<5) KOKEN
\0etew
WEETJE
RODEKOOL
Gipharts
kookeiland
n mijn studententijd werkte ik in de
keuken van een Argentijns restaurant,
waar veel van de voorgerechten 'prefab'
oftewel kant-en-klaar lagen te wachten.
Met koken had het vrij weinig te maken,
want de meeste spijzen kwamen gewoon
van de groothandel of speciale voorberei
dingskeukens. Dat gold niet voor de em-
panadas, want die werden door ons een
keer per week in een enorme hoeveelheid
klaargemaakt, om later per bestelling te
kunnen worden gefrituurd. Ik heb er een
levenslange haat/liefde-verhouding met
de gevulde deegkussens aan overge
houden, want regelmatig heb ik
staan zweten op het deeg en de
vulling.
De naam empanadas komt van het
rGalicische werkwoord empanar dat
inpakken betekent. Het gerecht
wordt al zeker sinds de Middeleeuwen
bereid in vele mogelijke vormen en met
vele mogelijke ingrediënten. Dankzij de
Spaanse conquistadores veroverden de
empanadas een groot deel van de wereld,
met als gevolg dat vele windstreken hun
eigen varianten hebben ontwikkeld.
Volgens de tellingen op internet heb
ben maar liefst dertig landen hun eigen
soort: Bolivia kent de saltenas (oftewel
empanadas met een zoet-scherpe vul
ling), in Colombia worden empanadas
vaak gevuld met pinda's, in sommige
delen van Indonesië worden empanadas
geserveerd die als vulling aardappelen,
wortelen en zelfs noodles bevatten en
Amerika kent zelfs een Nationale Em
panada Dag (op 8 april, voor wie het
weten wil).
Ooit was ik in Cuba, waar empanadas
van vroeg tot laat worden gegeten. Men
ontbeet er met breakfast empanadas met
bacon en eieren, lunchte met hartige
empanadas met kip, tussendoor at men
velerlei empanadas als snack, bij het
diner werden uiteraard ook empanadas
Door zijn verleden in een Argentijns restaurant
heeft Ronald Giphart een haat-liefdeverhouding
met empanadas. Maar liefde overwint alles.
De Argentijnen eten jaarlijks bijna 100 kilo
vlees per persoon. Daarmee zijn ze niet de
grootste vleeseters ter wereld; dat zijn de
Australiërs (met 111 kilo per jaar).
Jazeker, in de zomer kun je ook rodekool
eten. Zomer-rodekool is wat lichter van
kleur dan de winterse variant. Lekker in
een salade (of empanada).
Een eigen empanada
voor het vaderland
Foto SHODYCAREMAN
381 zaterdag 28 juli 2018 WG