V
1
I
II
ZEELAND 25
K If
Oesterwodka
brengt Zeeland bij
de mensen thuis en
zet regio op de kaart
Citroen, aardappelen en
oesters van de wodka
Slijtersunie: nieuwe, hippe
wodka bedenken is slim
keld. Het ging om de balans tussen oester
en de andere toevoegingen, verveine, ci
troenmelisse en Oosterscheldewater. Te
veel oesterdistillaat is niet lekker, wordt
het te zout. We hebben de wodka een
aantal kenners laten voorproeven en die
waren allemaal positief. Het is een toe
gankelijke wodka geworden, anders dan
anders, fris en kruidig van geur en smaak.
Een wodka met kloten. Heerlijk bij oes
ters en fruits de mer, maar ook lekker in
een mix met bijvoorbeeld tonic of ginger
beer."
Hij heeft nog geen kantoor en doet veel
zelf: oesters steken in Yerseke bij Jean van
de Oesterij, citroenmelisse halen bij Chris
en Jacqueline Monden uit Etten-Leur en
tinctuur maken van biologische poot-
aardappeltjes van Cees van Tiggelen uit
Halsteren. Ook de keus voor die lokale te
lers is een bewuste: „Ik vind het leuk om
te werken met mensen die ik ken, die ik
de hand kan schudden en die dezelfde
passie voor hun natuurlijke product heb
ben als ik. Ook al ga ik groeien en is
OYESTER44 misschien ooit op elk conti
nent te koop, ik zal nooit aroma's gaan ge
bruiken. Het blijft een 'botanical vodka',
met natuurlijke ingrediënten."
De oesterwodka staat bij een aantal
(sterren)restaurants al op de kaart, maar
fl -
ook bij lokale slijterijen, Sligro en Hanos
is voor ongeveer 30 euro een flesje te
koop. Niet zo'n lange, elegante fles, maar
een klein ambachtelijk 'opneukertje', een
soort kruikje van glas dat aan vissers van
weleer doet denken. Binnenkort gaan de
eerste flessen met blauw-wit gestreepte
etiketten (bedacht door een Bredaas be
drijf) naar België en Duitsland.
Volgens Meinderd zijn er bij zijn bedrijf
in Bruinisse al zo'n kleine 10.000 flessen
de deur uit gegaan. „Een leuke startorder.
Maar vooral ook leuk om te maken, omdat
oesterwodka Zeeland bij de mensen thuis
brengt en de regio op de kaart zet."
De gouden medaille van de New York
International Spirits Challenge die Chris
en Meinderd enkele weken geleden bin
nenhaalden, is een mooie opsteker. „De
jury proeft blind en loved it", zegt Chris.
„Zo'n waardering kun je gebruiken in je
contacten. Als ik er op zeker moment van
kan leven, is het voor mij goed."
zaterdag 9 juni 2018
M Chris Liebau: „De combi van
oesters en wodka is kansrijk."
FOTO'S GERARD VAN 0FFEREN/PIX4PR0FS
tZp
"-O."/»
rei»*?
Meinderd Kampen
Wan onder meer Gall Gall en Communi
catiebureau HBMEO
Citroen
Leuk product,
die oester
wodka, vindt
Jacqueline Mon
den van De Krui-
denaer in Etten-
Leur. Samen met
haar man teelt
en verpakt ze al
lerlei verse snij-
kruiden voor de
particulier, su
permarkten en
de horeca, zoals
basilicum, dille,
peterselie et cetera. „Erg leuk dat onze ci
troenmelisse en -verbena in de oester
wodka verwerkt is. Citroenmelisse is een
klein en teer product waar weinig vraag
naar is en dat je niet zoveel tegen komt.
Dat het nu in wodka verwerkt wordt, is vol
gens mij heel bijzonder."
Aardappels
Cees van Tiggelen uit Halsteren levert bio
logisch geteelde aardappeltjes van het
type Triplo aan Chris Liebau. „Dat zijn aard
appels die je niet hoeft in te spuiten omdat
ze niet vatbaar zijn voor de aardappelziekte
vitoftora. De distillateur gebruikt ze voor de
alcohol. In Polen doen ze niet anders, hè.
Zetmeel wordt net als suiker gemakkelijk
omgezet in alcohol, schijnt niet zo ingewik
keld te zijn. Ik vind het mooi dat Chris in de
streek zoekt naar producten die puur zijn.
Geproefd heb ik de oesterwodka nog niet,
maar ik denk dat het lastig is mijn eigen
aardappels te herkennen."
Oesters
Voor de oester
wodka wordt het
vocht en vlees
uit de Imperial-
oesters ge
bruikt, de platte
Zeeuwse oes
ters. Leverancier
Jean Dhooge
van de Oesterij
in Yerseke is zelf
'niet zo'n wodka
drinker', maar
proeft de oes
ters wel in de
borrel terug.
„Imperialoesters hebben een sterkere
smaak dan andere oersters en een langere
nasmaak. Dat maakt ze uniek." Dhooge
vindt het leuk een flesje aan klanten mee te
geven. „Ook neem ik weieens wat mee naar
oesterbars en restaurants, en het wordt
daar heel positief ontvangen. Ik merk dat
het verhaal erachter aanslaat."
Ron Andes van de Slijtersunie begrijpt wel
dat Chris Liebau gekozen heeft voor een
nieuwe wodka in plaats van een nieuwe gin.
„Gin is echt een hype, er komt er elke week
wel eentje bij. Ik schat dat er zeker 350
soorten te koop zijn in Nederland. Van wod
ka's zijn er niet meer dan enkele tientallen.
Daarmee kun je je in ieder geval beter on
derscheiden."
Jacqueline Monden.
Jean Dhooge.