Bloktijden brug duperen treinreizigers
7
ZUURDESEMBROOD MIDDELBURG
Na een jaar thuis
proberen en
meerdere stages
lukt het Luuk
Brilman nu goed
zuurdesembrood
te bakken.
Gewoon lekker brood, zegt
Saskia Vermeulen als ze
met een roggekrenten- en
een speltbrood Luuks Brood Pa
tisserie aan Plein 1940 verlaat. Ze
koopt sinds enkele maanden daar
omdat zij en haar man 'van echt
brood houden'.
Aron Visser ontdekte een paar
weken geleden de winkel van
Luuk Brilman en Anneke Kempe.
Hij woonde lang in Haarlem en
had daar een ruime keus uit bak
kers die zuurdesembrood verkoch
ten. „Die miste ik hier. Tot ik van
deze zaak hoorde", zegt hij als hij
op zijn fiets stapt met een wit
brood en twee croissants. „Nu
kom ik hier om mezelf en mijn
vriendin te verwennen met echt
ambachtelijk brood."
Een halfjaar geleden opende
Luuk Brilman zijn zaak aan Plein
1940. Hij is opgeleid als kok en tij
dens zijn werk verdiepte hij zich
steeds meer in brood. „Ik ben
enorm geïnteresseerd in eten, dat
houdt nergens op. Zo ben ik ook
zelf gaan experimenteren met
zuurdesembrood omdat het echt
lekker is." Het kostte hem ruim
een jaar om te leren hoe je zonder
gist zulk brood maakt.
„Want het is best een lastig pro
ces. Daarom volgde ik ook cursus
sen en liep ik stage bij meerdere
bakkers." Met succes want hij
scoorde enkele weken geleden
hoog tijdens de eerste Neder
landse zuurdesembroodproeverij.
In de categorie 'Experimenteel
Brood' behaalde hij de derde
plaats. Bij 'Speltbrood' zelfs een
gedeelde tweede plek. Brilman:
„Wij zijn een van de weinige bak
kers in Zeeland die nog op locatie
bakken. Wij maken alles zelf. Wij
maken brood met behulp van wa
ter, meel, zout en soms wat pitjes.
Meer niet. Wij voegen geen rare E-
nummers toe om het langer houd
baar te maken. Dit natuurlijke
brood heeft de toekomst."
Het bakken van zuurdesem
brood past in een trend waarbij
Ik ben zelf gaan
experimenteren
omdat het brood
echt lekker is
consumenten kiezen voor kwali
teit. De smaak van dit brood is be
ter dan die van gistbrood, is beter
verteerbaar en ook nog eens voed
zamer. Bovendien lijkt het brood
dat Brilman en tal van collega's
maken, in niets meer op het oude
Duitse zuurdesembrood waarmee
je, bij wijze van spreken, een sche
del van een stier mee kon inslaan.
Brilman: „Mensen zeggen wel
eens dat ze in Frankrijk zulk lekker
brood aten. Dat is dus zuurdesem-
boord. Gewoon lekker met een
knapperige korst."
Foodblogger en diëtiste Wendy
Walrabenstein prijst ook het eten
van dit soort brood aan. Ze somt in
een van haar blogs zelfs tien rede
nen op. Onder meer: „Bevat meer
vitamine-B, zorgt voor betere op
name mineralen, houdt insuline
onder controle, is goed voor de
darmen, bevat minder acrylamide
en helpt gluten af te breken."
Brilman ziet dat het aantal klan
ten langzaam toeneemt. Hij komt
uit Wissenkerke en koos voor
Middelburg 'omdat deze stad toch
het hipste van Zeeland is'.
Hij vindt het werk nog wel
spannend omdat hij elke dag rond
12.00 uur al aan de slag moet met
het brood voor de volgende dag.
„Want ons deeg moet lang rijzen.
Het is een arbeidsintensief pro
ces."
Bij de invoering van nieuwe blok
tijden was het de bedoeling dat de
bussen net op tijd bij het station
van Vlissingen zouden zijn, maar
volgens de LPV-fractie zijn veel
treinreizigers vaak - zelfs als ze ren
nen - een paar minuten te laat om
hun trein te halen.
Middelburgers profiteren van
een kortere blauwe golf, maar Vlis-
singers zijn de klos, schrijft fractie
voorzitter John Doorns aan het col
lege van Burgemeester en Wethou
ders.
Provincie
De LPV roept het college op de pro
vincie te overtuigen de voor Vlis
singen nadelige wijzigingen van de
bloktijden terug te draaien.
Gedeputeerde Harry van der
Maas wist tot gisteren niet dat Vlis
singse treinreizigers gedupeerd
worden door de nieuwe wachttij
den voor het wegverkeer. De gede
puteerde benadrukt dat bij het in
voeren van de nieuwe regeling 'ge
poogd is rekening te houden met
alle belangen'.
„Op papier zou het moeten klop
pen en zou ervoor busreizigers vol
doende tijd zijn de trein te halen",
laat Van der Maas weten. „Als dat
niet zo is, moeten we de bloktijden-
regeling misschien heroverwegen.
Maar de nieuwe bloktijden moeten
even de tijd krijgen zich in de prak
tijk te bewijzen. En mensen moe
ten gelegenheid krijgen aan de ver
anderingen te wennen en er op in
te spelen."
Problemen
Gedeputeerde Harry van der Maas
verwacht dat begin september dit
jaar duidelijk is of weggebruikers,
beroeps- én pleziervaarders baat
hebben bij de nieuwe bloktijden.
Hij rekent er op dat tegen die tijd
ook duidelijk is of er al dan niet
problemen blijven voor de gebrui
kers van de Keersluisbrug in Vlis
singen.
vrijdag 29 juni 2018
WA
'Water, meel, zout en soms pitjes'
Emile Calon
Middelburg
- Luuk Brilman, bakker
Treinreizigers komen regelmatig
te laat bij het Vlissingse station,
omdat ze in de bus voor de
Keersluisbrug staan te wachten.
Oorzaak is de verandering van
de bloktijden.
René Hoonhorst
Vlissingen
Reizigers met de bus staan door de nieuwe bloktijden geregeld
voor de Keersluisbrug te wachten, foto lex de meester
Luuk Brilman: „Wij zijn een van de weinige bakkers in Zeeland die nog op locatie bakken." foto lex de meester