Britse overheid geeft zieke jongen cannabisolie terug 1 it 8 Het blijft altijd spannend als ik buiten de deur eet HERXAMEN TRAININGEN Terwijl geslaagde middelbare scholieren zich afgelopen weekend schor feestten, zaten duizenden anderen met de neus in de boeken in een klaslokaal. Met een herexamentraining hopen ze alsnog hun diploma te halen. De allergie informatie op etiketten schiet vaak tekort. Voor mensen met een allergie kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Merel Hogendoorn (29), die sinds haar geboorte allergisch is voor melk, eieren, noten en pinda's, weet hoe belangrijk correcte in formatie op etiketten is. „Ik check van tevoren altijd de ingrediën ten. En als ik uit eten ga, vraag ik het restaurant altijd om rekening te houden met mijn allergie." Meestal gaat dat goed, behalve begin dit jaar. In het bedrijfsres taurant kreeg ze een heftige aller gische reactie na het eten van een wrap, waar op het etiket stond dat er geen risico was. Ze kreeg enorme jeuk, een prikkelend ge voel in haar mond en werd be nauwd. Thuis gebruikte ze de epipen voor een injectie, die ze met haar noodmedicatie stan daard bij zich heeft. Sporen Veel bedrijven vermelden nu standaard bij alle producten: 'kan sporen van bevatten' of'is ge maakt in een fabriek waar ook worden verwerkt'. Soms uit angst voor schadeclaims. „Over het al gemeen is de informatie op eti ketten beter en duidelijker ge worden", vindt Merel. „Maar met een zin als 'kan sporen van be vatten' kan ik niks. Dat is meer een standaardboodschap van de fabrikant om zich in te dekken dan dat het daadwerkelijk een ri sico is. Ik negeer die waarschu wing meestal, want ik weet niet wat het voor mij betekent." Dat doen veel patiënten, blijkt uit het onderzoek van TNO en UMC Utrecht. Toxicoloog en on derzoeker Geert Houben: „Het ontbreken van een waarschu wing is bijna net zo'n groot pro bleem als het negeren van de in formatie. Juist omdat de informa tievoorziening op etiketten te weinig houvast biedt, is elke maaltijd en elke hap in potentie gevaarlijk." Europa heeft miljoe nen euro's geïnvesteerd in onder zoeken naar voedselallergie. Met de resultaten wordt niks gedaan, zegt Houben, terwijl er een op- lossing voor het probleem is. De Nederlandse onderzoekers hebben van ruim 3000 patiënten in kaart gebracht hoe gevoelig ze zijn voor allergenen. Op basis daarvan is een berekening ge maakt van een veilige en accepta bele hoeveelheid onbedoelde al lergenen in een product. Bedrij ven kunnen zo per product bepa len of een waarschuwing op het etiket nodig is. „Zit je onder die norm, dan hoefje niet te waar schuwen, want dan is de kans op een allergische reactie heel klein en mocht er een reactie zijn dan is die mild. Er zijn veel momen ten en plekken waar allergenen een productstroom in kunnen sluipen. Dat is onmogelijk te ver mijden. Afwezigheid van allerge nen kun je niet honderd procent garanderen. We moeten accepte ren dat er altijd een risico is." Chaos Het systeem wordt al sinds 2012 in Australië en Nieuw-Zeeland toegepast en inmiddels door be drijven en overheden, waaronder Nederland. Houben: „Maar elk land doet het op een andere ma nier. Omdat er geen regels zijn, weten bedrijven niet wat ze er mee aan moeten. Zonder coördi natie vanuit Europa wordt de chaos groter." Een voedselallergie heeft grote impact op het dagelijks leven van patiënten, en op die van de omge ving, zoals het gezin. Merel: „Het blijft altijd spannend als ik buiten de deur eet. Ik neem overal mijn eigen lunchpakket mee. Of ik overleg van tevoren. Ik moet mensen kunnen vertrouwen." Merel zal met haar allergie moeten leven, maar ze voelt zich niet beperkt. „Het is niet zo dat ik weinig kan eten. Ik kook veel verse producten. In de super markt weet ik precies wat ik moet hebben. De laatste jaren worden de allergische reacties wel hefti ger. Dat baart me wel eens zor gen. Als zoiets gebeurt, is het toch een aanslag op mijn lichaam." LONDEN De Britse autoriteiten hebben na alle ophef in Engeland de medicinale cannabisolie vrij gegeven die ze hadden geconfis queerd van een epileptische jon gen. De jongen belandde in het ziekenhuis na verschillende aan vallen. De zaak wakkert de discussie over het medicinaal gebruik van cannabis in Groot-Brittannië aan. De 12-jarige Billy Caldwell was met zijn moeder naar Canada ge reisd om cannabisolie te halen, nadat het ministerie van Bin nenlandse Zaken zijn arts had gesommeerd te stoppen met het voorschrijven van de olie. Toen ze terugvlogen naar Lon den, namen douanebeambten hun voorraad in beslag. Billy ge bruikt de olie sinds 2016. De jongen werd vrijdag in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij verschillende aanvallen had gehad. Zijn moeder zei dat de epileptische aanvallen van haar zoon, die fataal kunnen aflopen, terugkeerden nadat het middel door de douane was geconfis queerd. Ze vroeg zaterdag aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de medicatie vrij te geven. „Het medicijn is vrijgegeven door het ministerie en zal bij het ziekenhuis worden afgeleverd", zei een woordvoerder van moe der Charlotte Caldwell in een verklaring aan de media. Het ministerie van Binnen landse Zaken kon nog geen reac tie geven op de opname van Billy in het ziekenhuis. Het had eerder al gezegd dat het meevoelt met de benarde situatie waarin de jongen verkeert, maar dat de overheid de plicht heeft om te verhinderen dat verboden stof fen Groot-Brittannië binnenko men. Lijst 1 Volgens de Britse wetgeving staat cannabis op lijst 1, wat bete kent dat het geen therapeutische waarde heeft. Geneesmiddelen van lijst 1 kunnen worden ge bruikt voor onderzoeksdoelein den en klinische proeven, maar alleen onder licentie van het mi nisterie van Binnenlandse Za ken. De familie Caldwell, die nor maal gesproken in Noord-Ier- land woont, heeft de steun ge kregen van parlementsleden van diverse politieke partijen. Iedereen omhelsde Jasper (18) toen hij op school was om in te schrijven voor een herexamen. Ze feliciteer den hem met zijn diploma. Het was een vreemde situ atie, want Jasper is nog he lemaal niet geslaagd. De examen kandidaat kreeg afgelopen woens dag een vervelend telefoontje: hij moet herexamen doen. „Ik kwam 0,3 punt tekort voor wiskunde B", vertelt hij. De boodschap was een klap in zijn gezicht. Natuurlijk weet Jas per dat wiskunde zijn zwakke plek is, maar hij had slechts een 3,7 no dig om te slagen. Hij dacht genoeg punten te hebben gehaald. „Met de normering van de afgelopen drie jaar had ik het gered", zegt de scholier. Maar helaas, met de normering van 2018 eindigde hij met een 3,4 en dat is te laag voor een diploma. Tja, en toen stond hij na een exa menreisje naar Kreta weer met beide benen op de grond. Jasper zit weer in een warm, wat muf schoollokaal op een middel bare school in Leiden om zich voor te bereiden op een herexamen. Sa men met ruim 500 andere havis ten en vwo'ers volgt hij een speci ale training. „Het is een maand ge leden dat ik wiskunde maakte. Ik moet het echt weer even opfris sen." Woensdag gaat de scholier weer voor het echie. Om de gezakte scholieren als nog te helpen slagen, zijn in het hele land herexamentrainingen. Bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) was de animo zo groot, dat niet alle leerlingen er te recht konden. „Die scholieren ho ren op woensdag dat ze een her examen moeten doen, maar op school is er eigenlijk geen hulp voor ze", verklaart oprichter Hans Huibregtse. Met de herexamen trainingen dicht zijn stichting al twintig jaar het gat dat middelbare scholen laten vallen. „Hun docen ten staan gewoon voor de klas. Als de examenkandidaten mazzel hebben, mogen ze na 16.00 uur een keertje langskomen voor wat extra begeleiding, maar dat is het." Ondergedompeld Bij de herexamentrainingen wor den de leerlingen dagenlang on dergedompeld in de lesstof. Kos ten: tussen de 140 en 440 euro. Voor wiskunde zitten ze bijvoor beeld vier dagen lang van 's och tends tot 's avonds het herexamen voor te bereiden. In blokken van twee uur krijgen ze uitleg en wer ken ze zelf aan opdrachten. In het lokaal lopen meerdere leraren rond die alle opdrachten nakijken, direct feedback geven en waar no dig individuele uitleg geven. Voor leerlingen die echt drie punten hoger moeten scoren, tem- maandag 18 juni 2018 Wanneer elke hap gevaarlijk kan zijn GO Tonny van der Mee Utrecht -Merel Hogendoorn Ellen van Gaaien Leiden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 8