Zomerse bruschetta's met avocadosalsa BASISBOEK AZIATISCH/ KOOKBOEK 'kunstmatige stoffen', E-nummers, be strijdingsmiddelen en andere technolo gische ontwikkelingen (dit komt uit dezelfde bron als de groeiende weerzin tegen inentingen of de ontkenning van klimaatverandering) Hartkloppingen Neem bijvoorbeeld de stof mononatri- umglutamaat, oftewel MSG, oftewel ve- tsin, oftewel umami, oftewel E-nummer E621. Een smaakversterker die van nature in ons lichaam voorkomt en inmiddels ook kunstmatig wordt geproduceerd. Slechter kan een imago niet zijn: googel voor de grap eens alle (onbewe zen) horrorverhalen over chinese-restau- rantziekte en hartkloppingen. Voor vandaag stel ik een klein weten schappelijk experiment voor. Het idee is om twee porties tjaptjoi te maken: een mét ve-tsin en de ander zonder. Is er smaakverschil? Voegt ve-tsin iets toe? Ik ben heel benieuwd naar uw bevindingen. Reacties graag onder de titel 've-tsin' naar magazine@persgroep.nl (I Sofie: „Heerlijk zijn ze! En ook weer zo makkelijk te maken. Je roostert wat stuk jes brood en brengt ze op smaak met olijfolie en knof look. Je kunt de bruschetta's beleggen met tomaat en wat basilicum, maar voor dit re cept bedachten we een avoca dosalsa." „In de zomer, daar passen ze perfect bij. Ik vind ze het lek kerst op een warme zomer avond, als je nog lang buiten kan zitten. Ik serveer ze ook graag bij een pastasalade." „Zeker! Wat dacht je van de combinatie van parmaham met mozzarella, of zalm en roomkaas?" S00 RECEPTEN STAP VOOR STA^" Een Aziatische kookbijbel: Basisboek Aziatisch. Met 300 recepten uit China, Japan, Thailand en Korea (verschenen bij Good Cook, 14,95). Tjaptjoi Voor vier personen 3 el arachideolie 1 ui, gesnipperd 3 tenen knoflook, geraspt 300 g kipfilet, in dunne plakjes 1 tl gember, geschild en geraspt halve tl 5-spicespoeder 1 rode paprika, in repen 2 wortels, in plakjes 100 g shiitake of andere paddenstoelen, in plakjes Halve komkommer, ge schild, door de lengte en in halve maantjes gesne den 200 g taugé 1 kippenbouillonblokje 1 tl maizena, opgelost in 2 tl water halve tl ve-tsin Verhit de olie in een wokpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de kipfilet toe en wok deze gaar. Voeg de gember en de 5-spicespoeder toe. Nu kunnen de groentes erbij. Begin met de paprika en wortel en als deze gaar zijn, de andere groentes. Doe het bouillon blokje en een klein kopje water erbij. Laat het even pruttelen en bind de saus met behulp van de maizena. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de tjaptjoi in twee ge lijke porties en strooi over een van deze ve-tsin en roer deze er goed doorheen. Serveer beide varianten met rijst. En? Mail! Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com, voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waar onder 'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'. Deze week maken jullie bruschetta's, een Italiaanse klassieker. Wanneer eten jullie het liefst bruschetta's? Met de topping kun je ein deloos variëren, toch? INGREDIËNTEN voor 10 bruschetta's (of bruschette, zoals de Italianen dat zo mooi zeggen) 1 bakje cherrytomaatjes 1 avocado 10 plakjes stokbrood of cia- batta 1 teen knoflook olijfolie zout en peper citroensap BEREIDING Snijd de tomaatjes in vieren. Halveer de avocado en verwij der de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Meng in een bakje de tomaatjes met het avocado vruchtvlees, citroensap, zout, peper en olijfolie. Zet het mengsel weg en ga verder met het brood. Smeer de plakjes brood in met olijfolie. Halveer een teen knoflook en wrijf ermee over het brood. Rooster de broodstukjes een paar mi nuten in een pan (of in de oven) tot ze lichtbruin zijn. Lepel de avocadosalsa op de broodjes. WG magazine 39

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 103