GELDSGOED Verzuim Heerlijk ijs met je eigen machine Waarvan Akte Goeie koop 24 Barbecue De kolen waren lange tijd kampioen. Maar steeds meer buitenkoks kiezen voor een gezondere gasbarbecue. Ons panel keurt zestien modellen. Waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk, opgetekend door Johan Nebbeling. Ik was hem vergeten, maar nu zie ik mijnheer Van D. weer voor me. Een selfmade zakenman van middelbare leeftijd, die een buitenhuis aan de plassen wil kopen. Hij is eigenaar van een staalbedrijf, een Besloten Vennootschap waar van hij alle aandelen bezit en wil geld uit zijn bedrijf halen om de aankoop te bekostigen. Dat mag, maar dan moet hij tot 25 procent in komstenbelasting betalen. Daarom leent Van D. het benodigde geld van zijn eigen bedrijf in de vorm van een hypotheek, tegen een relatief lage rente. Met zijn buitenhuis als onderpand wordt de bv hypotheeknemer. Jaarlijks lost Van D. af met dividend uit zijn bv, tot de lening is af betaald. De laatste keer dat ik hem spreek, heeft hij zijn onderneming verkocht. Daarna ver dwijnt hij uit beeld. Mijnheer Van D. komt mij weer in gedachten als zijn neef zich meldt. Hij is overleden en de neefis zijn enige erfgenaam. Die heeft het bui tenhuis verkocht. Dat wil zeggen: hij heeft een koopovereenkomst gesloten. Maar er blijkt dat er nog een hypotheekrecht rust op de woning rust. Kennelijk heeft mijnheer Van D. destijds ver zuimd de hypotheek uit het Hypotheekregister van het Kadaster te laten uitschrijven, zoals ik hem had geadviseerd. Nu zit de neef met de ge bakken peren: met dat hypotheekrecht kan hij het huis niet leveren en is de kans groot dat de koper een schadever goeding eist. Dat kan aardig oplopen: 10 pro cent van de koopsom of, nog kostbaarder, 1 pro mille van de koopsom Hp hvnnthppk voor elke dag dat de ver" Ut; liypuineöK koper niet kan leveren. van mijnheer opgesteld. Kan ik iets geworden doen? Jawel. Als blijkt dat de lening is terugbe taald, kan ik de hypotheek laten uitschrijven uit het Kadaster. Daarvoor heb ik een handtekening nodig van de hypotheeknemer. Maar wie moet die zetten? Mijnheer Van D. is overleden, zijn bv diverse keren doorverkocht en daarna geliqui deerd. De hypotheek is een spookhypotheek waarvoor niemand meer verantwoordelijk is. De neef rest alleen nog een gang naar de rech ter. Die moet een vereffenaar aanstellen die de al lang opgedoekte bv weer even in het leven roept, alleen om de hypotheekakte uit het register te kunnen schrappen en zo de weg voor verkoop vrij te maken. Het inschakelen van een advo caat en een notaris, de rechtbank- kosten: dat gaat in de papieren lo pen. En ik bedenk me voor de zoveelste keer dat ook een klein verzuim nog jaren later grote gevolgen kan hebben. Het kan voorkomen dat Huub Meijer om half vier 's nachts ineens wordt wak ker geschud door zijn vrouw. Inbre kers? Nee, de barbe- cue-app op zijn telefoon slaat alarm. Het sein dat buiten het vlees op tem peratuur is. Dus jas aan. Slippers aan. Hup, de tuin in. „Geloof me, zo'n var- kensnek smaakt geweldig lekker als je hem een uur of 24 laat garen op kersenhout. Als het moet ga ik daar in het holst van de nacht mijn bed voor uit. Vind ik geweldig." Wie 's zomers nog zit te klooien met aanmaakblokjes, haperende aan stekers en uit wanhoop een scheutje spiritus, doolt rond in prehistorische barbecuetijden. Een beetje liefhebber staat tegenwoordig achter een bui tenkeuken; eventueel incluis een app Een gasbarbecue veroorzaakt nu eenmaal minder giftige rookdeeltjes die de tussenstand qua temperatuur en propaangasgebruik toont. Je kunt het zo gek maken als je wilt, beamen de vier fervente grilmeesters uit ons panel. „De laatste jaren zag je de po pulariteit van de kamado, het kera- mieken barbecue-ei", weet Arjan Olsder van debestebbq.nl. „Nu krijg je de cortenstalen barbecues, bijna op statafelformaat. Prijskaartje? Och, je zit zo aan de 2600 euro." ONS PANEL Alleen op het bestek is vandaag be spaard. De speklapjes gaan met de handen naar de tanden. Caveman style, aldus het panel. Vleesfestijn Hebben de vier buitenkoks een favo riet slag barbecue? Diep van binnen zijn het nog altijd echte 'houtmen sen' erkennen ze. Maar ook de ach tertuincarnivoor houdt anno 2018 re kening met zijn gezondheid. „Een gasbarbecue veroorzaakt minder rook", legt Olsder uit. „En daarmee ook minder pak's (polycyclische aro matische koolwaterstoffen, red.), de rookdeeltjes die kanker kunnen ver oorzaken." „Ik ben om die reden een pure gas- kok geworden", geeft Henk van Zwam toe. „Dan offer ik die lekkere houtsmaak en -geur maar op." Wekenlang testte het viertal zes tien gasbarbecues, verzameld door vergelijkingssite besteproduct.nl. De vijf favorieten worden vandaag nog maals aangezwengeld. Terwijl ze op warmen - zo gepiept - worden trots de foto's en herinneringen uitgewis seld van eerdere vleesfestijnen. Geen zwartgeblakerde burgers natuurlijk. Wel kalfsmedaillonnetjes. Bavette. In whisky gestoofde kippendijtjes. Vetvlammen Als de eerste zalmmoten eenmaal achter de kiezen zijn, wordt nog eens flink op de testresultaten gekauwd. Het panel heeft ondermeer gebruik en schoonmaakgemak, materiaal keuze, design en veiligheid tegen het licht gehouden. Slechte barbecues zitten er niet tussen, is de conclusie. Maar de de tails maken nog altijd het nodige ver schil. Gammele wielen, te dunne deurtjes of een plaatje waarop de vleessappen blijven liggen - en dus woensdag 4 juli 2018 GO De neef wendt zich tot is een spook- mij, omdat ik destijds hypotheek de hypotheekakte heb Vanwege beroepsgeheim zijn geen namen vermeld. Reageren? johan.nebbeling@persgroep.nl Gezond (er) grillen op gas Matthijs Meeuwsen —Arjan Olsder Arjan Olsder (36) Barbecue expert van just- forkoks.nl en debestebbq.nl. Henk van Zwam (66) Test voor debestebbq.nl eveneens menig buitenkeuken. Martijn Huntink (33) Chef van (vlees) restau rant Steak'm in Didam. Huub Meijer (55) Zelfverklaarde 'meesterlekker- bek' met in de tuin drie barbecues. Het is hartje zomer, dus tijd voor ijs! Je hebt vast een favoriete ijssa- lon in de buurt, maar waarom zou je het niet zelf maken? Met een eigen ijsmachine maakt je het zo gezond of ongezond als je zelf wil. Ijsmachines zijn grof weg in te delen in twee categorieën. Bij de machines met koelelement moet je ruim van tevoren de ijsemmer in de vriezer laten koelen. Deze apparaten zijn over het algemeen wat simpeler en klei ner, maar ook goed koper. Na één keer ijs maken kan je niet di rect gaan voor lading nummer 2, de emmer moet dan opnieuw zo'n acht uur in de vriezer. Zelfvriezende machi nes regelen de koe ling zelf dankzij een compressor aan boord. Deze ijsmakers zijn groter, zwaarder en ook duurder. Wie serieus aan de slag wil met ijs zal eerder voor zo'n exemplaar gaan. Je ziet de meerprijs terug in de mogelijk heden en de kwaliteit van het ijs. Het panel van Beste- product.nl beoordeelt de machines op ge bruiksgemak, bouw- kwaliteit, design, prijs en als belangrijkste factor: de smaak en structuur van het ijs. Voor iedere porte monnee valt er geluk kig iets te kiezen. Deze drie modellen presteren goed. —Tom Haze Zie ook besteproduct.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 24