Zomerse bruschetta's
met avocadosalsa
BASISBOEK
AZIATISCH/
KOOKBOEK
'kunstmatige stoffen', E-nummers, be
strijdingsmiddelen en andere technolo
gische ontwikkelingen (dit komt uit
dezelfde bron als de groeiende weerzin
tegen inentingen of de ontkenning van
klimaatverandering)
Hartkloppingen
Neem bijvoorbeeld de stof mononatri-
umglutamaat, oftewel MSG, oftewel ve-
tsin, oftewel umami, oftewel E-nummer
E621. Een smaakversterker die van nature
in ons lichaam voorkomt en inmiddels
ook kunstmatig wordt geproduceerd.
Slechter kan een imago niet zijn:
googel voor de grap eens alle (onbewe
zen) horrorverhalen over chinese-restau-
rantziekte en hartkloppingen.
Voor vandaag stel ik een klein weten
schappelijk experiment voor.
Het idee is om twee porties tjaptjoi te
maken: een mét ve-tsin en de
ander zonder. Is er smaakverschil? Voegt
ve-tsin iets toe? Ik ben heel
benieuwd naar uw bevindingen.
Reacties graag onder de titel 've-tsin'
naar magazine@persgroep.nl (I
Sofie: „Heerlijk zijn ze! En
ook weer zo makkelijk te
maken. Je roostert wat stuk
jes brood en brengt ze op
smaak met olijfolie en knof
look. Je kunt de bruschetta's
beleggen met tomaat en wat
basilicum, maar voor dit re
cept bedachten we een avoca
dosalsa."
„In de zomer, daar passen ze
perfect bij. Ik vind ze het lek
kerst op een warme zomer
avond, als je nog lang buiten
kan zitten. Ik serveer ze ook
graag bij een pastasalade."
„Zeker! Wat dacht je van de
combinatie van parmaham
met mozzarella, of zalm en
roomkaas?"
S00 RECEPTEN STAP VOOR STA^"
Een Aziatische kookbijbel: Basisboek
Aziatisch. Met 300 recepten uit
China, Japan, Thailand en Korea
(verschenen bij Good Cook, 14,95).
Tjaptjoi
Voor vier personen
3 el arachideolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geraspt
300 g kipfilet, in dunne
plakjes
1 tl gember, geschild en
geraspt
halve tl 5-spicespoeder
1 rode paprika, in repen
2 wortels, in plakjes
100 g shiitake of andere
paddenstoelen, in plakjes
Halve komkommer, ge
schild, door de lengte en
in halve maantjes gesne
den
200 g taugé
1 kippenbouillonblokje
1 tl maizena, opgelost in 2
tl water
halve tl ve-tsin
Verhit de olie in een wokpan en
fruit hierin de ui en de knoflook.
Voeg de kipfilet toe en wok
deze gaar. Voeg de gember en
de 5-spicespoeder toe. Nu
kunnen de groentes erbij.
Begin met de paprika en wortel
en als deze gaar zijn, de andere
groentes. Doe het bouillon
blokje en een klein kopje water
erbij. Laat het even pruttelen
en bind de saus met behulp
van de maizena. Breng op
smaak met peper en zout.
Verdeel de tjaptjoi in twee ge
lijke porties en strooi over een
van deze ve-tsin en roer deze
er goed doorheen.
Serveer beide varianten met
rijst.
En? Mail!
Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des
Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com,
voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen
zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waar
onder 'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'.
Deze week maken
jullie bruschetta's,
een Italiaanse
klassieker.
Wanneer eten jullie het
liefst bruschetta's?
Met de topping kun je ein
deloos variëren, toch?
INGREDIËNTEN
voor 10 bruschetta's (of
bruschette, zoals de Italianen
dat zo mooi zeggen)
1 bakje cherrytomaatjes
1 avocado
10 plakjes stokbrood of cia-
batta
1 teen knoflook
olijfolie
zout en peper
citroensap
BEREIDING
Snijd de tomaatjes in vieren.
Halveer de avocado en verwij
der de pit. Snijd het vruchtvlees
in stukjes. Meng in een bakje
de tomaatjes met het avocado
vruchtvlees, citroensap, zout,
peper en olijfolie. Zet het
mengsel weg en ga verder met
het brood. Smeer de plakjes
brood in met olijfolie. Halveer
een teen knoflook en wrijf
ermee over het brood. Rooster
de broodstukjes een paar mi
nuten in een pan (of in de oven)
tot ze lichtbruin zijn. Lepel de
avocadosalsa op de broodjes.
WG
magazine 39