke en smakelijke invul
ling van haar dagen en bedacht
zich in het familiehuis aan de oe
ver van het Veerse Meer hoe leuk
het zou zijn om rond te varen
met lekkers en zo mensen te be
voorraden. Dat werd de Parle
Vinc.r, afgeleid van het woord
'parlevinker'.
Een parlevinker is iemand die
vanaf zijn boot andere schepen
bevoorraadt. De naam parlevin
ker is echt een afgeleide van een
vink, de vogel, en wellicht ook
wel van het Franse parler, wat
praten betekent. Het is een uit
gestorven beroep; er schijnen
geen parlevinkers meer te zijn.
Totdat Clarissa dus op het
Veerse Meer verscheen. Inmid
dels heeft ze een paar dagen in de
week een baan, maar vanaf vrij-
dag tot en met maandag is ze op
het water te vinden. „Het is zo
leuk om te doen", vertelt ze en
thousiast. „De mensen die je
ontmoet en spreekt zijn allemaal
in vakantiestemming en in een
goede bui."
Inmiddels verkoopt ze ook ijs
jes met een klein beetje alcohol
er in. En is ze nog op zoek naar
Zeeuws ambachtelijk ijs.
„Maar ijsscheppen hier aan
boord kan nog niet helaas. Dat
wordt straks een volgende stap
die ik wil zetten."
Lekker idee!
dergetekende. Terwijl ik, wanneer ikzelf onaan
gekondigd bij iemand anders langsga, zulke za
ken vaak niet eens zie. Of misschien wel, maar
dan vaak geruststellend bij mezelf denk: 'Oh, ge
lukkig, bij haar toch ook een spinnenweb in de
lamp'.
Tsja. Iets wat je niet ziet, maar wat ik dan wel
weer belangrijk vind, is een schone koelkast en
uitzoeken wat er allemaal in staat en op moet om
daarmee wat te kokkerellen.
Zoals deze eiersalade: bak wat spekjes uit in de
koekenpan en kook vier eieren hard. Maak ze fijn
en meng ze met wat verse peterselie, een kleine
gesnipperde ui, wat citroensap, een lepel mayo
naise en de spekjes. Die zijn trouwens optioneel;
zonder kan ook natuurlijk. Maak het bord mooi
op met salade, tomaten en boerenboterhammen.
Het oog wil ook wat.
BEOORDELING
zaterdag 28 juli 2018
Hoe is dat bij het hoofdgerecht?
Maakt de crème brülée het goed?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Clarissa Silla verkoopt ijsjes op het Veerse Meer. Lili (I) helpt
haar vaak. foto mechteld jansen
kunde