'OP HET MENU STAAT WEER FRIET. PA HAD DAT VRESELIJK GEVONDEN ENGELAN De glooiende heuvels van de Yorkshire Dales gaan schuil achter een ondoordringbaar gordijn van nevel. Geluid ver dwaalt en wordt meegeno men door de wind. Het is precies zoals het op het Engelse platteland moet zijn: niet te gemakkelijk, niet te lief, niet voor iedereen. Net als het ontbijt: spek, eieren, worst, tomaat en black pudding. Een smal wandelpad voert tussen de groene velden van het graafschap North Yorkshire door, langs stenen muurtjes, oude boerderijen en verscholen stukjes groen waar wilde knoflook groeit. Alles oogt er sereen en tevreden. Borden wij zen de weg naar dorpen in de omgeving. Fraaie borden van ijzer. Met sierlijke let ters in zwart-wit: Grassington, Rylstone, Gargrave. Terwijl de ochtendwandeling vordert, komt de nevel bijna ongemerkt in bewe ging en lost deels op. Het grijs trekt nu in langgerekte slierten langs de hoger gele gen veengronden van de Dales. Af en toe breekt zelfs een straal zonlicht door, die het water laat fonkelen in de Hetton Beek, een beek die door de vallei stroomt. De route volgt een bridleway, van oor sprong bedoeld voor ruiters, boeren en vee. Het pad gaf hen het recht om over andermans land te lopen. Anno nu maken vooral wandelaars en fietsers ge bruik van de openbare paden, die soms beschut liggen tussen muurtjes en soms dwars door weilanden gaan. Een eeuwenoude stenen brug brengt de wandelaar terug naar het vertrekpunt in Hetton, een typisch Dales-dorp met eenvoudige huizen aan de doorgaande weg en langgerekte landerijen. Tijd voor thee en cake op historische grond: The Angel at Hetton. De toenma lige eigenaar, Denis Watkins, maakte in de jaren 90 als een van de eersten een einde aan de fish-and-chipscultuur van de plattelandspub. Hij begon goed en gevarieerd te koken. Watkins vond ook dat de Spartaanse kamers best wat gezel liger en comfortabeler mochten zijn. Aanvankelijk bleefThe Angel een vreemde uitzondering tussen de traditio nele pubs, maar in de 21ste eeuw is het hard gegaan met de trend. In de Engelse countryside zijn ondertussen meer pubs die lijken op een boetiekhotel dan op een dorpscafé met veel bier en een handvol kamers. The Star Inn in Helmsley ver overde zelfs een Michelinster en The Black Swan in Oldstead werd vorig jaar door Tripadvisor verkozen tot beste eet- plek van de wereld. Denis Watkins, die nog altijd de Godfather of the Gastropub wordt ge noemd, zou het goedkeurend hebben aangezien. Hij overleed in 2004 en sinds dien zetten onder anderen zijn vrouw Juliet en zoon Pascal The Angel voort. Met dezelfde hartstocht, maar een iets losser regime. „Er staan weer frietjes op het menu", zegt Pascal met een lach. „Pa zou dat ver schrikkelijk hebben gevonden, maar ik doe het op een eigentijdse manier. Lekker eten hoeft niet enkel gastronomisch te zijn. Mijn gasten kiezen steeds vaker voor moderne pubfood: goed, vers, eenvoudig. En bij sommige gerechten horen nu een maal frietjes." Het landschap en de melancholische sfeer van de Dales hebben tientallen auteurs geïnspireerd. Vroeger onder anderen de zusjes Brontë (Wuthering Heights, Jane Eyreen recentelijk Rob Cowen. Hij schreef Common Ground, dat de lezer losrukt uit het digitale tijdperk en meeneemt, de natuur in. magazine 41 2.0 KM helmsley UNTON k Praktisch Het Magazine reisde met P&O Ferries van Rotterdam naar Huil. De nachtovertocht komt op circa €350 in clusief tweepersoons hut. Ideaal, want je stapt 's ochtends fris van boord voor je eer ste vakantiedag. Meer informatie visitbritain.com yorkshiredales.org.uk Onze reisreportages kunnen (deels) door der den zijn betaald. Deze sponsors hebben geen invloed op de tekst, de foto's en de vormgeving. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 105