HART&ZIEL
Zonder koolhydraten
haperen je darmen
27
1. Obstipatie
Veel mensen hebben de afgelopen
jaren koolhydraten van hun menu
geschrapt. Ze willen minder suiker
eten en omdat suiker een koolhy
draat is hebben ze ook andere meer
complexe koolhydraatbronnen over
boord gegooid, zoals brood.
De gedachte erachter is dat minder
koolhydraten zorgen voor onder
meer een stabielere bloedsuikerspie-
gel en gewichtsverlies. De geraffi
neerde soorten zoals kristalsuiker,
die je vindt in snoep, gebak en fris
drank, kun je inderdaad het best zo
min mogelijk eten, zegt Patricia
Schutte van het Voedingscentrum.
„De voedingswaarde van suiker is
laag. Maar wie ook onbewerkte kool
hydraten links laat liggen, zoals vol
koren rijst, pasta en brood, krijgt op
den duur te weinig vezels binnen. In
dat geval verslechtert de darmflora,
waardoor je ontlasting minder zacht
wordt. Met als vervelend gevolg ob
stipatie, oftewel verstopping."
2. Dikke darmkanker
Er ontstaan ook ernstigere klachten
als de darmflora bij gebrek aan vezel
rijke koolhydraten achteruitgaat. Dit
zegt Fred Brouns, emeritus hoog-
Door de
verminderde
inname van
vezels
functioneert
je afweer
minder goed
leraar Innovatie in Gezonde Voeding
aan de Universiteit Maastricht. On
langs schreef hij een sartikel over het
nut van koolhydraatarme diëten. Hij
stelt dat een gezonde balans van bac
teriën in de darmen mede afhanke
lijk is van koolhydraten - voedings
vezels - die worden gefermenteerd.
Vezels fermenteren in bijvoorbeeld
korte-keten vetzuren die de darm ge
zond houden. Een gebrek aan com
plexe suikers verhoogt het risico op
darmontstekingen en darmziekten.
Zelfs het risico op dikke darmkanker
stijgt.
Sommige voorstanders van kool
hydraatarme diëten stellen dat de
mens tienduizenden jaren geleden
ook weinig koolhydraten at, aldus
Brouns. Dit zogeheten paleodieet zou
voornamelijk vetrijk zijn geweest
dankzij veel vlees en vis. Uit onder
zoek blijkt dat dit dieet ook veel
koolhydraten bevatte.
3. Hart- en
vaatziekten
Wie weinig koolhydraten op het
menu zet, gaat vooral meer vetten
eten en mogelijk ook meer eiwitten,
de andere twee hoofdbestanddelen
van onze voeding. Alleen: eet je meer
vetten, dan krijg je meestal ook meer
verzadigde vetten binnen die de kans
op diabetes en hart- en vaatziekten
doen toenemen. Verzadigde vetten
zitten bijvoorbeeld in vet vlees,
roomboter, palmolie en kokosolie.
Strenge diëten schrijven hooguit
50 gram koolhydraten per dag voor.
Dat is echt veel te weinig volgens
Brouns. De wereldwijde aanbevelin
gen zijn momenteel om zo'n 50 pro
cent van je voeding uit koolhydraten
te laten bestaan. Iets minder kool
hydraat en wat meer vet kan volgens
hem geen kwaad. Voor beide is 40
procent van de dagelijkse energie-
inname wellicht ideaal, mits je kwa
litatief gezonde bronnen kiest.
4. Vaker ziek
Pik je ineens van alles op? Ook dit
kan te maken hebben met een kool-
hydraatarm menu. Je weerstand te
gen ziekte kan erdoor afnemen. Door
de verminderde vezelinname en de
invloed daarvan op de darmen, func
tioneert het immuunsysteem min
der goed. De productie van sommige
vitaminen neemt af (A, D, K) en je
neemt minder mineralen en spoor-
elementen op.
Gelukkig treden deze schadelijke
gevolgen lang niet bij iedereen op.
Alleen al omdat het op de lange ter
mijn niet is vol te houden. Brouns:
„Je kunt daarom beter matige veran
deringen doorvoeren, want die zijn
haalbaarder."
Kies voor minder geraffineerde
suiker en koolhydraten en meer on
bewerkte koolhydraatbronnen, zoals
zilvervliesrijst, volkoren producten,
groenten en fruit. En eet minder ver
zadigde vetten en meer onverzadigde
vetten. Vis bijvoorbeeld en plantaar
dige oliën zoals olijf-, raapzaad- of
zonnebloemolie.
Stress vormt brein
van kind sneller
RISICO'S
Millennial krijgt
het zwaarder
Dankzij je geloof
leef je jaren langer
Lowcarb Omdat suiker
dik maakt, stappen veel
mensen over op een
koolhydraatarm dieet.
Hoe reageert je lichaam
daarop? Vier mogelijke
gevolgen van zo'n dieet.
dinsdag 26 juni 2018
GO
Carin Röst
UITGEZOCHT
Stress tijdens de kindertijd
zorgt ervoor dat de hersens
eerder volwassen worden.
Dat blijkt uit onderzoek van
Karin Roelofs aan de Rad
boud Universiteit in Nijmegen.
Als we volwassen worden,
ontstaan permanente zenuw
paden in ons brein. Als jonge
kinderen een nare ervaring
meemaken, zoals familiepro
blemen, ontstaan deze ze
nuwpaden eerder in de puber
tijd. Bij pubers die negatieve
sociale ervaringen meemaken
gebeurt juist het tegenoverge
stelde, ontdekt Roelofs. Hun
hersenen ontwikkelen zich
langzamer.
De millennialgeneratie is
minder gezond op mid
delbare leeftijd dan hun
ouders waren, voorspel
len Britse onderzoekers
van The Health Founda
tion. Het ontbreekt veel
millennials, geboren tus
sen 1980 en 2000, aan
de benodigdheden voor
een stabiel leven, zoals
een vaste baan, financiële
zekerheid en makkelijk
verkrijgbare woningen.
Dit leidt tot onzekerheid
en stress, wat de kans
vergroot op gezondheids
klachten.
RELIGIE
Een religieuze overtuiging
doet langer leven, beweert
Amerikaans onderzoek in
vakblad Social Psychology
and Personality Science.
Door overlijdensberichten te
bestuderen, ontdekten onder
zoekers dat religieuze men
sen gemiddeld vier jaar ouder
worden dan niet-religieuzen.
De onderzoekers weten niet
zeker waarom dit is, maar ver
moeden dat rituelen als kerk
diensten, gebed en meditatie
stress verlagen. Ook kan het
geloof het gevoel geven niet
van de sociale norm af te wij
ken.