Bloktijden brug duperen treinreizigers 7 ZUURDESEMBROOD MIDDELBURG Na een jaar thuis proberen en meerdere stages lukt het Luuk Brilman nu goed zuurdesembrood te bakken. Gewoon lekker brood, zegt Saskia Vermeulen als ze met een roggekrenten- en een speltbrood Luuks Brood Pa tisserie aan Plein 1940 verlaat. Ze koopt sinds enkele maanden daar omdat zij en haar man 'van echt brood houden'. Aron Visser ontdekte een paar weken geleden de winkel van Luuk Brilman en Anneke Kempe. Hij woonde lang in Haarlem en had daar een ruime keus uit bak kers die zuurdesembrood verkoch ten. „Die miste ik hier. Tot ik van deze zaak hoorde", zegt hij als hij op zijn fiets stapt met een wit brood en twee croissants. „Nu kom ik hier om mezelf en mijn vriendin te verwennen met echt ambachtelijk brood." Een halfjaar geleden opende Luuk Brilman zijn zaak aan Plein 1940. Hij is opgeleid als kok en tij dens zijn werk verdiepte hij zich steeds meer in brood. „Ik ben enorm geïnteresseerd in eten, dat houdt nergens op. Zo ben ik ook zelf gaan experimenteren met zuurdesembrood omdat het echt lekker is." Het kostte hem ruim een jaar om te leren hoe je zonder gist zulk brood maakt. „Want het is best een lastig pro ces. Daarom volgde ik ook cursus sen en liep ik stage bij meerdere bakkers." Met succes want hij scoorde enkele weken geleden hoog tijdens de eerste Neder landse zuurdesembroodproeverij. In de categorie 'Experimenteel Brood' behaalde hij de derde plaats. Bij 'Speltbrood' zelfs een gedeelde tweede plek. Brilman: „Wij zijn een van de weinige bak kers in Zeeland die nog op locatie bakken. Wij maken alles zelf. Wij maken brood met behulp van wa ter, meel, zout en soms wat pitjes. Meer niet. Wij voegen geen rare E- nummers toe om het langer houd baar te maken. Dit natuurlijke brood heeft de toekomst." Het bakken van zuurdesem brood past in een trend waarbij Ik ben zelf gaan experimenteren omdat het brood echt lekker is consumenten kiezen voor kwali teit. De smaak van dit brood is be ter dan die van gistbrood, is beter verteerbaar en ook nog eens voed zamer. Bovendien lijkt het brood dat Brilman en tal van collega's maken, in niets meer op het oude Duitse zuurdesembrood waarmee je, bij wijze van spreken, een sche del van een stier mee kon inslaan. Brilman: „Mensen zeggen wel eens dat ze in Frankrijk zulk lekker brood aten. Dat is dus zuurdesem- boord. Gewoon lekker met een knapperige korst." Foodblogger en diëtiste Wendy Walrabenstein prijst ook het eten van dit soort brood aan. Ze somt in een van haar blogs zelfs tien rede nen op. Onder meer: „Bevat meer vitamine-B, zorgt voor betere op name mineralen, houdt insuline onder controle, is goed voor de darmen, bevat minder acrylamide en helpt gluten af te breken." Brilman ziet dat het aantal klan ten langzaam toeneemt. Hij komt uit Wissenkerke en koos voor Middelburg 'omdat deze stad toch het hipste van Zeeland is'. Hij vindt het werk nog wel spannend omdat hij elke dag rond 12.00 uur al aan de slag moet met het brood voor de volgende dag. „Want ons deeg moet lang rijzen. Het is een arbeidsintensief pro ces." Bij de invoering van nieuwe blok tijden was het de bedoeling dat de bussen net op tijd bij het station van Vlissingen zouden zijn, maar volgens de LPV-fractie zijn veel treinreizigers vaak - zelfs als ze ren nen - een paar minuten te laat om hun trein te halen. Middelburgers profiteren van een kortere blauwe golf, maar Vlis- singers zijn de klos, schrijft fractie voorzitter John Doorns aan het col lege van Burgemeester en Wethou ders. Provincie De LPV roept het college op de pro vincie te overtuigen de voor Vlis singen nadelige wijzigingen van de bloktijden terug te draaien. Gedeputeerde Harry van der Maas wist tot gisteren niet dat Vlis singse treinreizigers gedupeerd worden door de nieuwe wachttij den voor het wegverkeer. De gede puteerde benadrukt dat bij het in voeren van de nieuwe regeling 'ge poogd is rekening te houden met alle belangen'. „Op papier zou het moeten klop pen en zou ervoor busreizigers vol doende tijd zijn de trein te halen", laat Van der Maas weten. „Als dat niet zo is, moeten we de bloktijden- regeling misschien heroverwegen. Maar de nieuwe bloktijden moeten even de tijd krijgen zich in de prak tijk te bewijzen. En mensen moe ten gelegenheid krijgen aan de ver anderingen te wennen en er op in te spelen." Problemen Gedeputeerde Harry van der Maas verwacht dat begin september dit jaar duidelijk is of weggebruikers, beroeps- én pleziervaarders baat hebben bij de nieuwe bloktijden. Hij rekent er op dat tegen die tijd ook duidelijk is of er al dan niet problemen blijven voor de gebrui kers van de Keersluisbrug in Vlis singen. vrijdag 29 juni 2018 WA 'Water, meel, zout en soms pitjes' Emile Calon Middelburg - Luuk Brilman, bakker Treinreizigers komen regelmatig te laat bij het Vlissingse station, omdat ze in de bus voor de Keersluisbrug staan te wachten. Oorzaak is de verandering van de bloktijden. René Hoonhorst Vlissingen Reizigers met de bus staan door de nieuwe bloktijden geregeld voor de Keersluisbrug te wachten, foto lex de meester Luuk Brilman: „Wij zijn een van de weinige bakkers in Zeeland die nog op locatie bakken." foto lex de meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 35