Italiaanse plaattaart voor twee personen (of meer) IJSDEEGROLLER geserveerd, 's avonds gingen er voor de zekerheid nog paar empanadas in en 's nachts droomde men van empanadas (althans ik). In Cuba heb ik ook voor het eerst zoete empanadas als dessert gege ten, een combinatie die lang niet zo vreemd was als ik van tevoren dacht. Een tijdje terug kocht ik in een kook winkel een plastic deegknijper om mak kelijk thuis zelf empanadas te maken (hoewel zo'n pers niet noodzakelijk is). Plotseling viel me op dat er nog geen Nederlandse empanada-variant bestaat en dat is een omissie, want empanadas zijn ook bij ons al lang ingeburgerd. Vandaar dat ik voor vandaag met in gehouden trots een zomerse Hollandse empanada presenteer: een vaderlandse bijdrage aan de wereld-empanadalogie: empanadas met rookworst en rode kool stamppot. 41 Recept empanadas met rode kool en rookworst Sofie: „Niet per se, van deze plaattaart kun je prima met z'n tweetjes eten. Ik plak meestal een paar vellen bla derdeeg tot een rechthoek. Je kunt de plaattaart op deze manier zo groot of klein maken als je zelf wilt." „Buffelmozzarella; smakelij ker dan mozzarella van koe melk. Je kan het meebakken, maar het is ook lekker om de jonge kaas er na het bakken op te leggen." „Zo kan de lucht tijdens het bakken weg. Prik alleen gaat jes in de zijkant, niet in het midden. Dan blijft het mid den mooi plat." magazine 39 Niks mis met een houten exemplaar of glazen fles, maar als je geld overhebt is dit dé deegroller. Vul 'm met ijs, een koude roller rolt beter (Bodum, €39,95). Ingrediënten: Klontje boter Halve prei, in reepjes gesneden Halve rode kool, buitenste bladeren en binnenste stronk verwijderd, in dunne reepjes gesneden 4 kruidnagels 1 laurierblaadje 1 goudreinet, geschild en in kleine stukjes gesneden 1 el suiker 1 rookworst, in kleine stukjes gesneden 10 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid piccalilly Smelt de boter in een pan en fruit hierin de prei, voeg de rode kool, de kruiden en een beetje water toe en laat 20 mi nuten op zacht vuur pruttelen. Voeg de appel toe en laat nog 10 minuten op vuur staan. Ver wijder de kruiden en breng op smaak met suiker, peper en zout. Haal van het vuur en schep de rookworst door de rode kool. Verwarm de oven op 200 graden. Leg de plakjes deeg op een bebloemd werk vlak, snijd ze eventueel in ronde vorm, leg op de helft van de deegplakjes het rodekool- mengsel en vouw ze, eventueel met empanada-knijper dicht, druk de randen goed op elkaar. Leg de flapjes op een ingevet bakblik en laat ze in 20 minuten gaar en goudbruin worden. Serveren met piccalilly. Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com, voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waar onder 'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'. Een plaattaart vraagt om een groot gezelschap, toch? De ene mozzarella is de andere nietwelke raden jullie aan? Waarom moeten we gaat jes in het deeg prikken? INGREDIËNTEN voor 2 personen 6 plakjes blader- of pizzadeeg 1 blikje tomatenpuree 1 halve rode ui 10-12 cherrytomaatjes 1 bol mozzarella 1 el Italiaanse kruiden Parmezaanse kaas, geraspt Belegen kaas, geraspt Rucola BEREIDING Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit of maak met zes plakken een rechthoek. Vouw de randen om en prik wat gaatjes in het deeg. Smeer de bodem in met toma tenpuree. Snijd de tomaatjes, ui en mozzarella in stukjes. Ver deel over de puree. Breng het geheel op smaak met de krui den. Strooi wat belegen en Parmezaanse kaas over de plaattaart. Zet 'm 15 tot 20 minuten in de oven. Serveer met rucola, als je daarvan houdt. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 103