8 Gezin wil kinderen bewust maken van herkomst voedsel met Doehetzelfkip.nl Het gezin Beks krijgt eieren van een boer, brengt kuikens groot en aan het eind is daar de beslissing over leven en dood. Zet Jeroen het mes in zijn kippen of niet? Twaalf weken volgen we hem en zijn dilemma. Als de eieren in de broed machine liggen, laat Je roen Beks (44), hobby kok en vader van Tijmen en Loïs, zijn vrouw Mar jolein zien hoe het af zal lopen. De knuppel en het mes liggen klaar. Jeroen zit op zijn hurken, doet voor hoe hij de kippen knock-out zal slaan en dan de kop eraf zal snijden. Daarna gaat de kip ondersteboven in de trechter. Zo vang je het bloed op. Kan dat niet anders, vraagt Marjolein zich hardop af. Jeroen weet het ook nog niet exact. Maar ze hebben instructies gekregen op papier. Ik denk dat ik het wel kan, zegt hij. Het is week een van het project Doehet- zelfkip.nl. Wie meedoet, weet dat er geen ontkomen aan is. Je krijgt een ei van een boer, brengt het kuiken groot en aan het eind slacht je de kip. Het gezin Beks eet niet elke dag vlees, maar wel vaak. Ook Jeroen haalde achteloos een bakje kip uit de supermarkt, maar is zich bewuster geworden van de herkomst van voeding. Jeroen vindt dat zijn gezin daarom ook kennis moet maken met de slacht. In militaire dienst heeft hij wel eens een konijntje moeten doden. Dat konijntje was twee dagen bij hem en kreeg een knuppel op zijn kop. Op een zachte plek op het hoofd, was de instructie. En dan een mes langs de strot. Anders heb je geen eten. Hij kijkt naar zijn kinderen, die door het huis stuiteren van opwinding. Tijmen (10) wil het niet zien als papa de kippen slacht. Hij kan niet tegen bloed. „Papa, jij gaat het sowieso wel doen, he? Jij vindt het toch in teressant?" „Ja, papa gaat dat doen." Jeroen laat de keuze aan zijn kinderen of ze ook bij het doden willen zijn. Broedmachine Al twee weken houdt de broedmachine op het dressoir in de woonkamer de eieren op een temperatuur van ruim 37 graden Cel sius. Tijmen en Loïs drukken hun neuzen tegen de broedmachine. Het bruine ei be weegt, zegt Tijmen tegen Jeroen. Hij kijkt ook in het bakje en wijst naar het middelste ei, dat groter is dan de andere 2 eieren. Het lijkt hem leuk als dat een tweelingkip is. Jeroen heeft zijn kinderen min of meer verboden de kippen een naam te geven. „Kip 1 en Kip mag wel toch?", vraagt Loïs. „Dat zijn wel namen en dat is niet goed van wege dat hechten", zegt Tijmen. Loïs heeft de oplossing. „Dan kunnen we ze wel een naambordje omhangen, pap." Het is drie weken na de eieradoptie en het eerste kuiken heeft een gaatje geprikt. Je roen maakt een filmpje van een donzig schepseltje dat zich probeert te ontdoen van een eierschaal. Een uur of zes later is ook kuiken nummer twee uit het ei. Het derde blijkt niet te bestaan, het ei blijft een ei. Dinsdag 1 mei. De kuikens zijn nu negen dagen oud. Nog zeven weken tot de slacht. Jeroen is verbaasd dat de kuikens zoveel herrie maken. De kinderen hebben ze toch een naam gegeven: Kuikentje Piep en me neer Piep. Ze zitten op het hoofd van Tij men en poepen op de bank als hij en zijn zus ze stiekem op de bank zetten. Jeroen vindt ze schattig. Mooi ook dat ze als gezin voor de nieuwe huisgenoten zorgen. Marjo lein spookt 's nachts om 4 uur door het huis, gewekt door iets wat klinkt als een brand alarm. Maar het blijkt een van de kuikens te zijn, die op de waterbak staat, en er niet meer af durft. Nog zes weken. Jeroen denkt dat hij het gaat doen, dat slachten, maar wil er iemand bij hebben voor de begeleiding. Het geeft vast nogal een rotzooi thuis. En wat als hij halverwege terugdeinst? Of als er iets fout gaat? Dat mag, vindt Jeroen, niet ten koste gaan van de kippen. Hij belt met de betrok ken boer. Die slacht vaker een fazant, 'geen enkel probleem', maar begrijpt Jeroen wel. Hij regelt begeleiding en het hoeft niet bij hem thuis of in de tuin. Jeroen is opgelucht. De kuikens verliezen het zachte dons en hebben her en der veren. Het zijn nu een kip en een haan geworden. In de kippen vleesindustrie was de haan al na een dag ge dood, want aan mannetjesdieren zit te wei nig vlees. Ze zijn bijna vier weken, en dat betekent dat de kip nu een delicatesse is, een piepkuiken. Nog een maandje. Ze zijn niet meer zo We doen het niet thuis. De rotzooi. Al dat bloed. We zijn geen slachthuis donderdag 21 juni 2018 GO Van ei tot kipfilet Ellen Willems Vught - Jeroen Beks

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 8