V 1 I II ZEELAND 25 K If Oesterwodka brengt Zeeland bij de mensen thuis en zet regio op de kaart Citroen, aardappelen en oesters van de wodka Slijtersunie: nieuwe, hippe wodka bedenken is slim keld. Het ging om de balans tussen oester en de andere toevoegingen, verveine, ci troenmelisse en Oosterscheldewater. Te veel oesterdistillaat is niet lekker, wordt het te zout. We hebben de wodka een aantal kenners laten voorproeven en die waren allemaal positief. Het is een toe gankelijke wodka geworden, anders dan anders, fris en kruidig van geur en smaak. Een wodka met kloten. Heerlijk bij oes ters en fruits de mer, maar ook lekker in een mix met bijvoorbeeld tonic of ginger beer." Hij heeft nog geen kantoor en doet veel zelf: oesters steken in Yerseke bij Jean van de Oesterij, citroenmelisse halen bij Chris en Jacqueline Monden uit Etten-Leur en tinctuur maken van biologische poot- aardappeltjes van Cees van Tiggelen uit Halsteren. Ook de keus voor die lokale te lers is een bewuste: „Ik vind het leuk om te werken met mensen die ik ken, die ik de hand kan schudden en die dezelfde passie voor hun natuurlijke product heb ben als ik. Ook al ga ik groeien en is OYESTER44 misschien ooit op elk conti nent te koop, ik zal nooit aroma's gaan ge bruiken. Het blijft een 'botanical vodka', met natuurlijke ingrediënten." De oesterwodka staat bij een aantal (sterren)restaurants al op de kaart, maar fl - ook bij lokale slijterijen, Sligro en Hanos is voor ongeveer 30 euro een flesje te koop. Niet zo'n lange, elegante fles, maar een klein ambachtelijk 'opneukertje', een soort kruikje van glas dat aan vissers van weleer doet denken. Binnenkort gaan de eerste flessen met blauw-wit gestreepte etiketten (bedacht door een Bredaas be drijf) naar België en Duitsland. Volgens Meinderd zijn er bij zijn bedrijf in Bruinisse al zo'n kleine 10.000 flessen de deur uit gegaan. „Een leuke startorder. Maar vooral ook leuk om te maken, omdat oesterwodka Zeeland bij de mensen thuis brengt en de regio op de kaart zet." De gouden medaille van de New York International Spirits Challenge die Chris en Meinderd enkele weken geleden bin nenhaalden, is een mooie opsteker. „De jury proeft blind en loved it", zegt Chris. „Zo'n waardering kun je gebruiken in je contacten. Als ik er op zeker moment van kan leven, is het voor mij goed." zaterdag 9 juni 2018 M Chris Liebau: „De combi van oesters en wodka is kansrijk." FOTO'S GERARD VAN 0FFEREN/PIX4PR0FS tZp "-O."/» rei»*? Meinderd Kampen Wan onder meer Gall Gall en Communi catiebureau HBMEO Citroen Leuk product, die oester wodka, vindt Jacqueline Mon den van De Krui- denaer in Etten- Leur. Samen met haar man teelt en verpakt ze al lerlei verse snij- kruiden voor de particulier, su permarkten en de horeca, zoals basilicum, dille, peterselie et cetera. „Erg leuk dat onze ci troenmelisse en -verbena in de oester wodka verwerkt is. Citroenmelisse is een klein en teer product waar weinig vraag naar is en dat je niet zoveel tegen komt. Dat het nu in wodka verwerkt wordt, is vol gens mij heel bijzonder." Aardappels Cees van Tiggelen uit Halsteren levert bio logisch geteelde aardappeltjes van het type Triplo aan Chris Liebau. „Dat zijn aard appels die je niet hoeft in te spuiten omdat ze niet vatbaar zijn voor de aardappelziekte vitoftora. De distillateur gebruikt ze voor de alcohol. In Polen doen ze niet anders, hè. Zetmeel wordt net als suiker gemakkelijk omgezet in alcohol, schijnt niet zo ingewik keld te zijn. Ik vind het mooi dat Chris in de streek zoekt naar producten die puur zijn. Geproefd heb ik de oesterwodka nog niet, maar ik denk dat het lastig is mijn eigen aardappels te herkennen." Oesters Voor de oester wodka wordt het vocht en vlees uit de Imperial- oesters ge bruikt, de platte Zeeuwse oes ters. Leverancier Jean Dhooge van de Oesterij in Yerseke is zelf 'niet zo'n wodka drinker', maar proeft de oes ters wel in de borrel terug. „Imperialoesters hebben een sterkere smaak dan andere oersters en een langere nasmaak. Dat maakt ze uniek." Dhooge vindt het leuk een flesje aan klanten mee te geven. „Ook neem ik weieens wat mee naar oesterbars en restaurants, en het wordt daar heel positief ontvangen. Ik merk dat het verhaal erachter aanslaat." Ron Andes van de Slijtersunie begrijpt wel dat Chris Liebau gekozen heeft voor een nieuwe wodka in plaats van een nieuwe gin. „Gin is echt een hype, er komt er elke week wel eentje bij. Ik schat dat er zeker 350 soorten te koop zijn in Nederland. Van wod ka's zijn er niet meer dan enkele tientallen. Daarmee kun je je in ieder geval beter on derscheiden." Jacqueline Monden. Jean Dhooge.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 60