16 WEE
Groede aan Zee
ligt op een
prachtige
locatie, maar de
keuken mag
verfijnder.
ETEN GROEDE AAN ZEE, GROEDE
r was een tijd dat strandpaviljoens
zich beperkten tot friet en frikan-
dellen. Met mierzoete mayonaise
en appelmoes uit een potje. Verse
I saté was een lot uit de loterij. Dat
was het dan wel. Die periode is aan de kust
van West-Zeeuws-Vlaanderen verleden tijd.
Aan het strange, zoals de lokaio's zeggen, zijn
de laatste jaren moderne strandtenten als
molshopen in het duingebied uit de grond ge
stampt. Vaak met een behoorlijke kaart, een
robuuste inrichting en houten borden waar
teksten als beach en relax op staan. Originali
teit is nooit ver weg.
Net voorbij Strandcamping Groede is een
paar zomers geleden Groede aan Zee geopend.
Een stoere strandtent. Na een lange dag bak
ken, 'teenslipper' je direct het paviljoen in. Je
zit praktisch óp het strand, zo laag ligt het ter
ras. Met de voeten halfin het zand, het in de
wind dansende duingras en een machtig zicht
HET MENU
op de zee en Vlissingen zijn er slechtere loca
ties om de buik te vullen. We nemen van
avond buiten plaats, achter een groot wind
scherm. De kaart verraadt ook hier de evolutie
in de paviljoens. Friet en frikandel kun je krij
gen tot je in de brugklas zit. Verder: oesters,
coquilles, zeebaars, mosselen. Een tafeltje ver
der serveert een Vlaamse moeder melk uit de
borst.
Jazeker, al gaan we nog liever met de benen
omhoog in een van de houten loungebanken
met beige kussens. Dat is ietwat asociaal. Veel
houtwerk is ook gebruikt in de rest van de in
richting. In de grove, lange tafels en in de
voorgevel. Binnen is een kleine bakkerij inge
richt. De broden liggen in schappen aan de
muur. En waar je ook zit, je geniet een prach
tig panoramazicht op het strand en het water.
Met zoveel schatten uit de zee op de kaart
WAAR
moeten we wel zilte zaligheden laten aanruk
ken. Maar laten we eens dwars zijn en ook een
vitello tonato nemen. Met carpaccio en scam
pi's in de look, een usual suspect op de Neder
landse menukaart, die geweldig kan smaken.
Kalkoen in plaats van kalf, geen tonijnmay
onaise maar aioli, geserveerd met een maïs
kolf...
We hebben het beleefd. Groede aan Zee
doet wel normaal. Het kalfsvlees is zacht als
dons. De tonijnmayonaise kan een pepertje
meer gebruiken, maar correspondeert prima.
Op het vlees rusten ansjovisjes, olijven, een
volle lepel kappertjes en schaafsel van Parme
zaanse kaas. In dat zoutwinningsgebied blijft
het kalf desondanks overeind, geholpen door
friszure crème van balsamico en lekkere zon
gedroogde tomaat. Het kan dus wel, een sma
kelijke vitello tonnato.
De salade van garnalen is ook in orde. De
frisse cocktailsaus sprenkel je er zelf over,
waardoor het bord geen soepje is. Een kneepje
in de citroen stuwt de smaak omhoog. Een fijn
REKENING
zaterdag 28 juli 2018
GO
ki J 4
Vispizza. foto'scamileschelstraete
Lieve Khanna met
een bord visgerech
ten.
Jin Vonk serveert
de drankjes.
In de bearnaisesaus proefje
Bob Maes
'Groede aan Zee'
heeft meerdere
opties voor vege
tariërs en mensen
met allergieën.
Vooraf zijn er oes
ters (14,25 euro),
trio van vis (12,50)
en vissoep (6,75).
Daarna is er keuze
uit onder meer ka
beljauw (17,25), vis-
plateau (21,50 p.p.),
spareribs (17,50) en
tournedos (19,75).
Ook zijn er diverse
pastas en pizza's,
die tegen geredu
ceerde prijs zijn
mee te nemen naar
het strand. Als des
sert is er bijvoor
beeld tiramisu (7)
en kaasplank (9).
Dat is eens wat anders. Zit je lekker?
En het eten?
Nieuwesluis
Strandpaviljoen Groede aan Zee
Zeeweg 11A, Groede
tee*
Kruishoofd
10
CA.
%]k
Groede
Vitello tonato
10,25
Garnalensalade
10,25
Zalm
18,25
Visbordje
19,75
Crème brülée
7,00
Drie witte wijn
10,80
Koffie
2,00
Cappuccino
2,30
Pils
2,30
Totaal:
82,90