Vakantie Op venkelzaad kauwen bevordert de spijsvertering 0 MARGOT 17 BEOORDELING MNu zijn de rollen omgedraaid. Ik ga dit jaar niet met mijn ouders mee op vakantie. Nee, mijn ouders gaan dit jaar met óns mee SEROOSKERKE Op de Wal- cherse klei tussen Serooskerke en Oostkapelle wordt venkel ge teeld. Venkel lijkt een witte bol maar in het echt is het een sa mengegroeide laag van verdikt blad. De veertjes, het jonge top- groen, zijn zeer goed als garne ring te gebruiken. Werner Louwerse is samen met zijn broer Henry druk met de oogst. „Venkel wordt steeds bekender in Nederland", zegt hij. „Al eten we er hier nog steeds maar gemiddeld één ons per persoon van. In Italië, waar het vandaan komt, eten ze wel zeven kilo per persoon." Venkel is gezond en werd in de oudheid als vermageringsmid del gebruikt. Venkelzaad kan na melijk een hongergevoel tegen gaan en bevordert de spijsverte ring. Kauwen op de zaden zorgt bovendien voor een frisse adem, niet voor niks zit venkel in mondverfrissers. „Het is wel een werkje om ze te oogsten", vertelt Louwerse. „Je zit op je knieën om de knol te snijden en op de oogstband voor je te leggen. Er staat iemand op de langzaam vooruit rijdende wagen, die de venkel op maat sorteert. We snij den de venkel gelijk af, helemaal verkoopklaar op het land en schonen niet de venkelknol pas in de schuur, zoals sommige an dere boeren. Wij telen de venkel hier afwisselend met bloemkool, dat is wat minder belastend voor het land." Venkel smaakt naar anijs, dat is bij de oogst en ver werking ook duidelijk te ruiken. Het is een groente waarmee je alle kanten op kunt. Venkel en vis zijn een uitstekende smaak combinatie. Snij de venkel in kleine stukken. Was even kort. Bak in wat olijfolie een gesnip perde sjalot aan en voeg de ven kel toe. Doe er na 15 minuten smoren een scheut Pernod bij, dat haalt de anijssmaak goed op. Gebruik de veertjes als garne ring en eet er een visje bij. bij houdt ook de witte Gascogne, een blend van vier druiven, met zijn kruidigheid en zu ren het gerecht in balans. Zijn de hoofdgerechten goed? Tussendoor krijgen we een wijnglas -herstel: een kanjer van een cocktailglas - met bouillon van krab en garnalen. Anniek: „Het oogt leuk en is eens wat anders." Het lepelt daarentegen lastig. Ook lijkt dit de moneymaker in het menu, want zo'n bouillon kost niet de hoofd prijs. Wel een mooie smaak, maar enthousias ter worden we van de uitstekend bereide dornhaai (Jaws, maar dan andersom!) met groentencouscous die door knapperige lente- ui lekker fris blijft. Onderop ontwaren we een zoete dressing van mango en peper, die de haaismaak echt optilt. Spannend en verfijnd. Een slok van de ronde aromatische Australi sche witte blend maakt het af. Moeten we de chef nog een veer in zijn der rière steken? Ja, want de zwezerik, met prei voor de pit en gekonfijte uien voor het zoet, is het lekkerste orgaanvlees dat we in tijden heb ben gegeten. We likken de vingers ook af bij de Surf Turf: wilde gamba's met ribfingers. De garing is uitstekend, de smaak zacht doch intens. Een streep peperige knolseldercrème geeft extra sjeu. En de desserts? Ook top? Alle kleuren uit de snoepwinkel knallen ons tegemoet in het limoendessert dat is getooid met zacht zomerfruit. Het is juli op je lepel. De rabarbercrumble bekoort minder. We mis sen het nerveuze zuur van rabarber, waardoor het een zoete koek is. Het sorbetijs van aardbei en bosvruchten maakt dat niet helemaal goed. Dat is ook het enige wat we te zeuren hebben. De krasse knarren hier boffen maar. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Wanneer ik in de schuur van mijn vader stap, op zoek naar een campingstoel, stap ik in mijn kindertijd. De keuken kastjes uit een ver verleden hangen nu daar aan de muur. Mij doen die kastjes denken aan vele ge zellige uren in de keuken van destijds. Toen al bakte en braadde ik graag en veel. Iets verderop hangt hoog aan de muur de kast uit onze vroegere bijkeuken. Ook al zo'n relikwie van weleer want -naast het feit dat het nog steeds een mooi kastje is- herinner ik me het goed, evenals de geur die eruit kwam. Mijn vader heeft in zijn schuur verder allerlei spullen opgeslagen. Een stoel die ik meteen her ken, staat te verstoffen in een hoek. Er hangt een oude lap ergens overheen; een oud gordijn dat vroeger in de achterkamer hing. En ook al zou mijn vader wel willen opruimen, het komt er niet altijd van. Soms is dat best fijn. De herinneringen komen als vanzelf naar bo ven en even waan ik me weer dat kind dat alles vanuit een ander perspectief zag dan dat ik tegen woordig doe. Nu zijn de rollen omgedraaid. Ik ga dit jaar niet met mijn ouders mee op vakantie. Nee, mijn ouders gaan dit jaar met óns mee. De oudste Man rijdt ze naar een vakantiebestem ming van vroeger. Ik en de rest van de Mannen wachten mijn vader en moeder daar dan al op. Hoe bijzonder is dat? Ze zijn al wel begonnen met de voorbereidin gen voor de uitstap, net zoals ik dat zelf vroeger ook deed; lekker op tijd. Met al een beetje span ning in de buik, maar ook met het vertrouwen dat alles goed komt en leuk wordt. We gaan er met z'n allen van genieten. Het is vakantie! Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland zaterdag 21 juli 2018 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A Het is een heel werkje om venkelknollen te oogsten. Henry Louwerse krijgt hulp van scholieren, foto dirk-jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53