Italiaanse plaattaart voor
twee personen (of meer)
IJSDEEGROLLER
geserveerd, 's avonds gingen er voor de
zekerheid nog paar empanadas in en 's
nachts droomde men van empanadas
(althans ik). In Cuba heb ik ook voor het
eerst zoete empanadas als dessert gege
ten, een combinatie die lang niet zo
vreemd was als ik van tevoren dacht.
Een tijdje terug kocht ik in een kook
winkel een plastic deegknijper om mak
kelijk thuis zelf empanadas te maken
(hoewel zo'n pers niet noodzakelijk is).
Plotseling viel me op dat er nog geen
Nederlandse empanada-variant bestaat
en dat is een omissie, want empanadas
zijn ook bij ons al lang ingeburgerd.
Vandaar dat ik voor vandaag met in
gehouden trots een zomerse Hollandse
empanada presenteer: een vaderlandse
bijdrage aan de wereld-empanadalogie:
empanadas met rookworst en rode kool
stamppot. 41
Recept empanadas met rode kool en rookworst
Sofie: „Niet per se, van deze
plaattaart kun je prima met
z'n tweetjes eten. Ik plak
meestal een paar vellen bla
derdeeg tot een rechthoek. Je
kunt de plaattaart op deze
manier zo groot of klein
maken als je zelf wilt."
„Buffelmozzarella; smakelij
ker dan mozzarella van koe
melk. Je kan het meebakken,
maar het is ook lekker om de
jonge kaas er na het bakken op
te leggen."
„Zo kan de lucht tijdens het
bakken weg. Prik alleen gaat
jes in de zijkant, niet in het
midden. Dan blijft het mid
den mooi plat."
magazine 39
Niks mis met een houten exemplaar of
glazen fles, maar als je geld overhebt is
dit dé deegroller. Vul 'm met ijs, een
koude roller rolt beter (Bodum, €39,95).
Ingrediënten:
Klontje boter
Halve prei, in reepjes
gesneden
Halve rode kool, buitenste
bladeren en binnenste
stronk verwijderd, in
dunne reepjes gesneden
4 kruidnagels
1 laurierblaadje
1 goudreinet, geschild
en in kleine stukjes
gesneden
1 el suiker
1 rookworst, in kleine
stukjes gesneden
10 plakjes hartige
taartdeeg, ontdooid
piccalilly
Smelt de boter in een pan en
fruit hierin de prei, voeg de
rode kool, de kruiden en een
beetje water toe en laat 20 mi
nuten op zacht vuur pruttelen.
Voeg de appel toe en laat nog
10 minuten op vuur staan. Ver
wijder de kruiden en breng op
smaak met suiker, peper en
zout. Haal van het vuur en
schep de rookworst door de
rode kool. Verwarm de oven op
200 graden. Leg de plakjes
deeg op een bebloemd werk
vlak, snijd ze eventueel in ronde
vorm, leg op de helft van de
deegplakjes het rodekool-
mengsel en vouw ze, eventueel
met empanada-knijper dicht,
druk de randen goed op elkaar.
Leg de flapjes op een ingevet
bakblik en laat ze in 20 minuten
gaar en goudbruin worden.
Serveren met piccalilly.
Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des
Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com,
voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen
zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waar
onder 'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'.
Een plaattaart
vraagt om een
groot gezelschap,
toch?
De ene mozzarella is de
andere nietwelke raden
jullie aan?
Waarom moeten we gaat
jes in het deeg prikken?
INGREDIËNTEN
voor 2 personen
6 plakjes blader- of
pizzadeeg
1 blikje tomatenpuree
1 halve rode ui
10-12 cherrytomaatjes
1 bol mozzarella
1 el Italiaanse kruiden
Parmezaanse kaas, geraspt
Belegen kaas, geraspt
Rucola
BEREIDING
Verwarm de oven voor op
200 graden. Rol het deeg uit
of maak met zes plakken een
rechthoek. Vouw de randen om
en prik wat gaatjes in het deeg.
Smeer de bodem in met toma
tenpuree. Snijd de tomaatjes,
ui en mozzarella in stukjes. Ver
deel over de puree. Breng het
geheel op smaak met de krui
den. Strooi wat belegen en
Parmezaanse kaas over de
plaattaart. Zet 'm 15 tot 20
minuten in de oven.
Serveer met rucola, als je
daarvan houdt.
WG