mm
Inhaalverbod op
hele Langeweg Axel
Meevaller Hulst komt
ouderen ten goede
7
IHEMELRIJ
wsh&sm&bidHKF
Drie dichters
dragen werk
voor in Groede
zv
HEMELRIJK RESTAURANT SLUIT
Nog één weekend.
Dan haalt Thomas
d'Hooghe (28) voor
de laatste keer de
pannen van het vuur
in Hemelrijk. Het
restaurant in Hulst
sluit, na ruim 25 jaar.
Dat is een vreemde
gewaarwording
voor Thomas, die
in 2012 vader Frank
opvolgde als chef.
„De laatste maan
den is het een emotionele rollerco
aster. Vooral voor mijn ouders, die
laten 35 jaar horeca achter zich. We
zijn wel blij dat we dit hoofdstuk
op een positieve manier kunnen
afsluiten."
Want het liep nog wel lekker in
Hemelrijk, maar het jasje begon te
knellen. „Met 25-30 couverts kun
je niet veel personeel aannemen.
We konden niet meer door
groeien, terwijl ik wel een stap
wilde maken."
Zelf het restaurant kopen, zat er
niet in. Bovendien zitten vader
Frank en moeder Irene, die allebei
nog meewerken, tegen hun pensi
oen aan. De zaak wordt verkocht.
„We hebben alles eruit gehaald
wat er in zit."
GaultMillau
Wat heet. Toen Thomas als 22-ja-
rige vaders schort aantrok, duurde
het maar een jaar voordat restau
rantgids GaultMillau doorhad dat
er iets bijzonders gebeurde bij de
Hulster basiliek.
„Zestien van de twintig punten
kregen we. Uit het niets. Dat
snapte ik echt niet. En nog niet.
Toen ging ik met mijn ouders om
de tafel. 'Wat gaan we doen?'. Het
was altijd een buurtrestaurant,
met Vlaamse klassiekers als paling
»>ia Li
ïsêÊÊ
in 't groen. Maar ik wilde het op
mijn manier doen, in de zesde ver
snelling. Mijn ouders hebben me
daar altijd in gesteund."
Het restaurant kreeg in 2016 een
flinke make-over. Wat hetzelfde
bleef was de waardering van
GaultMillau. De gids nomineerde
Thomas meerdere keren voor Be
lofte van het Jaar. De meeste eer
bied oogstte hij echter van zijn
gasten. „We hebben een grote
kring van vaste gasten opge
bouwd. Sommige komen elke
week. Sinds mei serveren we een
afscheidsmenu, daar is zelfs een
wachtlijst voor. Niet normaal."
Thomas zal na de sluiting het
contact met zijn leveranciers gaan
missen. „Want je hoort vaak dat
vooral West-Zeeuws-Vlaanderen
culinair is. Maar de mooiste pro
ducten komen uit het oosten. Zee
groente uit de Saeftinghe, biologi
sche aardbeien, asperges, zeebaars
Zestien van de twintig
punten kregen we.
Dat snapte ik echt
niet. En nog niet
en harder die bij Perkpolder ge
vangen wordt. Zeventig tot tachtig
procent van onze producten
kwam uit de directe omgeving."
Hij hoopt dat hij wat kan mee
brengen naar zijn nieuwe werkge
ver. Vanaf juli versterkt hij het
team van Pure C in Cadzand-Bad.
De wens bestond een hippe zaak
in Antwerpen te starten, maar
Pure C - inderdaad, in het westen
- kon hij niet weigeren. „Als ik in
Zeeland voor iemand moet wer
ken, dan voor Syrco Bakker (chef,
red.). Hij is een echte promotor
van de streek."
Eigen manier
Het sluiten van Hemelrijk betekent
wel een aderlating voor culinair
Hulst. Al vindt Thomas dat meeval
len. „Er zijn nog zoveel mogelijkhe
den. Ik eet graag bij Napoleon of de
Korenbeurs in Hulst, Yannick
(Mahu, van Petrus Paulus Hoeve
in Lamswaarde, red.) heeft net ver
bouwd. Ieder restaurant doet het op
zijn eigen manier."
De chef blijft in Hulst wonen en
wie weet: misschien opent hij er
ooit weer een restaurant. „Ik zie
niet in waarom niet."
AXEL Op de Langeweg tussen de
Tractaatweg en rotonde Drie-
schouwen bij Axel mag je nu nog
inhalen, maar dat zal snel verle
den tijd zijn. De provincie wil er
voor de verkeersveiligheid een
inhaalverbod instellen.
Het verkeersbesluit dat het in
haalverbod mogelijk moet ma
ken, is recentelijk officieel gepu
bliceerd. De maatregel komt niet
uit de lucht vallen. Op de Lange
weg gebeuren nogal eens (ern
stige) ongevallen. Het is er bo
vendien de laatste jaren drukker
geworden, waardoor inhalen nog
gevaarlijker is geworden.
Op de Langeweg geldt al een
inhaalverbod tussen de rotonde
Drieschouwen en Hulst. Door dit
verbod van kracht te verklaren op
de hele Langeweg, wordt de situ
atie voor automobilisten duide
lijker, aldus de provincie. Een in
haalverbod biedt geen garantie
tegen verkeersongelukken, on
derkent een provinciemedewer
ker, maar het helpt wel.
De procedure rond het verbod
loopt nog. Daarna kan de belij
ning op de Langeweg worden
aangepast. Verwacht wordt dat
dit het derde kwartaal van dit jaar
zal gebeuren, tegelijk met andere
werkzaamheden aan de Axelse
weg.
HULST Een hogere rijksbijdrage
en rentevoordeel op de financie
ring van investeringen zorgen er
voor dat Hulst de portemonnee
kan trekken voor onder meer be
strijding van eenzaamheid onder
ouderen. Dat blijkt uit de voor
jaarsnota die B en W van Hulst
volgende week aan de gemeente
raad presenteren.
De financiële meevallers zorgen
ervoor dat Hulst over 2018 ver
moedelijk 270.000 euro over
houdt. Een overschot van 131.000
euro staat al in de begroting van
2018, daar komt nog 141.000 euro
bij. Daardoor is er ruimte voor in
vesteringen. Naast bestrijding van
eenzaamheid onder ouderen,
wordt geld uitgetrokken voor
duurzame energie in gemeente
lijke gebouwen en openbare ver
lichting. De stranden, het mu
seum in Hulst en de haven van
Walsoorden kunnen eveneens
een financiële prikkel verwach
ten. Daarnaast gaat meer geld naar
het subsidiebeleid en compensa
tie van gemeentelijke lasten voor
verenigingen en gemeenschaps
centra.
Hulst gaat wel lokale lasten als
ozb en de rioolheffing tegen het
licht houden, omdat het Rijk de
komende jaren minder geld aan
gemeenten betaalt dan gedacht.
GROEDE Drie dichters en een
muzikant brengen zaterdag een
ode aan de dichtkunst in Groede.
Voor de zevende keer houdt
Groede Literair de Avond van de
Poëzie.
In galerie De School aan Schuit-
vlotstraat 13 dragen Tsead Bruinja,
Frank Keizer en Radna Fabias
werk voor. Fabias won onlangs
met haar bundel Habitus de C.
Buddingh-prijs voor het beste
poëziedebuut. Gitarist en zanger
Ries de Vuyst zorgt in Groede voor
stemmige muziek. De bijeen
komst begint om 20.00 uur en een
kaartje kost 9 euro. Reserveren via
groedeliterair@zeelandnet.nl.
vrijdag 15 juni 2018
'Het is een emotionele rollercoaster'
Bob Maes
Hulst
Frank, Irene en Thomas
d'Hooghe (vlnr) voor Hemelrijk,
onder de rook van de basiliek.
FOTO CAMILESCHELSTRAETE
-Thomas d'Hooghe, chef