24 ZE
NIEUWE BORREL
Ik heb bewust iets
anders gezocht dan
gin. Wodka heeft 'n
beetje saai imago
Een wodka die naar oesters smaakt.
Bredanaar Chris Liebau begon er vorig jaar
mee en won meteen een internationale
gouden medaille met zijn zilte borrel.
"x-^C^
In de nolotrend, no of low alcohol, past
de oesterwodka van Roosendaler
Chris Liebau in ieder geval niet.
Want het nieuwe botanische wod-
kamerk OYESTER44 dankt zijn naam
aan het alcoholpercentage en de leeftijd
van Liebau, toen hij er vorig jaar mee be
gon. Bij andere dranktrends lijkt OYES-
TER44 juist prima aan te sluiten, want
nieuwe flesvormen, natuurlijke ingre
diënten en premiumproducten waar
mensen extra voor willen betalen, zijn
volgens marketeers en trendwatchers*
juist in.
Maar om slimme marketing is het Lie
bau nou juist niet begonnen. Dan had hij
wel achter de huidige ginhype kunnen
aanhobbelen. „Ik heb bewust iets anders
gezocht dan gin. Wodka heeft een beetje
saai imago omdat het een smaak- en
geurloos product is. Maar daarom laat het
zich goed gebruiken om smaken aan toe
te voegen. Dat vond ik een mooi vertrek
punt."
Dé vraag is natuurlijk hoe je op het idee
komt je saaie wodka nou net met oesters
te combineren. „Het besef dat ik dingen
wilde toevoegen uit mijn eigen regio had
ik vrij snel. Ik woon sinds twintig jaar in
Breda, maar ben opgegroeid in Roosen
daal en van daaruit gingen we vaak naar
Zeeland, kreukels en kokkels rapen. Dat
hele Oosterscheldegebied is fantastisch
en biedt veel lekkers; Belgen weten dat al
heel lang."
In Zeeland ontmoette hij Meinderd
Kampen (38) die een jaar of tien geleden
als distillateur al eens experimenteerde
met zeewierwodka, wodka met mossels,
zeekraal en jawel, ook oesters. Meinderd:
„Die oesterwodka heeft toen in de win
kel gelegen, maar ik ben me later op de
whisky's gaan toeleggen. Let wel, als lief
hebber van distillatietechniek en natuur
kundige processen, hè. Niet als liefhebber
van drank; ik zeg het er maar even bij."
Anderhalfjaar geleden klopte Chris
met een flesje van die wodka bij Mein
derd aan om te herontwikkelen. De
combi van wodka en oesters is kansrijk,
redeneerde Liebau, omdat deze schaal-
dieren overal ter wereld gegeten worden.
Door samen te werken, zouden ze een
sterke drank kunnen maken die ook de
internationale markt kan veroveren.
Chris Liebau jaagt met OYESTER44
een droom na, maar weet heel goed waar
mee hij bezig is. Komt uit een Roosen-
daals ondernemersgezin (caravans en
landbouwwerktuigen), studeerde com
merciële economie in Amsterdam en be
landde daarna bij Hero in Breda, waar hij
ging wonen. „Daar deed ik trade-marke-
ting en later heb ik voor United Dutch
Breweries Oranjeboompils verkocht in
Amerika. Ik moest veel reizen en dan zie
je veel. Bijvoorbeeld dat de VS warm
loopt voor lokaal craft beer en kleine ge
distilleerde merken, en dat massalabels
minder populair werden."
Als 'echte Brabo' is Chris Liebau eigen
lijk een bierdrinker, maar sinds hij met
OYESTER44 aan de gang ging, zit hij zelf
ook regelmatig aan de wodka. „Als je deze
wodka proeft met je ogen dicht, denk je:
ik zit aan de kust, ik zit aan zee. Samen
met Meinderd heb ik de smaak ontwik-
zaterdag 9 juni 2018
zv
Zeeuws-
Brabantse
wodka met
kloten
Florence Imandt
A 0YESTER44 dankt zijn naam aan het alco
holpercentage.
Roosendaal
v O}
Chris Liebau