<5) KOKEN \0etew WEETJE RODEKOOL Gipharts kookeiland n mijn studententijd werkte ik in de keuken van een Argentijns restaurant, waar veel van de voorgerechten 'prefab' oftewel kant-en-klaar lagen te wachten. Met koken had het vrij weinig te maken, want de meeste spijzen kwamen gewoon van de groothandel of speciale voorberei dingskeukens. Dat gold niet voor de em- panadas, want die werden door ons een keer per week in een enorme hoeveelheid klaargemaakt, om later per bestelling te kunnen worden gefrituurd. Ik heb er een levenslange haat/liefde-verhouding met de gevulde deegkussens aan overge houden, want regelmatig heb ik staan zweten op het deeg en de vulling. De naam empanadas komt van het rGalicische werkwoord empanar dat inpakken betekent. Het gerecht wordt al zeker sinds de Middeleeuwen bereid in vele mogelijke vormen en met vele mogelijke ingrediënten. Dankzij de Spaanse conquistadores veroverden de empanadas een groot deel van de wereld, met als gevolg dat vele windstreken hun eigen varianten hebben ontwikkeld. Volgens de tellingen op internet heb ben maar liefst dertig landen hun eigen soort: Bolivia kent de saltenas (oftewel empanadas met een zoet-scherpe vul ling), in Colombia worden empanadas vaak gevuld met pinda's, in sommige delen van Indonesië worden empanadas geserveerd die als vulling aardappelen, wortelen en zelfs noodles bevatten en Amerika kent zelfs een Nationale Em panada Dag (op 8 april, voor wie het weten wil). Ooit was ik in Cuba, waar empanadas van vroeg tot laat worden gegeten. Men ontbeet er met breakfast empanadas met bacon en eieren, lunchte met hartige empanadas met kip, tussendoor at men velerlei empanadas als snack, bij het diner werden uiteraard ook empanadas Door zijn verleden in een Argentijns restaurant heeft Ronald Giphart een haat-liefdeverhouding met empanadas. Maar liefde overwint alles. De Argentijnen eten jaarlijks bijna 100 kilo vlees per persoon. Daarmee zijn ze niet de grootste vleeseters ter wereld; dat zijn de Australiërs (met 111 kilo per jaar). Jazeker, in de zomer kun je ook rodekool eten. Zomer-rodekool is wat lichter van kleur dan de winterse variant. Lekker in een salade (of empanada). Een eigen empanada voor het vaderland Foto SHODYCAREMAN 381 zaterdag 28 juli 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 102