Plasticsoep
0
O
0
De If tar na het vasten begint
altijd met een linzensoep
MARGOT
17
De Europese Commissie wil een verbod op
het gebruik van plastic wegwerpartikelen
waar een milieuvriendelijk alternatief
voor bestaat. Een goed plan want plastic is een
grote vervuiler. Met ons driepersoons huishou
den gebruiken wij nog best veel plastic. Dat weet
ik omdat we het plastic scheiden en iedere week
apart weggooien. Ondanks dat we er op letten,
onze groente en fruit op de markt halen en vlees,
vis en kaas zo min mogelijk voorverpakt kopen,
hebben we iedere week toch een boodschappen
tas vol plastic afval.
Dus nam ik met Man de inhoud van het afval
eens onder de loep om te kijken waar we nog be
ter op konden letten. Yoghurtemmertjes, zakjes,
flesjes, bakjes, shampooflessen, plastic verpak
kingen; je hebt zo een zak vol. Best lastig om nog
alerter te zijn en natuurlijk gebruiken we al lan
gere tijd geen wegwerpbestek, bekertjes of bor
den meer.
Om de hoek zit een winkel die etenswaren
zonder verpakkingen verkoopt, die ga ik eens va
ker bezoeken en laatst bij de slager had iemand
bakjes voor het vlees meegenomen; een goed idee
dat ik ga overnemen. Alle kleine beetjes helpen
denk ik altijd en verandering begint bij onszelf.
Een recept met ingrediënten die niet in plastic
verpakt zaten. Kook 400 gr. Zeeuwse aardappelen
en pureer ze met wat melk en een scheutje azijn.
Koop 3 speklapjes bij de slager (neem je eigen
bakje mee!) en bak deze uit in een koekenpan.
Haal 750 gr. verse andijvie bij de groenteboer, snij
deze in dunne reepjes en was goed uit. Doe wat
van het spekvet bij de puree, laat de andijvie uit
lekken en voeg deze ook toe. Blijf even goed roe
ren en voeg eventueel zout en peper toe.
Laatst bij de slager had iemand zelf bakjes
meegenomen om vlees in mee te nemen. Een goed
idee dat ik ga overnemen
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
naast. Ook deze entree is een schot in de roos.
We proeven voldoende 'geit' zodat de zoete
chutney niet de overhand neemt. De Oase be
steedt ook zorg aan de presentatie. We zien op
dit bord bijvoorbeeld een leuk lijnenspel van
sesamzaadjes.
Op papier ogen de visgerechten verrukkelijk.
De gefileerde zeeduivel van mijn gezellin komt
met ver doorgebakken serranoham en een saus
van grove mosterd. Het is een bord vol vis, net
als mijn koningsmakreel. De Oase schept royaal
op.
De smaak is net als de zoutgraad in orde, alleen
is de zeeduivel wat ons betreft te ver gegaard.
De stevige vis is net wat te droog en daardoor
iets taai. Met een paar slokken van de sappige
Grüner Veltliner (fris, citrustoets, bittertje,
witte peper) krijgen we het bord leeg. Mijn ko
ningsmakreel ofwel yellowtail kingfïsh is be
reid op de grill, met zeezout en citrusboter.
Smaak: super! Uitvoering: mag van ons 25 se
conden korter op de grill, al is de koningsma
kreel smeuiger dan de zeeduivel. Het zijn van
die kooktechnische details die maken of zo'n
gerecht op je tong danst dan wel schuifelt. Ove
rigens vinden we koningsmakreel, die qua
smaak tussen tonijn en zeebaars in zit, vooral
schitteren als hij rauw of ceviche (in zuur ge
gaard) wordt opgediend.
En wat voor een. Een huisgemaakte cheesecake
met rood fruit. Het dessert is fris en romig. Niks
meer aan doen! De Oase is een prachtig pavil
joen met een interessante kaart en veel (lek
kere) huisbereidingen. Die durf waarderen we.
Net als de koffie, en de handshake van Hein.
MIDDELBURG Het is Ramadan.
Voor moslims de maand van de
inkeer en bezinning waarop tus
sen de dageraad en zonsonder
gang gevast wordt.
Ook Azize Kandemir uit Mid
delburg doet hieraan mee. Haar
ouders zijn Turks, zij is hier ge
boren en opgegroeid. Ze vertelt
dat ze altijd tegen de Ramadan
op ziet omdat het best een lange
periode is. „De eerste week vind
ik lastig, daarna is het lichaam
eraan gewend en wordt het
makkelijker. Wel is het bij warm
weer moeilijk om niet te mogen
drinken. Of tijdens mijn werk. Ik
heb een eigen bedrijf in Thuis
zorg voor oudere Turkse men
sen. Dan is het wel eens lastig.
Toen ik zwanger was en daarna
borstvoeding gaf, hoefde ik niet
te vasten. Onze kinderen zijn
ook nog te jong; je doet pas mee
aan de Ramadan vanaf je 12e jaar.
Deze weken eet ze rond 22.00
uur de Iftar, dat is de maaltijd na
het vasten. „Ik maak dan een uit
gebreid maal met verschillende
gerechten zoals salades, rijst met
vlees of kip en veel zoete toetjes.
Maar we beginnen altijd met een
linzensoep, mercimek gorbasi in
het Turks."
Verhit wat olijfolie in een pan,
bak hierin een gesnipperde ui,
voeg 1 el. tomatenpuree een
aardappel, een winterwortel in
stukjes toe en 250 gr. rode linzen,
2 tl zout, 1 tl peper, 1 tl. rode vlok
ken peper en 1,5 liter water toe.
Als alles kookt, kun je de soep
pureren. Op 14 juni is de Rama
dan afgelopen. Dat wordt ge
vierd tijdens het Suikerfeest.
Daar kijkt ze nu al naar uit.
zaterdag 9 juni 2018
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Zijn de hoofdgerechten net zo goed?
Nog een dessert dan?
Azize Kandemir met haar gezin genieten van de uitgebreide
Iftar. FOTO RUBEN OREEL