Stroopwafelmilkshake
moet af en toe kunnen
IJS-EN IJSKOUD
b) alle dieren en gewassen sinds de
oertijd en enorme genetische ontwikke
ling hebben doorgemaakt
c) ook alle nuttige bacteriën in ons
maagdarmkanaal in al die eeuwen zijn
geëvolueerd. Zelfs al zouden we paleo
willen eten, zou het ons niet lukken.
Gelukkig was het kookboek in mijn
schrijfhut niet hoogdravend en wilde het
vooral mensen bewustmaken van ons
culinaire verleden. Daar is natuurlijk
niets mis mee. Zowaar bleek ik in mijn
voorraaddoos alle ingrediënten te hebben
voor een oerdisgerecht, dat ik met plezier
bereidde. Even voelde ik mij terug in de
tijd van onze voorouders, met een heer
lijk broccolisoepje op schoot.
Eenzaam, dat wel. <1
Broccolisoep
Sofie: „Waarom niet? Ik heb
een periode gehad waarin ik
elke week een nieuw drankje
maakte. Zo heb ik ook we
ieens een drankje van Oreo's
gemaakt. Ik dacht: laat ik eens
stroopwafels proberen, leuk
voor de afwisseling. Ik vond
het ontzettend lekker."
„Dat niet eens, ik houd toch
meer van hartig. Mij kun je
's nachts wakker maken voor
risotto. Of, heel klassiek, voor
bloemkool met aardappel,
ham en kaas."
„Dat wel. Je moet het natuur
lijk niet te vaak drinken. Eens
in de paar maanden kan het
best. Ik zou gemakkelijk ton
netje rond kunnen worden,
als ik alles opat wat ik in een
week kook voor mijn kook
boeken. Gelukkig kan ik veel
bewaren en invriezen. En Jor
rit en ik maken onze familie
vaak erg blij. Vooral als we iets
zoets hebben gemaakt."
magazine 37
Ook een hekel aan lauwe pils en limo
nade? Tip: doe water in een kom en
voeg ijs én zout toe. Leg je blikjes in de
kom en na twee minuten zijn ze ijskoud.
Voor 4 personen
250 g broccoli
2 pastinaken
200 g knolselderij
6 dl groentebouillon
100 g pijnboompitten,
geroosterd
2 eieren
peper, versgemalen
nootmuskaat
3 eetlepels olijfolie
Naar een recept uit Oerdis van
Liesbeth Smits en Henk Hui
zing (2009). Was de broccoli,
pastinaak en knolselderij.
Snijd van de broccoli de stelen
in stukjes van een centimeter
groot en de rest in roosjes.
Snijd ook de andere groenten
in blokjes. Breng de bouillon
aan de kook. Kook de groente
in de bouillon voor ongeveer 10
minuten, tot de stukjes gaar
zijn. Schep alle groente uit de
bouillon. Houd een paar broc
coliroosjes achter en wrijf de
rest door een zeef (als dat te
veel moeite is, kun je de
groente ook in de soep laten
en de staafmixer even laten
blazen. In de oertijd hadden ze
namelijk nog geen zeven).
Meng het groentemengsel met
de eieren en roer dit door de
soep, tot die glad en lichtge-
bonden is (als je de mixer hebt
gebruikt alleen de twee eieren
toevoegen).
Voeg de achtergehouden broc
coliroosjes en de geroosterde
pijnboompitten toe.
Breng de soep op smaak met
vers gemalen peper, zout,
nootmuskaat en een scheutje
olie.
Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des
Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com, voor
mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten.
Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waaronder
'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'.
Stroopwafelmilk
shake?! Het moet
niet gekker wor
den.
Ben je zo'n zoetekauw?
Voor de lijn is een stroop
wafelmilkshake natuurlijk
funest.
INGREDIËNTEN
voor 1 milkshake
3 bolletjes karamelijs
2 stroopwafels
100 ml melk
scheutje schenkstroop
slagroom (voor de liefheb
ber)
BEREIDING
Snijd één stroopwafel in kleine
blokjes. Doe deze samen met
het karamelijs en de melk in de
blender. Meng dit alles net zo
lang totdat de stroopwafel
goed vermaald is. Giet de milk
shake in een glas en spuit er
een flinke toef slagroom op.
Gebruik de tweede stroopwa
fel en de schenkstroop eventu
eel als garnering op je
milkshake.
WG