24 ZE NIEUWE BORREL Ik heb bewust iets anders gezocht dan gin. Wodka heeft 'n beetje saai imago Een wodka die naar oesters smaakt. Bredanaar Chris Liebau begon er vorig jaar mee en won meteen een internationale gouden medaille met zijn zilte borrel. "x-^C^ In de nolotrend, no of low alcohol, past de oesterwodka van Roosendaler Chris Liebau in ieder geval niet. Want het nieuwe botanische wod- kamerk OYESTER44 dankt zijn naam aan het alcoholpercentage en de leeftijd van Liebau, toen hij er vorig jaar mee be gon. Bij andere dranktrends lijkt OYES- TER44 juist prima aan te sluiten, want nieuwe flesvormen, natuurlijke ingre diënten en premiumproducten waar mensen extra voor willen betalen, zijn volgens marketeers en trendwatchers* juist in. Maar om slimme marketing is het Lie bau nou juist niet begonnen. Dan had hij wel achter de huidige ginhype kunnen aanhobbelen. „Ik heb bewust iets anders gezocht dan gin. Wodka heeft een beetje saai imago omdat het een smaak- en geurloos product is. Maar daarom laat het zich goed gebruiken om smaken aan toe te voegen. Dat vond ik een mooi vertrek punt." Dé vraag is natuurlijk hoe je op het idee komt je saaie wodka nou net met oesters te combineren. „Het besef dat ik dingen wilde toevoegen uit mijn eigen regio had ik vrij snel. Ik woon sinds twintig jaar in Breda, maar ben opgegroeid in Roosen daal en van daaruit gingen we vaak naar Zeeland, kreukels en kokkels rapen. Dat hele Oosterscheldegebied is fantastisch en biedt veel lekkers; Belgen weten dat al heel lang." In Zeeland ontmoette hij Meinderd Kampen (38) die een jaar of tien geleden als distillateur al eens experimenteerde met zeewierwodka, wodka met mossels, zeekraal en jawel, ook oesters. Meinderd: „Die oesterwodka heeft toen in de win kel gelegen, maar ik ben me later op de whisky's gaan toeleggen. Let wel, als lief hebber van distillatietechniek en natuur kundige processen, hè. Niet als liefhebber van drank; ik zeg het er maar even bij." Anderhalfjaar geleden klopte Chris met een flesje van die wodka bij Mein derd aan om te herontwikkelen. De combi van wodka en oesters is kansrijk, redeneerde Liebau, omdat deze schaal- dieren overal ter wereld gegeten worden. Door samen te werken, zouden ze een sterke drank kunnen maken die ook de internationale markt kan veroveren. Chris Liebau jaagt met OYESTER44 een droom na, maar weet heel goed waar mee hij bezig is. Komt uit een Roosen- daals ondernemersgezin (caravans en landbouwwerktuigen), studeerde com merciële economie in Amsterdam en be landde daarna bij Hero in Breda, waar hij ging wonen. „Daar deed ik trade-marke- ting en later heb ik voor United Dutch Breweries Oranjeboompils verkocht in Amerika. Ik moest veel reizen en dan zie je veel. Bijvoorbeeld dat de VS warm loopt voor lokaal craft beer en kleine ge distilleerde merken, en dat massalabels minder populair werden." Als 'echte Brabo' is Chris Liebau eigen lijk een bierdrinker, maar sinds hij met OYESTER44 aan de gang ging, zit hij zelf ook regelmatig aan de wodka. „Als je deze wodka proeft met je ogen dicht, denk je: ik zit aan de kust, ik zit aan zee. Samen met Meinderd heb ik de smaak ontwik- zaterdag 9 juni 2018 zv Zeeuws- Brabantse wodka met kloten Florence Imandt A 0YESTER44 dankt zijn naam aan het alco holpercentage. Roosendaal v O} Chris Liebau

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 59