0 0 De ParleVinc.r zorgt voor ijsjes op het Veerse Meer Oog MARGOT 17 MWat ik dan wel weer belangrijk vind, is een schone koelkast en uitzoelten wat er allemaal instaat Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland voorgerecht, al zijn de zurige wortels en selde rij en komkommer meer bordvulling. Een rauwkostsalade met dezelfde wortelen, selderij en komkommer komt op tafel. Die blijft onaangeroerd, want de borden zijn al zo vol. De keuze valt op een gegrilde zalm met bearnaisesaus. Vooral omdat we vakmanschap in de saus willen ontwaren. Hoezee, hij komt niet uit een potje. Lichtzurig zoals het hoort, met subtiele tinten van dragon. Elke hap zalm lossen we er dankbaar in op, want de vis is ta melijk droog. De onderkant is verkleurd van roze naar zwart, dus die laten we maar liggen. Lekker zijn wel de beetgare bloemkool en broccoli en de kruidige aardappelpuree. Mijn tafelgenote krijgt een zee aan pappe rige wittewijnsaus, waarvoor zelfs de kabel jauw, zalm, mosselen en gamba zich in een zwemvest hijsen. De smaak van de vis ver dampt daardoor, wat niet marcheert met de voortreffelijke garing. De kabeljauw en zalm vallen in schellen uit elkaar en de gamba heeft een stevige bite. De vrachtwagenlading aan saus zorgt op deze warme avond echter voor een koude douche. Wat citroen en dille of pe terselie hadden kunnen helpen. Die hoop vervliegt snel. De koe moet klaar blijkelijk nog aan de melkmachine en de Vlaamse buurvrouw is inmiddels ook weg. Ons geduld wordt niet beloond. De custard is koud, het laagje suiker zegt geen krak, maar floep. Groede aan Zee hoeft zeker niet terug te ke ren naar de vette hap. Wat verfijning kan ech ter geen kwaad, denken we, als we nog één keer de prachtige omgeving in ons opnemen. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Laatst kwam de verwarmingsmonteur iets repareren aan de cv-ketel. Hij arriveerde al vroeg, dus ik had nog niet kunnen beden ken hoe hij zou kijken naar de rommel her en der in huis. Vuile vaat op het aanrecht, kranten, maar ook de niet gewassen ramen, en naar de was die bij ons in de kelder hangt, waar tevens de cv-ketel staat. Ik wilde natuurlijk nog redden wat er te redden viel, maar daar viel bar weinig meer aan te doen. Door zijn ogen zag ik mijn huis als een ge heel van nog op te ruimen en schoon te maken zaken. Wanneer er onverwacht gasten komen kijk ik met ze mee naar mijn eigen inrichting: bloemen (die eigenlijk wel eens weg kunnen), dwarrelend stof, een scheefhangend schilderij, rondslinge rende sokken van Man, her en der schoenen van de jongste Man, en natuurlijk wat tassen van on- KORTGENE Heerlijk met je boot varen op het Veerse Meer of recreëren langs de kant en dan ineens zin hebben in een ijsje? Geen probleem. Er vaart een heuse ParleVinc.r rond met de Baubo, een boot met wel meer dan vijftien soorten ijsjes. Kapi tein Clarissa Silla uit Vlissingen zat even zonder werk. Ze zon op een leuke en smakelijke invul ling van haar dagen en bedacht zich in het familiehuis aan de oe ver van het Veerse Meer hoe leuk het zou zijn om rond te varen met lekkers en zo mensen te be voorraden. Dat werd de Parle Vinc.r, afgeleid van het woord 'parlevinker'. Een parlevinker is iemand die vanaf zijn boot andere schepen bevoorraadt. De naam parlevin ker is echt een afgeleide van een vink, de vogel, en wellicht ook wel van het Franse parler, wat praten betekent. Het is een uit gestorven beroep; er schijnen geen parlevinkers meer te zijn. Totdat Clarissa dus op het Veerse Meer verscheen. Inmid dels heeft ze een paar dagen in de week een baan, maar vanaf vrij- dag tot en met maandag is ze op het water te vinden. „Het is zo leuk om te doen", vertelt ze en thousiast. „De mensen die je ontmoet en spreekt zijn allemaal in vakantiestemming en in een goede bui." Inmiddels verkoopt ze ook ijs jes met een klein beetje alcohol er in. En is ze nog op zoek naar Zeeuws ambachtelijk ijs. „Maar ijsscheppen hier aan boord kan nog niet helaas. Dat wordt straks een volgende stap die ik wil zetten." Lekker idee! dergetekende. Terwijl ik, wanneer ikzelf onaan gekondigd bij iemand anders langsga, zulke za ken vaak niet eens zie. Of misschien wel, maar dan vaak geruststellend bij mezelf denk: 'Oh, ge lukkig, bij haar toch ook een spinnenweb in de lamp'. Tsja. Iets wat je niet ziet, maar wat ik dan wel weer belangrijk vind, is een schone koelkast en uitzoeken wat er allemaal in staat en op moet om daarmee wat te kokkerellen. Zoals deze eiersalade: bak wat spekjes uit in de koekenpan en kook vier eieren hard. Maak ze fijn en meng ze met wat verse peterselie, een kleine gesnipperde ui, wat citroensap, een lepel mayo naise en de spekjes. Die zijn trouwens optioneel; zonder kan ook natuurlijk. Maak het bord mooi op met salade, tomaten en boerenboterhammen. Het oog wil ook wat. BEOORDELING zaterdag 28 juli 2018 Hoe is dat bij het hoofdgerecht? Maakt de crème brülée het goed? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Clarissa Silla verkoopt ijsjes op het Veerse Meer. Lili (I) helpt haar vaak. foto mechteld jansen kunde

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53