<S) KOKEN \oeta STEMMEN DOEN Gipnarts kookeiland Een week lang zat ik - verlaten van vrouw, familie en vrienden - in een huisje in de bossen bij Put ten. Beladen met een grote doos proviand wilde ik mij terugtrekken om een cruciaal hoofdstuk te schrijven. Ik was aangewezen op mezelf en mijn sprankelende geestesleven. Dat ging een paar dagen goed, tot mijn cursor stokte. Daarom bedacht ik het een culinaire co lumn vooruit te schrijven, maar omdat ik mijn schrijf-uitvluchten ken, had ik uit voorzorg geen enkel kookboek meegeno men. Nu stond in het geleende boshutje een kast met wat ruggen, vooral thrillers, drie boeken over tuinie ren én zowaar een boek over eten rin de oertijd. Ik veerde op. De afge lopen jaren zijn we in de boekhandel begraven onder titels over het voedsel dat onze verre voorouders in hun mond zouden hebben gestopt, het zogenaamde 'paleodieet' (waarbij paleo komt van het Griekse woord voor oud). Op de site van mijn boekhandel vond ik alleen al zeventien verschillende cou rante Nederlandse titels: Het complete pa- leokookboek, het Paleo budget kookboekEet Paleo in 7 stappen, Paleo voor beginners, Paleo ontbijt, Paleo lunch, 101 paleo recepten, Hetpaleo-kookboek, Eet Paleo Traktaties, Het Paleodieet, Het oerdieet, Het snelle Paleo Kookboek, Let's go Paleo, Het Paleo Kook boek, Het Paleo Dieetkookboek, De Paleo Re volutie en Hallo Paleo). Dat is een hoop paleo. Jammer dat paleo onzin is en dat de claims van al die paleoprofeten niet of nauwelijks worden waargemaakt en door de serieuze weten schap zijn onderuitgehaald. De gedachte van paleo is dat we het voedsel van onze voorouders zouden moeten nuttigen. Een leuk experiment, ware het niet dat a) we onmogelijk precies kunnen weten wat de oermens precies at Valt er iets te lezen in zijn schrijfhut in de bossen bij Putten, vraagt Giphart zich af. Jazeker: in de kast vindt hij thrillers, tuinboeken én een boek over eten in de oertijd. Voor de derde keer organiseert 24Kitchen de Food Truck Awards. Op de site roept de tv-zender foodfestivalgangers op te stem men voor hun favoriete keuken op wielen. m Er was een tijd dat we pils, bokbier of witbier dronken. Tegenwoordig drinken we ipa's, saisons, porters en rauchbier op bier festivals als TAPT in Alkmaar (22 23 juni) zenzame schrijver met een oersoep in het bos Foto SHODYCAREMAN 361 zaterdag 16 juni 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 104