'OP HET MENU
STAAT WEER
FRIET. PA
HAD DAT
VRESELIJK
GEVONDEN
ENGELAN
De glooiende heuvels van de
Yorkshire Dales gaan schuil
achter een ondoordringbaar
gordijn van nevel. Geluid ver
dwaalt en wordt meegeno
men door de wind.
Het is precies zoals het op het Engelse
platteland moet zijn: niet te gemakkelijk,
niet te lief, niet voor iedereen. Net als het
ontbijt: spek, eieren, worst, tomaat en
black pudding.
Een smal wandelpad voert tussen de
groene velden van het graafschap North
Yorkshire door, langs stenen muurtjes,
oude boerderijen en verscholen stukjes
groen waar wilde knoflook groeit. Alles
oogt er sereen en tevreden. Borden wij
zen de weg naar dorpen in de omgeving.
Fraaie borden van ijzer. Met sierlijke let
ters in zwart-wit: Grassington, Rylstone,
Gargrave.
Terwijl de ochtendwandeling vordert,
komt de nevel bijna ongemerkt in bewe
ging en lost deels op. Het grijs trekt nu in
langgerekte slierten langs de hoger gele
gen veengronden van de Dales. Af en toe
breekt zelfs een straal zonlicht door, die
het water laat fonkelen in de Hetton
Beek, een beek die door de vallei stroomt.
De route volgt een bridleway, van oor
sprong bedoeld voor ruiters, boeren en
vee. Het pad gaf hen het recht om over
andermans land te lopen. Anno nu
maken vooral wandelaars en fietsers ge
bruik van de openbare paden, die soms
beschut liggen tussen muurtjes en soms
dwars door weilanden gaan.
Een eeuwenoude stenen brug brengt
de wandelaar terug naar het vertrekpunt
in Hetton, een typisch Dales-dorp met
eenvoudige huizen aan de doorgaande
weg en langgerekte landerijen.
Tijd voor thee en cake op historische
grond: The Angel at Hetton. De toenma
lige eigenaar, Denis Watkins, maakte in
de jaren 90 als een van de eersten een
einde aan de fish-and-chipscultuur van
de plattelandspub. Hij begon goed en
gevarieerd te koken. Watkins vond ook
dat de Spartaanse kamers best wat gezel
liger en comfortabeler mochten zijn.
Aanvankelijk bleefThe Angel een
vreemde uitzondering tussen de traditio
nele pubs, maar in de 21ste eeuw is het
hard gegaan met de trend. In de Engelse
countryside zijn ondertussen meer pubs
die lijken op een boetiekhotel dan op een
dorpscafé met veel bier en een handvol
kamers. The Star Inn in Helmsley ver
overde zelfs een Michelinster en The
Black Swan in Oldstead werd vorig jaar
door Tripadvisor verkozen tot beste eet-
plek van de wereld.
Denis Watkins, die nog altijd de
Godfather of the Gastropub wordt ge
noemd, zou het goedkeurend hebben
aangezien. Hij overleed in 2004 en sinds
dien zetten onder anderen zijn vrouw
Juliet en zoon Pascal The Angel voort.
Met dezelfde hartstocht, maar een iets
losser regime.
„Er staan weer frietjes op het menu",
zegt Pascal met een lach. „Pa zou dat ver
schrikkelijk hebben gevonden, maar ik
doe het op een eigentijdse manier. Lekker
eten hoeft niet enkel gastronomisch te
zijn. Mijn gasten kiezen steeds vaker voor
moderne pubfood: goed, vers, eenvoudig.
En bij sommige gerechten horen nu een
maal frietjes."
Het landschap en de melancholische
sfeer van de Dales hebben tientallen
auteurs geïnspireerd. Vroeger onder
anderen de zusjes Brontë (Wuthering
Heights, Jane Eyreen recentelijk Rob
Cowen. Hij schreef Common Ground, dat
de lezer losrukt uit het digitale tijdperk
en meeneemt, de natuur in.
magazine 41
2.0 KM
helmsley
UNTON
k
Praktisch
Het Magazine reisde
met P&O Ferries van
Rotterdam naar Huil.
De nachtovertocht
komt op circa €350 in
clusief tweepersoons
hut. Ideaal, want je
stapt 's ochtends fris
van boord voor je eer
ste vakantiedag.
Meer informatie
visitbritain.com
yorkshiredales.org.uk
Onze reisreportages
kunnen (deels) door der
den zijn betaald. Deze
sponsors hebben geen
invloed op de tekst, de
foto's en de vormgeving.
WG