GELDSGOED
Verzuim
Heerlijk ijs
met je eigen
machine
Waarvan Akte
Goeie koop
24
Barbecue De kolen waren lange tijd
kampioen. Maar steeds meer buitenkoks
kiezen voor een gezondere gasbarbecue.
Ons panel keurt zestien modellen.
Waargebeurde verhalen uit de
notarispraktijk, opgetekend
door Johan Nebbeling.
Ik was hem vergeten, maar nu zie ik mijnheer
Van D. weer voor me. Een selfmade zakenman
van middelbare leeftijd, die een buitenhuis
aan de plassen wil kopen. Hij is eigenaar van een
staalbedrijf, een Besloten Vennootschap waar
van hij alle aandelen bezit en wil geld uit zijn
bedrijf halen om de aankoop te bekostigen.
Dat mag, maar dan moet hij tot 25 procent in
komstenbelasting betalen. Daarom leent Van
D. het benodigde geld van zijn eigen bedrijf in
de vorm van een hypotheek, tegen een relatief
lage rente. Met zijn buitenhuis als onderpand
wordt de bv hypotheeknemer. Jaarlijks lost Van
D. af met dividend uit zijn bv, tot de lening is af
betaald. De laatste keer dat ik hem spreek, heeft
hij zijn onderneming verkocht. Daarna ver
dwijnt hij uit beeld.
Mijnheer Van D. komt mij weer in gedachten
als zijn neef zich meldt. Hij is overleden en de
neefis zijn enige erfgenaam. Die heeft het bui
tenhuis verkocht. Dat wil zeggen: hij heeft een
koopovereenkomst gesloten. Maar er blijkt dat er
nog een hypotheekrecht rust op de woning rust.
Kennelijk heeft mijnheer Van D. destijds ver
zuimd de hypotheek uit het Hypotheekregister
van het Kadaster te laten uitschrijven, zoals ik
hem had geadviseerd. Nu zit de neef met de ge
bakken peren: met dat hypotheekrecht kan hij
het huis niet leveren en is de kans groot dat de
koper een schadever
goeding eist. Dat kan
aardig oplopen: 10 pro
cent van de koopsom of,
nog kostbaarder, 1 pro
mille van de koopsom
Hp hvnnthppk voor elke dag dat de ver"
Ut; liypuineöK koper niet kan leveren.
van mijnheer
opgesteld. Kan ik iets
geworden doen? Jawel. Als blijkt
dat de lening is terugbe
taald, kan ik de hypotheek laten uitschrijven uit
het Kadaster. Daarvoor heb ik een handtekening
nodig van de hypotheeknemer. Maar wie moet
die zetten? Mijnheer Van D. is overleden, zijn bv
diverse keren doorverkocht en daarna geliqui
deerd. De hypotheek is een spookhypotheek
waarvoor niemand meer verantwoordelijk is.
De neef rest alleen nog een gang naar de rech
ter. Die moet een vereffenaar aanstellen die de al
lang opgedoekte bv weer even in het leven roept,
alleen om de hypotheekakte uit het register te
kunnen schrappen en zo de weg voor
verkoop vrij te maken.
Het inschakelen van een advo
caat en een notaris, de rechtbank-
kosten: dat gaat in de papieren lo
pen. En ik bedenk me voor de
zoveelste keer dat ook een
klein verzuim nog jaren later
grote gevolgen kan hebben.
Het kan voorkomen
dat Huub Meijer om
half vier 's nachts
ineens wordt wak
ker geschud door
zijn vrouw. Inbre
kers? Nee, de barbe-
cue-app op zijn telefoon slaat alarm.
Het sein dat buiten het vlees op tem
peratuur is. Dus jas aan. Slippers aan.
Hup, de tuin in. „Geloof me, zo'n var-
kensnek smaakt geweldig lekker als
je hem een uur of 24 laat garen op
kersenhout. Als het moet ga ik daar
in het holst van de nacht mijn bed
voor uit. Vind ik geweldig."
Wie 's zomers nog zit te klooien
met aanmaakblokjes, haperende aan
stekers en uit wanhoop een scheutje
spiritus, doolt rond in prehistorische
barbecuetijden. Een beetje liefhebber
staat tegenwoordig achter een bui
tenkeuken; eventueel incluis een app
Een gasbarbecue
veroorzaakt nu
eenmaal minder giftige
rookdeeltjes
die de tussenstand qua temperatuur
en propaangasgebruik toont. Je kunt
het zo gek maken als je wilt, beamen
de vier fervente grilmeesters uit ons
panel. „De laatste jaren zag je de po
pulariteit van de kamado, het kera-
mieken barbecue-ei", weet Arjan
Olsder van debestebbq.nl. „Nu krijg
je de cortenstalen barbecues, bijna op
statafelformaat. Prijskaartje? Och, je
zit zo aan de 2600 euro."
ONS PANEL
Alleen op het bestek is vandaag be
spaard. De speklapjes gaan met de
handen naar de tanden. Caveman
style, aldus het panel.
Vleesfestijn
Hebben de vier buitenkoks een favo
riet slag barbecue? Diep van binnen
zijn het nog altijd echte 'houtmen
sen' erkennen ze. Maar ook de ach
tertuincarnivoor houdt anno 2018 re
kening met zijn gezondheid. „Een
gasbarbecue veroorzaakt minder
rook", legt Olsder uit. „En daarmee
ook minder pak's (polycyclische aro
matische koolwaterstoffen, red.), de
rookdeeltjes die kanker kunnen ver
oorzaken."
„Ik ben om die reden een pure gas-
kok geworden", geeft Henk van
Zwam toe. „Dan offer ik die lekkere
houtsmaak en -geur maar op."
Wekenlang testte het viertal zes
tien gasbarbecues, verzameld door
vergelijkingssite besteproduct.nl. De
vijf favorieten worden vandaag nog
maals aangezwengeld. Terwijl ze op
warmen - zo gepiept - worden trots
de foto's en herinneringen uitgewis
seld van eerdere vleesfestijnen. Geen
zwartgeblakerde burgers natuurlijk.
Wel kalfsmedaillonnetjes. Bavette. In
whisky gestoofde kippendijtjes.
Vetvlammen
Als de eerste zalmmoten eenmaal
achter de kiezen zijn, wordt nog eens
flink op de testresultaten gekauwd.
Het panel heeft ondermeer gebruik
en schoonmaakgemak, materiaal
keuze, design en veiligheid tegen het
licht gehouden.
Slechte barbecues zitten er niet
tussen, is de conclusie. Maar de de
tails maken nog altijd het nodige ver
schil. Gammele wielen, te dunne
deurtjes of een plaatje waarop de
vleessappen blijven liggen - en dus
woensdag 4 juli 2018
GO
De neef wendt zich tot
is een spook- mij, omdat ik destijds
hypotheek de hypotheekakte heb
Vanwege beroepsgeheim
zijn geen namen vermeld.
Reageren?
johan.nebbeling@persgroep.nl
Gezond (er)
grillen op gas
Matthijs Meeuwsen
—Arjan Olsder
Arjan Olsder
(36) Barbecue
expert van just-
forkoks.nl en
debestebbq.nl.
Henk van Zwam
(66) Test voor
debestebbq.nl
eveneens menig
buitenkeuken.
Martijn Huntink
(33) Chef van
(vlees) restau
rant Steak'm in
Didam.
Huub Meijer (55)
Zelfverklaarde
'meesterlekker-
bek' met in de tuin
drie barbecues.
Het is hartje zomer, dus tijd voor
ijs! Je hebt vast een favoriete ijssa-
lon in de buurt, maar waarom zou
je het niet zelf maken? Met een
eigen ijsmachine maakt je het zo
gezond of ongezond als je zelf wil.
Ijsmachines zijn grof
weg in te delen in
twee categorieën. Bij
de machines met
koelelement moet je
ruim van tevoren de
ijsemmer in de vriezer
laten koelen.
Deze apparaten zijn
over het algemeen
wat simpeler en klei
ner, maar ook goed
koper. Na één keer ijs
maken kan je niet di
rect gaan voor lading
nummer 2, de emmer
moet dan opnieuw
zo'n acht uur in de
vriezer.
Zelfvriezende machi
nes regelen de koe
ling zelf dankzij een
compressor aan
boord. Deze ijsmakers
zijn groter, zwaarder
en ook duurder.
Wie serieus aan de
slag wil met ijs zal
eerder voor zo'n
exemplaar gaan. Je
ziet de meerprijs
terug in de mogelijk
heden en de kwaliteit
van het ijs.
Het panel van Beste-
product.nl beoordeelt
de machines op ge
bruiksgemak, bouw-
kwaliteit, design, prijs
en als belangrijkste
factor: de smaak en
structuur van het ijs.
Voor iedere porte
monnee valt er geluk
kig iets te kiezen.
Deze drie modellen
presteren goed.
—Tom Haze
Zie ook
besteproduct.nl