<S) KOKEN
\oeta
STEMMEN
DOEN
Gipnarts
kookeiland
Een week lang zat ik - verlaten van
vrouw, familie en vrienden - in
een huisje in de bossen bij Put
ten. Beladen met een grote doos
proviand wilde ik mij terugtrekken om
een cruciaal hoofdstuk te schrijven. Ik
was aangewezen op mezelf en mijn
sprankelende geestesleven. Dat ging een
paar dagen goed, tot mijn cursor stokte.
Daarom bedacht ik het een culinaire co
lumn vooruit te schrijven, maar omdat
ik mijn schrijf-uitvluchten ken, had ik uit
voorzorg geen enkel kookboek meegeno
men.
Nu stond in het geleende boshutje
een kast met wat ruggen, vooral
thrillers, drie boeken over tuinie
ren én zowaar een boek over eten
rin de oertijd. Ik veerde op. De afge
lopen jaren zijn we in de boekhandel
begraven onder titels over het voedsel
dat onze verre voorouders in hun mond
zouden hebben gestopt, het zogenaamde
'paleodieet' (waarbij paleo komt van het
Griekse woord voor oud).
Op de site van mijn boekhandel vond
ik alleen al zeventien verschillende cou
rante Nederlandse titels: Het complete pa-
leokookboek, het Paleo budget kookboekEet
Paleo in 7 stappen, Paleo voor beginners,
Paleo ontbijt, Paleo lunch, 101 paleo recepten,
Hetpaleo-kookboek, Eet Paleo Traktaties,
Het Paleodieet, Het oerdieet, Het snelle Paleo
Kookboek, Let's go Paleo, Het Paleo Kook
boek, Het Paleo Dieetkookboek, De Paleo Re
volutie en Hallo Paleo).
Dat is een hoop paleo. Jammer dat
paleo onzin is en dat de claims van al die
paleoprofeten niet of nauwelijks worden
waargemaakt en door de serieuze weten
schap zijn onderuitgehaald. De gedachte
van paleo is dat we het voedsel van onze
voorouders zouden moeten nuttigen.
Een leuk experiment, ware het niet dat
a) we onmogelijk precies kunnen
weten wat de oermens precies at
Valt er iets te lezen in zijn schrijfhut in de bossen bij
Putten, vraagt Giphart zich af. Jazeker: in de kast vindt hij
thrillers, tuinboeken én een boek over eten in de oertijd.
Voor de derde keer organiseert 24Kitchen
de Food Truck Awards. Op de site roept de
tv-zender foodfestivalgangers op te stem
men voor hun favoriete keuken op wielen.
m
Er was een tijd dat we pils, bokbier of
witbier dronken. Tegenwoordig drinken we
ipa's, saisons, porters en rauchbier op bier
festivals als TAPT in Alkmaar (22 23 juni)
zenzame schrijver met
een oersoep in het bos
Foto SHODYCAREMAN
361 zaterdag 16 juni 2018
WG