mm Inhaalverbod op hele Langeweg Axel Meevaller Hulst komt ouderen ten goede 7 IHEMELRIJ wsh&sm&bidHKF Drie dichters dragen werk voor in Groede zv HEMELRIJK RESTAURANT SLUIT Nog één weekend. Dan haalt Thomas d'Hooghe (28) voor de laatste keer de pannen van het vuur in Hemelrijk. Het restaurant in Hulst sluit, na ruim 25 jaar. Dat is een vreemde gewaarwording voor Thomas, die in 2012 vader Frank opvolgde als chef. „De laatste maan den is het een emotionele rollerco aster. Vooral voor mijn ouders, die laten 35 jaar horeca achter zich. We zijn wel blij dat we dit hoofdstuk op een positieve manier kunnen afsluiten." Want het liep nog wel lekker in Hemelrijk, maar het jasje begon te knellen. „Met 25-30 couverts kun je niet veel personeel aannemen. We konden niet meer door groeien, terwijl ik wel een stap wilde maken." Zelf het restaurant kopen, zat er niet in. Bovendien zitten vader Frank en moeder Irene, die allebei nog meewerken, tegen hun pensi oen aan. De zaak wordt verkocht. „We hebben alles eruit gehaald wat er in zit." GaultMillau Wat heet. Toen Thomas als 22-ja- rige vaders schort aantrok, duurde het maar een jaar voordat restau rantgids GaultMillau doorhad dat er iets bijzonders gebeurde bij de Hulster basiliek. „Zestien van de twintig punten kregen we. Uit het niets. Dat snapte ik echt niet. En nog niet. Toen ging ik met mijn ouders om de tafel. 'Wat gaan we doen?'. Het was altijd een buurtrestaurant, met Vlaamse klassiekers als paling »>ia Li ïsêÊÊ in 't groen. Maar ik wilde het op mijn manier doen, in de zesde ver snelling. Mijn ouders hebben me daar altijd in gesteund." Het restaurant kreeg in 2016 een flinke make-over. Wat hetzelfde bleef was de waardering van GaultMillau. De gids nomineerde Thomas meerdere keren voor Be lofte van het Jaar. De meeste eer bied oogstte hij echter van zijn gasten. „We hebben een grote kring van vaste gasten opge bouwd. Sommige komen elke week. Sinds mei serveren we een afscheidsmenu, daar is zelfs een wachtlijst voor. Niet normaal." Thomas zal na de sluiting het contact met zijn leveranciers gaan missen. „Want je hoort vaak dat vooral West-Zeeuws-Vlaanderen culinair is. Maar de mooiste pro ducten komen uit het oosten. Zee groente uit de Saeftinghe, biologi sche aardbeien, asperges, zeebaars Zestien van de twintig punten kregen we. Dat snapte ik echt niet. En nog niet en harder die bij Perkpolder ge vangen wordt. Zeventig tot tachtig procent van onze producten kwam uit de directe omgeving." Hij hoopt dat hij wat kan mee brengen naar zijn nieuwe werkge ver. Vanaf juli versterkt hij het team van Pure C in Cadzand-Bad. De wens bestond een hippe zaak in Antwerpen te starten, maar Pure C - inderdaad, in het westen - kon hij niet weigeren. „Als ik in Zeeland voor iemand moet wer ken, dan voor Syrco Bakker (chef, red.). Hij is een echte promotor van de streek." Eigen manier Het sluiten van Hemelrijk betekent wel een aderlating voor culinair Hulst. Al vindt Thomas dat meeval len. „Er zijn nog zoveel mogelijkhe den. Ik eet graag bij Napoleon of de Korenbeurs in Hulst, Yannick (Mahu, van Petrus Paulus Hoeve in Lamswaarde, red.) heeft net ver bouwd. Ieder restaurant doet het op zijn eigen manier." De chef blijft in Hulst wonen en wie weet: misschien opent hij er ooit weer een restaurant. „Ik zie niet in waarom niet." AXEL Op de Langeweg tussen de Tractaatweg en rotonde Drie- schouwen bij Axel mag je nu nog inhalen, maar dat zal snel verle den tijd zijn. De provincie wil er voor de verkeersveiligheid een inhaalverbod instellen. Het verkeersbesluit dat het in haalverbod mogelijk moet ma ken, is recentelijk officieel gepu bliceerd. De maatregel komt niet uit de lucht vallen. Op de Lange weg gebeuren nogal eens (ern stige) ongevallen. Het is er bo vendien de laatste jaren drukker geworden, waardoor inhalen nog gevaarlijker is geworden. Op de Langeweg geldt al een inhaalverbod tussen de rotonde Drieschouwen en Hulst. Door dit verbod van kracht te verklaren op de hele Langeweg, wordt de situ atie voor automobilisten duide lijker, aldus de provincie. Een in haalverbod biedt geen garantie tegen verkeersongelukken, on derkent een provinciemedewer ker, maar het helpt wel. De procedure rond het verbod loopt nog. Daarna kan de belij ning op de Langeweg worden aangepast. Verwacht wordt dat dit het derde kwartaal van dit jaar zal gebeuren, tegelijk met andere werkzaamheden aan de Axelse weg. HULST Een hogere rijksbijdrage en rentevoordeel op de financie ring van investeringen zorgen er voor dat Hulst de portemonnee kan trekken voor onder meer be strijding van eenzaamheid onder ouderen. Dat blijkt uit de voor jaarsnota die B en W van Hulst volgende week aan de gemeente raad presenteren. De financiële meevallers zorgen ervoor dat Hulst over 2018 ver moedelijk 270.000 euro over houdt. Een overschot van 131.000 euro staat al in de begroting van 2018, daar komt nog 141.000 euro bij. Daardoor is er ruimte voor in vesteringen. Naast bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, wordt geld uitgetrokken voor duurzame energie in gemeente lijke gebouwen en openbare ver lichting. De stranden, het mu seum in Hulst en de haven van Walsoorden kunnen eveneens een financiële prikkel verwach ten. Daarnaast gaat meer geld naar het subsidiebeleid en compensa tie van gemeentelijke lasten voor verenigingen en gemeenschaps centra. Hulst gaat wel lokale lasten als ozb en de rioolheffing tegen het licht houden, omdat het Rijk de komende jaren minder geld aan gemeenten betaalt dan gedacht. GROEDE Drie dichters en een muzikant brengen zaterdag een ode aan de dichtkunst in Groede. Voor de zevende keer houdt Groede Literair de Avond van de Poëzie. In galerie De School aan Schuit- vlotstraat 13 dragen Tsead Bruinja, Frank Keizer en Radna Fabias werk voor. Fabias won onlangs met haar bundel Habitus de C. Buddingh-prijs voor het beste poëziedebuut. Gitarist en zanger Ries de Vuyst zorgt in Groede voor stemmige muziek. De bijeen komst begint om 20.00 uur en een kaartje kost 9 euro. Reserveren via groedeliterair@zeelandnet.nl. vrijdag 15 juni 2018 'Het is een emotionele rollercoaster' Bob Maes Hulst Frank, Irene en Thomas d'Hooghe (vlnr) voor Hemelrijk, onder de rook van de basiliek. FOTO CAMILESCHELSTRAETE -Thomas d'Hooghe, chef

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 48