Britse overheid geeft zieke
jongen cannabisolie terug
1
it
8
Het blijft altijd
spannend
als ik buiten
de deur eet
HERXAMEN TRAININGEN
Terwijl geslaagde middelbare
scholieren zich afgelopen weekend
schor feestten, zaten duizenden anderen
met de neus in de boeken in een
klaslokaal. Met een herexamentraining
hopen ze alsnog hun diploma te halen.
De allergie
informatie op
etiketten schiet vaak
tekort. Voor mensen
met een allergie kan
dat tot gevaarlijke
situaties leiden.
Merel Hogendoorn (29), die sinds
haar geboorte allergisch is voor
melk, eieren, noten en pinda's,
weet hoe belangrijk correcte in
formatie op etiketten is. „Ik check
van tevoren altijd de ingrediën
ten. En als ik uit eten ga, vraag ik
het restaurant altijd om rekening
te houden met mijn allergie."
Meestal gaat dat goed, behalve
begin dit jaar. In het bedrijfsres
taurant kreeg ze een heftige aller
gische reactie na het eten van een
wrap, waar op het etiket stond dat
er geen risico was. Ze kreeg
enorme jeuk, een prikkelend ge
voel in haar mond en werd be
nauwd. Thuis gebruikte ze de
epipen voor een injectie, die ze
met haar noodmedicatie stan
daard bij zich heeft.
Sporen
Veel bedrijven vermelden nu
standaard bij alle producten: 'kan
sporen van bevatten' of'is ge
maakt in een fabriek waar ook
worden verwerkt'. Soms uit angst
voor schadeclaims. „Over het al
gemeen is de informatie op eti
ketten beter en duidelijker ge
worden", vindt Merel. „Maar met
een zin als 'kan sporen van be
vatten' kan ik niks. Dat is meer
een standaardboodschap van de
fabrikant om zich in te dekken
dan dat het daadwerkelijk een ri
sico is. Ik negeer die waarschu
wing meestal, want ik weet niet
wat het voor mij betekent."
Dat doen veel patiënten, blijkt
uit het onderzoek van TNO en
UMC Utrecht. Toxicoloog en on
derzoeker Geert Houben: „Het
ontbreken van een waarschu
wing is bijna net zo'n groot pro
bleem als het negeren van de in
formatie. Juist omdat de informa
tievoorziening op etiketten te
weinig houvast biedt, is elke
maaltijd en elke hap in potentie
gevaarlijk." Europa heeft miljoe
nen euro's geïnvesteerd in onder
zoeken naar voedselallergie. Met
de resultaten wordt niks gedaan,
zegt Houben, terwijl er een op-
lossing voor het probleem is.
De Nederlandse onderzoekers
hebben van ruim 3000 patiënten
in kaart gebracht hoe gevoelig ze
zijn voor allergenen. Op basis
daarvan is een berekening ge
maakt van een veilige en accepta
bele hoeveelheid onbedoelde al
lergenen in een product. Bedrij
ven kunnen zo per product bepa
len of een waarschuwing op het
etiket nodig is. „Zit je onder die
norm, dan hoefje niet te waar
schuwen, want dan is de kans op
een allergische reactie heel klein
en mocht er een reactie zijn dan
is die mild. Er zijn veel momen
ten en plekken waar allergenen
een productstroom in kunnen
sluipen. Dat is onmogelijk te ver
mijden. Afwezigheid van allerge
nen kun je niet honderd procent
garanderen. We moeten accepte
ren dat er altijd een risico is."
Chaos
Het systeem wordt al sinds 2012
in Australië en Nieuw-Zeeland
toegepast en inmiddels door be
drijven en overheden, waaronder
Nederland. Houben: „Maar elk
land doet het op een andere ma
nier. Omdat er geen regels zijn,
weten bedrijven niet wat ze er
mee aan moeten. Zonder coördi
natie vanuit Europa wordt de
chaos groter."
Een voedselallergie heeft grote
impact op het dagelijks leven van
patiënten, en op die van de omge
ving, zoals het gezin. Merel: „Het
blijft altijd spannend als ik buiten
de deur eet. Ik neem overal mijn
eigen lunchpakket mee. Of ik
overleg van tevoren. Ik moet
mensen kunnen vertrouwen."
Merel zal met haar allergie
moeten leven, maar ze voelt zich
niet beperkt. „Het is niet zo dat ik
weinig kan eten. Ik kook veel
verse producten. In de super
markt weet ik precies wat ik moet
hebben. De laatste jaren worden
de allergische reacties wel hefti
ger. Dat baart me wel eens zor
gen. Als zoiets gebeurt, is het toch
een aanslag op mijn lichaam."
LONDEN De Britse autoriteiten
hebben na alle ophef in Engeland
de medicinale cannabisolie vrij
gegeven die ze hadden geconfis
queerd van een epileptische jon
gen. De jongen belandde in het
ziekenhuis na verschillende aan
vallen.
De zaak wakkert de discussie
over het medicinaal gebruik van
cannabis in Groot-Brittannië
aan.
De 12-jarige Billy Caldwell was
met zijn moeder naar Canada ge
reisd om cannabisolie te halen,
nadat het ministerie van Bin
nenlandse Zaken zijn arts had
gesommeerd te stoppen met
het voorschrijven van de olie.
Toen ze terugvlogen naar Lon
den, namen douanebeambten
hun voorraad in beslag. Billy ge
bruikt de olie sinds 2016.
De jongen werd vrijdag in het
ziekenhuis opgenomen, nadat
hij verschillende aanvallen had
gehad. Zijn moeder zei dat de
epileptische aanvallen van haar
zoon, die fataal kunnen aflopen,
terugkeerden nadat het middel
door de douane was geconfis
queerd. Ze vroeg zaterdag aan
het ministerie van Binnenlandse
Zaken om de medicatie vrij te
geven.
„Het medicijn is vrijgegeven
door het ministerie en zal bij het
ziekenhuis worden afgeleverd",
zei een woordvoerder van moe
der Charlotte Caldwell in een
verklaring aan de media.
Het ministerie van Binnen
landse Zaken kon nog geen reac
tie geven op de opname van Billy
in het ziekenhuis. Het had eerder
al gezegd dat het meevoelt met
de benarde situatie waarin de
jongen verkeert, maar dat de
overheid de plicht heeft om te
verhinderen dat verboden stof
fen Groot-Brittannië binnenko
men.
Lijst 1
Volgens de Britse wetgeving
staat cannabis op lijst 1, wat bete
kent dat het geen therapeutische
waarde heeft. Geneesmiddelen
van lijst 1 kunnen worden ge
bruikt voor onderzoeksdoelein
den en klinische proeven, maar
alleen onder licentie van het mi
nisterie van Binnenlandse Za
ken.
De familie Caldwell, die nor
maal gesproken in Noord-Ier-
land woont, heeft de steun ge
kregen van parlementsleden van
diverse politieke partijen.
Iedereen omhelsde Jasper
(18) toen hij op school was
om in te schrijven voor een
herexamen. Ze feliciteer
den hem met zijn diploma.
Het was een vreemde situ
atie, want Jasper is nog he
lemaal niet geslaagd. De examen
kandidaat kreeg afgelopen woens
dag een vervelend telefoontje: hij
moet herexamen doen. „Ik kwam
0,3 punt tekort voor wiskunde B",
vertelt hij.
De boodschap was een klap in
zijn gezicht. Natuurlijk weet Jas
per dat wiskunde zijn zwakke plek
is, maar hij had slechts een 3,7 no
dig om te slagen. Hij dacht genoeg
punten te hebben gehaald. „Met
de normering van de afgelopen
drie jaar had ik het gered", zegt de
scholier.
Maar helaas, met de normering
van 2018 eindigde hij met een 3,4
en dat is te laag voor een diploma.
Tja, en toen stond hij na een exa
menreisje naar Kreta weer met
beide benen op de grond.
Jasper zit weer in een warm, wat
muf schoollokaal op een middel
bare school in Leiden om zich voor
te bereiden op een herexamen. Sa
men met ruim 500 andere havis
ten en vwo'ers volgt hij een speci
ale training. „Het is een maand ge
leden dat ik wiskunde maakte. Ik
moet het echt weer even opfris
sen." Woensdag gaat de scholier
weer voor het echie.
Om de gezakte scholieren als
nog te helpen slagen, zijn in het
hele land herexamentrainingen.
Bij Stichting Studiebegeleiding
Leiden (SSL) was de animo zo
groot, dat niet alle leerlingen er te
recht konden. „Die scholieren ho
ren op woensdag dat ze een her
examen moeten doen, maar op
school is er eigenlijk geen hulp
voor ze", verklaart oprichter Hans
Huibregtse. Met de herexamen
trainingen dicht zijn stichting al
twintig jaar het gat dat middelbare
scholen laten vallen. „Hun docen
ten staan gewoon voor de klas. Als
de examenkandidaten mazzel
hebben, mogen ze na 16.00 uur
een keertje langskomen voor wat
extra begeleiding, maar dat is het."
Ondergedompeld
Bij de herexamentrainingen wor
den de leerlingen dagenlang on
dergedompeld in de lesstof. Kos
ten: tussen de 140 en 440 euro.
Voor wiskunde zitten ze bijvoor
beeld vier dagen lang van 's och
tends tot 's avonds het herexamen
voor te bereiden. In blokken van
twee uur krijgen ze uitleg en wer
ken ze zelf aan opdrachten. In het
lokaal lopen meerdere leraren
rond die alle opdrachten nakijken,
direct feedback geven en waar no
dig individuele uitleg geven.
Voor leerlingen die echt drie
punten hoger moeten scoren, tem-
maandag 18 juni 2018
Wanneer elke hap
gevaarlijk kan zijn
GO
Tonny van der Mee
Utrecht
-Merel Hogendoorn
Ellen van Gaaien
Leiden