Stroopwafelmilkshake moet af en toe kunnen IJS-EN IJSKOUD b) alle dieren en gewassen sinds de oertijd en enorme genetische ontwikke ling hebben doorgemaakt c) ook alle nuttige bacteriën in ons maagdarmkanaal in al die eeuwen zijn geëvolueerd. Zelfs al zouden we paleo willen eten, zou het ons niet lukken. Gelukkig was het kookboek in mijn schrijfhut niet hoogdravend en wilde het vooral mensen bewustmaken van ons culinaire verleden. Daar is natuurlijk niets mis mee. Zowaar bleek ik in mijn voorraaddoos alle ingrediënten te hebben voor een oerdisgerecht, dat ik met plezier bereidde. Even voelde ik mij terug in de tijd van onze voorouders, met een heer lijk broccolisoepje op schoot. Eenzaam, dat wel. <1 Broccolisoep Sofie: „Waarom niet? Ik heb een periode gehad waarin ik elke week een nieuw drankje maakte. Zo heb ik ook we ieens een drankje van Oreo's gemaakt. Ik dacht: laat ik eens stroopwafels proberen, leuk voor de afwisseling. Ik vond het ontzettend lekker." „Dat niet eens, ik houd toch meer van hartig. Mij kun je 's nachts wakker maken voor risotto. Of, heel klassiek, voor bloemkool met aardappel, ham en kaas." „Dat wel. Je moet het natuur lijk niet te vaak drinken. Eens in de paar maanden kan het best. Ik zou gemakkelijk ton netje rond kunnen worden, als ik alles opat wat ik in een week kook voor mijn kook boeken. Gelukkig kan ik veel bewaren en invriezen. En Jor rit en ik maken onze familie vaak erg blij. Vooral als we iets zoets hebben gemaakt." magazine 37 Ook een hekel aan lauwe pils en limo nade? Tip: doe water in een kom en voeg ijs én zout toe. Leg je blikjes in de kom en na twee minuten zijn ze ijskoud. Voor 4 personen 250 g broccoli 2 pastinaken 200 g knolselderij 6 dl groentebouillon 100 g pijnboompitten, geroosterd 2 eieren peper, versgemalen nootmuskaat 3 eetlepels olijfolie Naar een recept uit Oerdis van Liesbeth Smits en Henk Hui zing (2009). Was de broccoli, pastinaak en knolselderij. Snijd van de broccoli de stelen in stukjes van een centimeter groot en de rest in roosjes. Snijd ook de andere groenten in blokjes. Breng de bouillon aan de kook. Kook de groente in de bouillon voor ongeveer 10 minuten, tot de stukjes gaar zijn. Schep alle groente uit de bouillon. Houd een paar broc coliroosjes achter en wrijf de rest door een zeef (als dat te veel moeite is, kun je de groente ook in de soep laten en de staafmixer even laten blazen. In de oertijd hadden ze namelijk nog geen zeven). Meng het groentemengsel met de eieren en roer dit door de soep, tot die glad en lichtge- bonden is (als je de mixer hebt gebruikt alleen de twee eieren toevoegen). Voeg de achtergehouden broc coliroosjes en de geroosterde pijnboompitten toe. Breng de soep op smaak met vers gemalen peper, zout, nootmuskaat en een scheutje olie. Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com, voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waaronder 'Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken'. Stroopwafelmilk shake?! Het moet niet gekker wor den. Ben je zo'n zoetekauw? Voor de lijn is een stroop wafelmilkshake natuurlijk funest. INGREDIËNTEN voor 1 milkshake 3 bolletjes karamelijs 2 stroopwafels 100 ml melk scheutje schenkstroop slagroom (voor de liefheb ber) BEREIDING Snijd één stroopwafel in kleine blokjes. Doe deze samen met het karamelijs en de melk in de blender. Meng dit alles net zo lang totdat de stroopwafel goed vermaald is. Giet de milk shake in een glas en spuit er een flinke toef slagroom op. Gebruik de tweede stroopwa fel en de schenkstroop eventu eel als garnering op je milkshake. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 105